Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Blog. Show all posts
Showing posts with label Blog. Show all posts

03/07/2021

Dapat Kad Raya Dari Blogger Shida Radzuan

July 03, 2021 12 Komen

Cerita Isnin lepas, penghujung Jun. Kita dapat kad raya!

Macam biasalah dah petang baru menjenguk ke dunia luar. Baru bukak pintu menunggu ketibaan si Ayah balik dari mencari rezeki.

Tiba-tiba.. eh macam banyak je benda kat dalam post box. Mintak tolong si Abang tengokkan dan dia pun ambillah semua benda yang ada dalam post box.

Saya belek satu per satu. Ada surat dari insurans, bil air dan eh, sampul personal dari Perak!! 

Baru saya teringat dulu Shida pernah mintak alamat saya. Selalunya memang saya guna alamat rumah mak sebab kat situ memang ada je manusia di rumah masa orang bekerja. Tapi memandangkan situasi sekarang yang masih BDR, saya guna je alamat rumah untuk semua urusan pos mengepos termasuklah urusan Shopee. Hiks! Kalau dulu takde rahsia, kalau ada beli barang wajib bapak tau sebab dia yang ada kat rumah untuk accept semua tu. Nasiblah tak kena marah. Cuma masih ada soalan, beli apa lagi tu? Hihihi.

Begitulah bapak-bapak kan? Walaupun anak-anak dah tua beranak-pinak masih lagi mengambil berat urusan anak-anak. Kadang-kadang kalau tengok apa yang kita beli macam best dia akan mintak beli jugak. Hehehe. Bapak saya pun suka tengok barang di Shopee. Nanti kalau ada yang berkenan dia akan suruh adik bongsu saya belikan. 

By the way, terima kasih Shida pos kad raya jauh ke Bumi Kenyalang. Lamaaaaa sangat dah tak dapat kad raya tau. Walaupun hari raya Adil Fitri dah lama melabuhkan tirai, Kakmim ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk Shida sekeluarga. Nanti dah clear pandemik jemput-jemputlah cuti-cuti di Kuching ye semua.

Shida mana yang bagi kad raya ni? Jom jenguk blog beliau di sini https://www.shidaradzuan.com/?m=1

 

02/07/2021

Segmen 24 Jam Bloglist #41 MiaLiana.com

July 02, 2021 11 Komen

 


Salam Jumaat semua!!

Entri pertama untuk bulan Julai kita rasmikan dengan join segmen dari Mia Liana. Korang dah join ke? Kalau baca post ni sebelum 10.30 pagi sempat lagi tu. Jom! Syaratnya senang je.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #41 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.

Bila nak follow blog Mia ni, rupanya dah follow dah tapi jarang pulak saya lepak kat sana. Insya Allah lepas ni selalu lah lepak sana, IG pun rupanya dah follow. Ai.. begitulah, bila jarang blogwalking ni rasa bersalah pulak main follow kemudian tinggal je. Maaf ye semua! Saya jenis tak feel baca guna henfon, kena baca bukak pc jugak baru puas mata memandang.

Hmmm... Ini kisah saya pulak. Semalam saya seharian berwebinar, straight 9.00 pagi hingga 4.30 petang. Kalau webinar kitorang ni bukak program lain di pc memang dikira tak hadir, rugi je kalau attend sambil buat kerja lain nanti dikira tak hadir. So kenalah bukak Webex tu je sehari-hari. Kena fokus betul-betul. Bukan menyelam sambil minum air. Lepas tu malam ada baca Yassin jugak secara GM tapi guna henfon je. Bila nak buat keja guna pc ah sudah, pc tak boleh on.

So hari ni kita bersiaran langsung dari ofis!! Sebab ada bengkel online lagi hari ni. Sebelum tunggu bengkel mula tu dapat la menaip sepatah 2 kata di blog ni. Yahoo!!


28/01/2021

Throwback Thursday: Blog Wordpress 2008

January 28, 2021 13 Komen

Blog lama dah jumpa balik!!!! 


Rindunya blog Miss Chrome aka MC nih!!! 


Rasa nak melompat jer depan pc bila dapat track balik blog zaman BBNU ni. Poyo ah! Hahaha!


