Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Sharing is caring.. Show all posts
Showing posts with label Sharing is caring.. Show all posts

08/02/2021

Minat Kanak-Kanak Berkait Dengan Personaliti Mereka

February 08, 2021 17 Komen

 


1️⃣ Dinasor ๐Ÿฑ‍๐Ÿ‰

Anak yang suka mainan dinasore mempunyai daya berfikir yang kuat. Seorang yang cekap, pintar dan pantas ๐Ÿ˜ Boleh menghafal nama dinasor dengan betul ๐Ÿ˜ฏ


2️⃣ Bulldozer ๐Ÿš‚

Minat dengan mainan bulldozer mempunyai daya ketahanan diri yang kuat. Suka perkara lasak dan bijak berdikari. Seorang yang minat perkara teknikal dewasa kelak ๐Ÿ‘จ๐Ÿป‍๐Ÿ”ง


3️⃣ Barbie Doll ๐Ÿ‘ฑ๐Ÿป‍♀️

Anak perempuan yang selalu bermain barbie doll mempunyai keperibadian yang lembut, manja dan suka melaram. Mereka juga turut minat seni dan menjadi seorang yang kreatif ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐ŸŽจ


4️⃣ Permainan Doktor ๐Ÿ‘จ๐Ÿป‍⚕️

Anak yang suka permainan seperti doktor atau perubatan merupakan anak yang cepat matang. Mereka suka menolong orang dan disayangi masyarakat ๐Ÿ’•


5️⃣ Kapal Terbang ✈

Anak yang suka kapal terbang selalunya bijak dan sukakan teori. Jika diasah minat ini boleh dijadikan dunia perkapalan sebagai kerjaya ๐Ÿ‘จ๐Ÿป‍✈️


6️⃣ Permainan Music ๐ŸŽถ

Anak yang meminati alat music adalah seorang yang kreatif dan minat teori. Boleh jadi akan membesar menjadi ahli musik atau pakar bidang profesional ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐ŸŽค


7️⃣ Kereta ๐Ÿš—

Anak yang minat permainan kereta mempunyai sifat ceria dan mudah mesra. Minat mereka lebih cenderung kepada bidang automotif dan mesin. Asah bakat mana tahu jadi jurutera nanti ๐Ÿ‘จ๐Ÿป‍๐Ÿ”ง


8️⃣ Permainan Memasak ๐Ÿณ

Anak yang minat permainan ini mereka seorang yang penyayang, bertanggungjawab dan kreatif. Selalu berlakon menjadi mama atau chef terkenal ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐Ÿณ Layanlah anak bermain membuatkan mereka belajar bertanggungjawab ๐Ÿฅฐ


9️⃣ Permainan Superhero ๐Ÿฆธ๐Ÿป‍♀️

Anak yang berjiwa satria meminati mainan superhero. Mereka berjiwa besar serta minat kepada pertahanan negara dan kerja-kerja yang mencabar ๐Ÿ‘ฎ๐Ÿป‍♂️


Credit : EddyRusdi81

07/02/2021

Apa Itu Jazakallahu Khairan?

February 07, 2021 13 Komen


Apa Itu Jazakallahu Khairan?


Terkadang kita mendengar ucapan Jazaakallahu Khairan dari sahabat sahabat kita. Tapi yang menyebut tidak merasa apa-apa dan yang menerima ucapan pun tidak dapat menghayatinya hingga ke hati.


Ada yang merasakan bait jazakallahu khairan itu sama seperti ucapan terima kasih dan TQ semata. Namun sebenarnya amatlah besar maknanya kalimat itu!


Bersabda Rasulullah Shallallahu Alaihi Wasallam: "Apabila ada seorang mengucapkan kepada saudaranya Jazaakallahu khairan, maka sungguh dia telah sangat menyanjung mu (sangat berterima kasih kepadamu kerana dia menyerahkan kepada Allah SWT untuk membalas kebaikanmu).”


Jazaakallahu khairan adalah kalimat kebaikan yang menunjukkan segenap kebaikan disisi Allah SWT. 


Jazaakallahu khairan juga ertinya semoga Allah SWT menganugerahkan kepada kamu syurgaNya. Menganugerahkan  kamu kenikmatan kelak di syurga.


Menyelamatkan kamu dari neraka jahanam. Memberi hidayah untukmu di atas Siraatal Mustaqim.


Melindungi kamu dari syaitan yang terkutuk. Memberikan kamu rezeki yang penuh barkah. Menjadi kan kamu selalu berbakti kepada orang tuamu di dunia dan akhirat.


Menjadikan kamu sentiasa mengikuti sunnah NabiNya.


Berkata Sayyidina Umar bin Khattab “Jikalau seseorang tahu apa yang terkandung dari ucapan Jazaakallahu khairan, nescaya ia akan memperbanyak untuk mengucapkannya antara satu sama lain." 


๐Ÿ’šJazaakallahu Khairan๐Ÿ’š




Kredit: Sharing dari Group Pasti Mawaddah (Sekolah Alan)

12/10/2020

Kisah Si Pemakai Gelang Pink

October 12, 2020 2 Komen

Pagi ni topik Kool Talk di kool.fm agak menarik jugak, berkenaan pemakaian gelang untuk individu yang menjalani Home Surveillance Order.

