Follow Us @soratemplates

Showing posts with label From the bottom of my heart. Show all posts
Showing posts with label From the bottom of my heart. Show all posts

13/12/2019

11 Tahun

December 13, 2019 0 Komen
13 Disember 2019. Terasa nak naip dalam bahasa ibunda jak untuk hari special tok. ๐Ÿ˜

Aok, 11 tahun.

11 tahun yang dolok, Kakmim bertukar title menjadi bini si dia. Chewah. Dari kurus kerin Kakmim dolok alhamdulillah nektok dah gems lah juak sikit. Sik banyak tapi ada juak perbezaan dengan 11 tahun yang dolok nak oo. Jadilah... kata urang.

11 tahun dolok.

13 Disember 2008, hari Sabtu, hari akad nikah saya dan dia. Wewitt!! Seawal kol 11 dah gago nak ke kedei mak andam untuk berhias, tapi makan dolok apa indah lah nak oo. Haih, makan juak diingat nyey. Nasib dolok badan jenis maintain. 2019 tok baju akad nikah ya sik dapat dirasok agik dah oi! ๐Ÿ˜œ Ko rase?? ๐Ÿ˜ฑ

Akad nikah dijadualkan kol 3 pm. Tapi kol 2.45 ustaz yang jadi juru nikah lom juak datang. Neves aih. 2-3 kali juaklah cuba call Ustaz Mustapha Kamal (nektok dah jadi Imam Besar Sarawak dah nya) tapi henfon nya macam di-off. Bingongggg aie. Urang dah rami. What if.. what if... nang suka bermonolog lam hati juak Kakmim tok. Suka eh mikir nak bukan-bukan.

Jeng.. jeng.. jeng. Tepat kol 3 petang, muncullah ustaz yang hensem itu depan rumah. Alhamdulillah. Dan majlis pun berlangsunglah. Dah Kakmim tok anak sulung, pertama kali mak bapak mukak kerja kata urang, nang penuh rumah. Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar koh. Khemah pakei makan arum bulak selorong dikonkur. Tapi sebenarnya setengah lorong ajaklah khemah dipasang. ๐Ÿ˜‚

11 tahun.

Selamat dah dengan tema gold kata dirik nya tek. Ras kac jak. Phui!! ๐Ÿ˜›


Dah 11 tahun koh dah melayari bahtera merdeka bersama. PJJ pun udah. 3 tahun 7 bulan Kakmim ngengon anak tanpa urang laki yang bergelar suami. Jadi hujung bulan husband & wife kata sidak urang putih. Berkelaie, beranok, berguro semua udah. Bertaboh bertampar jak sik pernah. Eh, mintak jauh juaklah nok kedak ya nak oo... Biasalah asam garam berumahtanggak kata urang tua. Mun sikda pakei plentey, mendatar jak jadi relationship ya nak oo. Ada plentey, ada guro, ada juak pakei tetak, pakei rajuk, pakei ngesak ati, pakei ingga. Yah.. tauk juak ku tek ingga nak oo? Hahaha. Urang Serawak nang pengingga bah, ne nak molah. Boh ingga. Hahaha ๐Ÿ˜‚

11 tahun.

Dengan 4 orang cahaya mata walaupun 3 tahun lebih PJJ. Dah beranak 4 dolok sebelum PJJ lagik oo. Masa PJJ kilang stop. Hahaha. Nektok belom tauk gik. Mun diberik rezeki terimak jak. Tapi trauma ada juak sebab lamak gilak dah rest koh. Hihihi.

11 tahun.

Susah senang banyak dah dilalu bersama. Syukur alhamdulillah. Ya jak dapat nak dipadah. Terima kasih Allah atas nikmat bahagia kamek orang sekeluarga. Aok, bahagia tok nang perlu dicipta, mun dicarik ajak takut susah nak bertemu sebab tauk ada nak encarik kesempurnaan, makanya haruslah kita jadi sekreatif yang mungkin untuk mencipta bahagia.

Ya jak lah lok. Terima kasih kitak nerimak kamek yang ranjak tok. Gine-gine pun kamek ranjak tetap juak kita netak kamek mun kamek molah muka ranjak. Sikda efek pun oo, alu jadi drama ajaklah kamek tok tek. Kamek bukan molah lawak MLM aie, kamek manas tok. Aih, ditetak nya ajak kita. Aoklah, sik jadi manas alu kita, mari ketawa bersama. Har har har!

Oklah, happy anniversary kitak dan kamek. Terima kasih Allah 11 tahun bersama. Alhamdulillah.

Chow lok! Masa yang sesuai untuk publish entri. 12.07 am sudah!!! Yeeehaaaaa!!!

29/04/2019

Monolog 3

April 29, 2019 0 Komen

Macam ya lah kita koh. Walau selembut ne sora ko, serenek ne ko kelakar, berguro bersenda still aku sik dapat nak positif, susah gilak rasa perlu hipokrit. 

Depan orang.. ko memang bagus, look good sebenarnya. But I know what you did last summer bah pok. Yup, hati aku tok sik sesuci hati orang yang madah diriknya berhati suci. Hati suci kah playsafe? Tepuk dada, tanyalah akal.

Nak jadi semaksum Rasul, memang aku tok sebagai manusia biasa sik layaklah. But I wanna try to delete & ignore negative people around me. Yes, I want to try. I promise.

09/05/2015

Selamat Hari Ibu!

May 09, 2015 0 Komen
Yeay! Selamat hari Ibu buat semua kaum hawa yang bergelar Ibu, Umi, Mak, Mama, Mummy, Indai dan apa saja gelaran yang kita berikan kepada insan yang pernah mengandungkan dan melahirkan seorang manusia.

