Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Travelling. Show all posts
Showing posts with label Travelling. Show all posts

10/01/2021

Sabah 2020 - Part 4: Kinabalu Park

January 10, 2021 10 Komen

Sambungan trip ofis ke Sabah awal tahun lepas. 


Hari yang sama dari Kundasang kami ke Kinabalu Park pulak. Nak mendaki memang idok lah kan? Jadilah sekadar bergambar je. Nak tengok puncak Gunung Kinabalu cuaca agak berkabus. Tapi takpe, view yang sedia ada pun dah cukup indah. Subhanallah! 


Baca Juga : Sabah 2020 - Part 3: Day Trip To Kundasang & Desa Dairy Farm



Siapalah gerangan mak orang yang nakal sangat tu ye? Hmm..



Selfie lagi. Tengok bos kami sporting kan? Diarah tunjuk, dia tunjuk jugak. Bos yang paling senior tu la. Hehehe.



Ni sempurna lah jugak gambarnya, mintak tolong pelancong dari Jepun ke China.


Sekali lagi, selfie. Hahaha!


Di tandas pun nak bergambar. Member pun layankan saja.


Catatan bergambar hari-hari sebelumnya ada di bawah ni ye.









06/01/2021

Sabah 2020 - Part 3: Day Trip To Kundasang & Desa Fairy Farm

January 06, 2021 17 Komen

Ini ialah sambungan daripada entri Sabah 2020.. iaitu lawatan kerja (benchmarking) kami pada awal tahun lepas. 2 minggu balik dari Sabah terus announce PKP. Nasiblah kami dah plan awal trip benchmarking kami tahun lepas.


Bagi yang nak usha-usha gambar boleh jer klik link-link di bawah:




Setel benchmarking kami jalan-jalanlah pulak kan, bila lagi nak me time bersama kawan-kawan seopis.

 
Day 3 kami ke Kundasang, Desa Fairy Farm & Kinabalu Park.


Layan gambar yuk! Hilangkan kerinduan pada Sabah. Best tau Sabah, memang sesuai untuk bawak famili jalan-jalan. Belum lagi island hopping. Bilalah dapat ke sana lagi.


Rombongan Cik Kiah


Nak bergambar di sini bayar RM2 ye. 


Bersama adik junior.





Sempat jugak interviu abang-abang ni buat kerja. Haha!



Pekan Kundasang. Bestnya semua tempat boleh selfie.



Masa untuk makan!! Semestinya sayap pangang yang terkenal itu.



Dan tempat yang ditunggu-tunggu!!





Penat tunggu q semata-mata nak bergambar di batu ni. Entak apa-apa. Haha!



Tempat wajib pergi kalau ke KK.














Mak-mak pun suka ke sini, apatah lagi kalau anak-anak.


Tak sabar rasanya nak bawak #theIMANs ke sini tapi apakan daya sekarang ni nak ke mana-mana pun takut. Tahun 2020 ke mana je kita? Rumah sajaaaa!! Hehehehe. Takpe, asalkan semuanya selamat. Kita jaga kita k! Nak ke mana-mana pastikan jaga SOP. Masa ke Sabah ni kami masa di airport jer berface mask. Touch down je tak pakai mask. Masa ni Coronavirus belum mengganas lagi di Malaysia. Hmm.. kenangan jalan-jalan sebelum pandemik.


Nanti Kakmim sambung lagi gambar-gambar di Kinabalu Park pulak ye. Daaa~



 

05/12/2020

Sabah 2020 - Part 2: Benchmarking II

December 05, 2020 10 Komen

Awas, ini ialah entri berantai. Part 1 boleh usha di sini: Sabah 2020 - Part 1

*

***

*****

********

Benchmarking kami hari ke-2 ialah ke Politeknik Kota Kinabalu dan Kolej Komuniti Penampang. Kedua-duanya terletak di KK jer. Destinasi pertama kami ialah di Kolej Komuniti Penampang sebab ia terletak di bandar dan sebelum jam 2 petang kami kena bergerak ke Politeknik Kota Kinabalu pulak. Kami target sebelum jam 5 kena bergerak dari Poli KK ke bandar sebab kalau sama timing dengan orang balik kerja memang habislah terperangkap dalam jem. Jangan ingat KK tak jem ye, jem sana-sini. Huhu.

