Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Deco. Show all posts
Showing posts with label Deco. Show all posts

24/04/2015

Ruang Tamu Simple Lagi Menggoda

April 24, 2015 0 Komen
Tempek lagi.. tempek lagi gambar. Adoi! Seksi nya ruang tamu ni. Kenapa la suka sangat warna merah ni. Takkan semua merah dalam rumah kan? Nanti jadi tokong Cina pulak. Oops. Takpe saya tempek jer.

Frame kosong merah tu lawa kan?
Temper jer. Hehehe. Nanti boleh lah deco macma ni. Tapi ruang tamu rumah saya takdelah luas macam ni. How meh????

Berangan jer lah dulu. Huuuuu.........


21/09/2012

Kisah Transformasi

September 21, 2012 7 Komen
Kadang-kadang
Si iblis dan syaitan membisikkan
Supaya..
Aku rasa menyesal beli rumah sekarang
Tak suka kalau perasaan tu datang
Aargh..

Isk.. 
Kenapa aku lemah sangat ni?
Macam tak tahu bersyukur je
Nasib baik dah ada rumah kan?
Ada jugak aset
Alhamdulillah

Sebenarnya rumah aku sekarang ok
Ok sangat
Tapi kalau famili datang
Ramai-ramai famili datang
Rumah aku terasa kerdil sesangat
Al-maklumlah famili aku besar
Dan ramai
Suka pulak makan-makan
Kesian diorang

Sebab tu aku mengimpikan rumah sebijik!
Atau tak dapat sebijik, semi-d pun ok
At least ada ruang bergerak kalau buat majlis

Rumah aku sekarang 1 tingkat setengah
Bahagian atas tu memang bilik tidur semata-mata
Ada 2 bilik tidur
So ruang bawah tu je lah kalau ada keramaian
Bilik atas memang jarang orang naik
Tapi master bedroom pun aku rasa tak cukup luas
Aargh!
Kenapa mesti perasaan macam ni datang sekarang?

Dulu
Aku memang jatuh cinta pandang pertama dengan rumah aku sekarang
Masa tengok show house lagi dah terpikat
Tapi masa tu dah fully-booked

Tetiba bila buat fasa baru
Ada pulak buat promo kat supermarket
Dan aku pun terus booking
Dan sekarang memang dah setahun lebih pun dok situ

Jahat kan aku?
Boleh ada perasaan tak bersyukur camtu
Betul la manusia ni memang tak pernah puas

Untuk menghilangkan rasa aku yang tak best ni
Aku semangat nak transform rumah aku sekarang
Tapi semuanya perlukan RM
Takpe lah, slowly

Tahun depan, 2013
Aku nak sofa baru
Nak curtain baru
Nak buat customized interior design
Dah, cukup!

Target tu je ok

Tapi sebelum tu
Aku nak jual sofa aku yang sekarang
Dah dapat jual sofa tu 
Baru dapat beli sofa baru

Curtain aku plan nak tempah awal
Pastu bayar ansuran
Harap-harap bolehlah macam tu

Yang customise tu?
Yang tu kena ada cash baru berani nak approuch Encik Tukang tu
Argh... kenapa nafsu ni macam tak tertahan je

Dapur dan kitchen cabinet?
Cukup lah
Nasib baik yang tu aku puas hati
Takde perasaan nak rombak
Mungkin sebab semuanya taste aku

Masa memFB tetiba aku tengok ada hamba Allah upload gambar
Macam aku kenal!
Memang ye pun
Kitchen cabinet aku

Tak sangka pulak ada orang google
Siap upload kat FB
Suka, suka



Mudah-mudahan hajat aku nak buat tranformasi ni kesampaian
Amin...

Ingatlah wahai aku
Bukan senang nak memiliki sebuah rumah impian
Bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya kau dah ada rumah

Ada paham?


21/06/2011

Red Kitchen Cabinet

June 21, 2011 6 Komen
Alhamdulillah..
Impian selama ini hampir menjadi kenyataan
Red kitchen cabinet dah half way dipasang di rumah


Tak sabarnya nak tunggu semuanya siap dipasang
Semoga semuanya dipermudahkan
Amin...


07/01/2011

Tips menyusun atur perabot dalam bilik tidur yang sempit

January 07, 2011 2 Komen
Sekarang saya sedang mencari idea untuk menghias dan membeli perabot-perabot untuk rumah baru kami. Kekadang saya berasa tertekan jugak kerana apa yang saya suka, semuanya mahal. Saya takmo pisang berbuah 2x. Sebulan yang lepas, kami terlalu ecxited nak memasang grill dan sekarang saya berasa menyesal dengan design grill yang telah kami pilih. Memang saya nak grill berwarna putih, design moden tanpa bunga-bunga, tapi entah kenapa saya agak tidak puas hati dengan design tu.

