Follow Us @soratemplates

Showing posts with label 2nd pregnancy. Show all posts
Showing posts with label 2nd pregnancy. Show all posts

25/02/2012

Sehari sebelum ber-4

February 25, 2012 5 Komen
 *Entri yang tertunggak...



Sabtu - 11 Februari 2012

Alkisahnya, sehari sebelum bersalin saya sempat jalan-jalan cari makan di restoren yang dah lama saya nak pergi. Entahlah, bagi saya yang belum ada pengalaman 'menunggu hari bersalin' saya dapat merasakan yang saya akan bersalin pada minggu yang berikutnya. Ternyata benar.

Pagi Sabtu itu, kami 3 beranak seperti biasa bersiap-siap untuk makan di luar. Memang target nak makan kat Restoren Tumis. Memang tak plan pun nak masak hari tu. Tapi kami terus lunch memandangkan memang dah waktu lunch pun. 


Lepas jer lunch di Tumis, makanannya so-so je, takde lah meletop sangat pun, Ayah Iman ajak jalan-jalan. Tapi saya nak pergi India Street dulu, nak carik anak tudung. Nak pakai masa berpantang! Hehehe.


Saya memang dah tak larat rasa nak jalan-jalan di shopping complex. Macam nak balik umah pun ada jugak tapi Ayah Iman ajak jalan-jalan kat Tugu Pahlawan. Hmm.. oklah jugak, penat jalan leh duduk kat situ. Lagipun kalo lagi banyak jalan, lagi cepat 'bukak jalan' orang kata. Maka berronggenglah kami 3 beranak di situ mengambil gambar. Cuaca pun mengizinkan, tak panas, tak mendung. Sejuk jer duduk-duduk tepi fountain.


Iman bagaikan seorang jakun yang tak pernah keluar rumah. Haha. Kesian anak Ibu. Ye la, bukannya selalu main kat tempat yang luas macam tu. Kalau main kat playground pun main kat McD je. Bila nak ambik gambar, start ler dengan posingnya yang entah hape entah perasan cute.


Suka sangat buat muka cute kalau bergambar. Mata kecik tu rasa cute la ek? Iman..Iman... Memang terhibur dengan keletah dia je.


Posing perasan cute. Lepas pose sibuk nak tengok camne rupa gambar dia. Pastu gelak. Nang ngegeh, kata urang Serawak. Bila Ibu bergambar pegang baby bump, Iman pun ikut pegang perut dia jugak. Iman cakap dalam perut Ibu ada Adek, dalam perut Iman, ada Pipin. Hihihi.


Dan last but not least, sebelum balik ke rumah Ayah Iman singgah di pasar Minggu Satok sebab saya nak makan ikan terubuk panggang dan kek SR.


Gambar ketika masih ber-3 kerana keesokkan harinya (12.02.2012), Adek telah pun mewarnai kehidupan kami sekeluarga. Sebenarnya ketika berjalan-jalan tu saya memang dah rasa lain macam. Masa tunggu Ayah solat Asar, perut sangatlah meragam, rupa-rupanya contraction dah bermula. Bila balik rumah, tengok-tengok ada spotting, saya pun sms tanya Mak, Mak cakap tu tanda nak bersalin! Gulp! Adik-adik plak yang nervous. Ye la sebelum ni akak diorang tak pernah bersalin normal. Sebelum ni terancang, pegi hospital dan bersalin. Saya cepat-cepat masak nasik, masukkan baju dalam washing machine dan prepare apa yang perlu untuk ke hospital. Lepas tu cepat-cepat makan nasik & ikan terubuk panggang, makan kek SR, makan biskut semprit dan perkara yang saya jarang sekali lakukan, minum 1 mug air kopi O! Mak kata untuk selusuh. Minum jer lah, tapi saya tak lupa minum air zamzam jugak.