Gambar di Pusat Sumber  Kolej Komuniti Penampang. Benchmarking kan? So memang kami menyibuk je kat ruang kerja staf dan pelajar.

Pose wajib mestilah group photo.

Group photo lagi.


Dan lagi.

Ni dia pegawai perhubungan awam Poli KK yang menyantuni kami hari tu. Bergambar kenangan di landmark Politeknik KK, Sabah.


Last but not least, aktiviti bebas sebelah malam, macam biasalah men-seafood. Hihi


Next entri lepas ni catatan kami ke Kundasang pulak. Yang nak tengok Part 1 harap sudi klik di sini: Sabah 2020 - Part 1

30/11/2020

Sabah 2020 : Part 1 - Benchmarking 1

November 30, 2020 19 Komen

Alamak! Lama sangat entri ni dalam draft. So baru teringat nak post. Backdated sangat dah ni. Ampunnn!!




* * * * *



Awal tahun ni nasib baiklah kami sempat buat kertas kerja untuk benchmarking. Sempatlah kami untuk fly ke Sabah untuk benchmark Politeknik dan Kolej Komuniti di sana. Saya ingat lagi kami fly ke Sabah pada 25 Februari 2020. Memang pilih tarikh tu sebab masa tu dah payday. Biasalah Sabah kan, kena ada ole-ole ikan bilis mata biru untuk dibawak balik ke Bumi Kenyalang. Hehehe.


Masa tu ada 10 orang kami yang join benchmarking ke Kota Kinabalu, Sabah. Masa tu memang dah ada dah kes Covid-19 tapi belum lagi banyak kes. Balik jer dari Sabah, barulah seluruh Malaysia gempar dengan peningkatan kes positif Corona yang dikaitkan dengan jemaah tabligh Masjid Sri Petaling. 


Sesampainya di airport KK kami terus bergerak ke Kolej Komuniti Beaufort, yang memakan masa 3 jam setengah macam tu dari KK.


Sampai je di Beaufort, kami jalan-jalan dulu di pekan Beaufort sebab tuan rumah belum lagi bersedia menerima kedatangan kami. Terawal lah pulak. 


Terima kasih warga Kolej Komuniti Beaufort yang sudi menerima kami dari Bumi Kenyalang ni.


Tentatif kami di sana sampai petang tau. So sempatlah rehat dan solat di surau.

Antara aktiviti kami semasa di KK Beaufort. Belajar ukiran sayur dan buah dari pensyarah Kulinari di sana. Tapi part seni macam ni saya memang surrender. Bukan minat saya kot. Keras jer tangan ni. 

Noob sangat pempuan ni.



Ini baru cerita hari pertamanya. Lepas tu kami bergerak pulak ke KK sebab kami stay di hotel di KK. Sabah memang best. Sekarang risau dengan situasi Covid-19 di sana. Kes positif setiap hari melampau-lampau banyak daripada kes kita masa PKP gelombang pertama dulu. 


Sebelum balik wajib ada group photo.

Aktiviti sebelah malam.. apalagi men-seafood laa.. nyum nyum. Itu jer lah kot ringkasan benchmarking kami day-1. Nanti sambung lagi ya.



Kepada rakan di Sabah sana, stay safe semua tau, duduk rumah jer kalau takde urusan penting di luar. Semoga kes di Sabah ada menunjukkan pengurangan dalam masa terdekat ni.









21/10/2020

Hari Ini Flight ke Hongkong!!!

