Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan. Show all posts
Showing posts with label Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan. Show all posts

15/02/2021

Musim PKP Yang MemBAHAGIAkan

February 15, 2021 24 Komen

Sejak di bangku sekolah lagi saya suka mengarang. Saya suka subjek BM kerana bila kena buat karangan saya suka berimaginasi. Tapi bila menjejakkan kaki di sekolah menengah pula, saya lebih suka karangan jenis perbincangan isu semasa. Masa tu Dewan Siswa jadi sumber rujukan saya untuk mencari isi penting topik-topik semasa. Bila part English, saya akui memang agak slow sikit. Kih kih.


Zaman budak-budak semuanya suka berangan kan? Dah besar nanti, nak jadi ni, nak beli tu, nak pakai macam ni. Begitulah saya, berangan nak menulis novel kononnya tapi sampai sekarang pun tak pernah bermula. Masa di sekolah menengah, saya cuba-cuba jugak buat certot (cerita kontot). Saya gunakan buku latihan sekolah je. Walaupun kontot tapi berhelai-helai jugak lah. Pernah adik saya terjumpa certot tersebut, saya rampas, malu dan buang buku tersebut. Malunya alahai.


Itu zaman dahulu-kala, zaman throwback kata orang sekarang. Sekarang kita nak kembali ke alam nyata pulak. Kisahnya semalam, saya dapat panggilan dari nombor yang tak dikenali, tapi bukan pulak daripada scammer. Ya, saya siap install True Caller di handphone supaya lebih bersedia untuk 'melayan' scammer. Rupanya dari J&T! Saya dah agak dah apa yang dia nak hantar tu. Nak jugak tiba di hari bahagia 14 Februari ni ye. Tapi J&T hantar parcel tu kat rumah mak. Malamnya barulah berkesempatan ambik di rumah mak. Bayangkanlah bersabar menunggu dari 10 pagi ke 9 malam untuk memegang dan mendakap si Bahagia 1 berwarna biru ni. Hmm..


Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan (ALYLM) ni menghimpunkan coretan pengalaman rakyat Malaysia semasa PKP & Covid-19.  ALYLM ada 3 siri, Bahagia 1, Bahagia 2 dan Bahagia 3. Coretan biasa-biasa saya tersangkut di Bahagia 1, yang bercover biru ni. Biru ni sinonim dengan kaler korporat frontliner kita, PDRM. Itulah cerita di sebalik warna covernya.




Bila menulis untuk genre penulisan kreatif ni tak sama seperti penulisan ilmiah. Penulisan ilmiah kita ada reviewer. Kalau terkurang, mereka yang pakar boleh komen itu dan ini. Berlainan pula dengan penulisan kreatif, editor hanya mengedit mana yang perlu saja tapi ideanya 100% daripada kita. Oh, saya belum ada kreativiti seperti itu lagi. Masih perlu banyak membaca dan belajar lagi. Nak jadi macam Syazni ada novel sendiri. Bestnya!






Sejujurnya saya baru saja bermula untuk menulis. Bermula ketika di usia hampir mencecah ke angka 4 di depannya.  Menulis di blog tak sama seperti menulis untuk sebuah buku untuk diterbitkan. Memang tak sama sekali. Sangat janggal sebenarnya. Penulisan saya yang pertama ini bukanlah yang terbaik bagi saya tapi saya bangga saya berani bermula. Ya! Akhirnya penulisan saya berjaya diterbitkan bersama antologi dari penulis-penulis yang lain. Nota PKP Alan Untuk Ibu sangat biasa dan santai sahaja. Tiada yang menarik, tapi istimewanya ia mungkin luahan sebenar dari Alan yang dia sendiri tak terluahkan. Musim PKP ialah musim yang membahagiakan sebenarnya bagi anak-anak seperti Alan.




 
Adakah saya akan terus menulis?
 Untuk ilmiah, ya. 
Untuk kreatif, belum ada sinar lagi nampaknya. 
Semoga saya diberikan rezeki lagi untuk terus menulis.


05/02/2021

Menunggu Bahagia 1

February 05, 2021 26 Komen

Khabarnya Bahagia 1 sudah dalam perjalanan ke penyumbang bahagia. Lama jugak menunggu kehadiran Bahagia 1 ni. Agak-agak besok boleh ke nak memeluk dia Bahagia 1?