Sepatutnya Ayah Iman nak pergi tengok bola malam tu dengan adik ipar dan cousin tapi kensel! Dan pukul 12 tengah malam barulah saya dan Ayah bergerak ke SGH.



08/02/2012

Support Group Meeting @ Sarakid Sarawak

February 08, 2012 4 Komen
4 hari bercuti termasuk weekend.
Semalam I cuti rehat sebab appointment kat klinik sebelah petang.
So macam biasalah, kalau kat umah memang malas nak update.

Hari Sabtu yang lepas ada SGM kat butik Sarakid di belakang Emart.
Sejujurnya inilah kali pertama saya menyertai SGM macam ni.
Excited pun ada jugak.
Ye lah, nawaitu tu memang ada nak EBF kat Adek nanti (Insya Allah)
Tapi ye lah, anasir-anasir luar masih terlalu banyak untuk ditepis.
Takde support daripada sesiapa.
Kesian kan?

Tapi, saya rasa perkara macam ni bukan berlaku kepada saya jer.
Mostly ibu-ibu di Sarawak ni belum ramai yang EBF.
SGM hari tu pun memang khas untuk ibu-ibu bekerjaya.
Memang Puan Azlina share macam mana dia menyusu dan menyimpan stok EBM semasa bekerja.
At least bila dah dengar pengalaman orang lain, kita pun akan bersemangat jugak.


Kalau surirumah senang lah nak EBF, tinggal nak atau tak nak jer.
Tapi, kalau yang bekerja tu memang 1 cabaran.
Tambahan lagi bagi yang selalu outstation, risau tau.
Tapi diorang pun share jugak pengalaman semasa bekursus.
Macam mana nak simpan stok EBM, macam mana nak tranferkan stok.
Memang banyak benda baru yang dapat hari tu.


Walaupun saya masuk agak lewat hari tu, tapi lepas sesi tu boleh lagi tanya.
Dapat jugak kenalan-kenalan baru.
Yang lain bawak potluck hari tu, tapi saya terlupa tak bawak apa pun.
Tapi tetap ada makan-makan lepas sesi sharing.


Hari tu bukan setakat ibu-ibu jer berkumpul.
Kaum bapa pun ada sekali.
Anak-anak lagi lah, mana boleh tinggal.

Kalau ada sesiapa yang berminat dengan SGM untuk EBF mom ni, silalah ke FB dan like Sarakids Sarawak.
Apa-apahal Puan Norazlina akan update di situ.


26/01/2012

Hari makan-makan

January 26, 2012 6 Komen
Sekarang kalau rasa nak makan, cakap jer, Ayah Iman mesti akan bawak carik makanan tu. Sayang Ayah, thank you so much, Yang. 

Kekadang tu takmo jugak makan yang kat kedai, kena la masak sendiri, ikut tekak sendiri, ataupun ada jugak yang nak Mak jugak yang masak. Air tangan Mak jugak yang lalu tekak. Biasalah kan?

Kekadang tu, kalau dah rasa nak makan, kol 10 malam, tang tu jugak la Ayah Iman ajak keluar. Iman pun no hal, dia memang budak yang tido lambat, so senang je kalo keluar malam-malam. Hehehe.

Masa cuti CNY ari tu, last day cuti, malas sangat nak masak. So misi hanya jalan-jalan cari makan. Hmm.. kedai confirm banyak tutup. Tetiba teringat Kopi O Corner, kedai yang memang jarang sekali saya pergi. Ye la kedai tu bukak siang jer, saya pulak siangnya di daerah lain. Hihihi. So, kerjanya mencuba menu yang tak pernah dimakan ler.

Dan menunya ialah, set talapia bakar!


Memang terbaek lah, wa cakap lu. Saya pun memang pencinta ikan. Memang sukaaaaaa sangat! Tak perlu cecah kicap pedas pun takpe sebab ikan tu memang dah dibakar dengan sambal yang pedas.


