Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Effective Lectures. Show all posts
Showing posts with label Effective Lectures. Show all posts

25/01/2011

Kriteria persembahan yang diharapkan

January 25, 2011 5 Komen
Pagi ni ialah presentation pertama untuk pelajar final sem. Saya amat mengharapkan sesuatu perubahan selepas mereka menjalani latihan industri (LI) tetapi nampaknya belum ada yang boleh dibanggakan. Mereka masih membaca, slaid pun masih kebudak-budakan.

Bagi saya, pesembahan yang baik ialah:

  1. Perancangan persembahan yang teratur - di mana sebelum membuat slaid, mereka perlulah membuat draf untuk pengenalan, isi dan penutup (kesimpulan). Setelah isi-isi untuk bahagian ini sudah ada dan lengkap, barulah kita boleh membuat slaid Powerpoint.
  2. Penggunaan slaid Powerpoint - bahagian ini penting kerana Powerpoint yang memainkan peranan sama ada persembahan kita berjaya ataupun tak. Walaupun isi dah cukup dan lengkap tapi dipersembahkan dengan kurang baik, maka kurang baiklah persembahan itu. Bila menggunakan Powerpoint, pastikan font, saiz font dan warna font bersesuaian dengan latar belakang slaid. Sekiranya menggunakan latar belakang putih, pastikan warna font berwarna gelap, jika tidak, kebolehbacaan audien akan kurang di situ. Jika audien tak nampak, sukar nak baca, maka daya tumpuan dan konsentrasi pun kurang. Ini menyebabkan isi yang hendak disampaikan tidak dapat diterima dan difahami sepenuhnya.
  3. Bahasa yang digunakan - perlulah menggunakan bahasa Melayu standard yang boleh difahami audien. Jangan campur adukkan dengan bahasa Melayu, English dan dialek tempatan.
  4. Gambar dan ilustrasi yang bersesuaian - hendaklah tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil dan bersesuaian dengan isi yang hendak disampaikan. Penggunaan gambar dan ilustrasi dititikberatkan supaya persembahan tidak hambar dan membosankan selain memberikan pemahaman yang lebih kepada audien.
  5. Orang yang menyampaikan - iaitu pelajar haruslah berpakaian kemas, bername-tag, seperti seorang pelajar. Suara yang lantang dan pandai menarik perhatian audien di samping komunikasi mata dan body languange yang berkesan. Dan jangan lupa, salam dan pengenalan diri/kumpulan sebelum meneruskan persembahan dan terima kasih selepas tamatnya persembahan.
Bagi saya, sekiranya pelajar-pelajar saya dapat memenuhi kriteria di atas semasa persembahan ,saya sudah cukup berpuas hati. Saya tahu  setakat mana kemampuan pelajar saya. Kalau  mereka boleh menghuraikan isi tanpa melihat slaid, itu sudah cukup baik!



10/02/2009

Menjadi Efektif?

February 10, 2009 5 Komen

Hari ni pergi Kolej setelah seminggu meninggalkan Kolej
Sesampai jer kat meja dah penuh dengan memo dalaman la, pekeliling la, borang la
Pastu terbang ke dalam tong sampah
Membazir kertas sungguh

Dan yang bestnya yang ditunggu-tunggu dari awal tahun dulu baru tiba
Naz yang tolong amikkan minggu lepas
Dah pertengahan bulan 2 baru la dapat almanac dan diari rasmi nih
Chess


Aku dah beli dah management diary kat Popular
Kalendar plak dah dapat dari Silky Girl... beli earing dapat kalendar Silky Girl
See...?
Kuar duit sendiri lagi cepat dapat
Kan?

:mGuilty:

Hari ni aku macam tak prepare nak masuk kelas
Walaupun slaid semua dah ada but I need MORE
Maklum la nak jadi effective lecturer
Penangan daripada workshop dengan Dr. Ranjit minggu lepas
Hahaha
So sampai jer kat ofis 7.45 aku terus nengok slaid
Hmm... topik hari ni aku leh apply guna kaedah "Think, Pair & Share"
Ok ler tuh
Lagipun dah selamat suruh budak present lepas fikir dan bincang
Tapi perut lapor

:mSad:

Apakah sebenarnya kaedah "Think, Pair & Share"?

Kaedah ini diaplikasikan untuk mewujudkan pembelajaran aktif (active learning) di dalam kelas. Sesiapa di luar sana yang tugas hakikinya ialah mengajar, tak kira la mengajar orang tua ke orang muda ke, remaja ke, kanak-kanak ke, tempoh masa mengajar (duration lecture) mestilah dalam masa 15-20 minit sahaja. Kalo lebih daripada duration ni, pelajar dah hilang tumpuan. Maka, salah satu cara untuk mewujudkan suasana yang aktif dan tidak membosankan di dalam kelas ialah dengan menggunakan kaedah "Think, Pair & Share" ini.

Caranya, untuk 15-20 minit masa pertama, huraikan serba-sedikit tentang sesuatu topik itu. Pastikan sebelum memulakan proses pengajaran dan pembelajaran (P&P), nyatakan objektif pembelajaran (learning outcomes) sebagai 'pegangan' kepada kita sendiri supaya tidak terjerumus dan terkeluar daripada topik.

Setelah dijelaskan objektif tadi, barulah kita memberi intro kepada topik tersebut. Set induksi yang digunakan haruslah dapat dikaitkan dengan topik pengajaran supaya pelajar mudah untuk menangkap apakah yang ingin disampaikan dan senang untuk memahami konsep topik tersebut.

Gunakan 15-20 minit masa yang pertama untuk memberi syarahan (lecture) dan selepas itu bolehlah digunakan kaedah "Think, Pair & Share".

Beri 1 tajuk atau konsep, kemudian suruh setiap pelajar fikirkan mengenai topik/konsep tersebut. Setelah itu, barulah pelajar dipecahkan kepada kumpulan-kumpulan kecil dan membincang dan mengembangkan idea yang ada. Setelah beberapa minit, suruh pelajar present apa yang telah dibincangkan dalam kumpulan tadi.

Semasa sesi persembahan pastikan semua pelajar menumpukan perhatian dan galakkan percambahan idea dan pendapat daripada seluruh kelas.

Tips: Bagi kata-kata galakan dan pujian selepas pelajar selesai membuat presentation. Jangan malukan pelajar di hadapan kelas dengan menyatakan apa yang dipersembahkan salah sebaliknya guna kata-kata yang lebih manis dan membina.

Selepas selesai persembahan, jelaskan dengan lebih lanjut lagi mengenai topik yang telah dibincangkan semasa persembahan tadi. Tekankan main point dan fakta-fakta yang penting dalam topik tersebut. Akhir sekali buat kuiz untuk menilai tahap pemahaman pelajar di akhir setiap topik dan ujian untuk menilai pemahaman untuk keseluruhan topik.

Tips: Jangan percaya kata-kata pelajar sekiranya kita menanyakan, "Faham kelas?". Sudah tentu mereka akan menjawab faham, tetapi hakikatnya sebaliknya yang berlaku. Cuma penilaian individu saja yang dapat menentukan tahap pemahaman pelajar di dalam kelas.

Sebelum mengakhiri kelas, tanya balik isi-isi penting (main point) topik tersebut kepada pelajar untuk memastikan objektif pengajaran tercapai.

post signature