Follow Us @soratemplates

04/12/2019

Hari Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak 2019



Hari ini sambutan Hari Perkhidmatan Awam 2019 peringkat negeri Sarawak di BCCK. Walaupun Kakmim ni under federal tapi event yang state level khas untuk semua penjawat awam di Sarawak ni memang ditunggu-tunggu. Sebab? Sebab grand sangat!! Last pergi 2017 dulu, 2018 takde dan tahun ni bila ada je jemputan terus je tulis nama pergi. Volunteer gitu. Hehehe.

Macam biasa kami ke sini disarankan naik kereta jabatan. Kalau kereta jabatan takdelah jauh sangat parking. Kalau naik kereta sendiri jawabnya kenalah park kat tempat awam kan? Bukan 100, 200 orang jer pegi ke BCCK tu. Bayangkan kat mana nak parking.


Penuh 1 BCCK tau! Macam 2 tahun lepas kami duduk di bahagian atas lagi cuma tahun ni nasib agak baik memang betul-betul menghadap kat tengah skrin. Memang baik punya pandangan lah. 


Sebelum masuk ke hall utama, perkara wajib ialah selfie!! Rombongan kami kali ni 3 lelaki, 4 perempuan. Yang lelaki 2 orang tengah Q nak bergambar di photobooth, kami menyempat la sekejap selfie untuk gegirl je. Hehehehe.


Inilah hasilnya free printed photo yang kami dapat dari photobook #HPA2019. Oleh sebab kami ada 4 orang, so setiap orang dapat. Free pulak tu. Berapalah agaknya state dah bayar untuk company ni agaknya. Ye lah bukan sikit orang beratur nak bergambar tu. Hmm...


Dan... BTS semasa tengah tangkap gambar. Hahaahaha!! Kecoh la rombongan Mak Jemah ni. Tapi, ada kami kesah. 

Dan.. yang paling suspen bila our CM nak umumkan bantuan kewangan untuk kakitangan federal tu. Mulanya dah nak keluar hall dah. Kuar awal sebab takmo crowded nak keluar nanti then tetiba emcee announce CM ada nak bagitau sesuatu. Terus masuk balik hall. Dengar, on hp video & fokus! Alhamdulillah, last minute discussion katanya, federal pun dapat RM500 jugak tapi akan disalurkan sebelum Jun 2020 nanti. Jadilah kan daripada takde. State dapat RM2000 18 Disember ni, federal di state dapat Jun tahun depan nanti. Apapun, terima kasih CM Abang Joe!!

Apalagi di medsos memang hangat lah update cerita federal di Sarawak dapat RM500 daripada state. Orang Semenanjung (under federal agencies) yang berkhidmat di Sarawak pun dapat. Bagus jugak jadi pembangkang ni kan? Ehem... ahahahahaha. Kalau tak, memang RM500 je setiap tahun kerajaan nak bagi. Oops..


Berbaloi pulak rasa join #HPA2019 tahun ni. Rezeki kan, syukurlah ada rezeki yang dapat dikongsi bersama semua penjawat awam di Sarawak.

Tapi... yang takde rezekinya... cabutan bertuah lah. Hahahaha!


Sesambil makan sesambil orang cabut lucky draw. Memang takde rezeki nak dapat hp free ke, air fryer ke, microwave ke, hair dryer taknaklah. Tak mampu nak dapat benda free tapi mampu tengok orang dapat free je. Hahaha.

Nak lagi lah wish TQ to our CM! Thank you Abang Joe!! An Honour To Serve!!


2 comments:

  1. Syukur juak bonus RM500 ya daripada sikda lansung. Kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya la tek.. State dpt 2k.. Huhu.. Rezeki sidak state

      Delete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