Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Work. Show all posts
Showing posts with label Work. Show all posts

20/09/2021

Bengkel Secara Fizikal

September 20, 2021 13 Komen

2 tahun ni kita dah semakin serasi dengan norma baharu.
Semuanya dalam talian.
Kursus pun dalam talian.
Bengkel dalam talian, siap buat break-out room lagi untuk perbincangan.
Webinar apatah lagi, setiap hari ada je webinar yang boleh kita attend.

Minggu lepas buat pertama kalinya saya menghadiri bengkel secara fizikal. Mula-mula memang teragak-agak jugak. Iya lah kat Kuching ni memang varians Delta di sana-sini. Tapi lepas hadir tu rasa teruja pulak. Mana taknya lama dah tak jumpa raka-rakan seperjuangan dari institusi yang lain. 

Macam biasalah bila bengkel wajib 3x makan sehari.
Sepatutnya bengkel ni buat kat hotel awal puasa hari tu tapi tiba-tiba masa tu Sarawak diPKPkan. Kes naik mendadak. Sekarang nak tak nak kena buat jugak walaupun in-house sahaja.

Sambil makan sambil prepare slaid sebab nak present awal boleh setel awal.

Apa-apapun sekarang kita terpaksa berdamai dengan virus Corona ni.
Kita terpaksa hidup dalam endemik.
SOP kena selalu patuh. 
Insya Allah kita semua sentiasa dalam peliharaan dan lindungan Allah SWT. Aamiinn.

 

11/09/2021

Selamat Berhujung Minggu

September 11, 2021 10 Komen




Maaf. Maaf. Maaf.

Seminggu 2 ni memang agak banyak urusan hakiki yang perlu diselesaikan. Sampaikan masa di ofis pun macam tak cukup, membawa pula ke rumah. Dah tak adalah nak tidur on time pukul 10 malam. Paling awal pukul 12 lebih tengah malam.

Banyak urusan rasmi di ofis, banyak jugak urusan famili yang perlu dihadap minggu ni. Blog pun dah boleh terlupa kewujudannya. Bukan tak ada draft post cuma kalau post tapi lepas tu terlupa nak respon, lagi kesian sahabat- sahabat semua. Ibarat pergi berziarah umah orang lepas tu tuan rumah tak layan pulak.

Pagi ni pun baru selesai meeting. Alhamdulillah meeting berjaya ditangguhkan sebelum tepat 12 tengah hari. Terpaksa jugak bermesyuarat di hujung minggu kerana weekdays pun dah terlalu padat jadual meeting-meeting yang bersusun. Online ni lagi banyak meeting daripada bersemuka. Apapun, selesai 2 perkara hari ini.


Next.. urusan rumah tangga pulak. 
Jom kita lipat baju-baju yang menggunung pulak. Yeehaa!!


 

02/09/2021

Pengalaman Menduduki Exam Microsoft Certified Educator

September 02, 2021 27 Komen

Berakhirnya sudah siksaan dan debaran seorang mak nak duduk exam semalam.
2 malam stay up buat test di Gmetrix asik failed je memanjang.
Risau betul jadinya.
Dengan cabaran menjawab soalan yang panjang dalam BI, masa pulak hanya diberi 60 minit, nak faham soalan lagi. 
Memang stress daripada menjawab exam Google Certified Educator (GCE).




Akhirnya semalam tawakal je lah buat exam.
Dah baca, dah cuba faham.
Dah conteng-conteng 'toyol' jugak.
Saya memang sejenis menconteng-conteng nota.
Kalau tak conteng, rasa macam takde input pulak masuk di kepala.


Nota-nota standby jugak sebelah tapi tak sempat nak belek pun.
Kalau belek, mau tak siap menjawab soalan.
Walaupun online tapi nervous tu lebih daripada offline sebab ada timer tu.
Timer tu yang buat kita tak keruan.
Kalau offline, takde terasa sangat tengok jam di tangan atau di dinding.
Timer tu memang depan mata kita wey! 
Hahaha!


Masa tengah exam MCE ni tak perlu on webcam macam ambik exam GCE dulu.
Setahun yang lalu masa exam GCE webcam kena on selalu.
Requirement exam pun dah bagitau awal-awal kena on webcam sebab Google akan capture gambar kita randomly. Dah examnya kat rumah, kekadang ada jugaklah si Alan atau si Awan di sebelah tengok-tengok apalah yang Ibu buat. Hihihi.


Nak ambik MCE ni kena ada training, so kami memang ada bengkel selama 2 hari.
Bengkelnya hari Jumaat dan Sabtu yang lepas.
Ramai cikgu dan pensyarah dari seluruh Malaysia yang join.
Apa yang nak diuji dalam MCE ni?



