Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Workshop. Show all posts
Showing posts with label Workshop. Show all posts

20/09/2021

Bengkel Secara Fizikal

September 20, 2021 13 Komen

2 tahun ni kita dah semakin serasi dengan norma baharu.
Semuanya dalam talian.
Kursus pun dalam talian.
Bengkel dalam talian, siap buat break-out room lagi untuk perbincangan.
Webinar apatah lagi, setiap hari ada je webinar yang boleh kita attend.

Minggu lepas buat pertama kalinya saya menghadiri bengkel secara fizikal. Mula-mula memang teragak-agak jugak. Iya lah kat Kuching ni memang varians Delta di sana-sini. Tapi lepas hadir tu rasa teruja pulak. Mana taknya lama dah tak jumpa raka-rakan seperjuangan dari institusi yang lain. 

Macam biasalah bila bengkel wajib 3x makan sehari.
Sepatutnya bengkel ni buat kat hotel awal puasa hari tu tapi tiba-tiba masa tu Sarawak diPKPkan. Kes naik mendadak. Sekarang nak tak nak kena buat jugak walaupun in-house sahaja.

Sambil makan sambil prepare slaid sebab nak present awal boleh setel awal.

Apa-apapun sekarang kita terpaksa berdamai dengan virus Corona ni.
Kita terpaksa hidup dalam endemik.
SOP kena selalu patuh. 
Insya Allah kita semua sentiasa dalam peliharaan dan lindungan Allah SWT. Aamiinn.

 

17/04/2019

PROKIDS Tour Ustaz Ebit Lew di Kuching

April 17, 2019 0 Komen
13 April PROKIDS di Kuching. Registernya bulan 1 ari tu dah. Tapi bulan ni baru gitau Kakak. Takut dia excited kalau gitau awal. Hahahaha.

Respon kakak - best. Moral of the program dia taknak tinggal solat, sayang Ibu Ayah, jadi anak yang baik. Semoga istiqomah ye anakanda.

Hari tu saya ada kursus pendek kat Kolej so takleh nak antar kakak ke PCC tu walaupun dekat jer dengan Kolej. So Ayahlah yang antar. Pastu Ayah gitau kol 4 nanti parents pun dijemput sekali untuk sesi doa bersama anak. Apalagi, mesti la tak lepaskan peluang. Biar punch out awal tapi family tetap priority. 

Ramai sangat orang ari tu. Masuk jer dewan memang susah lah nak cari si kakak. Semua budak dah nangis dah, sesi refleksi. Saya ni tengok orang nangis mudah jugak nak berjangkit. Hihihihi.

Dapat snap dari jauh jer Ustaz Ebit.

Jumpa jugak kakak.

Kakak dan anak jiran depan rumah.


Jumpa anak member terus ajak bergambar sebab tak jumpa maknya, bergambar dengan anak pun jadilah.

Jumaat ni cuti umum di Kuching. Si kakak dah pandai request nak join kem anak soleh yang selalu dibuat waktu cuti. Tengok tentatif memang okay sangat. Oklah, Ibu registerkan kakak. Sekali dengan adik k.






05/05/2015

Mobile Apps Development: Kisah away minggu lepas

May 05, 2015 0 Komen
Lama sudah tak bersiaran. Chewah! Haha. Last week I berada di over the sea. Nun di seberang Laut China Selatan. Sekrang dah kembali di pangkal jalan, di Sarawak Bumi Kenyalang. Hihi. Buat apa di over the sea? Oh, I ada kursus 5 hari, di The Summit. So far, ok. I makan banyak! Ahahaha! Biasalah time kursus mesti makan 6x sehari. Tapi nasib baik masa tu takde kelas malam. Kalo tak, memanglah 6x sehari. So kitorang punya kursus makan 5x sehari je.

Hotel tu hotel lama. The Summit. Familiar kan? The Summit USJ. Di Subang. Tengok hotel lama macam dapat instinct mesti makanan tak sedap. Rupa-rupanya ramalanku salah belaka. Bermula dengan dinner, sampai jer hotel petang Ahad. Lepas check in terus koyak kupon untuk dinner. Dinner tak banyak pilihan tapi masih boleh diterima. Syukur. Lepas dinner terus pergi taklimat dulu. Rupanya terus install software untuk digunakan sepanjang minggu tu. Dub dab jugak lah tuh di sini. Lama weh tak buat programming.