October 21, 2020 6 Komen

Adalah dimaklumkan bahawa flight ke Hongkong hari ni adalah dibatalkan! Berani ke nak ke Hong Kong then ke Guang Zhou di saat pandemik macam ni? Kah Kah! Kita gelak jer ramai-ramai.


Itulah orang kata, kita hanya merancang. Berangan tu tak salah, free jer kan? Sepatutnya semalam dah kena ke KL then hari ni saya dan 5 orang GF fly ke Hongkong untuk me-time!! Tapi.. tapi... hahaha... hanya mampu gelak jer.

Perancangannya dari tahun lepas lagi dah on. Sebelum ni kan PJJ dengan suami so bila dia dah tranfer balik ke sini mintak izin dia lah untuk me-time dengan kengkawan. Bos dah approve dah, tiket KL-Hongkong dan Guang Zhou-KL pun dah ada. Nasib baik tiket Kch-KL-Kch tak beli lagi.

Perancangan ekonomi pun memang baik punya. Siap main kutu lagi 2 bulan untuk tambah saving ke Hongkong & China ni. Tapi... hihihi.

Hikmahnya.. tahun 2020 dapatlah celebrate birthday Encik Suami, kalau jadi tadi kan dah kena delay kan? Iols okay jer, memang takde perasaan dah pun nak ke Hongkong or China ni. Seram weii! 

#notakakmim: Esok kiter cuti bawak boifren pilih hadiah birthday.. kikiki

08/10/2020

Kita Hanya Mampu Merancang

October 08, 2020 2 Komen

Oktober ni birthday Encik Suami dan birthday si sulung. Si ayah 22hb dan si kakak pulak 30hb. So plannya nak staycation lagi hujung bulan ni. Kiranya nak celebrate luar dari umah la tu.

Tapi....

Situasi Covid-19 yang semakin mencanak jer setiap hari ni macam seram pulak nak staycation bagai. Memang di Kuching sekarang ni masih terkawal tapi masih jugak takut ada makhluk-makhluk yang takde rasa tangggungjawab tu berkeliaran di luar sana setelah balik dari SM ke Sabah ke. Zon merah tu, takutnya!



The Waterfront Hotel. Dah lama #theimans nak staycation kat hotel ni. Senang je kalau staycation kat sini, shopping mall Plaza Merdeka kat bawah jer. Semua dah ada kat situ. Turun lif je tak perlu keluar dari bangunan tu. Tu yang diorang nak tu. Tapi bukan rezeki kami kali ni walaupun dah awal dah booking di Agoda. Sekarang kalau saya booking di Agoda selalu ambik yang ada free cancellation. Tapi kenalah awal sebelum date kita nak check in tu. Agoda faham jugak la kot situasi kita sekarang ni. Nak rentas daerah pun kekadang tetiba je arahan kata tak dibenarkan, so terpaksalah kita akur kan?

Takpe, bulan 12 nanti bulan anniversary Ayah dan Ibu. Dah booking jugak dah untuk staycation. Harap-harap tak cancel jugak lah nanti.

Tapi.. kita hanya merancang kan?

Macam hari ni, sepatutnya nak keluar jumpa supplier guna kenderaan jabatan, malas la weh nak drive, tapi ada member tu EL pulak. Nampak gaya kena drive sendiri la tu. Kalau malas deal supplier lain suh datang opis je, boleh jugak kan? Kah kah kah.

Dipendekkan cerita, bulan ni sepatutnya ada 2x staycation, terpaksa ditunda!! Staycation hujung bulan Oktober 2020 officially cancelled!!!! πŸ˜†

Apalahai nasib kita tahun 2020 ni. 


05/10/2020

Staycation dengan Agoda VIP Gold

October 05, 2020 0 Komen
Staycation? Kalau sebut jer staycation mesti imagine tido hotel kan? Ataupun homestay. Kalau vacation, kita jalan-jalan tapi staycation, memang mereput je lah jawabnya. Kah kah.

Hmm.. Siapa yang excited bila tido hotel? Diorang ni la. Walaupun si kakak ada takut-takut sebab Covid katanya.

