Follow Us @soratemplates

Showing posts with label MCE Exam. Show all posts
Showing posts with label MCE Exam. Show all posts

02/09/2021

Pengalaman Menduduki Exam Microsoft Certified Educator

September 02, 2021 27 Komen

Berakhirnya sudah siksaan dan debaran seorang mak nak duduk exam semalam.
2 malam stay up buat test di Gmetrix asik failed je memanjang.
Risau betul jadinya.
Dengan cabaran menjawab soalan yang panjang dalam BI, masa pulak hanya diberi 60 minit, nak faham soalan lagi. 
Memang stress daripada menjawab exam Google Certified Educator (GCE).




Akhirnya semalam tawakal je lah buat exam.
Dah baca, dah cuba faham.
Dah conteng-conteng 'toyol' jugak.
Saya memang sejenis menconteng-conteng nota.
Kalau tak conteng, rasa macam takde input pulak masuk di kepala.


Nota-nota standby jugak sebelah tapi tak sempat nak belek pun.
Kalau belek, mau tak siap menjawab soalan.
Walaupun online tapi nervous tu lebih daripada offline sebab ada timer tu.
Timer tu yang buat kita tak keruan.
Kalau offline, takde terasa sangat tengok jam di tangan atau di dinding.
Timer tu memang depan mata kita wey! 
Hahaha!


Masa tengah exam MCE ni tak perlu on webcam macam ambik exam GCE dulu.
Setahun yang lalu masa exam GCE webcam kena on selalu.
Requirement exam pun dah bagitau awal-awal kena on webcam sebab Google akan capture gambar kita randomly. Dah examnya kat rumah, kekadang ada jugaklah si Alan atau si Awan di sebelah tengok-tengok apalah yang Ibu buat. Hihihi.


Nak ambik MCE ni kena ada training, so kami memang ada bengkel selama 2 hari.
Bengkelnya hari Jumaat dan Sabtu yang lepas.
Ramai cikgu dan pensyarah dari seluruh Malaysia yang join.
Apa yang nak diuji dalam MCE ni?



Selama 2 hari ni kami memang didedahkan dengan 21CLD.
21st Century Learning Design.
Kalau golongan pendidik ni rasanya memang dah biasa dengan learning design ni.
Cumanya apa yang saya baru tau bila masuk bengkel ni ialah 21CLD ni.
Barulah dapat tau setiap level dan rubrik dalam 6 dimensi yang ada dalam 21CLD.



Walaupun boleh dikira lama jugak dah mengajar tapi benda-benda berkenaan bidang berkaitan mengajar dan pelajar ni memang kena up to date. Kena selalu refresh. Almaklumlah setiap gen ni tak sama pendekatannya semasa mengajar. Kalau gen-Y, lain, gen-Z lain. So kita terpaksalah follow setiap perubahan karekter gen-gen ni.

Hasil stay up dan stress 3 hari, dapatlah markah 823/1000.
Markah lulus 700. Cukup-cukup makan je.
Happy me, alhamdulillah.


2 hari kelas sebelum exam, Jumaat-Sabtu.. Rabu exam


Cikgu kami, Dr Azma.. sebelum kelas hari Sabtu



notakakmim: belajar untuk mengajar, berkongsi untuk belajar