Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Cuti-cuti. Show all posts
Showing posts with label Cuti-cuti. Show all posts

02/12/2020

Batal Lagi!

December 02, 2020 9 Komen

Hari ini dah 2 Disember gais!! 



Minggu depan 13 Disember ialah hari ulang tahun perkahwinan Kakmim & Encik Suami yang ke-12 tahun. Ups, 12 tahun dah rupanya. Tapi 3 tahun setengah kena tolak masa PJJ. Hihihi. Nak jugak kaww. 


Perancangan untuk celebrate tu takdelah grand mana pun. Biasa-biasa je lah. Selalunya kami anak-beranak kalau ada special occasion memang suka staycation je. So cadangannya untuk staycation di bandar saja untuk meraikan bulan penyatuan 2 hati, chewahh! Namun sekali lagi siapalah kita untuk menidakkan ketentuanNya.


Tempahan telah dibuat sejak bulan 9 lagi untuk staycation pada bulan Oktober dan Disember namun kedua-duanya telah dibatalkan. 


Tempahan bulan Oktober sempena birthday si Ayah dan si kakak dibatalkan kerana time tu kes Covid 19 tiba-tiba mencanak balik di Kuching. Saya sendiri yang request untuk dibatalkan.


Tempahan bulan Disember sempena anniversary yang pada mulanya macam hendak diteruskan tapi tiba-tiba dapat call dari pengurusan Agoda mengatakan pihak hotel tidak dapat menerima tempahan kerana bilik penuh dijadikan pusat kuarantin. Oh, no!


Baiklah, saya hanya berlapang dada. Mungkin ada hikmahnya. Bye Agoda!! Mungkin bukan rezeki kita untuk selalu bersama pada tahun 2020 ni.


Sekarang kita hanya mampu berdoa agar dipercepatkan masanya Covid 19 ni nyahhh lenyap dari muka bumi ini. Nyahh nyahhh kau Coronavirus!!!


Aminnnn............

08/10/2020

Kita Hanya Mampu Merancang

October 08, 2020 2 Komen

Oktober ni birthday Encik Suami dan birthday si sulung. Si ayah 22hb dan si kakak pulak 30hb. So plannya nak staycation lagi hujung bulan ni. Kiranya nak celebrate luar dari umah la tu.

Tapi....

Situasi Covid-19 yang semakin mencanak jer setiap hari ni macam seram pulak nak staycation bagai. Memang di Kuching sekarang ni masih terkawal tapi masih jugak takut ada makhluk-makhluk yang takde rasa tangggungjawab tu berkeliaran di luar sana setelah balik dari SM ke Sabah ke. Zon merah tu, takutnya!



The Waterfront Hotel. Dah lama #theimans nak staycation kat hotel ni. Senang je kalau staycation kat sini, shopping mall Plaza Merdeka kat bawah jer. Semua dah ada kat situ. Turun lif je tak perlu keluar dari bangunan tu. Tu yang diorang nak tu. Tapi bukan rezeki kami kali ni walaupun dah awal dah booking di Agoda. Sekarang kalau saya booking di Agoda selalu ambik yang ada free cancellation. Tapi kenalah awal sebelum date kita nak check in tu. Agoda faham jugak la kot situasi kita sekarang ni. Nak rentas daerah pun kekadang tetiba je arahan kata tak dibenarkan, so terpaksalah kita akur kan?

Takpe, bulan 12 nanti bulan anniversary Ayah dan Ibu. Dah booking jugak dah untuk staycation. Harap-harap tak cancel jugak lah nanti.

Tapi.. kita hanya merancang kan?

Macam hari ni, sepatutnya nak keluar jumpa supplier guna kenderaan jabatan, malas la weh nak drive, tapi ada member tu EL pulak. Nampak gaya kena drive sendiri la tu. Kalau malas deal supplier lain suh datang opis je, boleh jugak kan? Kah kah kah.

Dipendekkan cerita, bulan ni sepatutnya ada 2x staycation, terpaksa ditunda!! Staycation hujung bulan Oktober 2020 officially cancelled!!!! 😆

Apalahai nasib kita tahun 2020 ni. 


17/04/2019

Glory Beach Resort, PD

April 17, 2019 0 Komen
Yeah, ini bukan kali pertama saya di PD. Ni dah kali ke-3 di Glory Beach. Kali pertama masa kursus induksi 2007 yang lalu. Kemudian kursus CPCM pada tahun 2012 dan tahun lepas 2018 di PNB Ilham, Tanjung Tuan, PD. 

Cantik jugak PD ni tu yang geram nak bawak budak-budak ke sini. Tapi antara Glory dan Ilham, Ilham lagi cantiklah pantainya. Air pun biru je. Pastu ada Bukit Batu Putih jugak untuk dipanjat. Hehehe.

Apapun layankan gambar je. PD ni saya booking thru Agoda. Kebetulan ada vacant terus jer grab. Gambar random so takde story di sebalik gambar. Hehehehe.


















