Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Makan Di Mana. Show all posts
Showing posts with label Makan Di Mana. Show all posts

16/08/2021

Promosi KFC "2 For RM20"

August 16, 2021 19 Komen

Eh, eh!
Hari ini dah 16 Ogos kan?
Macam ada sesuatu pulak lah.

Eh, tengok ni!


Ahaaa!

Jom la dapatkan 2 Snack Plate hanya dengan harga RM20 sahaja!

Biar betoi? Ayam saja kot?


Eh, takkkkk!


2 set snack plate ni anda akan dapat semua ni tau!


✅ 4 ketul ayam

✅ 2 mashed potato

✅ 2 coleslaw 

✅ 2 bun


Mak oi! Iye ke? Jimat tak jimat?


Tapi..

Promosi istimewa ini hanya boleh dibuat secara pra-beli selama 3 hari, 

iaitu dari 16 Ogos hingga 18 Ogos 2021


Oops sebelum tu, jangan lupa baca terma & syarat berikut untuk mendapatkan promosi KFC 2 For RM20 ni.

  • Promosi TIGA (3) hari ini hanya boleh pra-beli dari 16 – 18 Ogos 2021
  • Promosi ini hanya untuk KFC Delivery dan KFC Self Collect
  • Setiap pembelian akan menerima kod promosi dengan tarikh penebusan yang ditetapkan
  • Pra-beli pada 16 Ogos 2021, tebus pada 23 – 27 Ogos 2021
  • Pra-beli pada 17 & 18 Ogos 2021, tebus pada: 6 – 10 September 2021
  • Kod promo mesti digunakan untuk menebus promosi ini dan tidak boleh dipindah milik
  • Terhad penebusan 1 set “2 Snack Plate” di dalam satu transaksi sahaja
  • Terhad kepada 3 set “2 Snack Plate” untuk setiap pengguna berdaftar
  • Pesanan Delivery tertakluk pada caj penghantaran RM4
  • Promosi tidak sah di restoran atau pusat panggilan
  • Harga adalah termasuk Cukai Perkhidmatan 6% pada yang berkenaan
  • Hidangan yang ditunjukkan adalah untuk tujuan ilustrasi sahaja
  • Tertakluk pada Terma dan Syarat.


Macam mana nak beli ni?



Baucar ni boleh dibeli secara online di kfc.com.my/2for20

  • Anda akan menerima e-mel mengandungi promo kod untuk penebusan, contohnya:
    • Jika anda membeli 3 e-baucar untuk Delivery dalam satu transaksi, anda akan menerima e-baucar yang mengandungi 3 promo kod. Setiap promo kod hanya boleh ditebus sekali sahaja.
    • Jika anda membeli 2 e-baucar untuk Delivery dan 1 e-baucar untuk Self Collect secara berasingan, anda akan menerima 1 e-mel untuk e-baucar Delivery dan 1 e-mel untuk e-baucar Self Collect. E-baucar Delivery anda akan mengandungi 2 promo kod manakala e-baucar Self Collect anda akan mengandungi 1 promo kod. Setiap promo kod hanya boleh ditebus sekali sahaja.
  • Anda juga boleh semak promo kod anda di laman “Bucketful of Deals” di KFC.com.my atau Aplikasi KFC.
    • Lihat icon di sudut kanan atas skrin anda 
    • Klik Delivery atau Self Collect, mengikut kaedah penebusan e-baucar anda
    • Kemudian klik e-baucar yang ditertera untuk semak kuantiti dan tempoh penebusan e-baucar anda.
    • E-baucar yang telah ditebus habis atau luput tidak akan tertera lagi.

Rujuk maklumat selanjutnya di laman web KFC Malaysia: https://kfc.com.my/content/2for20





 

25/07/2021

Merentas Negara di Hujung Minggu

July 25, 2021 11 Komen



Sawadikap! Cerita semalam.. kami dah selamat merentas negara.

Perkara pertama yang nak kena buat, kenalah isi perut dulu. Masuk 1 kedai ni, orang tak ramai. Ada 2 couple je kot. So kami bebas nak memilih lokasi meja.