Selama 2 hari ni kami memang didedahkan dengan 21CLD.
21st Century Learning Design.
Kalau golongan pendidik ni rasanya memang dah biasa dengan learning design ni.
Cumanya apa yang saya baru tau bila masuk bengkel ni ialah 21CLD ni.
Barulah dapat tau setiap level dan rubrik dalam 6 dimensi yang ada dalam 21CLD.



Walaupun boleh dikira lama jugak dah mengajar tapi benda-benda berkenaan bidang berkaitan mengajar dan pelajar ni memang kena up to date. Kena selalu refresh. Almaklumlah setiap gen ni tak sama pendekatannya semasa mengajar. Kalau gen-Y, lain, gen-Z lain. So kita terpaksalah follow setiap perubahan karekter gen-gen ni.

Hasil stay up dan stress 3 hari, dapatlah markah 823/1000.
Markah lulus 700. Cukup-cukup makan je.
Happy me, alhamdulillah.


2 hari kelas sebelum exam, Jumaat-Sabtu.. Rabu exam


Cikgu kami, Dr Azma.. sebelum kelas hari Sabtu



notakakmim: belajar untuk mengajar, berkongsi untuk belajar

30/08/2021

Assorted Cake by Sky Cafe Bread & Pastry

August 30, 2021 21 Komen

 


Semasa audit last week ada member yang menaja assorted cakes ni.
Kalau sebut je Sky Cafe, memang orang sini tau dah memang cakes & pastry nya sedap-sedap belaka. 
Memang puas hatilah kalau tapau dari sini.

Okay dari atas ye.
1. Snow cheese 
2. Chocolate 
3. Strawberry
4. Vanilla
5. Mango
6. Pandan gulapong
7. Red velvet

Favourite saya semestinya yang no 1 tu la!
Hahaha!



07/08/2021

BDR Bukan Bermakna Bercuti Dari Rumah

August 07, 2021 17 Komen

Kita sudah terbiasa dengan terma BDR atau 'bekerja dari rumah' sejak negara kita dilanda pandemik sejak Mac 2020 yang lalu. Setelah 'terkurung' sebulan di rumah sekitar Mac-April 2020, akhirnya kerajaan telah melaksanakan dasar-dasar berkenaan BDR dari semasa ke semasa. Setelah peratusan keberadaan pegawai di pejabat ditambah sedikit demi sedikit kita pun terpaksa peka dengan pelbagai garis panduan dan pekeliling yang telah diwartakan berkaitan BDR ni.


Saya masih ingat lagi saya diarahkan melapor diri (setelah urusan kenaikan gred diumumkan secara rasmi) semasa negara masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada April 2020. Pada ketika itu, bagi rakan-rakan yang terpaksa melapor diri di luar stesen bertugas, mereka terpaksa melapor diri secara phone call ataupun secara video call. Ketika itu, kita masih belum lagi terbiasa dengan Zoom, Google Meet atau Webex. Alhamdulillah saya yang melapor diri di jabatan yang sama dapatlah melapor diri secara fizikal dengan SOP yang ketat. Masa tu memang masih takut-takut hendak keluar rumah, ibarat bagai nak berjuang ke medan perang persiapannya.

Setelah setahun berlalu, dasar dan pekeliling BDR juga telah dikemaskini dan ditambah baik oleh Jabatan Perkhidmatan Awam. Akhirnya kita terpaksa akur menjalankan amanah dalam norma baharu sebegini.

Bila membincangkan isu BDR, sebagai penjawat awam haruslah berpegang kepada etika yang telah ditetapkan oleh JPA. BDR bukannya 'bercuti dari rumah'. Sebab itulah bila BDR ni saya agak stress jugak kadang-kadang. Bila BDR ni nak buat kerja rumah pun terbatas sebenarnya. Kadang-kadang tu dapat jugaklah goyang kaki sikit tapi selalunya kalau dah ada online meeting atau discussion tu memang berlarutan. Kadang-kadang malam pun kena berGM untuk menyelesaikan isu-isu berbangkit yang perlu tindakan segera. Nasiblah anak-anak sporting dan semua boleh membawa diri masing-masing.

Hari ini hari Sabtu, barulah rasa tenang, takde perasaan bersalah nak buat general cleaning seluruh rumah. Nak layan Netflix, nak baking ke. Tapi itu pun terpulang kepada tahap kerajinannya lah. Hihihi.

Sebab itulah setiap petang Jumaat sekarang saya rasa best je, rasa bebas nak buat apa saja. Nak baca novel pun on dari pagi sampai petang. Novel banyak tu dah beli tapi tak habis lagi baca. Eh, bukan tak habis, tak baca lagi! Huhu! Bukan apa,  bila banyak kerja ofis tertangguh pun tak boleh jugak nak lapangkan fikiran sangat nak layan novel-novel ni. Ada jugak kerja yang bila di rumah kita tak dapat nak setel sepenuhnya, kena buat di ofis jugak. Begitulah.. saya ni memang suka memikirkan benda-benda yang komplikated. Hmm..