Makan memang tak hengat dunia. Iman makan nasi goreng USA jer. Dia nak mintak ikan tapi sorry to say, Ibu cakap jer pedas, terus dia geleng-geleng kepala. Iman pun sorang lagi hantu ikan. Sama macam Ibu. Nasi goreng USA biasa jer, tak semeriah dan semenarik di Semenanjung sana tu.

Pastu, Ayah Iman cakap nak order lagi tak? Kami order roti daging + cheese + mayonis, tapi Ayah Iman cakap roti apa ntah, tak hengat. Saya on jer sebab rasa boleh masuk lagi. Hehehe.


Ni haa rotinya, pastu perut cramp sebab over kenyang. Amek kau! Kami bertiga tapi airnya 4 gelas. Hihihi. Memang sekarang perlukan 2 gelas air kalo makan kat luar, tak cukup kalau segelas, Iman pun dah segelas.

Ngegeh tak Iman dengan spec nya? Nak jugak paksa Ayah pakai spec dalam kedai supaya sama dengan Iman. Isk isk isk...


20/01/2012

36

January 20, 2012 7 Komen

Ya. Hari ni dah 36 minggu. Alhamdulillah Adek dah ke bawah cuma belum engaged lagi. Hopefully kelahiran kali ni secara normal. Amin.

36 minggu membawa Adek, alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Adek memang tak banyak ragam. Kakak Iman pun still macam dulu memang tak meragam. Alhamdulilah, Adek dan Kakak memang tak banyak menyusahkan Ibu dan Ayah. Semoga begitulah seterusnya nanti. Amin.

36 minggu membawa Adek, alhamdulillah takde morning sickness yang teruk. Setakat tak boleh hidu  bau-bauan tu biasa jer sebulan 2 je. Takde sampai muntah yang teruk. Migrain ke. Gatal-gatal ke. Alhamdulillah, takde. Makan pun ok jer. Alhamdulillah ya Allah.

36 minggu membawa Adek, rutin harian berjalan seperti biasa. Bangun pagi jam 5, buat sarapan untuk bekal, balik kerja jam 6, masak untuk makan malam sesambil baju dibasuh dengan sendirinya dalam machine. Sebelum tidur sidai baju dan kemas umah. Rutin setiap hari. Walaupun agak berat jugak ler membawa Adek, dengan keaktifannya yang melampau pada waktu malam tetapi alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Semoga begitulah seterusnya selepas ini. Amin.

Maka, kerana semua kemudahan ini, saya percaya setiap anak rezekinya lain-lain. Kerumitannya lain-lain. Semoga begitulah seterusnya, diharap dipermudahkan segala urusannya. Amin.


04/01/2012

Mee Maggie Kari

January 04, 2012 2 Komen
Sumber: Google
Siapa yang sik kenal mee Maggi? Terngiang-ngiang sayup-sayup di telinga iklan zaman kita gik kecik dolok koh, mee maggie, cepat dimasak sedap dimakan. Isk, nang nyaman mee maggi koh. Cabikk datukkk...

Arum bulak dah dekat nak 9 bulan saya tok nak makan mee maggi tapi ditahan-tahan jak sa nyawa tok. Ngenang tek nak, dirik ngembak sorang gik manusia. Dah la mee segera kedak mee maggi tok banyak MSG. Sik sampei ati juak nak 'jual ikan' atau selfish kata Kak Lehot nak makan barang sik berkhasiat kedak tok. Ya la nangga gambar ajak dah nelan air liur rasa. Ada la juak encerik sesudu bila adik di rumah nun makan, ya pun sesuduk kerin sik berkuah. Ooo tedah, kotan tek nak makan mee maggi gilak.

Bah nong, coba kitak orang endiat gambar mee maggi dibah tok:

Sumber: Google
Nyaman sik? Maggi kedak tok lah nang suka saya makan, bertelor ngan berlimo. Perghh... nang nyams sekals. Tapi, ya lah, nangga gambar jak lah lok. Sabarrrrr.....

