Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Gathering. Show all posts
Showing posts with label Gathering. Show all posts

05/07/2020

Masak Lemak Cili Api Daging Salai + Terung Asam

July 05, 2020 2 Komen
Yuhuuu!! Sejak dah office hour macam biasa ni balik keja, masak pun ala kadar je. Penat je lebih so kena layan penat pun lebih la ๐Ÿ˜‚

Sabtu ni tadi plan nak potluck mini gathering kat umah cousin. Plan last minute selalunya memang menjadi.

Kakmim dah takde idea dah nak masak apa. Kebetulan daging salai masih berbaki untuk sekali masak, Kakmim onkan saja untuk masak lemak cili api. Memang blur dah nak masak apa.

Ni kali kedua Kakmim masak daging salai ni untuk tahun 2020 ๐Ÿคฃ bulan lepas pun ada buat jugak masa mak & adik² makan² kat umah. Time tu campur rebung. Hari ni Kakmim campur terung asam. Sesetengah orang kat Sarawak ni panggil terung dayak. Tapi rasanya sama je, namanya jer berbeza. Kat Semenanjung macam takde susah nak jumpa kot terung ni. Terung ni bulat, kaler oren dan rasanya masam. Harga memang harga kayangan ๐Ÿ˜…

Mula² daging salai tu dipotong nipis sebelum direbus sehingga empuk. Kemudian, rebus dengan cili padi + kunyit hidup yang dah diblend, jangan lupa masukkan serai yang diketuk jugak.

Terung asam tu pun rebus sekali dalam daging sehingga terung asam tu jadi lembut. Bila daging dah empuk, terung dah masak baru masukkan santan, garam dan perasa. Biarkan mendidih dan sedia untuk dihidang.

Resepi ni tak pakai bawang tau sebab seller yang jual daging ni share resepi mertua dia orang nogori, dia pakai cili padi dan kunyit hidup je. Very the senang maaa. Pejam mata pun boleh buat ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

 Kalau suka boleh masukkan daun kunyit ๐Ÿ˜‹ makan dengan sambal gesek pedas berapi ni hmm.. Memang berpeluh jawabnya ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜‹


08/10/2012

Kisah Jom BBQ

October 08, 2012 0 Komen
Alhamdulilah, 'Jom BBQ' yang dirancang macam ya ajak, jadi juak ahernya
Jadi dengan jayanya gik ya!
Sik sangka boleh jadi meriah macam ya
Siap berkanopi & berkarok indah!
Nang best jiran-jiranku yang sporting

Antara benda yang sikda diplan ialah PA system
PA system disponsor oleh Hj Pendi, antara yang senior di lorong ya
Nya diam umah anaknya
Mostly famili kat lorong mek orang sia yg awal 30-an
Anak baru sorang duak
Ne ndak palak gik gila-gila

Sekda pa juak nak dicerita
Share gambar-gambar jak lah
Insyallah kelak bulan 12 nak molah agik
Harap-harap jadi

Sepatutnya petang Jumaat dah sidak nak masang khemah tapi ujan lebat, so pagi Sabtu urang khemah datang ngator.

Lepas ya lepas asar dah sidak masang & testing PA system.

Seawal kol 5 sidak kaum bapak dah stand by nak manggang tapi ari ujan indah, kol 6 baruk stat manggang.

Antara yang dipanggang, udang & kerang.

Ayam wajib ada!

Jagong!

Favourite lamb!

Ikan pari bakar bersambal & kerang bakar

Dan macam toklah rupa mejanya bila dah makan!

Sebahagian kaum ibu.

Sebahagian anak-anak.

Dan karok time yang diulu oleh mc bidan terjun, aka Ayah Iman.

Kitak orang nang sporting, kata 'Penghulu' mek orang.


Yang meriahnya event malam ya dipolah di depan rumah IMAN.
Rumah mek orang nang paling cun di tengah-tengah lorong.
So semualah di depan umah.
Khemah, karok pun rah carpoach mek orang juak.
Ne ndak Irfan & Azzalea sik maok tido siang ya.
Sampei ke malam nahan mata.

