Follow Us @soratemplates

Showing posts with label EBF. Show all posts
Showing posts with label EBF. Show all posts

14/01/2021

Throwback Thursday - BF Journey

January 14, 2021 10 Komen

 

Google Photo 8 Januari 2016


Dulu semasa masih berjuang untuk BF, suka ambik gambar macam ni. Selesai jer urusan pumping di ofis mesti ambik gambar 'hasil' pumping. Tak sangka kan tak rugi jugak ambik gambar macam ni untuk kenangan semasa anak-anak masih BF.


Kakmim mula BF sejak #anakno2 dan teruslah non-stop sehingga 2016. Si Abang memang minum SI saja dengan jayanya sampai umur 2 tahun. Dia sejenis tak terima langsung susu formula. Si adik 2 orang sempat fully BF 6 bulan dan lepas tu campur FM. Tapi kalau kat umah memang tak ruak pun susu FM, tak pandang langsung! 


Si Kakak anak sulung pulak sejak lahir lagi dah sumbat FM. Time ni ibarat zaman kejahilan, memang takde kesedaran langsung nak BF. Tambahan pula masa tu Kakak ceaser lagilah, masa kat wad lagi nurse dah sumbat susu FM. Masa tu pun belom ada polisi kena susukan baby dengan SI sahaja sebaik lahir. Kesian Kakak kan? Yang dah lepas biarkan berlalu. It's okay, dah besar pun Kakak sekarang.


Kebaikan Susu Ibu

Untuk bayi:

  • Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda
    • Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.
    • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda
    • Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
  • Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
  • Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda.
  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan.
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Untuk ibu, penyusuan susu ibu:

  • Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
  • Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.
  • Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
  • Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya

Kredit to: http://www.myhealth.gov.my/kebaikan-susu-ibu/


notakakmim: masa BF dulu memang Kakmim kurus kering! 

08/02/2012

Support Group Meeting @ Sarakid Sarawak

February 08, 2012 4 Komen
4 hari bercuti termasuk weekend.
Semalam I cuti rehat sebab appointment kat klinik sebelah petang.
So macam biasalah, kalau kat umah memang malas nak update.

Hari Sabtu yang lepas ada SGM kat butik Sarakid di belakang Emart.
Sejujurnya inilah kali pertama saya menyertai SGM macam ni.
Excited pun ada jugak.
Ye lah, nawaitu tu memang ada nak EBF kat Adek nanti (Insya Allah)
Tapi ye lah, anasir-anasir luar masih terlalu banyak untuk ditepis.
Takde support daripada sesiapa.
Kesian kan?

Tapi, saya rasa perkara macam ni bukan berlaku kepada saya jer.
Mostly ibu-ibu di Sarawak ni belum ramai yang EBF.
SGM hari tu pun memang khas untuk ibu-ibu bekerjaya.
Memang Puan Azlina share macam mana dia menyusu dan menyimpan stok EBM semasa bekerja.
At least bila dah dengar pengalaman orang lain, kita pun akan bersemangat jugak.


Kalau surirumah senang lah nak EBF, tinggal nak atau tak nak jer.
Tapi, kalau yang bekerja tu memang 1 cabaran.
Tambahan lagi bagi yang selalu outstation, risau tau.
Tapi diorang pun share jugak pengalaman semasa bekursus.
Macam mana nak simpan stok EBM, macam mana nak tranferkan stok.
Memang banyak benda baru yang dapat hari tu.


Walaupun saya masuk agak lewat hari tu, tapi lepas sesi tu boleh lagi tanya.
Dapat jugak kenalan-kenalan baru.
Yang lain bawak potluck hari tu, tapi saya terlupa tak bawak apa pun.
Tapi tetap ada makan-makan lepas sesi sharing.


Hari tu bukan setakat ibu-ibu jer berkumpul.
Kaum bapa pun ada sekali.
Anak-anak lagi lah, mana boleh tinggal.

Kalau ada sesiapa yang berminat dengan SGM untuk EBF mom ni, silalah ke FB dan like Sarakids Sarawak.
Apa-apahal Puan Norazlina akan update di situ.