Warna hijau rupanya. Sampai warna template pun dah lupa.


Nak letak sini jugaklah screen shot Wordpress ni. Manalah tau suatu hari nanti Kakmim 'MIA' lagi di alam blog ni. Kalau tetiba muncul balik at least dapat jugak track dekat sini. Insya Allah


Tapi, Wordpress ni bukan blog pertama Kakmim. Blog pertama Kakmim dulu guna Blogdrive. Linknya nagacute.blogdrive.com sebab masa tu memang guna nick nagacute. Tapi email yang guna masa tu pun dah lupa, memang tak dapat nak login. Rasanya bila dah move on dengan 'sesuatu' dulu Kakmim delete kot blog pertama ni. Lepas tu bila orang dah ramai guna Blogspot barulah wujudnya kelisabiru.blogspot.com pulak.


Tapi....

Bila nak bukak blog tu, tak boleh pulak. Lupa dah username & password apa nak login. 


Itulah pengajarannya bila suka 'curang'. Sekejap di blogdrive, sekejap di blogspot, sekejap lagi di wordpress. Haaa.... ambik kau, padan muka.


Bila baca lagi di previous page wordpress tu kan, rupanya dulu kita ada Multiply jugak ye. Kalau tak silap memang lebih kepada untuk post gambar je. Bila klik je link http://sukmaville.multiply.com/ tu dah tak boleh access dah. Tak ingat pun ada akaun Multiply ni. Kalau Friendster tu ingatlah jugak. Ada 1 lagi tu yang seangkatan dengan Friendster, glamer jugak tu, lupa pulak namanya.


Apa ek? Adoi la... memang tak ingat ni. Ada sesapa yang ingat ke?

08/01/2021

Happy Weekend!

January 08, 2021 7 Komen


Hari Jumaat hari yang ditunggu-tunggu oleh kami-kami yang makan gaji. 
Sementara SYMA di hujung minggu belum bermula lagi, maka kita nikmatilah dulu masa berehat di hujung minggu!!



I am always happy to meet my friend, and my friend is my weekend. ~ Debasish Mridha



Selamat Berhujung Minggu semua!!!

07/01/2021

Giveaway by ejulz & anakdenesor

January 07, 2021 12 Komen
Hari ni kita join GA by Ejulz & Anakdenesor ni. Senang sangat syaratnya ni. 
Follow blog & IG diorang je. 
Lepas tu.. DONE!!





 Syarat2 Penyertaan Giveaway by ejulz & anakdenesor


1. Terbuka buat blogger yang menetap di Malaysia sahaja;
2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway by ejulz & anakdenesor". Letak banner di atas dan backlink ke post ini;
3. Follow blog ejulz dan anakdenesor;
4. Follow IG ejulz dan anakdenesor;
5. Tinggalkan penyertaan dan nama  diIG korang post ini;
6. Pemilihan pemenang dengan menggunakan random.org dan hadiah RM20 untuk seorang pemenang.



Tarikh Tamat : 15 JANUARI 2021



notakakmim: teringin nak anjurkan segmen ke GA ke, ada yang nak berkolaborasi ke? berdua lebih baik. meriah sikit ye dak?

15/12/2020

05/12/2020

Digital Arts Giveaway

December 05, 2020 16 Komen

Jom la kita join giveaway dari pemblog Cuya ni. Support rakan-rakan pemblog yang lain di samping memeriahkan blogsphere kita ni.



Kalau nak join ada syarat-syaratnya.. senang jer, cuba baca dulu pastu boleh lah join sekali.


Syarat-syarat dari Cuya:

1) Copy banner, backlink dan tulis entri blog bertajuk " Digital Arts Giveaway"
2)Follow setiap sosial media di bawah. Satu follow akan dapat  satu nama untuk undi.

*Follow blog ni  https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/ (satu cabutan undi)
@prelovebukubycuya (satu cabutan undi)
@artsbycuya  (satu cabutan undi)
@ _suhxj  (satu cabutan undi)
*  Subscribe Youtube La Dolce Ame (satu cabutan undi)

Ini bermakna,kalau follow ketiga2 instagram,blog dan youtube di atas, nama anda berpeluang dicabut sebanyak lima (5) kali.
Satu ig mewakili satu nama untuk dicabut undi.Begitu juga sekiranya anda subscribe channel saya.