Alhamdulillah, tahun ini tahun ke-6 saya bergelar Ibu. Pejam celik pejam celik, tak berasa dah 6 tahun meninggalkan memegang title 'Ibu'. 6 tahun bergelar Ibu, anak-anak pun dah nak masuk 4. Oops! Hehehe. Ya, masuk 4. Insya Allah kami sedang menanti kelahiran cahaya mata ke-4 pada hujung bulan 8 ini. Semoga dipermudahkan. Amin. Hehehe. Nantilah saya cerita k. Nak cerita pasal hari Ibu dulu.

Sejak Iman Madihah bersekolah, setiap tahun ada saja hadiah hari Ibu yang dia buat di sekolah. Tahun ni, awal lagi dah dapat. Diorang buat apam kat sekolah. Agak lain sikit tahun ni. Selalunya buat kraf jer.

Hadiah hari Ibu tahun 2015 dari Iman Madihah
Seperti biasa, Iman kalau ada sesuatu di sekolah mesti excited bercerita itu-ini. Pasal hadiah ni pun dia kata nanti ada surprise untuk Ibu sempena hari Ibu. Dikorek-korek ditanya, dia taknak jugak bagitau. Pandai dia simpan rahsia. Hehehe.

Tak ketinggalan abang dan adek di taska pun ada hadiah jugak untuk Ibu. Hehehe. Tapi for sure bukan diorang yang buat, mestilah teacher taska yang buat.

Puding dari Adek.
Mana yang abang punya? Sampai jer kat umah, dia dah makan dulu. Hehehe. Tinggal kad jer. Hehehehe. Lupa plak nak ambik gambar kad Abang.

Masa tahun 2014, Iman bagi bunga. Thanks kat FB, gambar 2014 copy dari FB jer. Carik punya carik gambar 2013 takde plak up di FB. Dan lebih malang lagi tak ingat pun apa yang Iman buat masa dia Level 1 (4 tahun). Takpelah. Tu lah jugak kebaikan FB kan? Selagi kita rajin nak sharing gambar, senang jer nak korek kenangan lama-lama.

Masa Level 2 (6 tahun)

Apapun, selamat hari Ibu sekali lagi kepada yang ada singgah di sini. Jasa mu Ibu tak terhingga. Untuk mak kamek pun sama juak. Kamek orang sayang kitak, Mak!



22/08/2014

Malaysia Berkabung #mh17

August 22, 2014 0 Komen
Hari ni seluruh Malaysia menghormati ketibaan jenazah mangsa MH17 yang dipercayai ditembak di Ukraine pada 17 Julai yang lalu dengan bertafakur selama seminit setibanya kapal terbang yang membawa jenaza touch down di KLIA. Sedih. Mereka tidak berdosa tetapi perancangan Allah itu pasti ada hikmahnya. Mereka tetap dipanggil ke alam yang abadi di sana kerana Dia menyayangi mereka. Al- Fatihah buat semua mereka yang beragama Islam. Walaupun tidak mengenali mereka, tetapi perasaan sedih dan hiba tu tetap ada.

Al-kisahnya hari ni kami di ofis ada meeting pengurusan. Masa meeting kami take 5 sebentar untuk memberi penghormatan terakhir kepada jenazah mangsa. Sebaknya.


Beramai-ramai menonton TONTON untuk live telecast dari Kompleks Bunga Raya. Alhamdulillah. Insiden macam ni hikmahnya kita semua bersatu-padu, ye tak? Lepas tu kami sambung balik la meeting. Walaupun sedih dan hiba, hidup tetap perlu diteruskan.

Semoga keluarga dan waris mangsa tabah dan redha dengan ketentuan ini. Sangat sedih melihat gambar adik Abderrahman, satu-satunya anak kepada co pilot Ahmad Hakimi. Comel sangat. Apalah yang budak sekecik tu tau. Agaknya macam manalah mak dia nak explain kat dia bila dia dah mengerti makna kematian tu nanti.

Kiri: Abderrahman dan ayahnya, Kimi... happy jer diorang
Kanan: Abderrahman seakan mengerti kesedihan rakan sejawat ayahnya yang didukung semasa solat jenazah

 
Anak tunggal salah seorang pramugari MAS yang menangis di sebelah keranda ibunya. Hancur rasanya hati ini melihat kesedihan anak-anak ini.


Ya Allah.. peliharalah anak-anak yatim ini ya Allah. Tempatkanlah ibu bapa mereka di kalangan mereka yang beriman di sisiMU.

Al-Fatihah




24/03/2014

Mereka menang di Kajang

March 24, 2014 0 Komen
Aman wall muka buku hari ni tanpa fitnah, kata nista, hina-menghina.
Kerana?
Kerana mereka menang.

Kalau mereka kalah?
Confirm memang macam-macam tohmahan keluar di wall muka buku.

Hmm....



07/03/2011

Suara Hati 1

March 07, 2011 2 Komen
Dah lah mood nang merudum, surut... datang gik nak molah hal
Tersengeh-sengeh ngantar asignment.. bencik ku!!!!
Due date last week ari jemat, ko baruk terhegeh-hegeh nak ngantar ari tok
Malas ku nak manas... macam sikda perasaan
Entah ku dah rasa boring melayan kerenah miak sitok
Ngalah perangei miak sekolah rendah
Padahal mun disuak rempuan @ urang laki, kompom beranak!


Ibu Iman: malas nak berbunyi, malas nak dibencik...