Hati-hati ya bila BDR. Telefon tu memang kena alert selalu dengan notification dari grup-grup ofis. Ada yang memerlukan tindakan segera tu memang tak tenteramlah selagi masih belum setel.

Tapi hari ni hujung minggu, bolehlah pulun habis nak promote jualan online kita tanpa rasa bersalah kan? Eh? Hahaha!





 

05/08/2021

Throwback Thursday: Ukhwah Majikan Pertamaku

August 05, 2021 23 Komen

Inilah dia majikan pertama saya. Selepas grad saya terus bekerja di sini buat marketing personal loan under Koperasi Ukhwah ni. Tapi saya ditempatkan di cawangan di Kuching. Lama jugak lah saya bersama Ukhwah ni. Tapi masa masih kerja di sini tak pernah pulak saya sampai di HQ ni. Ye lah time tu semua berurusan di telefon je. Kalau ada urusan penting adalah anak bos dan staf lain yang akan turun ke Kuching. 


Gambar ni diambil masa tahun 2017. Masa tu travelling mode di Putrajaya tapi biasalah time PJJ tu kalau ada urusan rasmi akan sampai awal di KL kalau cun dengan timingnya. So time ni saya dan husband lepak hotel area sini lah, bulan puasa rasanya. Sesambil tu shopping baju raya untuk #theIMANs. Begitulah. Menyelam sambil minum air tu perkara biasa bagi pasangan PJJ.

Sekarang ni Ukhwah ni masih bertahan lagi. Member yang keja kat situ pun masih setia dengan Ukhwah. 

Ada tak sahabat blogger yang pernah berurusan dengan Ukhwah?




 

01/08/2021

14 Tahun Bergelar Penjawat Awam

August 01, 2021 26 Komen


Bismillahirrahmanirrahim..
Alhamdulillah hari pertama di bulan ke-8 di tahun 2021
Hari ini genaplah 14 tahun saya bergelar penjawat awam
Kalaulah perkhidmatan awam ini seorang manusia
Saya dah boleh dikategorikan sebagai golongan remaja
Bolehlah berangan berjiwa muda kot?
Walaupun hakikatnya diri ini tidaklah begitu muda

Perjalanan masih jauh lagi
Malas nak kira berapa tahun lagi dalam perkhidmatan
Apapun banyak lagi yang perlu dipelajari dan ditambah baik
Harapan diri sendiri
Semoga saya dapat mengekalkan momentum dan prestasi
Untuk memegang amanah seorang pendidik TVET
Insya Allah..

Burn out itu sekali sekala memang akan ada




 

31/07/2021

Perpindahan Dan Perpisahan

July 31, 2021 19 Komen


Julai
Cukup ya sampai di sini
Jangan noktahkan kegembiraan semua kami
Telah begitu banyak kisah hijrah yang perlu ku dengari
Hijrah yang bakal membatasi
Limitasi hidup kami
Dek kerana Corona ini

Ya. Julai ini mungkin menjadi titik permulaan bagi beberapa sahabat kami yang mendapat perkhabaran dipindahkan ke institusi lain yang merentasi daerah kami ini. Berpindah di kala musim pandemik ini? Di kala semuanya ada limitasi. PdPR anak-anak lagi. Kalau saya pun memang buntu. Dah puas berendam air mata, surat rayuan pula tidak laku di mata mereka. Akhirnya terpaksa jua menerima kententuan qada dan qadar.

Saat bermesej pun saya sedih. Apatah lagi bersemuka, terus bergenang air mata. Namun kau tetap menunjukkan keceriaan. Sungguh kau kuat sahabat.

Biarpun anak-anak terpaksa ditinggalkan buat sementara, yakinlah Allah jaga mereka untukmu. Semoga dipermudahkan urusan kamu dan kamu. Benar kata sang suami, bersyukurlah kau ada dia dan dia ada kamu. Akan ada hikmahnya nanti. Bersabarlah ya.

Benar apa dikata si pelontar lagu nasyid, hijrah itu pengorbanan. Mungkin pengorbanan ini amat besar nilainya bagi anak bangsa kita di sini. Tinggallah sementara keselesaanmu sebentar di sini. Redhalah apa yang terjadi, semoga muncul pelangi selepas ribut taufan ini.

Sepupu merangkap sahabat sedari kecilku.
Semoga dirimu dan suamimu beroleh kejayaan dan semakin cemerlang di tempat baharu. Selamat membina kehidupan baharu di daerah baharu. Hujan emas di tempat orang, hujan batu di rumah sendiri. Lebih baik di rumah sendiri namun apakan daya, SYMA juga perlu dipatuhi.