3) Copy gambar dan ayat di bawah ke dalam entri anda.



 Anda suka sekiranya gambar anda dilukis dan menjadi digital?

Tak tahu mana nak cari orang untuk lukis?
Nah...jom order dengan cik Cuya kita.
Harga serendah RM6 sahaja untuk seorang!






 

Senang je kan? Jangan risau tempoh nak join giveaway ni lama lagi iaitu dari 5 Disember 2020 - 5 Januari 2021. Sempat lagi tu.


notakakmim: bakat yang tak ada pada kakmim ialah melukis! 

03/12/2020

Top Commentator - November 2020

December 03, 2020 10 Komen

Bismillahirrahmanirrahim..


Buat pertama kalinya Kakmim nak announce top commentator untuk blog Monolog Kakmim sejak Kakmim mula aktif berblog balik sejak Julai/Ogos hari tu. Alhamdulillah, ada jugak kawan-kawan baru yang sudi baca blog Kakmim yang tak seberapa ni. Terharu!


Pada mulanya Kakmim nak update blog saja-saja je sebab memang dah azam awal tahun 2020 ni untuk aktifkan blog balik. Tapi tak terjangka pulak sejak aktif dan dapat ramai kawan-kawan baru terus excited pulak nak update blog setiap hari. Setiap hari Kakmim akan tertunggu-tunggu update terbaru dari blog kawan-kawan lain. Tambahan lagi ada jugak siri cerpen yang terkait dari 1 entri ke entri yang lain. Seronok! FB personal sekarang memang dah jarang dah nak scroll kecuali nak tengok gambar-gambar dari Memories je. IG tu masih jugak la scroll tengok-tengok gambar.


Oleh itu buat pertama kalinya Kakmim nak bagi sedikit penghargaan kepada pemblog yang selalu komen bertalu-talu di sini. Nanti emailkan address korang kat Kakmim ye. Email kat mfaizura@gmail.com tau!


Jeng jeng jeng!! Tak surprise pun sebab boleh jer tengok kat kiri side bar tu kan. Hehe! Mereka yang bertuah untuk julung-julung kalinya pada tahun 2020 ni ialah pemblog seperti di bawah ni. Jangan lupa tau email alamat postage ke email Kakmim. Wajib!



Tahniah dan setinggi-tinggi penghargaan kepada pemilik Blog Sihatimerahjambu atau Fiza si graphic designer ni yang telah berjaya mengungguli carta top 5 kerana rajin spam komen di setiap entri Kakmim. Setiap entri Kakmim dia baca dan komen kot. Terharu sangat. Auwch! Thank you Fiza.


Senarai nama pemblog di atas ni wajib email Kakmim ya!!


Kepada kawan-kawan pemblog yang lain juga Kakmim nak ucapkan terima kasih jugak kerana sudi bertandang di blog Kakmim ni dan juga bagi respon walaupun takde review, takde resepi, takde contest, takde apa pun... cuma cerita peribadi dan anak-anak je. Terima kasih banyak-banyak tau. Semoga ukhwah kita tidak akan terhenti di sini sahaja.


Walaupun kita jauh di mata tapi tetap dekat di alam blog kan? Doakan Kakmim akan terus istiqamah untuk terus berblog sehingga tahun-tahun yang mendatang dan sentiasa istiqamah blogwalking ke blogsphere ni untuk meneruskan ukhwah maya yang telah terjalin. Insya Allah.. aminnn.

24/11/2020

Review daripada Blogger Misya

November 24, 2020 5 Komen

Terlebih dahulu nak ucap terima kasih kat Misya. Terima kasih, Misya cantik.

.

Sini ada sedikit trivia untuk nama Misya. Misya ni adalah nama watak kepada anak Zainal Arief dan Kamalia Najwa dalam teledrama Sehangat Asmara hari tu. Hihihi. Takde kaitan pun dengan blogger Misya sebenarnya cuma Kakmim teringat nama watak dalam cerita tu je. Ok closed case.

.