Ihsan gambar dari Google

Sebenarnya warna untuk gelang tu takde makna apa-apa pun. Ingatkan sebelum ni kalau yang pakai gelang pink tu yang dikuarantin kerana balik dari oversea, yang kelabu balik dari SM atau SS, dan ada lagi warna-warna yang lain jugak. Rupanya kan warna-warna ni sama je. Kebetulan je yang ramai tertangkap tu semuanya pemakai gelang pink.

Penggunaan warna ni sebenarnya berdasarkan stok yang ada di Pejabat Kesihatan Bahagian/Daerah! Tu jer.

Tapi, si pemakai gelang kerana HSO ni sebenarnya besar dan berat tanggungjawabnya. Kalau dah dapat HSO tu sepatutnya janganlah keluar dari rumah, jangan merayau-rayau di bandar, pergi bank ke, pergi Mydin ke, pergi Tesco ke. Jangan!! Sepatutnya duduk jer kat rumah tu, stay dalam bilik jer, jangan bergaul dengan ahli keluarga yang lain yang takde arahan kuarantin. Kalau bergaul macam biasa, sama jer lah merayau kat luar. Sebab dalam tempoh ni si pemakai gelang tu masih dalam incubation period di mana virus Covid-19 tu aktif ke tidak dalam badan diorang.

Dulu masa PKP, adik Kakmim pernah dapat arahan home quarantine kerana close contact dengan individu positif Covid-19. Masa tu takde lagi gelang-gelang ni semua. Mula tu adik seorang jer yang kena pergi swap tapi oleh kerana tempoh kontak tu dah melebihi 2 minggu so adik Kakmim kena ambik darah jer. Tak kena swap. Alhamdulillah result darah negative, ertinya takde history virus Covid-19 tu pernah ada dalam darah. Syukur sangat.

Masa adik dapat arahan kuarantin tu, dia memang stay dalam bilik dia jer. Toilet pun dia sorang jer pakai. Kat rumah mak ada 6 orang semuanya, termasuk si adik yang kena kuarantin. So yang lagi 5 orang tu semua mandi kat toilet bawah, yang toilet atas tu memang khas untuk adik yang kuarantin tu jer selama 2 minggu. Makan pun kena hantar letak depan bilik jer, tak makan bersama dengan yang lain. Nasib baiklah rumah ada wifi, so dia layan movie je lah, layan karok sorang-sorang dalam bilik tu.

Lepas sehari dia kuarantin, mak bapak dan adik beradik yang lain pun dapat arahan kuarantin jugak. Ah sudah, 1 rumah dah kuarantin. Tapi masa tu memang PKP, memang tak keluar ke mana-mana pun. Cuma kalau ada keperluan yang takde atau dah habis kami 2 beradik yang kat rumah lain yang tolong belikan. Bahan-bahan basah pun sama jugak, kami beli dan letak kat luar rumah je. Nak masuk pun tak berani. Ye lah, kita takut kan. Masa PKP yang bulan April tu memang history sangat sebab sebelum mak bapak dan adik-adik kena kuarantin, husband Kakmim pun kena kuarantin jugak. Tapi dia lagi haru lah sebab kena kuarantin di pusat kuarantin. Kakmim pernah cerita kat sini.

Berbalik kepada kisah si pemakai gelang berwarna-warni ni, apabila dah dapat HSO ni, diharap korang ni ada rasa tanggungjawab terhadap komuniti. Duduk diam-diam kat rumah tu, jangan nanti bila dah 2nd swap, tetiba pulak positif, tapi sebelum tu dah pernah pegi bank, pergi renew lesen, pergi supermarket, kan ke menyusahkan orang lain pulak. Tak pasal-pasal orang lain pulak jadi mangsa. So, tolong lah. Tolonglah jangan selfish.

Kalau tengok trend sekarang ni, 1st swap negatif tapi bila 2nd swap positif! Macam makin lambat pulak incubation period Covid 19 ni sekarang. Dah bukan dalam masa 2 minggu lagi dah.

Bila tengok statistik harian di Malaysia sekarang ni, memang seram. Setiap petang tunggu statistik keluar dengan perasaan berdebar-debar. So far di Sarawak terkawal lagi. State cepat jugak lah tutup border/airport dan perketatkan SOP hari tu cuma yang kes baru-baru ni terlepas sebab time tu belum ada arahan ketat untuk self-quarantine di rumah. Tu pun kes yang baru balik dari KK, Sabah. Hmm...

Statistik semalam di Sarawak, 11 Oktober 2020.






05/04/2020

Daging Masak Hitam Sarawak Versi Simple

April 05, 2020 0 Komen
Hai! Dah nak masuk hari-19 kita di bawah PKP fasa ke-2 kan? So far dah adapt jugak lah dok umah jer, tak ke mana. Hari sekolah sibuk dengan anak² buat kerja sekolah. Ada yang kena online, ada yang offline. Setel kelas anak² baru la dapat masak, setel masak baru lah dapat bukak file² tugas hakiki di ofis yang dihantar di Telegram. Rutin harian PKP macam tu lah. Cukup masa, lipat kain sambil layan netflix. Hehehe.