Lepas tu sambung cerita makan, cerita breakfast pulak keesokkan harinya. Not bad. Sedap, then minum pagi kol 10 pun sodap. Lepas tu lunch! Mak oi, banyaknya pilihan! Sodap jugak. Minum petang pukul 3, alamak... sodap jugak lah. Ahahaha! Dan hari-hari berikutnya, dengan menu yang berlainan, memang macam-macam ada lah. Hihihi. Ramai pulak tu orang gomen yang kursus kat situ. 


Ni haa.. menu western confirm ada masa lunch. Pas makan nasik, bedal pulak western. Astaghfirullah! Ahaha. Tapi sikit jer lah, jangan tak merasa kan? Tapi last day lunch (Rabu) memang dah pasang niat mest ambik western dulu. Hihihihi.


Last day di The Summit hari Khamis. Habis jer kol 10 kami terus gerak. Malas nak tunggu lunch. Nasib baik hari last tu lauk tak sedap!. Breakfast lagi dah tak sedap. Agaknya tukar syif Chef kot.


Cerita pasal makan jer. Padahal tujuan asal berkursus nak belajar kan? Hihihihi. Ya, kami belajar buat mobile apps. Yang guna Android, memang syok lah. Terus jer run apps bila dah siap coding. Yang pakai Ios terpaksa guna emulator. Memang best lah, tapi pening sikit sebab programming. Walaupun basic tapi lama dah tak tengok memang kena menggagahkan kepala jugak untuk ingat codingnya.


Macam tak cukup jer nak belajar 3 hari bendalah ni. Nak buat apps berbulan-bulan tapi belajar 3 hari jer. tapi seriously memang interesting!


Di hari terakhir beginilah jadinya di skrin hp S4 I. Walaupun hp dah usang tapi berbakti jugak bila kursus ni. Hehehe. Yang guna emulator, macam gambar kat bawah tu. Ada skrin hp di skrin komputer. Hehehe. Slow sikit la kalo guna emulator ni.


Kesimpulannya, trainer kami memang sempoi lah. Dia ada apps di PlayStore, lupa pulak nama gift apps yang dia buat. Hehehe. Bukan dengki tau! Tak ingat. Ada carik tapi tak download. Jarang nak guna bagi gift beli online ni. Hehehe.



04/07/2011

Bengkel Penerbitan Video Korporat

July 04, 2011 0 Komen
Minggu lepas sibuk berbengkel dan shooting
Enjoy!
Aktiviti pertama yang dianjurkan selepas pertukaran jawatan




Sukarnya berlakon


Bila sendiri dah berlakon, baru tau betapa susahnya nak jadi seorang pelakon
Untuk scene yang sempoi berapa kali nak cut
Pasni takmo marah pelakon profesional lagi lah!



04/02/2009

Workshop Workshop Workshop

February 04, 2009 15 Komen

Hari ke2 workshop, semua macam dah tunjuk belang dah.
Seronok jugak workshop nih.
Sebab aku ni memang takde basic dalam bidang pendidikan.
Masuk kolej terus jer mengajar.
Bila diberi peluang workshop macam ni terus aku grab jer ari tu.
Alhamdulillah, banyak input yang aku dapat sepanjang 2 hari ni.

Speaker memang asyik punye.
Dr. Ranjit.
Beliau menggelarkan diri beliau 'Abang Singh'.
Kekadang 'Abang Benggali.'
Boleh tahan jugak 'Abang Singh' bila buat lawak.
Semalam tak ngantuk tapi hari ni ada sikit la.
Hiks.

Huhu.
Nama 'Faizura' memang jarang aku guna.
Macam penambah perasa plak nama belakang nih.
Tapi masa register semalam tetiba pihak urusetia bagi tag nama ni.
"Faizura"
Cheh.. terpaksa la aku berlakon jadi Faizura.
Tapi peserta lain aku introduce nama aku as mim ya ra alif je la.
Macam biasa la.
Nama Faizura tu tak serasi dengan aku.

Dan ni geng-geng baru dan lama sepanjang workshop ni.
Sporting gak diorang ni.
So far aku enjoy la workshop ni.
Tapi besok ada presentation.
Kena buat micro -teaching.
Have to prepare slaid and so on.
Sampai tak jadi nak kuar ngan Mizzamy.

Dr. Ranjit ni suka bagi buku.
Kalo dia suka dengan jawapan kita, dia akan bagi hadiah.
Hadiah buku-buku yang dia tulis jer la.
Tapi bermakna tau buku-buku tu.
Dan, aku pun dapat 1.
Suka sangat buku ni.
Dari semalam aku target nak dapat 1 buku.
At last dapat jugak hari ni.

:mMuka:

post signature