Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Social Media. Show all posts
Showing posts with label Social Media. Show all posts

04/07/2021

Puff For Hi-Tea 6 Beranak

July 04, 2021 14 Komen

Risau bila pc rosak, nak print belum dapat. Malas nak install driver kat laptop. Malas nak on laptop. Kesudahannya main masak-masak je lah untuk lupakan kerja-kerja hakiki di ofis yang tertangguh.

Petang ni buat puff je. Guna pastry frozen jenama Kawan. 1 bungkus ada 10 sheet. Boleh la sekali makan. Selalu kalau buat memang akan buat habis sebungkus. 

Tuna puff 6 ketul.. seketul sorang jadilah

Balance ada 4 sheet lagi bubuh nutella kat dalam. Buat small size dapat lah 8 ketul.

Tadi scrol-scrol timeline FB saya terjumpa orang share status ni. Setuju sangat. Tak tau lah betul ke tidak Ustaz Ebit Lew yang cakap tapi saya memang setuju. Sekarang saya jarang update di status FB. Selalu di story FB atau pos di IG je. Sekarang tambah lagi content untuk blog pulak. Mungkin sifat mak-mak, saya suka tengok menu apa yang sahabat saya share di blog mereka atau di IG. Kadang-kadang memang buntu jugak nak masak apa tapi bila merayau-rayau di media sosial adalah idea tu datang hasil dari perkongsian sahabat-sahabat di blog, IG atau FB. 

Kadang-kadang saya sengaja taip di Google macam ni, "menu masakan ayam". Haa.. berderetlah nanti idea akan datang.

Siapa perangai macam ni, komen - Saya! -
Hahaha!!



 

03/09/2020

Doa Agar Dimudahkan Urusan

September 03, 2020 0 Komen

Ini doa yang kita lazimi dari sekolah. Boleh jadi dulu-dulu kita tak faham dan tak tahu apa maksudnya.

Sungguhnya doa ini sangat hebat, kita memohon Allah mudahkan urusan kita hari ini. Jadi mari amalkan selalu.

Bismillah.


 

23/08/2020

Cara Nak Dapatkan Diskaun 10% Semasa Dine-In di TukTuk

August 23, 2020 0 Komen

Selfie for Discount?

Ya! Korang tau tak ni? Tapi bukan selfie dan save dalam henpon jer tau. Lepas selfie korang kena upload di medsos korang, nanti bila dah bayar di cashier korang kena tunjuk kat cashier tu status korang tu, haaa... barulah dapat diskaun 10%. Tapi jangan lupa tag Tuk Tuk pulak ye. 

Alaaa... segan la nak upload gambar selfie ke medsos.

Tak jadi masalah la sis. Kalau tak upload tak dapat la 10% less, tu jer. Lepas makan tetap kena bayar jugak. Tak berdosa pun tak selfie dan tak upload. Yang berdosanya kalau tak bayar lepas makan. Kah kah!

Ada sejenis spesis manusia ni dia memang tak update medsos especially bab makan-makan ni. So spesis ni memang tak mendapatlah diskaun 10% ni.

Alaaa... 10% jer pun, tu pun nak berkira

Eh, eh, mengecam pulak ye. Macam kedekut sangat kan nak makan pun nak less. Saya pun sejenis kalau bab makan tak kisah la mahal janji puas hati sedap & menepati citarasa. Rasanya dah beberapa kali makan kat Tuk Tuk memang la ada selfie tapi tak update pun kat medsos. Cuma hari tu ada cashier tu terover friendly pulak. Masa saya nak bayar tu dia tanya pulak, "akak ada tak update kat medsos akak gambar selfie tadi."

Alamak, memang tak lah. Semenjak 2 menjak ni ada sedikit kemaluan dan kemalasan nak update medsos kecuali bab masak-masak je. Mungkin faktor-faktor penuaan kot. Eh? 😱

"Takde pulak dik"

"Akak selfie lah sekarang nanti dapat less 10%"

Adeh. Tengok belakang takde customer queue nak bayar. Baiklah akak sahut cabaran ko dik. Hahaha!

"Hmm.. kamek selfie dengan kitak jak lah". Hambik kau nak sangat selfie kan?

"Boleh kak, tunggu jap kamek ambik keropok lok nak promote" - sporting pulak dia ye nak melayan akak nan sorang nih. Tapi kan, keropok udang tu memang sedap tau!

Nahhhhh... inilah dia selfie saya dan cashier Tuk Tuk hari tu. Nasiblah ko dik, ko nak sangat kan akak ko ni dapat less 10% ko tunggu jer lah akak ko update di IG sekali baru dapat bayar. Kah kah kah.


Lepas update tu dia nak tengok tau medsos korang dan dia ambik gambar sekali untuk bukti. Tak kisah la korang update di FB ke IG ke janji medsos dan mesti tag Tuk Tuk kat mana korang makan tu.

Mudah jer kan bagi spesis yang semua update di medsos. Kih kih kih. Update jer macam biasa dah dapat 10%. On tak on??? Hendak seribu dayaaaaa... ecececeh macam susah sangat lah kerja mengupdate status di medsos tu. Huhu!

Bah, bah! Nanti kalau korang makan di Tuk Tuk boleh la selfie dan update terus di medsos korang ye. Itu pun kalau nak less 10% la. Takde paksaan pun bab tu. 