 • Kakmim Yang Masih Setia Di Sini •
31 Julai 2021
1221 pagi



 

30/07/2021

Hadir Latihan Pengguna MyGovUC & Dapat e-Baucer KFC

July 30, 2021 8 Komen

Biasalah masa WFH kerjanya suka mencari kursus online je.
Senang sikit boleh masukkan dalam report.
Sesambil menambah ilmu baru.

Masa hujung bulan 5 hari tu saya ada daftar training kat web MyGovUC ni.
Alkisahnya memang emel rasmi baru jer bertukar server ke icewarp.
Memang agak slow lah mungkin sebab masih baru.
Interface pun baru jugak.
So macam biasalah bukak di Outlook lah senang.
Bila dah dapat tarikh kursus tu, 
Dapat la pulak tarikh 2 Jun.
2 Jun tu kat Sarawak ni cuti umum.
Hmm.. terpaksa jugaklah saya onkan pc untuk hadir kursus ni.

Kalau dah kursus, mestilah kita akan dapat sijil kan?
Saya pulak tak mengharaplah dapat sijil untuk kursus ni sebab hadir tak hadir je masa kursus.
Tetiba semalam check email, dapat baucer penghargaan sebab dah hadir kursus hari tu!

Wowowo!
Tak pernah pulak hadir kursus online sampai dapat baucer macam ni.
Dapat e-baucer KFC RM20.
Tapi untuk delivery mode sahaja.



Saya tak redeem pun lagi.
Sebab takde rasa nak makan KFC. 
Hihihi!

Bagi yang nak join kursus pengguna MyGovUC ni, bolehlah log in ke MyGovUC masing².
Ada 4 slot tu untuk bulan Ogos ni.

3 Ogos 2021
12 Ogos 2021
17 Ogos 2021
24 Ogos 2021

Login MyGovUC di https://mygovuc.gov.my/ dan daftar di LMS ye.

Selamat berkursus.





 

17/07/2021

Bila Dah Suka

July 17, 2021 6 Komen



Kenangan semasa menjadi pegawai pengiring untuk program keusahawanan pelajar di KL pada tahun 2016. Sukanya diorang first time naik flight. Sekarang 2 tahun dah tak ada big event, tak handle konvo, takde program weekend, adhoc program menteri turun. 

Alahai rindu!!

Dengar cerita next semester pun budak-budak mendaftar secara online. Nampak gayanya kena ready material untuk online lagilah kot. Tau tak mengajar bersemuka memang tak sama feelnya dengan online. Banyak kekangan mengajar secara online ni. Mungkin yang teori takde masalah tapi bila part hands-on memang mati kutu dah tak tau nak tolong macam mana.

UPU dah keluar dah semalam. Kalau sebelum ni musim ni lah saya akan busy 2x ganda. Henfon tak lepas dari tangan melayan whatsapp dari calon pelajar yang nak merayu lah nak tukar kolej lah nak tanya rumah sewa lah. Meriah! Masa mula-mula pegang portfolio tu weekend pun saya sanggup ke ofis. Tapi bila dah lama-lama dah steady je handle musim UPU keluar ni.

Mungkin sebab tu orang cakap macam ni kot.

Setuju ke?


 

16/07/2021

Yeay! Cuti Rehat dan Cuti PdPR!

July 16, 2021 12 Komen


Sarawak dah masuk PPN Fasa ke-2 walaupun macam varians Delta tengah mengganas jer di beberapa lokaliti yang telah diPKPDkan. Seram memang seram. Ingatkan kerajaan negeri nak buat u-turn rupanya tidak. Dah la nak raya haji, hmm. Orang kita ni bukan boleh percaya sangat. Cuma mampu jaga keluarga sendiri je la.


Semalam, Khamis.. first day masuk ofis dan bekerja macam biasa, 8 jam sehari. Walaupun masih tak ramai staf di ofis saya tetap tak tanggalkan facemask. Memandangkan manusia tak ramai so saya malas nak guna double mask. Buat Google Meet dengan #budakkaran pun masih dengan facemask. Macam paranoid pulak dah.  Bukan apa, bila aircond centralized memang takut-takut je. Dengarnya varians baru ni merebak melalui air borne dan dalam beberapa saat sahaja dah boleh menjangkiti kontak rapat kita. Ya Allah, jauhilah kami semua dan lindungilah kami dari virus yang jahat ini. Rasanya lama lagi kita kena mengadap Covid 19 ni. 

Bukan saya cakap, KKM yang cakap.


Hari ni Jumaat dan Isnin saya dah mohon cuti rehat. Nak tenangkan fikiran, nak jugak bercuti dari PdPR ni. Walaupun kebarangkalian PdPR ni akan disambung adalah tinggi, saya malas nak fikir dulu. Yang penting saya perlukan tempoh bertenang dalam sehari dua ni. Penat sangat otak dengan online meeting ofis, setel PdPR lagi. Hari ni pun banyak buku aktiviti yang digunakan sepanjang PdPR ni perlu dihantar ke sekolah. Phew!