Semalam kan blogger Misya dah review blog Kakmim dah. Malunya. Hihihi. Kenapa pulak kena review? Alaa.. sebab dulu Kakmim join contest Misya, alaaa yang berkenaan no 10 sempena bulan Oktober tu.

.

Tak pernah baca ek? Baca sini ye Segmen 10 Blogger Terpantas

.

Nak baca review dari Misya? Haa.. sini tau. Ada jugak review untuk blog blogger yang lain. So marilah menerjah blog Misya dan menambah ahli kenalan alam maya yang lain.


Betullah Misya, Kakmim menulis dari hati je. Terasa macam bercakap dengan blog ni sebab tu lah tagline blog Monolog Kakmim ni suatu masa dulu ialah ngerepak dalam hati. Ngerepak dalam bahasa Sarawak maksudnya membebel. Yes, membebel dalam hati. Sekarang dah malas dah nak membebel, baik tulis yang baik-baik je. Iyer dok? Biasalah dulu muda-muda dulu emosional sikit. Sekarang dah nak senior dah malas dah nak membebel. Dalam socmed pun jarang dah nak update status.

.

Manusia berubah. Kan? Insaf tak? Hahahaha.

.

Tapi.. lucu pulak baca nota kaki Misya tu, ada ke penulisan ganas? Macam-macam je. Hehehe.



21/10/2020

Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya

October 21, 2020 13 Komen

Lama dah tak bersosial dengan warga blogger seantero alam. Hari ni macam ada mood jer nak join segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger yang lain. Actually blog Misya ni Kakmim pun baru jumpa sekejap tadi selepas blogreading di blog Dunia Sebenar Syida. Memang sesuai sangatlah nak join kan sebab baru jer jadi follower dia yang ke-2269. So mari kita teruskan.

 1. Wajib follow my blog www.aimisyahirah.com - Done! Kakmim follower ke-2269. Hihihi.


2. Wajib follow my instagram @marvelousmisya dan @ftimber_putrajaya - Done! Kakmim dah follow tau, nak follow balik, silakan search @mfaizura 

3. Copy dan paste banner di atas dalam entry anda bertajuk 
"Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya". - Ini pun done!!

4. Extra syarat dari Misya - berkaitan no 10.

Baiklah, 10 ye. Ada apa dengan 10 bagi Kakmim.



Kenapa no 10 special buat Kakmim? Bulan 10 ni lah Kakmim dengan rasminya telah mendapat gelaran keramat seorang IBU. Yes, anak sulung Kakmim telah dilahirkan secara ceaserean pada 30 Oktober 2009, iaitu 11 tahun yang lalu. Minggu depan genaplah 11 tahun perut Kakmim telah dibelah 7 lapisan. Ouch, ngilu pulak rasanya.

Dan kerana anak sulung inilah Kakmim mencurah semua rasa di sini. Sepatutnya EDD Kakmim ialah pada bulan 11 tapi oleh kerana si kakak ni dulu breech, maka Kakmim terpaksa dijadualkan bersalin awal secara ceaserean. Sepanjang tempoh nak 'dibelah' perut semuanya Kakmim dah coretkan di SINI.

Dan kerana anak sulung yang dilahirkan pada bulan 10 inilah muncul akronim IMAN bagi keempat-empat anak Kakmim. Semuanya tak dirancang tapi memandangkan yang sulungnya IMAN (Iman Madihah Abdul Nizam) maka yang lain pun terIMAN jugak. Sebab tu suka guna hashtag #theIMANs

Kenapa 10 ni special? Kerana bulan 10 juga bulan kelahiran Encik Suami, which is birthdaynya ialah esok, 22 Oktober. Masa tahun 2009 dulu, seminggu selepas birthday Encik Suami barulah 'special gift' dia keluar. Syukur sangat.

Pendek kata, bulan 10 ni memang banyak throw back lah. Suka cerita dengan #theIMANs kisah-kisah semasa mengandungkan mereka dan cerita di sebalik kelahiran mereka. Benarlah setiap anak punya 1001 cerita, 1001 pengalaman.

Harap-harap sharing mengenai no 10 ni menepati syarat dari blogger Misya ye. Salam kenal ya, Misya. Bagi yang baru pertama kali membaca blog Kakmim ni juga salam kenal dari Kakmim di Bumi Kenyalang. Jenguk-jenguklah selalu Kakmim di sini. Walaupun Sarawak jauh di seberang Laut Cina Selatan tapi di alam blog kita bertemu jua.