Sesambil tunggu order sampai, kita selfie dulu buat kenangan di negara Thai. Ahaks.

Set yang biasa kami pilih, RM49.90 tapi kali ni tak pilih option ikan pun.

Tomyum Soup with Mix Seafood.. eh, tomyam campurlah sonang


Kangkung Goreng Belacan

Fried Chic Wing with Thai Sauce

Tada!!

Ini kisah kami Ibu Ayah #theIMANs semalam. Nak survey tablet untuk PDPR #theIMANs sebenarnya. Sementara diorang bermalam kat rumah nenek, Ibu Ayah ni krik krik kat rumah, baik pergi shopping mall. Lamaaaa giler tak dine in. Excited lah jugak walaupun takut-takut jugak almaklum si delta ni dah ada kat Kuching. Tapi jangan risau SOP memang kena follow selalu. Sikit-sikit sanitize tangan. Nasib tak habis sebotol sanitizer saya kerjakan.

Viva City MegaMall.. lama giler tak jejak kaki ke sini. Dari awal tahun kot tak ke sini.

Penatlah jugak lama tak membetis dalam mall kan? Tabletnya tak ada pun. Semuanya OOS nak kena order. Ipad pun sama. Nampaknya musim PDPR ni semua orang hunting tablet agaknya kan? Tapi saya booking jugak la Samsung tab yang baru itu. Hihihi. 






 

23/07/2021

Tapau Nasi Lemak Ganja di Foodcourt Kubah Ria Satok

July 23, 2021 13 Komen

Dia: Yang, tapau je lah baru balik.
Saya: Oh, ok jugak tu
 (dalam hati dah menjerit keriangan tak payah masak)
Dia: Nasik lemak nak?
Saya: Haa!! Nak!! Nasi lemak ganja
Dia: Orait!!



Ini kisah semalam.
Bawak #theIMANs ronda-ronda dalam kereta je.
Alkisahnya semalam kami suami isteri kena turun ke pejabat.
 Ada urusan kerja pulak.
Semalam Sarawak cuti umum, Sarawak Day.
Masalahnya negeri lain tak cuti.
So kami ni terpaksalah mengorbankan hari cuti.
Sebab tu lah kena ganti balik masa bersama #theIMANs.



Nasi Lemak Ganja ni agak well-known di Kuching.
Terletak di foodcourt Kubah Ria, Medan Niaga Satok.
Kalau order yang biasa memang dah ada ayam goreng.
Saya kalau tapau suka add on sambal paru.
Ayahnya pula rendang daging.
Sebelum ni saya tak reti makan paru.
Tapi lepas try paru di sini jadi suka pulak.
Nasinya cukup lemak dan masin.
Sedap dimakan begitu saja.
Sambalnya pun power.

Orang bangsa lain pun ramai yang makan kat sini.
Paling ketara, orang Cina lah. 
Balik keja ramai-ramai singgah makan di sini dulu.


Kalau kawan-kawan dari Semenanjung datang, kalau dah takde tempat lepak malam-malam bolehla lepak kat sini.
Tapi.. bilakah tiba masa itu?
Covid ni macam lambattttttt lagi nak pergi.


 

11/02/2021

Burger Nanas by Burger Tunok '78

February 11, 2021 6 Komen

Entri kali ni saya taip dalam bahasa ibunda Sarawak ye. 
Kita kelakar Serawak lok. Mun sik paham boleh jamu mata jak. Hihihi.




Kitak orang pernah sik rasa nak makan sesuatu tapi sikda idea nak beli di sine? Haa.. macam ya lah saya dalam seminggu tok tek. Nang di geruk-geruk jak rasa nak makan 'burger jalanan'. Eh aok, term kamek orang adik beradik ya - 'burger jalanan'. Ertinya bukan burger beli dari fast food macam Mekdi ya lah! Bukan menghina ah, tapi sekadar nama jak. Nektok burger dijual urang tepi jeraya pun harga dah setaraf Burger Raja dah. Dengan dagin home made nya gik. Perghh!