Tapi, nang bestlah.
Bukan selalu dapat berkumpul gia.
Sidak bapak-bapak salulah lepak sama.
Sidak emak-emak, mun dah melepak juak alu 'jadi' kerja di umah.
Hehehe.

Insyaallah kelak nak molah lebih bagus gik dari tok.
Daripada lorong yang panjang ya, sik tauk juak berapa pintu.
Dalam 30 lebih buah pintu.
18 famili yang join malam ya.

Harap kelak bila molah agik lebih rami gik join, especially famili di belah depan nun.
Best bah, hidup sepakat membawa berkat.
I like!





10/04/2011

Marilah mari, kita mengundi bila nak gathering

April 10, 2011 13 Komen
Peringatan mesra: Sila scroll ke bawah untuk entri terkini.


Bah, berik chance lok entri tok melekat di atas tok, sak senang kitak orang vote bila nak molah gathering agik. The real gathering, bukan main-main k. Tarikhnya ialah Good Friday ujung bulan tok (of course Serawak tok PH) or ari Sabtu (sik semua lah urang cuti tapi yang jadi kuli perentah ya, cuti lah tapi sik semestinya juak). Tarikh tok lepas election lah. Nak molah ari election takut ada yang on duty or yang balit kampung sebab nak ngundi. Tarikh 2 igek tok kitak orang choose lah, ne rasa yang bagus, yang semua urang leh commit ngan aktiviti sosial kita. Chehh... sosial lah gilak.




Tarikh cadangan kitak orang?

Tok cadangan jak lah. Mun rami yang sik dapat, apa boleh buat. I kensel jak, sik susah. Hehehe. Masanya either petang or malam. Mun malam takut susah ibu² yang beranak kecik ya. Mun I, sik kesah malam kah siang sebab si kecik I nang biasa berjalan sampei malam. Hehehe. Ekotlah kesesuaian masa kitak orang. Fleksibel bah. Lagikpun tarikh cadangan tok gik lamak. Sempat nak ngator masa.

Lepas ya, aktiviti nak dipolah, kitak orang vote jak. Mun dah muktamad kelak, baruk kita decide tempat gik. Mun dapat kitak orang suggest lah tempat sekali di komen k.




Aktiviti apa nak dipolah?

Kamek tok sik tauk gilak tempat yang best. Mun nak molah private function, mungkin kat Saddad, Babaganosh, Aroma Cafe or poolside steamboat kat Riverside. Atau sine² jak lah. Ya mun makan. Rega sepalak kelak kita rondeng, ekot majoriti berapa yang kitak orang setuju.

Mun nak bowling, maybe kita boleh polah team, lawan suka² jak. Tempat? Sikda tempat lain, Crystal jak lah yang kamek biasa deal untuk student mek. Mun kitak orang biasa deal di Riverside, bolehlah tolong² kamek juak untuk book. Rega ya rega biasalah bila berbowling. Mun dapat dirondeng, mintak less. Tapi pun PH susah kit lah.

Mun karaoke, kamek sik tauk gilak lah. Kamek biasa di Enter K jak di Crown Tower (Mummycare). Rega ya ada time yang murah, kol 3 - 8, RM10 sepalak termasuk air. Siktauk lah mun ada promotion agik nektok. Tapi mun dah rami gilak sik best juak lah nak berkaraoke.

Picnic atau family day? Ya kamek sik suggest doloklah sebab kita lom ada AJK pelaksananya. Mun dapat, mok juak ada 4-5 orang gik k nolong kamek. Mun picnic atau family day, better kita plan betol². Mesti best. Family Day untuk blogger Kuching. Grand apa, lak kamek madah ngan reporter Metro, dapat masok lam berita Harian Metro Kuching. Vah vah vahhh...verangan I.

Dan secara rasminya, undian tok akan dibukak start pada 28 Mac 2011 - 10 April 2011. Ada 2 minggu pakei ngurus tempat or nak booking tempat. Harap² sempatlah dalam masa 2 minggu ya. Mun kitak orang ada cadangan lain, padah jak. Cadangan sentiasa dibuka. Terima kasih.

*Kepada yang berminat, sila tinggalkan nama, alamat blog & email kitak orang di ruangan komen. Makseh sekali agik.


Ibu Iman: Kita hanya merancang, Allah juak yang menentukan..