 

Actually memang dah lama jugak tak staycation dengan diorang ni. Ye lah dah musim Covid ni siapa yang berani nak check in hotel bagai. Hotel pun tempat PUI kuarantin dulu. Tapi mengenangkan diorang ni, booking jugaklah dari Agoda hari tu setelah sekian lama Agoda terbiar begitu sahaja. Last bukak Agoda hati tu pun bulan Februari hari tu.

Bila dah lama tak bukak Agoda, terkejut jugak hari tu tengok dah tukar status ke VIP Gold. Taktaulah dah lama tukar ke tapi tak pernah perasan, wallahu alam. Kah kah kah.


Aktif berAgoda ni bila PJJ hari tu. Selalu kalau ke sana, selalu check in sebelum atau selepas hadir tugasan rasmi. Lepas tu kalau bawak budak-budak ni pun kalau tak Agoda si ibu, Agoda si ayah lah untuk booking hotel. Pernah jugak husband booking hotel yang telah disita. Pusing-pusing jer cari hotel memang betul dah alamat yang kami pergi tapi dah tak beroperasi. Tapi hotel baru lagi. Hahaha. Itulah kenangan dengan budak-budak 4 orang ni. Sampai sekarang pun diorang masih ingat kes hotel tu.

Last weekend tu kitorang check in ke Grand Margharita je. Bukan first time kat sini, berkali-kali jugak dah. Kat sini swimming poolnya best yang untuk kids tu tapi dah agak dah zaman Covid ni pool tak bukak. Pilihan room pun memang selalu ambik yang river view. Suka tengok kampung-kampung di seberang hotel tu.

Permandangan dari bilik kami, nampak tak Kampung Boyan di seberang tu. Seberang tu dah area Petra Jaya. Nak ke sana naik sampan lah yang paling cepat. Tambang 50 sen je. Selalu kalau bawak pelancong nak beli kek lapis di area Kampung Boyan tu sukalah bawak naik sampan. Biar merasa sikit pengalaman naik sampan. Hihihi.

Oh ya, masa kami staycation hari tu cuaca memang agak tak sporting. Sekarang ni kan memang musim hujan sebelah petang dah petang tu pun hujan. Tengoklah awan kumulonimbus yang berkepul-kepul tu. Plan nak jalan-jalan ke Waterfront pun tergendala sebab bila dah hujan kemalasan pun melanda. Budak 4 orang ni pun syok jer main kat bilik. Siap berendam dalam bath tub lagi diorang. Nak mandi swimming pool tak boleh, sebab tu jugak suka kat sini sebab ada bath tub.

Bilik tak berubah dari dulu lagi. Memang macam ni je. Hehehe.

Pool untuk budak tak nampak pulak. Malam-malam meriah jugak orang dinner kat bawah tu. Kami order grab food jer. Macam tak berbaloi jer nak bayar mahal buffet dinner kat bawah tu dengan budak-budak yang memilih bab makan. Alasan diorang, kamek suka makan masakan ibu ajak. Hmm... alasan yang buat ibu tak jadi nak marah.

Eh, lupa pulak tunjuk bath tub tempat diorang ni berendam sakan. Sukati korang lah nak. Hehehe.

Nampak gaya tahun 2020 ni memang macam tu je. Tak bebas ke mana, tak boleh jugak nak ke mana-mana. Hari ni sepatutnya saya kena fly ke JB, ada kursus. Dah mintak permisi bos, tak pergi sebab risau Covid ni la tambah lagi Sarawak dah ada tatacara baru untuk kemasukan ke Sarawak bermula semalam. Kalau pergi jugak ke JB, balik nanti kena kuarantin 14 hari, kursusnya 3 hari je. Alahai dah terbuang masa kat situ demi kursus 3 hari. Nasibbaiklah hari Jumaat hari tu urusetia kursus pm tepi bagitau peserta dari Sarawak tak perlu hadir. Yeay! Alhamdulillah. JB pun ada kluster dari Sabah tu tau. Belum lagi kalau dalam flight, kebarangkalian terdedah dengan individu yang dah terjangkiti Covid tu memang tinggi. Nasib jugaklah urusetia tak izinkan kami pergi. Er, tapi kursus tu tetap on tau. Pelik jugak sebab ada beberapa bengkel/kursus yang suppose proceed dalam minggu ni dah ditangguhkan. Mungkin dah komit dengan pembayaran hotel lah kot.