Nak dijadikan cerita petang tadik tengah scroll FB tetiba nangga ada 2 orang miak rempuan tok molah live promote burger dengan fries kah. Alu lah saya tek yang nang dah lamak ngidam burger ibarat orang ngantok disurong bantal. Alu lekas jak jarik ku tek oi klik button Whatsapp ya dengan soalan: "Kitak ada cod sik?" Hihi.


Kitak orang rasa desperate ka sik soalan ya? Kah kah! Janji ku dapat makan oi. Alu jawabnya tek, "Kamek orang sikda cod tapi boleh beli di Grabfood atau Food Panda". Paduhal. Menar juak oo macam pernah jak saya nangga di Grabfood.


Tanpa sik membuang masa walau seminit saya terus bukak apps Grabfood terus search jak terus "Burger Tunok 78" tek. Aih nang alu appear. Alulah tek saya klik klik klik, order. Pasya check duit sik ado terpaksa top up lok baruklah dapat proceed order.


Tapi...


Sesuatu yang sik pernah berlaku terjadi! Bila dah dapat rider tek baruklah perasan yang saya tek salah order!! Hati gelorat nak order sebab burger ya tek ada nanas tapi apa juak jarikku pandei terklik burger cheese. Aihhhh! Murung sekejap saya koh.


Tapi...


Mala jak tapi oo? Saya mesej jaklah rider ya madah nak tukar order. Dah direct tukar dalam sistem macam sik dapat dah. Pasya saya mesej juak no yang saya whatsapp tadi madah dah order di grab.


"Oh, kitak Mira tek kah?"
Yahhh.. aok aok. Teruslah saya madah hajat saya yang terpendam, eh rasa nak makan burger bernanas bah. Apa nak malu.


Ok jak katanya. Boleh tukar. Yahoooo!!! Setel. Tinggal nunggu rider ngantar jak gik.


Bila dah sampei, si anak dara saya dolok ngencang. Alu lah tinggal 2 igek gik jak yang sempat digambar.


Bukan nasik lemak aah, ini burger. Burger Tunok '78 nama sidaknya.


Burger dagin. Daginnya nyaman, homemade. Bunnya soft jak teksturnya.




Haaa.. tok lah yang rare nya. Tok bukan kali pertama saya makan burger bernanas tapi tok nang puas hati. Sik juak hebat gine bahannya tapi bagi saya dah cukup dah. Less is more kata moyang James Brooke dolok. Bayangkan dengan juicy nanasnya bergabung dengan dagin homemade ya. Nasib juak cukup jak rasa di perut lepas habis sigek walaupun nang ada rasa berlalak lah. Sikpa lak ngodar agik. Hihi!


Walaupun salah order (sik pernah² juak salah order di Grabfood) tapi syukur semua dipermudahkan. Seller pun okay juak melayan kerenah saya yang salah order tek. Bah, orang PJ yang nak try burger sidak Burger Tunok '78 tok bolehlah search di Grabfood/Foodpanda. Mun nak direct ke kedei sidak boleh terus di No 78, Jalan Bunga Chempaka, Kampung Pinang Jawa. Dekat padang futsal kecik kata nya. Nya ada jual oden juak bah. Cam menggoda juak bila nangga gambar di page sidak. Aih nak leput juak kita.


Bah.. bah! Jom jom kita support BMF. Nyaman aihhh burger bernanas! 
Mun mok info lebih lanjut coba usha di page sidak lok di FB.




notakakmim: tok review sik berbayar ah! saya sik kenal pun sapa owner/seller burger tunok tok. ikhlas dari hati jak bila kita puas hati. menar sik?






 

29/12/2020

Makan Rojak Di Burger King?

December 29, 2020 13 Komen

Itulah akibatnya bila sorang nak makan rojak, sorang lagi nak makan burger. Jawabnya merojaklah di fast food restaurant. Tinggal malu atau tak malu je. Hahaha! Kalau urat malu tu tebal memang takkan punya nak makan outside food di kedai lain. Kan? Kan? 