Korang pulak macam mana? Ok? Anak-anak sihat? Rasanya sekarang lagi selamat duduk rumah daripada berpeleseran kat luar tu. Yang frontliner yang terpaksa bekerja tu apa boleh buat, memang dah tugas mereka. Ayah IMAN pun antara frontliner jugak tapi nasib jugaklah dia dah tak terlibat sangat dengan klinikal, banyak management je so ok lah walaupun serammmmmm tu tetap ada. Bila dah namanya keja kat hospital, risiko tu memang tetap ada. Huhu.

Aha... bila PKP ni kan, siang malam memang makan kat umah, beras pun derasssss je. Siapa macam tu? Kita geng. Hehehe. Dengan budak-budak yang sedang membesar umur 6-11 tahun ni, memang asyik lapar ke kerjanya. So sepanjang PKP ni memang Kakmim abadikan, chehh.. abadikan ye... gamba-gambar menu musim PKP di IG Kakmim. Nanti-nanti boleh lah KLMJ zaman PKP. Nak abadikan di blog leceh sikit la nak menaip panjang-panjang. Ni pun tetiba ada perasaan nak menaip. Hahaha.

Hari ni hari Sabtu, selalunya hari Sabtu memang hari yang agak busy, tak lekat di umah sebab banyak program #theIMANs hari ni. So selalunya Sabtu memang makan kat luar. Musim PKP ni nak makan kat luar memang tak lah, nak order? Masih rajin lagi nak masak ni. Hihi. So hari ni masak special sikit untuk diorang. Daging masak hitam Sarawak. Selalunya kalau time kenduri memang daging masak hitam ni lah menu wajib yang akan dicari-cari. Memandangkan musim PKP pun tak boleh kenduri, kita masak je menu daging hitam kenduri hari ni.

Tadaaaa.... daging masak hitam version simpleeeee sesuai untuk musim PKP. Hahaha!


Resepinya senang jer. Kan dah kata version simple kan?

Bahan utama
Mestilah kena ada daging fresh atau frozen 

Bahan tumis
Minyak masak
Rempah 3 sekawan
Bawang merah + bawang besar - dipotong
Bawang merah + bawang putih - dikisar
Cili kering - dikisar
Halia + Serai - dikisar
Serai - diketuk
(Cili, bawang, halia ni korang agak-agak sendirilah ye ikut kuantiti daging korang)
Setengah mangkuk kismis hitam - rendam dengan air panas kemudian tumbuk atau blend

Bahan perapan
Gulapong 
2 sudu besar peanut butter
Halia + Serai - dikisar 
Kicap manis 

Cara-cara membuatnya:
1. Perapkan daging yang siap dipotong dan dibersihkan dengan bahan perapan. Semakin lama diperap, semakin mesra gitu, kata orang-orang tua. Kalau daging tak banyak, dalam 15 minit pun dah ok.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 sekawan dan bawang merah & bawang besar potong.
3. Masukkan bawang merah + bawang putih yang dikisar, kacau.
4. Masukkan halia + serai yang telah dikisar dalam sesudu.
5. Masukkan serai yang dah diketuk dan cili kering yang dah dikisar, masak hitam ni selalunya tak pedas so tak payah letak banyak. Kacau sehingga pecah minyak & naik bau.
6. Masukkan perapan daging sekali dengan air perapan. Kacau sebati.
7. Masukkan kicap manis + kicap masin, agak-agak koranglah.
8. Tunggu sehingga kuah agak kering.
9. Bila daging dah agak-agak empuk, masukkan kismis yang telah ditumbuk dan kacau rata.
10. Pastikan daging empuk, biarkan mendidih dan tutup api. Siap!!

Untuk daging masak hitam ni, Kakmim tak letak garam dan perasa sebab semuanya dah cukup rasa. Tapi korang boleh jer sesuaikan dengan lidah korang. Dan satu rahsia nak kuah jadi pekat ialah dengan masukkan kismis tu tadi. Tak letak pun takpe, kalau letak lagi mengancam lah. Hahaha!

Macam ni lah rupanya kismis yang telah ditumbuk. Kakmim guna lesung batu je sebab tak banyak. Alkisahnya bila PKP ni kita guna je bahan-bahan yang sedia ada kat umah. Kismis ni sebenarnya kismis Sun Maid #theIMANs. Hahaha. Tetiba teringat ada stok kismis diorang, apalagi guna je lah apa yang ada kan? Kih kih kih.

Amacam? Simple je kan? Tapi rasa mewahhh. Haha. Angkat bakul sendiri lah tu. Kalau ada nasik minyak lagi mantap. Kalau nasik minyak Kakmim suka guna minyak sapi, dan minyak sapi pun dah habis sebab dah buat nasik tomato hari tu so kita makan dengan nasik putih je. Puas hati youu bila anak-anak makan dengan berseleranya.