Sebab itulah jugak saya mohon cuti. Selain daripada tak perlu fikirkan laporan BDR saya boleh keluar ke sana ke sini dengan aman. Eh. Takdelah nak ke mana pun, nak ke sekolah #theIMANs je pun. Hahaha!


 

30/06/2021

Si Dia Yang Merajuk

June 30, 2021 5 Komen


Si dia? Siapa? Komputer kat ofis la ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Last masuk ofis 27 Mei yang lalu.. kemudian Sarawak lockdown awal terus tak masuk ofis dah. Hari ini baru masuk ofis lagi. Tu pun mintak surat kebenaran dari bos sebab nak uruskan hal #budakkaran ni. Almaklumlah dah nak penghujung semester dah. PdP bersemuka rasanya boleh kira dengan jari selama 7 minggu dibenarkan PdP bersemuka. Lepas minggu ke-7 semua dah online.

Ahaa.. nak cerita kisah masuk ofis tadi. Masuk je ofis memang sah lah takde orang kan? Mula-mula mestilah on pc dulu. Panjang check list nak diprint ni, malam tadi dah excited dah buat checklist. Harap-harap dapat setel awal bolehlah merayau-raya di alam blog. Tapi... on je pc, boleh pulak lupa password!!! Ah, sudah! Hari tu dah format pc so team ICT buat password mudah-mudah aje, bukan password pilihan saya. Itu lah yang terlupa!! Cuba punya cuba akhirnya dapat jugak setelah puas termenung sana termenung sini. Kalau password lain-lain memang saya ada save dalam Notes di henfon tapi password pc yang senang-senang tu tak save. Dulu yang saya create sendiri memang ada hint, ni hint nya pun jawapan salah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Okay dapat dah login, tapi saya tak puas hati. Betul ke password yang aku masuk tadi? Eh, nak try lah sekali lagi. Terus je tangan tekan restart. Ah sudah, windows update pulak!!! Stressnya lah hoi! Kena menunggu lagi dengann penuh sabar. Bayangkan sebulan tak update kan? Bertelur jugak lah menunggu.

Baik setel windows update. Tengok balik checklist. Semua nak kena print ni. Apa lagi laporan BDR tu lah yang dari 28 Mei hinggalah semalam. Laporan dah siap buat dah setiap hari tinggal nak print lagi. Printer pulak tak setting lagi aduyai. Hari tu masa awal lockdown kontrak baru mesin fotostat baru masuk so masa tu takde di ofis, memanglah Unit ICT tak setting lagi untuk print dan scan. Tunggu lagi team ICT datang untuk setting network dari pc ke mesin fotostat. Fuhh.. bayangkan dari 8 pagi sampai di ofis, 10 pagi baru dapat mula bekerja.
Nasib baiklah semua checklist dah checked!


2.00 petang.. yang ada di ofis pun balik. 5 orang je pun. Lama tak selfie dalam kereta. Lama tak pakai baju kurung. Lama berkurung di rumah, muka pun malas nak jaga. Nak simpan sini lah muka eksklusif jerawat sana sini ๐Ÿ˜‚ sampai Encik Suami pun mempersoalkan, kenak muka kitak banyak jerawat? Hahahaha!! 

Maksudnya, kenapa muka awak banyak jerawat?
Ai, nasiblah labu!! Stress tau dok rumah fikirkan kerja yang tak boleh setel selagi duduk rumah berminggu-minggu tak jumpa #budakkaran.


Rasanya kena masuk ofis lagi supaya si dia tak merajuk lagi. 
Udah-udah ler lockdown Malaysia oo!!

Tengok peta ni. Sampai hati kan yang buat macam ni? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


 

11/06/2021

Tahniah batch SPM 2020

June 11, 2021 11 Komen


Semalam keputusan SPM 2020 telah pun diumumkan. Menurut Menteri Kanan Pendidikan, keputusan SPM 2020 merupakan yang terbaik sepanjang 5 tahun belakangan ni. Eh? Ye ke? Inilah yang menimbulkan isu semalam. Sekolah ditutup 110 hari, keputusan terbaik dalam tempoh 5 tahun, prestasi sekolah luar bandar lebih baik daripada prestasi sekolah bandar. Ok jawab sendiri dalam hati.

Tapi memang tak dinafikan ramai yang dapat keputusan cemerlang semalam. Straight A+ pun ada! Memang lihai! Tahniah ye adik-adik, guru-guru dan ibu bapa yang sentiasa berada di belakang menyokong anak-anak walaupun dalam situasi pandemik. Memang tertekan belajar dalam situasi pandemik ni. Bukan semua orang boleh adapt dengan PDPR ataupun PDPT ataupun ODL ni. Memang banyak pro & kon nya. Bagi kami pendidik ni pun memang stress tambahan lagi subjek yang perlukan hands-on, adoyai, malas nak fikir, bikin uban bertambah je.