Tangga kitak orang, maggi goreng pun sodappppp.

Sumber: Google
Walaupun lauk nya telor ngan sayor besar taik ogek jak, pun nyaman apatah gik diperah limo. Adeh. Dapat ndak kah saya tahan rasa nak makan maggi tok oh???


21/12/2011

3rd Trimester

December 21, 2011 2 Komen
Berapa hari lagi kita nak meninggalkan 2011. Cepatkan masa berlalu? Dan minggu ni Adek dah minggu ke-31, nak masuk 8 bulan dah. Ada sebulan lebih lagi Iman Madihah nak bergelar Kakak.

31 minggu baby bump baru nampak. Kesian cleaner kat ofis, terkejut beruk diorang tengok baby bump saya tiba-tiba membesar. Bila ditanya, "Dah 7 bulan, kak". Hahaha. Itulah saya, masa pregnant Iman dulu pun masa 7 bulan barulah nampak macam perempuan pregnant. Sebab tu jugak orang macam tak percaya. "Eh, sekejapnya dah nak bersalin." Nak buat macam mana. Sebab mak saya pun macam tu jugak.

Untuk kali yang ke-2 ni, tak banyak persiapan yang perlu dibuat macam Iman dulu. Masa Iman dulu memang zero. 1 benda pun tak ada so semuanya kena beli. Sekarang, bolehlah bajet sikit sebab barang-barang Iman yang masih boleh diguna tu, Adek boleh pakai. Kesian kan jadi anak ke-2. Ha, sebab tu lah saya invest sikit masa beli barang-barang Iman dulu. Biar kata orang, alah membeli, menang memakai. Mana yang boleh tahan lama tu, belilah yang berkualiti dan mahal sikit pun takpe, kata nak pakai lama. Huhu. Macam barang yang pakai buang tu, takpe lah beli yang murah-murah, sebab pasni mesti tak boleh nak pakai lama. Boleh terus buang.

Bila dah dikenang-kenang dah nak 8 bulan, tapi persiapan 1 apa pun tak ada lagi. Cuma:

Ibu care:

Confinement lady - Dah booking
Toileteries - Belum
Nursing bra - Belum
Disposal panties - Belum
Ubat-ubatan - Belum
Maternity Pad - Belum
Stokin - Belum

Feeding

Breast Pump - Belum
Termos - Belum
Feeding Bottle 2 oz - Belum
Bottle and Teat Brush - Belum

Clothing:

Baju lengan panjang - 1
Baju lengan pendek - 1
Seluar panjang + socks - 2
Mittens and booties - 2
Handkerchief - 3
Hat - 2 (Kakak Iman punya)
Baju lengan panjang Kakak Iman - 2
Baju lengan pendek Kakak Iman - 3
Seluar panjang Kakak Iman - 2
Seluar pendek Kakak Iman - 2

Nursery:

Baby cot - Kakak Iman
Tilam - Kakak Iman
Baby Pillow + Bolster -Kakak Iman
Baby Pillow + Bolster Case - Kakak Iman
Bumper - Kakak Iman
Kelambu - Kakak Iman
Receiving blanket - Kakak Iman
Cadar - 1
Feeding pillow -1
Baby blanket - Belum

Bathing

Bath tub - Belum
Toileteries - Belum
Towel - 2

Diapering

Changing Mat - Belum
Baby wipes - Belum
Disposable Diaper (Newborn) - Belum
Diaper Rash Cream - Belum
Napkins -1 pack

MISC

Bakul baju Adek - Belum
Pelbagai jenis minyak - Kakak Iman
Hanger - 2 


*Minyak pel_r jer belum ada, in case Adek yang keluar nanti boy.