Malam pulak, kita gunakan apa yang ada, kita buat mee goreng daging hitam pulak. Yeehaaaa!!! Sedapnya tak terkata. Actually semalam Ayah IMAN cakap nak makan mee goreng daging. Kita kasi on saja malam ni kebetulan ada stok mee kuning. Nampak tak, memang isteri mithali kan? Kah kah kah.

Haip!! Telor mata tu Kakmim yang punya. Diorang semua kat umah ni tak kisah pun telor mata ni. Selamat laa telor Kakmim tu. Hihihi.

Oklah.. tu jer sharing untuk malam ni. Tetiba terajin pulak nak menaip panjang lebar ni. Daaa~





06/01/2020

Tips Teknik Flat Lay For Beginner

January 06, 2020 5 Komen


Semuanya gara-gara gambar yang diupdate di status Whatsapp seperti di atas ni. Gambar ni diambil dari angle atas. Mesti korang selalu jumpa gambar macam ni kan? Sebenarnya teknik ambik gambar dari angle atas ni namanya teknik flat lay atau Flat Lay Photography. Teknik ni bukannya baru sangat pun, kalau tengok di IG memang seller online suka guna teknik ni untuk ambik gambar produk diorang. Saya pun suka tengok gambar guna teknik flat lay ni. Mula-mula jatuh hati tengok konsep flatlay ni bila selalu download vektor di Freepik dulu. Dari situlah mulanya, tapi nak ambik sendiri tak reti sangat lah pulak.

Sekarang semenjak 2 menjak ni suka pulak nak apply teknik flat lay sebelum makan. Tambah-tambah lagi bila dah jumpa geng-geng yang sporting yang suka jugak nak bergambar dulu sebelum nak makan. Haha. Asal sabar je. Lepas order sampai, sabar, tembak dulu sedas 2 atau sampai puas hati lah. Hehehe.

Antara koleksi sarapan pagi bersama Maggi. Hehehe.

Cubaan.. cubaan

Agak-agaknya macam mana saya ambik gamba lauk makan tengah hari ni? 

Banana cheese anyone?

Lauk makan malam pulak

Basic lunch

Kebanyakkan saya buat amali flatlay sebelum makan. Semua makanan kan? Biasalah beginner kan. Sebab kalau nak ambik subjek lain kena ada props pulak. So kebanyakkan gambar yang saya ambil tak ada props. Kalau betul-betul nak apply kena ada props supaya storyline dia ada.

Kalau nak baca lebih lanjut tentang teknik flatlay ni google jer. Ada baca blog yang cerita pasal ni. Saya nak cerita lebih pun tak reti sangat sebab bukan pro pun. Cuma apa yang saya boleh simpulkan:
  1. Subjek yang nak ditonjolkan kenalah jelas
  2. Background kenalah sesuai.. selalunya putih atau plain, tapi nak cuba jaya latar lain tak salah
  3. Pencahayaan kena on point sebab gambar yang cantik tak memerlukan flash camera
  4. Props, kalau boleh cari props yang bersesuaian dengan tema subjek
  5. Capture dari sudut pandangan atas paling tinggi

Saya pun masih belajar, bukan pro. Cuma apa yang penting, nak ambik gambar ni kena muka tebal sikit. Kalau jenis pemalu memang tak jadi lah gambar. Jadi cameraman memang macam tu. Kalau malu memang tak dapatlah nak capture momen yang best² kalau asik tertinggal di belakang jek.

Pernah kami segeng nak apply tips yang no 5, ada lelaki meja sebelah offer diri nak tangkapkan gambar kami sebab dia ingat kami nak ambik gambar. Kami gelak jer say thanks sebab sebenarnya kami cuma nak tangkap gambar makanan kami yang atas meja tu! ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

03/01/2020

Western Food di Kuching - Toko Daging, Satok

January 03, 2020 6 Komen
Kecoh jugak semalam kan bila Menteri Pendidikan kita tetiba letak jawatan. Saya mungkin faham kenapa beliau letak jawatan sebab saya pernah juga mengalami  situasi seperti ini bila BFF letak jawatan daripada post yang dipegang. Bukan sebab nak lari dari tanggungjawab tapi saya pasti faktor-faktor lain yang mendesak keputusan tersebut. Apapun perletakan jawatan beliau, hidup perlu diteruskan. Hari ni hari pertama bertugas pada tahun 2020. Yeah!!

Ok, saya cuba follow perancangan saya untuk blog ni. Hari Jumaat hari untuk review. So hari ni saya nak buat food review untuk tempat makan di area Kuching. Ada ke warga Kuching baca blog ni ek? Takpe, saya share je untuk sesiapa yang datang ke Kuching pun boleh je kalau nak makan kat sini.

Kami pergi ke suatu tempat makan western ni 3 minggu yang lalu. 1st time makan di kedainya di area Satok tapi 2nd time makan di Toko Daging. 1st time dulu makan di Gita. Toko Daging ni ownernya Melayu, 1st kedai diorang di kawasan perumahan jer, kat rumah. Yang kedai di area Satok ni memang di shoplot kedai.