Alkisahnya time macam ni lah baru dapat dating time kerja. Kalau budak² sekolah confirmnya sibuk dengan urusan ambik anak balik sekolah di tengah hari. Kekadang makan pun dalam kereta bersama Abang atau Kakak.


Kalau orang Kuching mesti familiar dengan nama Stone Ice ni. Tempat glamer nak makan rojak buah, rojak kangkung ataupun ABC. Dulu Stone Ice ni di Wisma Saberkas je. Tapi sekarang di Plaza Merdeka pun dah ada. Dalam Grab Food dan Food Panda pun ada.


Apa signature menu di Stone Ice ni? Mestilah rojak buahnya. Selain tu ada rojak sotong, laksa Sarawak, Meehoon Belacan dan semestinya pelbagai jenis ABC.


Rojak buah kat sini agak mahal ye sebab dia kira ikut gram. Korang boleh pilih jer buah apa yang korang suka tapi makin banyak yang korang pilih, makin beratlah pulak ye dan of course mahal lah harganya. Tapi puas hati sebab dapat makan apa jer buah atau manisan yang kita suka. Pilih dan masuk jer masuk dalam box tu nanti dia akan timbang. Hahaha!


Memandangkan Kakmim memang dah lama nak makan rojak dan perut pun tak berapa nak lapar, Kakmim pegi tapau di Stone Ice dan Encik Suami pergi Q di BK. Biasalah time lunch orang agak ramai di BK tu. So untuk menjimatkan masa macam tu jer lah caranya. Nasib baik jugak kitorang berpecah sebab memang lama Q dan tunggu order di BK.


Kakmim sebenarnya dah setel awal dah di Stone Ice. Kakmim pilih timun, sengkuang, tauhu kering manis, jambu air, betik, nanas dan semestinya sotong! Tapi kena duduk diam-diam dulu tunggu Whopper yang diorder Encik Suami siap. Ada jugak urat malu tu rupanya ye makcik Kakmim. Selagi BK yang diorder tak sampai rojak pun masih tersimpan rapi. Hihi!!

Puas hati hakak makan rojak buah pilihan Kakmim. 

 

18/10/2020

Noms - Cafe Hipster Tumpuan Gen Z

October 18, 2020 3 Komen

Sebulan sekali Kakmim dan husband pasti akan mohon cuti bersama dan uruskan apa yang patut diuruskan. Sesambil tu dapat jugak husband & wife bonding. Biasalah kena bijak mengatur strategi kan?

Kebetulan hari tu kami cuti untuk meriki dan membeli tayar dan rim kereta yang telah dicuri hari tu. Bila dah setel semua barulah ada selera nak lepak-lepak dating.

Bila dating macam ni, takde anak-anak bolehlah try tempat yang tak pernah dikunjungi bersama #theImans. Kata dating kan? Wajiblah tempat yang rare ๐Ÿ˜‚

Pilihan kami hari tu ialah Noms. Nice jugak environment untuk dating dan lepak-lepak kat sini. 


Kat Noms ni memang menu omputeh jer semua. Takde nasik or mee. Kalau pasta, ada. Signature menu kat sini f courselah sandwichnya. Menu gen Z sangat kan? Masa kami lepak hari tu pun takde yang baya-baya kami. Semuanya gen Z. Kakmim dan husband jer perasan muda ๐Ÿ˜‚

Kami order set grilled mac & cheese with beef becon sandwich ni dan jugak sticky chicken wing. Not bad, kenyang jugak la. Serius tak habis, terpaksa tapau chicken wing tu.

Nak kata mabeles sangat takdelah jugak tapi berbaloi untuk lepak-lepak sambil dating. 


Ini pulak deco dalam wash room. Sempat jugak kau hakak menyelinap masuk sekali lagi semata-mata nak ambik gambo ni. Suka sangat sebab semua customised kat sini. Memang nampaklah owner Noms ni memang well-planned untuk serius run bisnes fastfood Noms ni.

Untuk yang di Kuching, Noms Signature ada di Jalan Tun Jugah dan jugak Metrocity Matang. 