Restoran 3 Dara dan MAPS

April 17, 2019 0 Komen
Sambungan cuti² kami hari tu... hehehe

30 Mac 2019 - Lepas check out dari i-City kami bergerak ke Ipoh pulak. Lepas lunch di Shah Alam, kami teruskan perjalanan ke Ipoh. Hujan time tu so En Husband drive tak laju. Nak ke Ipoh agak jem jugak so berenti di RnR Tapah agak lama jugak.

Kat Ipoh kami stay di homestay. Cari di FB, tengok page agak ok, so terus pm owner. ALhamdulillah dapat owner dan rumah yang ok dan selesa. Plannya sampai di Ipoh terus nak masuk MAPS tapi dah exhausted sangat so kami terus je check in. Memang tak ke mana pun di Ipoh. Malamnya keluar makan di Restoran 3 Anak Dara. Itu pun google jugak. Hahaha. Nasib baiklah ada Mr Google ni kan?

Homestay kami terletak di Chepor Indah. Macam jauh jugak kot tapi tak jauh dengan MAPS. Owner sangat membantu. Saya tanya dia ok jer layan. Bolehlah usha DD Homestay di FB kalau ada yang berminat.

Simpang masuk ke perumahan homestay kami.

Recommended kedai makan ni, walaupun servis agak lambat tapi puas hati tunggu. Sedap!

Otak-otak ni pun sedap!! Habis semua sebakul kami kerjakan. Hahaha.

Ni request budak-budak tu haaa.. haha

Bukti..licin semua.. siap order lagi nasik tambah.. hahaha! Beli pakej ada set. Ada ikan, udang, sayur, tapi murahlah... no wonder orang kata makan kat Sarawak mahal sebab kat Ipoh ni makan murah.. huhuhu. Terbaiklah!!

Makan sehingga butir nasi terakhir ke? Hihihi

Sebab tunggu order lambat sampai, makanya menyempatlah to kill the time kata Pakcik Mat Salleh. Hahaha.


Keesokkan harinya kami bekfes di umah je. Lepas bekfes gerak pulak ke MAPS. Ingatkan jauh rupanya memang dekat. Memang owner tu tak tipu. Hehehehe. Sempat tau bergambar di depan homestay sebelum bergerak ke MAPS.

Pastu owner upload gambar kami ni ke page DD Homestay pulak. Hahaha


Tadaaa... kami sampai dalam 10 pagi macam tu, orang masih tak berapa ramai.


Family photo sebelum semuanya mandi peluh.

Another family photo. Kali ni Encik Husband yang snap so dia takde dalam gambar. 


Famili photo jugak tapi wefie-style. Hehehehe.


Kat sini pun ada bangunan terbalik rupanya.

Yang lelaki tengok 4D movie Boboiboy dengan Ayah, kakak pegi rumah hantu Riana. So bongsu plak tak lepas masuk 4D theater so Ibu layankan dia di Didi & Friends park. Layankan ajer ye.

Oleh sebab Deklan menjenguk Didi sorang², takde geng so dia macam blur je. Ibu pulak yang macam excited. Hihihi.











Sekian MAPS, k bai!! Hahaha. Kalau rajin saya update lagi. PD pulak ye. Hihihihi



09/04/2019

Berlibur di I-City

April 09, 2019 0 Komen

Tak abis lagi cerita di i-City. Hehehehe. Budak-budaklah yang paling happy di sini. Kalau takde duit berkepuk takyahlah ke sini. Anak-anak kalau boleh, semua diorang nak main. Nak beli tiket pulak senang jer, guna apps jer direct potong dari online banking korang. Pastu download jer QR code kat checkpoint tempat yang kita nak main. Fuhhh... nasib baik #theIMANs dapat dikawal malam tu. 

Ibu dan Ayah

Ini #mfbnfamilia

Pergi mana-mana pun mesti nak main merry go round macam ni.

4/6

Abam & Awan.. si no 2 dan no 3

#teampaskal ni

Sulung dan bongsu

Mereka yang di tengah-tengah. Ni agak rare sikit sebab main atas air. 

Nak balik ke homestay singgah sini dulu bergambar dengan unta.

Tengok kaki Awan.. hahaha.. sape entah ajar pose macam tu

Yang naik train tengok view dari atas tu, entah apa ke namanya. Dah semua nak naik, terpaksa Ibu naik temankan. Mak ai, gayatnya berpusing² atas tu. Nak ambik video pun takdan. Pegang hp jer tangan gegar takut plak hp jatuh ke bawah. Yang si anak bujang bukan ada perasaan. Ibu sampai nak nangis jer atas tu. Tapi masa tengok orang lain round kat 'atas' tu macam rilek jer. Hahaha. Video takde, gambar lagilah takde kenangan naik train tu. Staff memang ada ambik gambar tapi bila dah ko takut memang ko tak ready lah nak dicandid. Hahahaha.