Meet The Grill - tagline Toko Daging

Lokasi Toko Daging ni di area Branch Celcom di Satok atau area Lock Ann atau mana-mana yang korang familiar lah ye. Kalau tak familiar area Satok, waze kan ada. Hehehe.

So far kat sini kita boleh order set dulang atau personal set. Selain western, set nasi kambing bakar pun ada jugak. Hari tu kami ambik set dulang dan set nasi kambing bakar sebab si Kakak nak makan nasik. 

Ni set yang kami ambik RM48. Ok kan? Kami 6 beranak makan pun tak abis, tapau jugak balik umah. Mungkin kalau takde set nasi tu habis kot.

Gravy sedap, marinate sedap, sayur pun sedap. Diorang guna kacang buncis dan carrot. Sedap sangat. Suka!

Selalunya kalau kita makan western mesti minum Coke kan? Kat sini diorang tak jual soft drinks, semua order. Kami order air rasmi kami teh O, Ayah diorang green tea lemon dan air teh bunga ni. Yang uniknya teh bunga kat sini memang letak bunga krisantimum tu, dan rasanya pun tak rasa yang teh bunga selalu, ada rasa organik sikit. Nice!

Gambar dicilok dari Facebook Toko Daging. Menggiurkan tak? Hahaha. Kalau nak jamu mata lagi silalah klik Facebook Toko Daging. Lagi banyak gambar-gambar yang bikin air liur meleleh. Haha.


Next time kalau ada di Kuching, malas nak keluar dari hotel, ye lah nak booking grab lagi, Food Panda pun boleh. Senang kan? Nak lepak ramai-ramai, boleh book awal di www.wasap.my/60168000634/TokoDaging

Last but not least, kami la #imanfamilia. Hihihi. Dan sebenaranya saya takde kaitan pun dengan Toko Daging ni tau. Hehehe. Cuma tak rugi share tempat makan Muslim yang menarik, berpatutan dan cozy.










04/12/2019

Hari Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak 2019

December 04, 2019 2 Komen


Hari ini sambutan Hari Perkhidmatan Awam 2019 peringkat negeri Sarawak di BCCK. Walaupun Kakmim ni under federal tapi event yang state level khas untuk semua penjawat awam di Sarawak ni memang ditunggu-tunggu. Sebab? Sebab grand sangat!! Last pergi 2017 dulu, 2018 takde dan tahun ni bila ada je jemputan terus je tulis nama pergi. Volunteer gitu. Hehehe.

Macam biasa kami ke sini disarankan naik kereta jabatan. Kalau kereta jabatan takdelah jauh sangat parking. Kalau naik kereta sendiri jawabnya kenalah park kat tempat awam kan? Bukan 100, 200 orang jer pegi ke BCCK tu. Bayangkan kat mana nak parking.


Penuh 1 BCCK tau! Macam 2 tahun lepas kami duduk di bahagian atas lagi cuma tahun ni nasib agak baik memang betul-betul menghadap kat tengah skrin. Memang baik punya pandangan lah. 


Sebelum masuk ke hall utama, perkara wajib ialah selfie!! Rombongan kami kali ni 3 lelaki, 4 perempuan. Yang lelaki 2 orang tengah Q nak bergambar di photobooth, kami menyempat la sekejap selfie untuk gegirl je. Hehehehe.


Inilah hasilnya free printed photo yang kami dapat dari photobook #HPA2019. Oleh sebab kami ada 4 orang, so setiap orang dapat. Free pulak tu. Berapalah agaknya state dah bayar untuk company ni agaknya. Ye lah bukan sikit orang beratur nak bergambar tu. Hmm...


Dan... BTS semasa tengah tangkap gambar. Hahaahaha!! Kecoh la rombongan Mak Jemah ni. Tapi, ada kami kesah. 

Dan.. yang paling suspen bila our CM nak umumkan bantuan kewangan untuk kakitangan federal tu. Mulanya dah nak keluar hall dah. Kuar awal sebab takmo crowded nak keluar nanti then tetiba emcee announce CM ada nak bagitau sesuatu. Terus masuk balik hall. Dengar, on hp video & fokus! Alhamdulillah, last minute discussion katanya, federal pun dapat RM500 jugak tapi akan disalurkan sebelum Jun 2020 nanti. Jadilah kan daripada takde. State dapat RM2000 18 Disember ni, federal di state dapat Jun tahun depan nanti. Apapun, terima kasih CM Abang Joe!!

Apalagi di medsos memang hangat lah update cerita federal di Sarawak dapat RM500 daripada state. Orang Semenanjung (under federal agencies) yang berkhidmat di Sarawak pun dapat. Bagus jugak jadi pembangkang ni kan? Ehem... ahahahahaha. Kalau tak, memang RM500 je setiap tahun kerajaan nak bagi. Oops..


Berbaloi pulak rasa join #HPA2019 tahun ni. Rezeki kan, syukurlah ada rezeki yang dapat dikongsi bersama semua penjawat awam di Sarawak.

Tapi... yang takde rezekinya... cabutan bertuah lah. Hahahaha!