See? Banyaknya benda yang belum beli. Bukannya apa, masih blur taktau nak beli apa. Sekarang dah bolehlah beli sebab dah ada checklist ni. Nak sangat beli romper tapi tak sure lagi baby girl ke boy. Hari tu dah scan maybe boy, tapi tak sure. Pasni nak ke private clinik pulak nak scan untuk kepastian lagi. Hari tu Sister tu dah tunjuk 'telur' Adek tapi tak berani lak nak confident sangat. Nanti mengharap lebih, susah pulak. Yang penting Adek sihat dan sempurna. Jantina, tak kisahlah, mana-mana. Memang la nak baby boy, tapi kalau takde rezeki mesti Allah suruh usaha lagi tu. Hehe..


03/12/2011

Warkah untuk Adik

December 03, 2011 3 Komen
Sebak. Tiba-tiba terasa sayu. Ibu rindukan Adik yang masih dalam rahim Ibu. Ibu harap Adik 'membesar' dengan sempurna dan sihat. Amin.

Ibu dah tak sabar nak 'jumpa' Adik.



14/10/2011

Teori Nenen Berbelah

October 14, 2011 3 Komen
Memperkenalkan.... tok aji Iman!!
Hahaha..
Anak dara saya, sampai jer kat umah nenek, terus tak layan saya
Sibuk main kereta pakciknya
Pastu ajak Atok main tolak-tolak kereta
Pastu masuk dalam bilik, keluar dari bilik
Dah berkopiah pulak.... ambik kopiah bapak
Sengeh-sengeh sambung main kereta lagi
Iman ni...
Boy ke girl?
Isk isk...

Lepas snap pic Iman terus upload ke FB
Ada la kaum-kerabat sedara mara bagi tips
Sila check 'nenen', kalo berbelah, means adiknya nanti akan berlawanan jantina
Hmm...

Teruslah saya dan adik panggil Iman untuk tengok nenen Iman
Hahahaha..

Mungkinkah baby boy?
Takpe, petang ni pergi scan

Untuk kesahihah teori nenen berbelah tu, kena tunggu bulan 2 tahun depan lah yer


10/10/2011

Prediction!

October 10, 2011 0 Komen
Alhamdulillah... dah masuk 21 minggu. Dah boleh scan gender tapi tak pergi lagi scan. Pagi tadi scan kat klinik ibu dan anak, alhamdulilah, semua ok. Plasenta pun ok. Lupa plak nak tanya kedudukan baby sebab last month masih breech lagi. Kalau scan kat klinik kerajaan takut nak tanya gender. Insya Allah pasni pergi. Hihi. Nak tau jugak.

Disebabkan belom scan, kita main teka-teka jer lah. Berdasarkan kalendar Cina, mungkin akan dapat baby girl. Memang instict pun baby girl jugak. Takpe, rezeki. Yang penting baby sihat dan sempurna. Amin.



Sama la jugak dengan prediction kat sini



15/08/2011

Oops.. I did it again

August 15, 2011 5 Komen
13 minggu
Berat menurun daripada 46 kg ke 44.5 kg

"Kenapa ramai yang berat kurang hari ni", nurse bertanya kepelikan.
"Puasa...", jawab nurse yang seorang lagi.

Saya, hanya mampu tersengih je.

Dulu masa pregnant Iman Madihah, bulan puasa Hb low, drop ke 10
Terus dapat sticker berwarna untuk anemia
Tapi lepas tu, ok balik...drop masa puasa je

Sekarang berat pula drop
Nanti lepas raya nanti naik lah lagi, Insya Allah
Sekarang masih lagi puasa penuh... alhamdulillah
Teringin nak tamat puasa


09/08/2011

Dan sebenarnya...

August 09, 2011 22 Komen
Hai dan salam kekaburan
Tak tau nak update pasal apa
Tapi nak share lah khabar gumbira buat semua
Di bulan Ramadhan al-Mubarak ni
*mode senyum ON*

Ok, sila senyum dahulu :)

Sebenarnya...
Iman nak dapat adik!



*mode malu ON*