Bila dapat mesej ni takdelah rasa bersalah sangat tak hadir sebab saya dah hantar surat pengesahan hadir kursus sebelum tu. Hehehehe

Eh, bercampur-aduk pulak ceritanya. Hahaha. Janji update sebab hari Isnin jer ada masa free sikit. Besok lusa dah sibuk kelas.










07/09/2020

Playing Tourist Di Hometown Sendiri

September 07, 2020 0 Komen

Sabtu lepas sehari suntuk tak duduk rumah. Itulah selalunya kalau tak plan memang menjadi. Plan hari tu nak makan sea food jer sebelah petang dengan mak, bapak dan adik² semua. Sekali bangun pagi Encik Suami ajak bekfes kat luar. Okay ajeng, on! Sebab baju² memang dah basuh & sidai siap² sebelah malam nya so takde lah risau sangat 😁😁 rumah? Takpe, hari Ahad masih ada untuk berjuang πŸ˜‚

Paginya lepas bekfes kitorang jalan² di mall yang dulunya hot sekarang dah hidup segan mti tak mahu di bandaraya Kuching ni. Sebelum tu dah bekfes di Teh Tarik Cafeteria. Kalau orang yang dok di Petra Jaya, Kuching tak tau Teh Tarik memang bukan orang PJ lah kot 🀣🀣 saya memang tak prefer sangatlah tempat ni tapi En Suami nak ke situ. Honestly pilihan memang banyak sebab ada banyak stall tapi sorry not my taste la πŸ˜‚ so takde gambar 😏 menu biasa jer kitorang order, saya Laksa Sarawak, anak² Mee Kolok, si ayah nasi dagang. Kalau saya tak habis makan tu memang potong selera betollah. Saya ni jarang tak habiskan makanan, sayang rezeki.

Sebelah petangnya kami ke Beach Seafood di Buntal, dah on the way nak ke Santubong. Gambar makanan takde pulak ambik sebab semua dah lapar πŸ˜‚ awal pulak ye lapar.. Haha!  

Lauk pilihan kami ialah siakap sweet & sour, sotong goreng tepung, ambal masak kari, sweet corn soup, butter prawn, midin belacan, cangkuk manis tumis telor & oyster omelette. Gambar memang takde. Tapi gambar view ada πŸ˜…

Belakang tu laut. Tenang jer pemandangan. Sebab tu lah saya geram nak bawak famili makan kat sini, boleh tengok sunset selepas selesai makan.

Bersama si bongsu kami si #anakno4 πŸ˜πŸ’– dia cakap kalau bergambar dia tak boleh senyum nampak gigi sebab gigi dia putus tapi putus sikit jer 🀣🀣 baiklah nak, whatever πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Malamnya pulak sambung jadi tourist jalan² di Waterfront pulak. Hehehehe..


Saya belanja gambar je lah yek.. Takde idea pulak dah ni πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

1, 2, 3 dan 4 πŸ’–

Di belakang sana, seberang sungai tu bangunan DUN Sarawak.

Belakang sana Jambatan Darul Hana.. Time ni tengah lepak tunggu Ayah beli aiskrim gulapong viral πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ehem.. Tu dia.. Milk Tea Boba Ice Cream Gulapong.. Hambek kau panjang nau namanya πŸ˜‚πŸ˜‚
Next??? Rasa nak jenjalan lagi laaa πŸ™ŠπŸ™ŠπŸ™Š