Iye lah, iye lah. SPM 2020 dah diumumkan. Batch yang baru mendaftar hari tu pun tak abis lagi pengajian semster 1 diorang. Ni haa masih lagi buat online class. Sekarang ni dah tukar strategi tak buat GM dah, buat video recording je. Bila-bila boleh tengok dan buat latihan. Kalau buat GM separuh kelas je yang akan hadir. Buat sedih je. 


Sesambil buat kelas, sesambil dengar webinar jugak. Itu yang bestnya buar recording, diorang tengok, buat dan bila tak tau tanya, kita stand by je dalam waktu kelas 3-4 jam tu. Kalau dah siap, hantar dan semak. Setel. Nanti bagi yang lagi susah. Hahaha! Tapi kalau face to face lagi seronok walaupun penat ke sana ke mari. Boleh setel terus penilaian amali. Sekarang kena KIV dulu sampai boleh bersemuka. Hmm..

Minggu depan 15 Jun 2021 dah boleh update UPU pulak. Sejak semalam lagi dah mula sibuk melayan pertanyaan kawan-kawan tentang kemasukan lepasan SPM ni. Dan dijangka lepas ni akan lebih banyak PM yang masuk. Ya, ini amanah, amanah untuk membantu anak bangsa supaya menuntut ilmu hingga di peringkat yang tertinggi. Insya Allah saya akan bantu apa termampu.

 

07/05/2021

Khatam Quran Di Ofis

May 07, 2021 11 Komen

 


25 Ramadhan 1442H
Alhamdulillah.. dapat jugak khatam quran beramai-ramai dengan keluarga di ofis tahun ni. 
Macam biasalah norma baharu kami buat secara hibrid.
2 orang bersemuka di Bilik Mesyuarat dan selebihnya semua online di Webex. 
Syukur.. semuanya berjalan lancar.
Dah boleh bercuti dah.
Hehehehe.




Trivia mengenai Khatam Quran.

Khatam berasal dari kalimah bahasa arab (ุฎุชู…) yang bererti menutup (Rujuk: Kamus al-Ma’ani), maka khatam Al-Quran bermaksud menghabiskan bacaan Al-Quran 30 juzuk samada secara bacaan atau melalui hafazan.


Majlis Khatam Al-Quran

Sesungguhnya, majlis Khatam Al-Quran memiliki Fadhilat yang sangat banyak dan kelebihannya tersendiri. Antaranya ialah diturunkan rahmat dan dimustajabkan doa ketika majlis tersebut, ia berdasarkan Athar daripada Anas bin Malik R.A:
ูƒَุงู†َ ุฃَู†َุณٌ ุฅِุฐَุง ุฎَุชَู…َ ุงู„ْู‚ُุฑْุขู†َ، ุฌَู…َุนَ ูˆَู„َุฏَู‡ُ ูˆَุฃَู‡ْู„َ ุจَูŠْุชِู‡ِ ูَุฏَุนَุง ู„َู‡ُู…ْ
Maksudnya: “Adapun Anas apabila beliau mengkhatamkan al-Quran, beliau akan menghimpunkan anaknya serta ahli keluarganya lalu berdoa bersama mereka.”
Riwayat al-Darimi (3517)

02/04/2021

Don't Worry I'm Okay

April 02, 2021 7 Komen

 2 hari lepas saya post 1 entri yang bunyinya agak stress dan down. Ramai pulak yang bagi positive support walaupun tak tau apa yang sedang saya alami. Saya hargai sangat-sangat. Terharu! Terima kasih semua. Walaupun kita tidaklah kenal secara in person tapi kata-kata semangat tu dah menaikkan semangat saya kembali.

Alhamdulillah jangan bimbang sahabat semua. Semalam saya ok. Oleh itu saya share gambar saya selfie lepas balik kerja k. Hihihi.

Selalu to kill the time saya selfie masa tunggu lampu merah tukar ke hijau on the way ke ofis tapi hari ni selfie kat depan rumah sebelum masuk rumah lepas habis keja. Haha! Alhamdulillah hati manyak senang hari ni. Beberapa urgent task di ofis saya dapat selesaikan hari ni. Rasa macam lega sangat.