So kengkawan yang lain yang nak join segmen by Misya ni bolehlah join di http://www.aimisyahirah.com/2020/10/segmen-10-blogger-terpantas-by-misya.html ye.



20/07/2020

Tiber

July 20, 2020 1 Komen
Tiber. 

Term budak² hipster zaman sekarang.

Terasa lama jugak tak bukak blog ni. Hari ni buka tetiba nampak banyak pulak orang selongkar post-post lama.


Siapakah gerangannya? Hahaha. Nantilah Kakmim update lagi. Jenguk sekejap je ni. Sekejap lagi ada sharing knowledge session. Kalau free adalah entri hari ni. Kalau senyap je, paham² je lah. See ya. Selamat hari Isnin.

17/01/2020

BLOGLIST 2020 BY NASIHATTERMASYHUR

January 17, 2020 1 Komen

Hai.. assalamualaikum
Salam Jumaat
Semalam tak update, sebab semalam cuti ganti
Kan hari tu dah kerja Sabtu & Ahad
Dan..
Bila cuti, mode pun bertukar ke surirumahtangga
Macam takde masa nak belek henpon ke apatah lagi nak on pc
So hari ni Jumaat belum ada review lagi
Kalau ada masa nantilah saya review k

Bila bloghopping blog blogger yang lain, ramai yang join segmen ni
BLOGLIST 2020
Actually saya, kalau jumpa blog yang aktif selalu je add terus ke bloglist
Ye lah saya tak ramai dah member blog dah sekarang
So follow je mana yang aktif
Kekadang rajin saya komen, kekadang jadi silent reader je

Ni usaha nak menambahkan kenalan blog, so kita join ikut trending
Ok ke idok?
Caranya mudah saje, tuan blog pun dah letak camne cara nak join dia punya segmen.


Cara nak join mudah sahaja. 

  1. Follow blog ni : nasihattermasyhur.blogspot.my 
  1. Make a post in your blog, title: BLOGLIST 2020 by nasihattermasyhur 
  1. Place banner segment ini sekali dengan backlink ke entry ni
  1. Comment di backlink kat no. 3 tu.

Ok, done!!

04/01/2020

Koleksi Banner Blog

January 04, 2020 0 Komen
Tiap tahun mesti tukar banner lah kan. Walaupun sebenarnya tukar kaler jek. Yang penting, tukar. Hahahaha. Tahun ni kita tukar font jugak. Hihihi.

2018

2019

2020


Koleksi banner untuk Monolog Kakmim dari 2018 hingga 2020. Sama jer. Jangan marah ye. Hihihi. Takde mood nak design, skill dah lama menghilang. 

Design untuk banner ni sebenarnya didesign pada tahun 2015. Masa tu kat ofis lain, bukan ofis sekarang. Hihihi. Tak caya ini haaa.

Ini original design pada tahun 2015. Ok, bye.

16/12/2019

Segmen Bloglist Safirul Amar.Com

December 16, 2019 4 Komen
Hai.. korang dah lunch? Masa lunch korang buat apa ye? Eh, mestilah makan kan? Alaa.. jangan la marah, tanya jer.  Kakmim dah makan awal tadi so sekarang bolehlah meronda-ronda di alam maya. Hehe. 

Masa bloghopping tetiba Kakmim terjumpa entri pasal Segmen Bloglist dan Banner Header Safirul Amar.Com ni. Why not kan Kakmim memeriahkan penyertaan segmen anjuran Encik Safirul Amar ni kan? Lagipun tak susah pun. Follow IG dia pun dah. Follow kat sini je instagram.com/safirulamar_ Sesiapa yang terbaca entri ni, ada blog, boleh lah join sekali k. 


Kalau nak follow IG Kakmim pulak boleh klik link ni je IG/kakmim 😜 Kah kah.. nak jugak. Lariikkk!!!

02/05/2019

Senang ke tak nak komen guna Disqus ni?