So kesimpulannya hari tu saya makan dengan adik (2 pax) cuma bayar rm21.30 je. Boleh la. Hahahaha.

04/12/2019

Hari Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak 2019

December 04, 2019 2 Komen


Hari ini sambutan Hari Perkhidmatan Awam 2019 peringkat negeri Sarawak di BCCK. Walaupun Kakmim ni under federal tapi event yang state level khas untuk semua penjawat awam di Sarawak ni memang ditunggu-tunggu. Sebab? Sebab grand sangat!! Last pergi 2017 dulu, 2018 takde dan tahun ni bila ada je jemputan terus je tulis nama pergi. Volunteer gitu. Hehehe.

Macam biasa kami ke sini disarankan naik kereta jabatan. Kalau kereta jabatan takdelah jauh sangat parking. Kalau naik kereta sendiri jawabnya kenalah park kat tempat awam kan? Bukan 100, 200 orang jer pegi ke BCCK tu. Bayangkan kat mana nak parking.


Penuh 1 BCCK tau! Macam 2 tahun lepas kami duduk di bahagian atas lagi cuma tahun ni nasib agak baik memang betul-betul menghadap kat tengah skrin. Memang baik punya pandangan lah. 


Sebelum masuk ke hall utama, perkara wajib ialah selfie!! Rombongan kami kali ni 3 lelaki, 4 perempuan. Yang lelaki 2 orang tengah Q nak bergambar di photobooth, kami menyempat la sekejap selfie untuk gegirl je. Hehehehe.


Inilah hasilnya free printed photo yang kami dapat dari photobook #HPA2019. Oleh sebab kami ada 4 orang, so setiap orang dapat. Free pulak tu. Berapalah agaknya state dah bayar untuk company ni agaknya. Ye lah bukan sikit orang beratur nak bergambar tu. Hmm...


Dan... BTS semasa tengah tangkap gambar. Hahaahaha!! Kecoh la rombongan Mak Jemah ni. Tapi, ada kami kesah. 

Dan.. yang paling suspen bila our CM nak umumkan bantuan kewangan untuk kakitangan federal tu. Mulanya dah nak keluar hall dah. Kuar awal sebab takmo crowded nak keluar nanti then tetiba emcee announce CM ada nak bagitau sesuatu. Terus masuk balik hall. Dengar, on hp video & fokus! Alhamdulillah, last minute discussion katanya, federal pun dapat RM500 jugak tapi akan disalurkan sebelum Jun 2020 nanti. Jadilah kan daripada takde. State dapat RM2000 18 Disember ni, federal di state dapat Jun tahun depan nanti. Apapun, terima kasih CM Abang Joe!!

Apalagi di medsos memang hangat lah update cerita federal di Sarawak dapat RM500 daripada state. Orang Semenanjung (under federal agencies) yang berkhidmat di Sarawak pun dapat. Bagus jugak jadi pembangkang ni kan? Ehem... ahahahahaha. Kalau tak, memang RM500 je setiap tahun kerajaan nak bagi. Oops..


Berbaloi pulak rasa join #HPA2019 tahun ni. Rezeki kan, syukurlah ada rezeki yang dapat dikongsi bersama semua penjawat awam di Sarawak.

Tapi... yang takde rezekinya... cabutan bertuah lah. Hahahaha!


Sesambil makan sesambil orang cabut lucky draw. Memang takde rezeki nak dapat hp free ke, air fryer ke, microwave ke, hair dryer taknaklah. Tak mampu nak dapat benda free tapi mampu tengok orang dapat free je. Hahaha.

Nak lagi lah wish TQ to our CM! Thank you Abang Joe!! An Honour To Serve!!


10/02/2019

#10yearchallenge

February 10, 2019 0 Komen
Sesuai sangatlah #10yearschallenge dengan blog ni. Sepanjang 10 tahun lebih ni memang blog ni ada ups and downs. Mulanya aktif, banyak posting. Lepas tu semakin berkurang sejak adanya media sosial seperti FB dan IG.

Belakangan ni memang kakmim sedaya upaya nak buat 1 posting sehari. Sayang kat blog ni banyak kenangan. Rasanya sepanjang pregnancy semuanya ada cerita masing-masing kecuali pregnancy ke-4 yang takde cerita pun kat sini. Kesian si bongsu.

Aha.. 10 tahun ye? Si sulung kakmim pun dah 10 tahun tahun 2019 ni. Sesuai kan? Lagipun memang cerita dia yang banyak dalam blog ni. Itulah specialnya jadi sulung. Hehehe.


Dulu semua progres #anakno1 memang cerita kat sini. Dulu pun pernah guna nickname Ibu Iman jugak. Hehehe.

Begitulah kenangan 10 tahun lebih berblog. Nak baca kisah #anakno1 ni senang cer klik jer label IMAN. 😁😁😁

09/02/2019

1st time menang contest di FB

February 09, 2019 1 Komen

Tadaaaa.. Hakak menang contest!!! Yahoooo πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Suka-suka jer pun teka orang masak lauk apa mlam tadi. Tetiba menang RM5 cash. Syukur. RM5 dapat beli sebungkus nasik ayam tu. Konyanggg. Hehehe.

Apapun, thanks Mama Mel πŸ’• sebab santai² buat contest 🎁