Dan yang nak follow Noms di IG bolehlah search @nomsmalaysia ๐Ÿ‘๐Ÿป

#notakakmim: Ini bukan iklan berbayar tau! Kah kah.









27/09/2020

Carik Sizzling Mee Di Kuching?

September 27, 2020 0 Komen

 


Yuhuu!!! Lamak dah sik update oo? Bila update terus up gambar makanan. Ko rase? Hahaha.. iboh marah ooo kelak makin lapar.. Kikiki

Lapar sik nangga gambar sizzling mee tek? Sabar lok, baca lok post tok sampei abis pasya bolehlah turun carik sizzling mee.

Bagi yang sezaman sis, yang lahir di tahun 80-an kompom tauk sine sizzling mee ternyaman tahun awal 2000 dolok. Tauk sik? Tauk sik? Yahhh... sikkan sik tauk...

Sine tek? TJ? Apa TJ ya?

Eh, adik-adik BBNU nektok mesti sik berapa familiar dengan TJ. Dolok zaman mek orang gik muda remaja, TJ antara shopping mall yang agak sinonim dengan mek orang. Zaman 2000 gia area sia nang digelar segitiga emas Kuching. Riverside Shoopping Complex, Sarawak Plaza & Tun Jugah. Arum bulak lepas pegi SP, nyeberang makan di TJ food court pasya nangga wayang di Riverside. Camyalah mainan sidak gai dolok. Kah kah kah!! Nektok apa jadi di sia? Pegi pasar nun tangga dikpun.

Aih heh alu melelat maka tek nak cerita pasal sizzling mee. Zaman ya eh nak makan sizzling mesti pegi TJ. Sizzling di food court sia jak nyaman dolok koh. Sik juak pernah nemu tempat lain jual sizzling juak ya lah di sia jak tempat ternyaman nak makan sizzling mee. Kiranya signature food di sia dolok sizzling mee lah, selain ya ada gik sigek, nasik love ya. Hahaha! Tauk sik nasik love? Nasik ya dibentuk love bah. Eh, jangan alu KLMJ nak leput kita terselap indah dengan can lamak. Hihihi.

Ok sambung gik cerita mee sizzling tok, dah lamak dah sis sik nemu sizzling mee nyaman oi! Baruklah ria encobo kata urang tua di Mom Laksa 24 Hours ya. Sine ya? Aihhh... di shoplot baru depan rumah YB Daud ya bah. Dapat sik imagine?

Mula tek adik sis madah sizzling sia nyaman alu sik sabar rasa sis nak encobo. Menar oi!! Nyem!! Nya ada 3 pilihan mee, mee kuning, kuey tiaw dengan mee pok. Opkos sis pilih mee pok baruk ori rasanya. Pernah juak sis makan mee sizzling makei mee macam mee maggi ya... lariiiii rasanya. Sis sik suka!!

Sizzling di stall sitok tek, cukup rasa bagi sis. Terubat rindu rasa sizzling mee di TJ dolok. Anak sis pun madah nyaman. Siaplah mun nya dah suka alu nya ajak lah nak order, apa disuka mak nya mesti disuka nya juak! Ne ndak mak nya siktauk nak order apa sebab dah diorder anaknya. 

Bah, cerik lok kitak orang, mun nyaman komen sitok agik. Mun sik nyaman komen juak. Biasalah citarasa kita sik sama bah. Sikda nak medo juak.

Eh, lupak madah rega. Reganya RM7 jak. Ok nak? Turun gik nun order sizzling mee ok. Sik ingat sis nama stall orang ya tek.

Eh, ada gik lupak nak madah. Sizzling mee tok dijual orang di stall banyak-banyak di Mom Laksa sia. Sik semestinya kitak orang ke sia makan laksa Sarawk ajak, makan sizzling mee pun boleh.

Sine tek? Mom Laksa 24 Hours. Sik jauh dari Taman Seri Wangi sia. Seberang nya nampak rumah YB Daud yang tersergam indah. Try lah kelak, komen juak k. Bye!