Sesambil makan sesambil orang cabut lucky draw. Memang takde rezeki nak dapat hp free ke, air fryer ke, microwave ke, hair dryer taknaklah. Tak mampu nak dapat benda free tapi mampu tengok orang dapat free je. Hahaha.

Nak lagi lah wish TQ to our CM! Thank you Abang Joe!! An Honour To Serve!!


29/11/2019

Rahsia Minuman Kegemaran

November 29, 2019 3 Komen

Setiap daripada kita mesti ada sesuatu yang kita suka, tidak kiralah suka makan ke suka minum ke suka buat ke. Entri kali ni Kakmim nak share sikit rahsia minuman kegemaran kita. Info ni Kakmim dapat masa bloghopping dari blog ke blog.

Dulu Kakmim tak minum air manis. Sejak 3 tahun belakangan ni dah reti pulak ye. Tapi yang Kakmim paling selalu order di kedai atau buat sendiri di rumah ialah teh O je. Kalau kat umah mak memang tak pernah mak buat air teh. Sebab mak bapak minum kopi. Kopi pulak memang Kakmim tak boleh masuk. Tapi bila dah reti minum air teh boleh jer nak buat sendiri kat umah sendiri. Hehehe. 



Korang pulak suka minum apa? Kalau kat kedai order air apa?

LATTE
Sofistikated adalah keperibadian paling jelas yang dapat dilihat dalam diri individu yang gemar menikmati minuman ‘Latte’ ini. Selain itu sikapnya yang sentiasa bersifat ingin tahu dan sentiasa ingin belajar secara tidak langsung turut memperlihatkan dirinya yang terpelajar dan berpendidikan.
Sekiranya kekasih anda menggemari minuman ini, aduh…beruntunglah anda kerana dia seorang yang romantik dan jiwanya penuh dengan kasih sayang. Si penggemar ‘Latte’ biasanya akan sentiasa dengan pasanggannya dan akan sentiasa cuba melakukan yang terbaik demi mengukuhkan lagi perhubungannya.

KOPI
Anda sesuai mengendalikan perniagaan sendiri. Si penggemar kopi biasanya memiliki keperibadian yang menyakinkan. Sikap yakin dengan kebolehan diri sendiri membolehkan mereka maju dalam apa jua bidang yang diceburi. Namun mereka ini juga memiliki sikap berjimat cermat yang teramat sangat sehingga ada yang menganggap mereka ini agak kedekut! Ya, mungkin kedekut kepada orang lain tapi bukan pada dirinya sendiri! Lihat sahaja gaya dan penampilannya. Boleh dikatakan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki, semuanya barangan berjenama! Opps…dalam subjek mencari pasangan pula, mereka dikatakan terlalu cerewet! Hati-hati, jangan sampai orang lain bosan pula untuk mendekati anda kerana sifat cerewet anda itu.

KOPI SUSU
Wah, orangnya sentiasa kelihatan sibuk. gayanya juga bagaikan tak terurus dek kesuntukan masa. Si penggemar kopi susu ini memang tidak boleh duduk diam. Boleh dikatakan setiap waktu yang ada akan dipergunakan sebaik mungkin untuk melakukan kerja-kerja yang dirasakan agak penting. Ingat, anda juga perlu meluangkan masa untuk merehatkan minda. Anda bukannya robot yang mampu melakukan segala-galanya tanpa berehat. Paling tidak pun, kemaskan sikit gaya penampilan anda itu agar orang lain berasa selesa berdampingan dengan anda! Oh ya! Kasihanilah si dia yang sentiasa meginginkan perhatian dari anda. Jangan sampai si dia berasa bosan dengan sikap anda yang boleh dikategorikan dalan lingkungan individu yang ‘gila bekerja’. Belajar menyusun jadual harian anda agar hari anda berjalan lebih lancar dan jangan lupa, selitkan sedikit masa untuk bersama-sama si dia…mungkin dengan menonton wayang bersama!

TEH
Tenang dan bersahaja adalah tarikan utama pada kelompok individu ini. Mereka bijak menguasai keadaan dan tidak hairanlah sekiranya mereka mempunyai ramai teman. Selain itu, muzik adalah teman setianya. Mungkin si penggemar teh ini tidak kisah sekiranya dalam satu tempoh waktu tertentu dia tidak ditemani oleh mana-mana teman kerana peluang bersendirian yang ada itu digunakannya untuk menghayati muzik kegemarannya. Faktor kesihatan sentiasa mendapat perhatian anda kerana anda sentiasa inginkan kesihatan yang terbaik untuk diri anda. Syabas!

MOCHA
Orangnya lincah dan gemarkan cabaran. Si penggemar Mocha mempunyai keperibadian yang agak keanak-anakan dan setiap bual bicara yang meniti di bibirnya pasti mempunyai unsur jenaka. Individu yang tergolong dalam kategori ini disifatkan sebgai individu yang sukar bersikap serius, boleh dikatakan setiap detik dan saat, tumpuan di dalam mindanya itu lebih kepada unsur-unsur keseronokkan dan mencari hiburan. Mereka juga gemar bersosial dan tidak gemar hidup bersendirian. Tidak hairanlah sekiranya mereka tidak mempunyai sehingga ke hari ini. Mana tidaknya, individu yang cuba untuk mendekatinya sentiasa merasa ragu-ragu untuk serius bercinta dengan si penggemar _Mocha ini. Sikap keanak-anakannya itu tentu sekali tidak menyakinkan pasangan bahawa individu itu telah bersedia untuk serius dalam percintaan. Mungkin penggemar _Mocha boleh cuba melakukan pembaharuan dalam hidupnya mulai hari ini.