Sebenarnya task yang saya selesaikan tu task orang lain. Sebab tu lah saya stress hari tu. Dah dimintak aduyai paling susah nak bagi, last-last kena usaha cara lain. Tak boleh dah nak tunggu. Saya ni jenis selagi kerja tak setel memang saya akan asyik fikir je benda tu. Susah! Kacau fikiran. Bukan tak nak trust orang tapi saya ada KPI saya sendiri di mana saya perlu selesaikan kerja saya yang ni pada sekian hari dan tarikh. Saya tak boleh nak tunggu lama-lama selagi benda tu senang saya akan usahakan setel awal. Nampak komplikated kan? Sebab tu orang tak suka saya kot. Suka sangat nak cepat. Suka sangat nak ikut cara saya. Saya dah cuba slow down, ikut air orang, haa macam hari tu lah jadinya. Saya akan stress, balik rumah bila masih fikir benda tu anak-anak dan husband pulak jadi mangsa. Kesian mereka yang tak bersalah.

Memang tak boleh lah macam tu. Selesai je.. lega habis. Memang ada part yang belum setel tapi apalah daya saya memang itu bukan job saya. Saya kena tunggu jugak empunya badan pass semua report sebelum setel semuanya. 

Dan menunggulah kita sehingga habis due date Isnin ni.

Oh ya kami di Sarawak cuti umum hari ni, Good Friday. Sebab tu saya happy jugak kot. Hihihi. 




26/03/2021

Minggu Depan Cuti Sekolah Yahoooo!

March 26, 2021 9 Komen

Hari ni semangat nak pegi keja. Ye lah sebab hari ni hari Jumaat. Lepas tu hari ni last budak sekolah sebab minggu depan cuti sekolah. Yahooo! 


Budak darjah 1 ni hari ni hari terakhir minggu transisi. Hari ni ada closing dan dia cakap dia buat persembahan lagu 'Virus'. Takde pulak cikgu share videonya. Awan dan Alan Ayahnya yang jemput balik sekolah, so rutin sebelum dihantar ke rumah nenek, diorang akan call Ibu dulu. Hari ni cerita si Awan ni sangatlah suspen.


Awan: Ibu, Ibu, Ibu.. cikgu madah hari Isnin depan kamek sik payah pergi sekolah. Cikgu madah kamek cuti.
Ibu: Oh, ya kah cuti?
Awan: Aok. Hari selasa pun cuti, rabu pun cuti, khamis cuti jumaat pun cuti.
Ibu: Haih.. aoklah sebab minggu depan memang cuti sekolah.
Awan: Kenak cuti Ibu? Abang cuti sik? Alan? Kakak?
Ibu: Aoklah.. semua cuti. Dah cuti sekolah mesti semua cuti
Awan: Oh... kenak mesti ada cuti bu?
Ibu: Hmmm... tanyak Ayah.


Itu jer lah jawapan mengelat Ibu. Biar Ayah pulak menjawab soalan cepu emas.

Soalan Alan pulak lain.

Alan: Orang mati buat apa dalam kubur?

Hihihi. Buat apa ye? Budak 2 orang ni memang tak larat nak menjawab soalan-soalan cepu emas cepu perak cepu gangsa diorang. Ada jer soalan yang menguji minda.

Yahooo! Seronok eh minggu depan cuti sekolah? Eh, mestilahhhh. Ibu tanya ibu jawab sendiri. Kah kah.


Sebab?

Ye lah. Sejak budak mula sekolah ni buntu tau sebab kena bangun awal tiap hari sampai terdemam-demam. Kena sedia breakfast, bekal rehat dan bekal untuk kelas tambahan Kakak. Sekali jer saya baru tapau dan hantar ke sekolah. Selebihnya memang prepare 2 bekal untuk kakak, satu untuk rehat satu untuk lunch. Sampai satu tahap dah tak tau nak bekal apa saya goreng jer ikan bilis, bekal nasik putih dengan ikan bilis goreng dan telur dadar je lah kakak. Nasib baiklah dia ok jer makan lauk macam tu. Hihihi.


Selalunya hari Jumaat macam ni memang saya akan peng terus, tido awal sebab qada tido sepanjang minggu. Hahaha! Over kan? Macam ko sorang je ada anak, macam ko sorang je letih. Orang lain lebih dari letih kan? Overrrrrr lah kau Kakmim! Wakakaka!


Tak sabar pulak nak cuti mid sem #budakkaran. Nasib baik 2 minggu ni PdPT. Ramai #budakkaran kena PKPD so online class je lah penyelesaiannya walaupun takdelah selesai sangat pun proses PdP nya. Nak kena F2F dan hands on jugak baru puas hati.


Ehem. Saja je la nak share gambar kelas hari ni. Sesi bergambar ni wajib sebelum kelas bersurai. Sebelum kelas tamat kenalah ambik atendan sekali lagi, bukti kan? Then semuua wajib on camera barulah group photo. 




Minggu depan harapnya dapat kelas bersemuka pulak. Kelas online ni ada yang bestnya tapi banyak jugak yang tak bestnya. Tak sabar nak hands on minggu depan. Baru tau sapa yang pro sapa yang noob. Haha!