Ingat lagi tak? Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan

Inilah percubaan pertama saya. Masih belum mahir merungkaikan idea. Insya Allah masih belajar lagi. Slow slow jalan. Hihihi.



11/10/2020

APA LAGI YANG LEBIH MEMBAHAGIAKAN

October 11, 2020 8 Komen

Penantian saya bakal berakhir gais. Ada yang nak tempah ke? Er, tempah apa? 😉

Ini haaa. Naskah buku Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan yang bakal terbit tak lama lagi! Cover dah release dah pada tarikh keramat 10.10.2020. Seharian ni geng-geng penulis semua sibuk update di FB masing-masing tentang ALYLM ni. Tipulah kalau tak excited sebab 1st time kan. Sebelum ni ada juga penulisan ilmiah yang diterbitkan (dibaca: untuk tujuan kenaikan pangkat) tapi untuk penulisan kreatif, inilah yang pertama. Ibarat nak bersalin anak sulung gitu feelingnya.

Sebenarnya saya memang suka menulis sejak dari bangku sekolah lagi. Masa di sekolah menengah saya pernah buat cerpen, tapi nak dikatakan cerpan pun boleh jugak kot sebab boleh tahan panjang jugaklah ceritanya cuma belum setaraf novel lagi lah. Saya ingat lagi time tu saya tulis dalam buku latihan sekolah yang tak habis jer. Lepas tulis, saya sembunyikan. Entah bagaimana adik saya pernah terjumpa buku yang ada cerpan tu lalu terus dibacanya. Adoi.. segan nak mati!! Terus saya marah-marah adik saya dan lepas tu saya pun buang buku latihan yang ada cerpan tu. Kah kah kah! Sampai macam tu sekali ye. Kesian pulak, cerpan yang tak berdosa tu jadi mangsa pulak. Dan lepas tu saya dah tak menulis lagi dah. Cuma menulis untuk BM SPM jer. Sampailah saya dapat 1 untuk BM. Ya, saya SPM 1998 masih guna agregat lagi. Masa form 4, 1st test BM saya pernah gagal dan sejak itu saya request dekat bapak nak tusyen BM. Dan sejak itu memang saya target BM mesti dapat 1 walaupun sepanjang ujian BM masa form 4 dan form 5 susah betul nak score A untuk BM. Eh, cerita zaman SPM pulak.

Sebenarnya susah jugak saya nak mula menulis untuk ALYLM ni. Mungkin tak terbiasa kot. Kalau menulis di blog, lain lah, memang tak sama rasanya dengan menulis secara formal ni. Tapi saya cuba jugak lah. Mungkin penulisan saya antara yang tak best dalam ALYLM tu tapi takpe, kalau tak cuba kita takkan bermula ye dok? Manalah tau ini akan terus menjadi pendorong kepada saya untuk serius menulis, bukan setakat menaip untuk blog sahaja.

Apa yang saya sumbangkan di ALYLM? 

Ala.. kisah biasa je. Ayat pun rasanya straight to the point je. Saya buat macam update blog je. Hihihi. Mungkin saya lebih serasi dengan penulisan macam di blog kot. Takpe, lepas ni saya akan terus belajar dan membaca. Insya Allah. Kalau nak tau, boleh jer nak tempah sekarang.

Dengar cerita banyak jugak penyertaan ALYLM ni. Sebab tu sampai ada 3 Bahagia tu. Tapi kan tulisan saya belum tau lagi di Bahagia yang mana 1. Adakah 1 atau 2 atau 3?

APA sebenarnya ALYLM ni? 

Oh, ini merupakan projek antologi coretan rakyat Malaysia Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan (ALYLM) yang menghimpunkan coretan dan catatan rakyat Malaysia berkaitan Covid 19 dan juga PKP. So semua kisah dalam ALYLM ni semestinya berkisahkan Covid-19 dan PKP. Bukan coretan sorang jer tapi beratus coretan dan catatan dari rakyat Malaysia. Rasanya ada jugak penyertaan dari Singapura dan Brunei jugak. Nantilah kalau buku dah sampai di tangan nanti, saya cerita lagi k.

Semoga kita semua bahagia hari ini, esok dan selamanya. Kerana.. bahagia itu boleh dicari dan diusahakan. Betul tak?