May 02, 2019 3 Komen
Biasalah nak balik ni blogwalking dulu so saya singgah di blog Mizan ni. Macam best pulak widget komen yang dia pakai. Saya try lah. Hihihi. 

Perasan tak ni??? Disqus ada kat bawah post ni. Haa.. macam ni lah rupanya.


So far tak tau lagi menyusahkan kawan² nak komen atau menyenangkan. Apapun, kita try dulu la yek. Apa kata kawan² try komen guna Disqus ni??

OK ke KO???

Kalo KO pasni saya remove widget ni. Hehehehe.

25/04/2019

SEGMEN BLOGWALKING TWJ APRIL 2019

April 25, 2019 3 Komen

Segmen Bloglist yang ke-3 saya join untuk bulan ni. Jangan tertipu dengan banner tu sebab segmen bloglist TWJ ini telah dilanjutkan sehingga 30 April 2019. So kepada blogger yang belom join tu meh la kita sama-sama memeriahkan segmen sahabat blogger kita di samping menambah kenalan di alam maya. 

Jom la singgah di blog The Wonderful Jannah!!


Segmen dilanjutkan sehingga 30 April 2019

Tapi lepak lah jugak di Monolog Kakmim ni tau. Tapi kan kat sini takdelah apa yang menarik sangat cuma Kakmim ada 4 orang anak yang comel je. Sebab Kakmim selalu cerita pasal diorang je. Hehehe. Kalau tak cerita pasal #theimans cerita pasal aktiviti dengan diorang je. Biasalah blog mak-mak macam tu lah. Hehehe.

Asalnya blog ni dulu pun sebab nak cerita pasal kerjaya, pasal persiapan kahwin, pasal pengalaman mengandung tapi sekarang ni dah nak masuk kategori mak-mak mestilah cerita pasal anak-anak pulak. Ye dok? Hehehe.

Ok tak? Kalau ok, follow lah Kakmim, k. Daaaa~

24/04/2019

Segmen Bloglist Fizacrochet

April 24, 2019 6 Komen

Ini kali kedua saya join Segmen Bloglist untuk bulan April ni. Bulan lain tak tau lagi sebab tak tau boleh aktif sentiasa atau tak. Hihihi.

Best jugak sebenarnya ada segmen macam ni, at least dapat jugak kenal geng blogger baru. Geng-geng lama semua dah pencen (kot). Hehehehe.

Bila first time baca blog Fiza ni excited sungguh saya. Ye lah jumpa orang kampung, walaupun tak berkenalan dari kampung mana. Hahaha. Tapi jarang jumpa blogger Sarawakian ni tu yang excited tu.

Sesiapa lagi yang nak join, jom la. Kita kenal-kenal geng blogger yang lain. T&C nya senang jer. Klik sini untuk join k.





17/04/2019

Bloghopping dan jumpa blogger aktif

April 17, 2019 2 Komen
Hari ni macam free sikit so banyaklah post ari ni. Ada yang dah draf tapi ari ni baru siapkan dan publish. Hahahaha.

Dan tetiba rajin nak bloghopping, excited tau jumpa blog yang updated. At least takdelah nak baca status FB orang jek. So iols pun join jugak lah segmen bloglist Shu ni.



Lagipun syaratnya senang jer:

Terma & Syarat :
1. Follow blog Shuhaida Saad ni.
2. Komen bersama link blog korang.
3. Entri nak buat atau tak, terserah.
4. Tunggu shu update dan masukkan dalam list shu.
5. Done.


Tarikh Tamat :
18-Apr-2019 (8.30 malam)


Tengok tarikh tamat, oh sempat lagi. So selamat berkenalan kepada blogger Shu.

10/02/2019

#10yearchallenge

February 10, 2019 0 Komen
Sesuai sangatlah #10yearschallenge dengan blog ni. Sepanjang 10 tahun lebih ni memang blog ni ada ups and downs. Mulanya aktif, banyak posting. Lepas tu semakin berkurang sejak adanya media sosial seperti FB dan IG.

Belakangan ni memang kakmim sedaya upaya nak buat 1 posting sehari. Sayang kat blog ni banyak kenangan. Rasanya sepanjang pregnancy semuanya ada cerita masing-masing kecuali pregnancy ke-4 yang takde cerita pun kat sini. Kesian si bongsu.