MINUMAN SEJUK
Sekiranya anda lebih gemar menikmati apa saja minuman asalkan ’sejuk’ menunjukkan bahawa anda tergolong dalam kategori yang gemar bersosial dan berhibur bersama teman-teman. Anda lebih gemar berkumpul dengan teman-teman akrab anda dan boleh bersantai bersama mereka hingga berjam-jam lamanya. Selain itu anda juga memiliki daya pemikiran yang kreatif dan sentiasa ingin cuba tampil denga idea-idea baru dalam melaksanakan tugasan anda. Namun awas, minuman sejuk ini tidak baik untuk kesihatan.

MINUMAN PANAS
Penampilan anda kelihatan penuh menyakinkan dan matang. Mungkin ramai yang memperkatakan bahawa penampilan anda kelihatan lebih matang dari usia sebenar anda. Namun anda tidak pernah menghiraukan apa jua tanggapan orang lain yang diberikan kepada anda. Anda memiliki matlamat hidup yang tersendiri dan sentiasa berusaha untuk hidup merealisasikannya biarpun terpaksa berhadapan dengan bermacam-macam rintangan. Teruskan usaha anda itu.

16/11/2019

Semakan UPSR 2019 Menggunakan SMS

November 16, 2019 0 Komen

Beberapa hari lagi results PPSR (UPSR) akan diumumkan. Mesti calon-calon UPSR semua tengah berdebar kan? Apapun, semoga kejayaan milik kalian, amin. Ingat, UPSR bukan penentu segala.

Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah boleh diperoleh pada 21 November 2019. Calon-calon boleh menyemak keputusan UPSR 2019 dan PASR 2019 secara SMS seperti gambar di atas.

Jangan lupa baca Bismillah, k! All the best!


22/04/2019

Review The Loftplaza Hotel

April 22, 2019 2 Komen
Awal bulan 3 ari tu kan validasi di hq di Putrajaya, so time tu saya try hotel yang tak pernah kami check in. Kalo hotel wajib check in memang Tune Hotel di Depulze kalau ada keja di Putrajaya. Selalunya saya suka baca review di Agoda dulu sebelum booking. Pernah jugak booking hotel area Bangi tapi bila nak check in, hotel tu dah disita. Memang ke hulu ke hilir lah carik hotel nak check in. Hahaha. Kenangan betul. Dahlah ramai time tu, semua #theimans pun ada. Kesian diorang.

Hotel yang kami try bulan lepas ialah di The Loftplaza Hotel area Bandar Puteri Bangi. Time tu baru lepas PRK memang masih terasa bahang kempen PRK dengan poster-poster calon time tu. Ok lah kita layan gambar je lah.

Ini haa full address nya. Menurut kata cik adik hensem yang jaga kaunter check in tu hotel tu baru lagi. Dalam 9 bulan gitu kot, tak ingat plak. Hehehe. Ownernya plak Melayu.

Saya biasalah ringan mulut suka bertanya sampai ke owner pun ditanya sebab shower nya macam gambar kat atas tu. Bila dia cakap owner Melayu, hmm... no wonderlah kan?

Ni ruangan lobi. Ye lah hotel baru, masih cantik suci murni lagi tu.

Sebelah lobi, ada disediakan coffee corner ni. Memang dalam bilik takde heater tapi boleh ke lobi untuk beli hot coffee. Drinking water tu free jek.

Lif ada 1 ni jek. Dan kecik!! Hehehehe.

Siap ada warning lagi. Tak boleh buat macam rumah sendiri. Hehehe. Bagus ni biar berdisiplin sikit.

Koridor menuju ke bilik.

Ini haa bilik nya. Basic saja ye. Selimut nipis. Harap² yang tu akan ditambahbaik pasni.

Toiletnya. Ok lah kan? Setakat nak tidur semalam 2 pastu pagi² dah kuar pi keja petang baru balik.

Bawah hotel ada kedai nasi kandar. Banyak lagi kedai makan melayu area situ. Makan memang takde masalah kat sini.

Nak tengok live bola pun ada.

Last but not least, adik gebu ni lah yang rajin melayan pertanyaan saya sewaktu check out. Hihihihi.

Eh, satu lupa. Rate semalam RM70 untuk standard room. Ok lah kan? Dah lah hotel baru. Tapi nak stay sini kena ada transport lah. Susah jugak kalo asik mengharapkan grab. Tapi nak ke Aeon Nilai dekat jer ni. Hihihi. Dan 1 lagi, hotel ni takde family room. Susah lah kalau nak bawak famili ramai². Tapi setakat pegi keja balik keja tumpang tido semalam, recommended sangat.
