18/03/2021

Throwback Thursday: Kerja Hujung Minggu

March 18, 2021 18 Komen

Naik memori tahun 2017 kat FB. Seronoknya dulu-dulu buat promosi intake bersemuka macam ni. Sekarang dah norma baharu kita dah tak bebas nak ke sana ke sini apatah lagi kalau nak bergambar pun kena ada penjarakan fizikal. Semuanya kerana Covid 19 ni lah. 


Batch masa promosi ni mendaftar Sesi Mac 2017. Semuanya dah jadi alumni sekarang. Cepat sangat masa berlalu.


Yang bestnya KPTN time ni zon Sarawak kena selepas keputusan SPM keluar. Memang timing cun sangatlah dan pancing pun banyak yang mengena. Seronok sangat dapat membantu adik-adik yang semangat nak belajar tapi result tidak seberapa. Buktinya sekarang majoriti batch ni semua dah bekerja dan ada yang menjadi pelajar Politeknik.


Masa ni masih PJJ lagi so bila Ibu work hujung minggu semua #theIMANs akan stay rumah nenek. Time ni semua kecik lagi. Hihihi. Bau pun masam ni awal pagi dah bangun tengok Ibu nak pergi work. Kenal tak yang dalam gambar? Awan, Alan & Abang. Hehehe.

 

06/03/2021

Kerja 7 Hari Seminggu

March 06, 2021 12 Komen


Yuhuu!! Rindunya nak berceloteh di sini. Tapi masa memang tak mengizinkan. Di ofis tak menyempat nak login blogger. 8 jam di ofis pun macam tak sempat, tapi apakan daya. Cukup cukup sudah lah kan?


Minggu ni kerja straight 7 hari seminggu. Short course dah on balik. Walaupun pandemik KPI kena capai jugak. Minggu ni takde hujung minggu la jawabnya.


Dah la tiba-tiba SDMC ni pulak keluar arahan sekolah di area Kuching bukak Isnin ni. Hari tu bila mental dah ready nak ke sekolah, diorang tangguh sampai 14 Mac. Sekarang bila mental tak ready, diorang umum sekolah bukak pulak 8 Mac. Dah la umum Jumaat petang. Kalau ada anxiety memang boleh trigger dah tu.


Baju sekolah masih dalam plastik lagi. Dah la sini pulak asyik hujan sejak hari Khamis tu. Malas dah nak fikir. Nak tidor nak rehat.


#notakakmim: tak sabar nak tunggu tempoh bertenang dapat berfoya-foya di blogsphere



09/02/2021

BDR di Ofis Sambil Berwebinar

February 09, 2021 25 Komen

Hari ini saya fleksi. BDR & berada di ofis. Tapi laporan BDR tetap dibuat ya. Siapa kata BDR rilek-rilek saja? Tidaknya. Belum lagi nak setelkan kerja-kerja rumahtangga. 


Walaupun BDR saya perlu selesaikan urusan permit student nak balik ke hometown. Kebetulan jiran depan rumah saya bertugas di balai polis berdekatan so saya mintak bantuan dia untuk permit dari polis. Hari ni dah janji dengan student dah pass kat diorang so terpaksa pergi ofis jugak. Bila dah ada di ofis maka layanlah webinar sesambil uruskan kerja-kerja offline. Bila webinar ni nak kena fokus webinar jer tau tak boleh nak buka program lain di pc. Kalau bukak buat kerja lain program dah detect kita aktif di program lain dan kebarangkalian untuk tak dapat sijil kehadiran tu akan rendah jika masa keberadaan kita depan pc tu kurang 50 minit. So kita buat kerja yang tak perlu menggunakan pc jer lah jawabnya. Dan syukur selesai jugak hari ni.


Hari ni saya payung gambar je lah ye.






Tengah fokus tiba-tiba senior bagi limau mandarin ni.


Jam 2 petang saya balik dan sambung lagi webinar di rumah untuk slot sebelah petangnya.



Balik dari ofis tak lunch lagi, on je speaker pada pc goreng nasik di dapur. Ayam goreng dah memang sedia ada Encik Suami belikan untuk #theIMANs lunch tadi. Menyempat masak nasik goreng sayur cangkuk manis. Sejenis menu chinese style. Tiba-tiba teringat nasi goreng ni bila beli sayur cangkuk manis balik dari ofis tadi.

Apalagi kita makan la depan pc, camera memang off. Azan Asar berkumandang saya baru nak lunch. 


Dalam bulan ni memang saya agak sibuk sikit. Maaf ye bagi tak sempat nak BW. Hari tu sempat BW beberapa blog kawan-kawan je. Tak semua menyempat. Sekarang ada masalah nak tinggal komen di henpon tu la yang senyap seribu bahasa. Kena guna pc jugak baru dapat tinggal komen.


Apapun.. perjuangan kita harus diteruskan kan? Jangan lupa terus amalkan SOP bila berada di luar dan #kitajagakita ya!