Aha.. 10 tahun ye? Si sulung kakmim pun dah 10 tahun tahun 2019 ni. Sesuai kan? Lagipun memang cerita dia yang banyak dalam blog ni. Itulah specialnya jadi sulung. Hehehe.


Dulu semua progres #anakno1 memang cerita kat sini. Dulu pun pernah guna nickname Ibu Iman jugak. Hehehe.

Begitulah kenangan 10 tahun lebih berblog. Nak baca kisah #anakno1 ni senang cer klik jer label IMAN. 😁😁😁

08/03/2018

Day 8: Childhood Memory

March 08, 2018 0 Komen
Bercerita kenangan masa kecik.. rasanya sik akan pernah abis
Tapi cerita yang selalu dicerita dengan anak² ialah cerita saya masa cuti sekolah
Dolok mun cuti sekolah sik pernah lekat di umah
Time tok zaman sekolah rendah
Awal pagi dah bangun... mandik.. pegi ngaji
Ngaji mun dapat turn no 1 ya lah paling best
Tapi walaupun turun paling awal tapi saya juak yang salu balit aher
Kamek orang ada geng yang akan nolong Guru dengar miak ngaji
Sebab umah Guru mek orang nang rami miak ngaji
Mun sikda urang nolong... siktauk lah kol berapalah sidak nak abis ngaji 😁
Lepas abis nolong Guru.. miak dah balit semua... geng kamek orang akan bersapu rumah gik
Yah... rindok ati berkawan² bah
Guru ada berjual sidak jajan juak.. mun ada miak berbeli kamek orang juaklah nolong
Bizi nak? 😂
Dah berkemas bersapau Guru ngajak minum pagi
Lepas minum berbasuh gik lepas minum tek
Pasya baru balit umah... dalam kol 10-10 sengah pagi gia
Lom abis gik aktiviti koh 😀
Balit umah sekadar nak makan tengah hari
Selalunya nolong bapak berpotong sayur
Kenak bapak?
Bapak saya keja syif so memang masa banyak ngan Bapak
Mak keja.. hehehe

Dah makan... kemas umah lok
Pasya turun umah Guru agik
Belajar tahtim gik
Tauk sik tahtim?
Ala.. mun urang khatam quran ya.. ada urang macam nasyid ya.. haa... ya lah tahtim
Bizi bah team mek orang
Mun cuti sekolah nang tiap minggu dibook urang
So di umah Guru nang ada jadual umah yang akan dipengilan
Kekadang Guru pilih juak sapa yang pegi sapa yang sik
Sebab ada juak mintak sikit jak urang.. so sik dapat nak diembak semua 😅
Abis tahtim... pas Asar... sambung ngaji agik
Hahaha... masa cuti sebolah ngaji 2x sehari bah
Rindok ati

Ari Sabtu salunya akan pengilan umah urang khatam tek
Kiranya macam raptai lah tek
Ari minggu baru ari sebenar

Gialah cuti sekolah saya dolok
Tok zaman darjah 4 darjah 5
Nang best jak rasa hidup
Sikda benda lain dipikir

Darjah 6 saya dah pindah dari kampung
Diam di perumahan sik meriah diam di kampung
Dan darjah 6 pun dah stat gago kelas tambahan di sekolah
Nak UPSR
Nang tiap ari kelas tambahan
Balit sekolah jalan kaki gi umah nenek
Hehehehe

Ya lah antara childhood memory yang saya suka cerita ngan anak²
Sebab sik merasa jalan kaki ke sekolah
Berujan berpanas
Pasya bermain di umah urang
Makan minum umah urang.. nang mancai jak rasa 😄

Sikda nemu gambar lain masa gik kecik
Tok jaklah nemu di FB 😎


Tapi sik ingat juak berapa umur masa dalam gambar ya
Mun sik 4.. 5 tahun kali
Saya dan kazen saya.. biak setahun jak mek 2
Nya pun antara yang kompom ada dalam childhood memory saya 😍

Ya jak lah kot cerita zaman gik kecik
Banyak gik cerita lain
Main di sekolah
Gugok parit
Mintak derma Joggaton
Macam²lah... hehehe 😀