07/11/2018

Kurang Gula Dalam Darah atau Hypoglycemia

November 07, 2018 0 Komen

Hari nih saya dan mak ke hospital, melawat 2 nenek sedara yang sakit. Sorang baru keluar dari ICU sorang lagi masih tak sedarkan diri selepas terjatuh. Memandangkan kat SGH memang susah bangat nak dapat parking so saya dan mak decide ambik Grab. SO saya pegi ofis mak dan tinggalkan keta kat situ dan kami ambik grab dari situ.


Timing memang cun sebab kami sampai memang dah masa melawat. Mulanya kami melawat makcik yang tak sedarkan diri. Doktor dah sahkan brain dead tapi siapa tau kan ada miracle di situ. Hari ni hari ke-4 dia tak sedarkan diri. Semoga diberikan syifa untuk nenek saudara saya, Wa Ji Sah.


Ok done melawat Wa Ji Sah kami melawat Nek Su pulak. Mereka di tingkat yang sama. Alhamdulillah Nek Su dah semakin sihat cuma masih dalam pemerhatian gula. Gula masih on off, sekejap tinggi sekejap rendah. Sembang punya sembang, tetiba saya rasa mengantuk amat sangat dan menguap. Menguap sambil mata pejam rapat, macam lain jer rasa. Kepala pun terasa berat, mata dah berpinar-pinar. Adeh deh... macam rasa lepas turun bukit bulan 8 hari tu jek. Badan pun dah mula berpeluh-peluh. Pandangan makin pudar, kepala makin berat. Saya bagitau mak, rasa macam nak pitam je. Nak muntah pun ada. Terus diorang suh saya duduk di kaki Nek Su atas katil tu. Mintak gula-gula kat mak sebab tau mak mesti ada stok gula-gula dalam handbag. Ya betul, tapi nak bukak bungkusan gula-gula pun rasa tak larat. Tangan dah rasa kebas-kebas dah. Mintak tolong mak bukakkan dan barulah rasa ok sikit bila gula-gula masuk mulut.


Oh, ya.. sebenarnya saya berpuasa hari ni. Ganti puasa hari yang ke-2. Semalam berbuka tak makan banyak, tak ambik air manis jugak. Malam pulak langsung tak makan apa-apa. Sahur pulak dengan air masak je. Hmm... sebab tu saya sendiri tau saya rasa macam tu kerana kurang gula!! Tau salah sendiri. 


Nasib baik ambik grab kan. Memang masih tak selesa rasanya nak drive. Kuar je dari wad terus beli 100 Plus dan pau di Hospimart. Cukuplah dulu untuk menampung air dan glukosa dalam badan. 


Nasib tak pengsan kan?? Kalo pengsan memang menyusahkan orang lain lah pulak. Ok now kita cerita pasal hipoglisemia k.


Apakah Hipoglisemia??

Hipoglisemia boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Tetapi kebanyakan pesakit diabetes yang mengambil insulin juga sering mengalami masalah ini. Hipoglisemia terjadi apabila paras glukosa dalam darah jatuh terlalu rendah berkemungkinan kerana beberapa sebab tertentu. Antaranya ialah:

  • Menggunakan terlalu banyak insulin(bagi pesakit diabetes)
  • Makan terlalu sedikit, makan terlalu lewat atau kerana tidak makan langsung
  • Menggunakan tenaga untuk melakukan kerja berat melebihi tenaga yang dibekalkan oleh karbohidrat yang diambil.
Bagi kes saya, kerana saya berpuasa dan tidak bersahur.


Simptom Hipoglisemia
  • Merasa lapar
  • Jantung rasa berdebar-debar
  • Kepenatan dan letih lesu
  • Penglihatan menjadi kabur
  • Hilang fokus
  • Berpeluh dengan banyak
  • Menggigil
  • Sakit kepala
  • Kulit berwarna pucat dan rasa sejuk
  • Pertuturan menjadi tidak jelas
Bagi kes saya, semalam memang saya rasa penat dan mengantuk sangat padahal duduk depan komputer je pun di ofis. Simptom lain memang ada semasa di hospital tu kecuali pertuturan kurang jelas.

Cara mudah merawat Hipoglisemia

Apabila anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda awal hipoglisemia, anda disarankan untuk mengambil 15-20 gram gula glukos atau karbohidrat ringkas.

Cadangan cara segera untuk menghilangkan simptom Hipoglisemia:
  • Minum air buah-buahan/ air kotak yang manis
  • Mengambil setengah tin minuman ringan
  • Mengambil dua sudu teh gula pasir
  • Makan snek yang manis
  • Menggosokkan serbuk glukos ke gusi
  • Makan gula-gula manis
*Tanda-tanda hipoglisemia akan beransur hilang setelah anda mula makan.

Lepas ni memang fobia rasanya tak ambik makanan manis. Saya memang jenis tak minum air manis sangat. Saya memang lebih ke air suam. Nak tak nak dalam sehari kena jugak ambik minuman manis selepas ni. Takut pulak tetiba datang hipo lagi. ๐Ÿ˜ญ