Grill tingkap

Entah, saya jadi tak berapa berkenan dengan grill pintu ni
Takpe lah, nak buat macam mana kan? Benda dah pasang pun kan? So sekarang kita kena plan betul-betul. Kalau boleh, saya prefer built-in cabinet yang customize untuk semua ruang, tapi saya rasa sekarang, better carik yang berpatutan dengan bajet sekarang jer. Nanti kalo ada rezeki, baru la buat build-in cabinet ye. Sabar ye, hati. Jangan diturut sangat rasa tu. Kontrol.. kontrol. Ukur baju kenalah di badan sendiri.

So sekarang tengah dilemma nak mencari perabot bilik tidur. Dulu masa kawen, saya customize wardrobe dalam bilik tidur. Sekarang bila masuk umah baru, yang dapat dibawak katil je. Yang lain-lain kena lah beli. Di samping tu bilik-bilik lain pun kena lah diisi perabot jugak, kan? Cabaran tu, nak memilih dan membeli. Saat memilih tu lah yang paling sukar.

Di saat saya kebuntuan, di saat meng-googling sana-sini, saya telah terjumpa 1 website yang menjual e-book panduan untuk mendekorasi rumah. Apalagi, seperti orang yang batuk disorongkan bantal, saya terus subscribe email designer tu tapi belom beli lagi. Tengah 2-3 nak beli ke tak sekarang sebab kalau e-book, kena print lagi, kalau tak print, tak seronok la baca guna lappy jer, tak boleh nak belek-belek sambil berangan sampai tidur. Ahaks.

Oklah, ni antara artikel yang saya dapat melalui email. Bagaimana menyusun atur perabot dalam bilik tidur yang sempit.

Menyusun atur perabot dalam bilik tidur yang kecil merupakan satu cabaran bagi sesiapa sahaja. Anda memerlukan ruang untuk meletakkan katil, almari pakaian dan beberapa perabot peribadi tanpa membuatkan ruang nampak sempit.

Ini adalah beberapa cadangan saya:-

  1. Pilih perabot yang sesuai dari segi saiz untuk bilik . Contohnya, seorang remaja tidak perlu katil seperti dua orang dewasa tidur. Pilih single bed  daripada king size bed.
  2. Pilih perabot yang berbentuk moden, berpetak dan tidak terlalu sarat dengan perincian seperti katil yang berbentuk klasik yang boleh memakan ruang.
  3. Tidak perlu meletakkan meja sisi kiri kanan katil seperti kebiasaan. Letakkan satu sahaja meja sisi dan lagi sebelah letak lampu lantai atau kerusi baca
  4. Jika ruang bilik anda bersegi empat tidak sama sisi atau dinding yang panjang, cuba gunakan untuk membina (built-in) seperti almari pakaian atau meja solek. Ini memberikan lebih ruang perstoran.
  5. Gunakan segala ruang yang ada seperti ruang bawah katil sebagai tempat perstoran (built-in) atau kotak simpanan yang bertanda supaya mudah untuk mencari dan menyimpan.
  6. Buangkan segala perabot atau barangan dekorasi yang tidak membantu memberikan anda sebuah ruang yang nampak kemas dan teratur.
 Sumber: Panduan Dekorasi

    Rumah baru kami, sila rujuk di sini.



    12/11/2010

    Mencari idea untuk rumah baru

    November 12, 2010 6 Komen
    Kunci rumah dah dapat.
    So sekarang masa untuk mencari perabot dan kabinet yang sesuai.
    Konsep?
    Modern design, of course.
    Bersesuaian dengan rumah kami yang tidak terlalu besar.
    Tema warna masih dipertimbangkan lagi.
    Kalau boleh nak merah dan hitam.
    Tapi tak confirm lagi.

    Lepas tu nak cari idea untuk kabinet dapur.
    Pun nak yang simple dan praktikal.
    Kalau boleh lebih kurang macam gambar kat bawah ni.
    Tema putih so nampak bersih.



    Kalau mampu, nak buat macam ni jugak, takde la nampak berselerak dapur.
    Kalau lah Kuhing ni ada Ikea.
    Semuanya DIY.
    Best.


    Kalaulah semua yang kita impikan menjadi kenyataan.
    Bahagianya...

    Nanti nak study lagi kat sini Senihias.com