Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Netflix. Show all posts
Showing posts with label Netflix. Show all posts

24/01/2021

Review Kdrama - Black (2017)

January 24, 2021 9 Komen


Akhirnya habis jugak tengok Black di Netflix. Cerita ni cerita lama, tahun 2017 dulu dah tapi Kakmim baru start layan minggu lepas. Ambik masa seminggu jugak nak habiskan 18 episod. Tak larat nak marathon terus. Kadang-kadang Kakmim tengok 1 episod sehari, kadang-kadang 2 episod sehari cuma start hari Sabtu tengok berepisod-episod disambung lagi The Uncanny Counter (TUC) pada 11 malamnya. Malam ni final episode dah TUC. 


Actually cerita ni kisah penyiasatan dan kes yang disiasat team Detektif Han (Song Seung-heon) ni pulak berkait-kait. Sesiapa yang tak tengok dari mula memang akan blur. Plot twist? Semestinya ada, kalau takde plot twist bukan K-dramalah kan? Overall memang best cerita ni. Agak komplikated jugak. Kalau yang jenis nak tengok cerita untuk juwang-jiwang, enjoy dan ketawa-ketawa memang Black ni tak recommended untuk ditonton. 


Korea ni suka buat cerita pasal Grim Reaper kan? Black ni antara cerita yang ada komuniti Grim Reaper. Dan dalam cerita ni ada evolution Grim Reaper dan manusia yang menyebabkan si Ha-ram (Go Ara) ni boleh meramal kematian manusia lain. Fuh! Macam manalah diorang ni dapat idea nak buat cerita macam ni. Kalau ikutkan Islam memang tak logiklah, tapi tengok jerlah bukan nak percaya.


Dalam 18 episod ni, episod 18 yang paling sedih dan touching. Di saat '444' atau Detektif Han ni nak menerima hukuman, memang tak sangka itu pilihan yang dia nak. Dan episod 17-18 jugak banyak kejutan yang tak disangka-sangka. 


Siapa yang belom tengok Black, meh baca pulak sinopsis Black dari Wikipedia


Kim Joon is the older brother of Han Moo-gang, and is renamed Han Moo-chan after being adopted by Moo-gang's mother. Kim Joon is the only person to have witnessed all of the serial murders that happened two decade prior to the storyline. He was shot in the head by Kang Ha-ram (revealed in the last 2 episodes) shortly afterward, but survives to call his adoptive mother, Seo Young-hwa, for help. She eventually finds Joon unconscious, and assumed that he was on the brink of death, so she uses her skills as a cardiac surgeon to secretively harvests his heart to save Moo-gang. To cover up his death from arousing suspicion due to his missing heart, she hides his body in a car and pushes it off of a cliff into the ocean. This incident leads Kim Joon to become a grim reaper, Black (#444), who then loses all of good memories from when he was living as Kim Joon. Black as a grim reaper is cold and collected, and prior to the events of the main storyline, is unswayed by the emotionally ridden nature of death, something unusual for grim reapers which he takes much pride in.

Moo-gang's mother then moves to the US, where Moo-gang is raised. Eventually, Moo-gang returns to Korea to become a detective and investigate his brother's mysterious death, running into Ha-ram when ordering dinner. Eventually, he discovers her ability of premonition and tries to save lives using her gift, but is himself killed in a mysterious hostage situation.

Meanwhile, Black is having issues training a new partner in the grim reaper work, and eventually is forced to find him when he goes missing. He discovers Moo-gang's corpse and inhabits it, and realizing his luck with finding a detective with deep connections to a person capable of seeing other grim reapers, lives as Moo-gang to hunt down his missing comrade.


Seriously, banyak emosi bila layan Black ni. So far memang enjoy. Black habis, TUC bakal habis, nak layan ceta apa pulak ye?


notakakmim: rasa nak tengok Autumn In My Heart lagi lah 

02/01/2021

The Uncanny Counter

January 02, 2021 19 Komen

Hmm.. 1st k-drama yang Kakmim follow untuk 2021. Semuanya kerana Encik Suami lah ni yang ajak tengok. Ceta Korea ni kalau dah tengok sekali susah nak lepaskan diri. Matilanak.. malam ni dah live episode tapi kami baru marathon sampai episod 4.

Kakmim jarang nak follow cerita macam ni. Sebab tak suka gini lah. Lainlah masa PKP dulu memang takde buat apa kat umah. Tapi dah terlayan nak buat camne. Hihi!


Yang best ceta Korea ni mestilah story line dia agak out the box sikit. Encik Suami first time layan memang ter-kagum sana sini. Haa.. baru dia tau penangan k-drama. Baru dia faham kenapa Kakmim penah tido kol 4 sengah pagi bangun lagi kol 5. Semuanya semata-mata nak marathon CLOY. Pastu sampai opis, junior kat ofis fikir Kakmim nangis sebab gaduh dengan Encik Suami. Kah! Kah! Kah! 

Best ceta ni. Suspen thrilller. Kakmim kopipes dari Wikipedia je lah sinopsisnya ye.



In the fictional city of Jungjin, a group of four demon-hunters called the Counters bear the arduous task of searching for and banishing evil spirits (์•…๊ท€, akgwi) that escape from the afterlife to gain immortality. These evil spirits possess local human hosts who have committed murder or have a strong desire to murder, encourage their host's desire to kill, and consumes the spirit of the victim. The Counters were once under coma when a partner spirit from Yung, the boundary between the afterlife and the world of the living, possess them and give them perfectly healthy bodies and consciousness along with superhuman strength and supernatural abilities. Three of the Counters—Ga Mo-tak (Yoo Jun-sang), Do Ha-na (Kim Se-jeong) and Choo Mae-ok (Yeom Hye-ran)—pose as workers in Eonni's Noodles, a noodle restaurant which serves as their hideout.

One day, the fourth Counter Jang Cheol-joong (Sung Ji-ru) is killed in a battle against a strong "Level 3" evil spirit. As his spirit gets consumed by his killer, his Yung partner Wi-gen (Moon Sook) struggles to find a new comatose human to possess. Uncannily, she is quickly drawn towards high school boy So Mun (Jo Byung-gyu) who, despite being crippled, is nevertheless perfectly healthy and alive. As soon as Wi-gen possessed him, the unknowing Mun starts noticing bizarre changes to his body and starts seeing Wi-gen in his dreams. Soon, Mun finds the answers in Eonni's Noodles, and as he becomes the replacement to the late Cheol-joong, he finds himself in a thrilling journey of battling against bloodthirsty demons, reconnecting to his past, and uncovering the ugly truth behind a major redevelopment project in Jungjin.


Malam ni episod 9!!! Jangan lupa ye Netflix. 


10/02/2020

Kerana Crash Landing On You!

February 10, 2020 1 Komen
Ehem.. Halu Februari!!!!
Dah 10 hari di bulan 2, doploh-doploh kan?
Alamak..
Ni 1st posting untuk bulan cinta ni
Dan kerana bulan cinta ni Kakmim telah terjebak dengan CLOY ni!
Help!


Siapa follow Crash Landing On You ni komen tau!!
Kerana CLOY ni lah masa² yang terluang banyak dihabiskan dengan layan Captain Ri ni
Sori ye....
Malas betul nak menaip entri di blog sebab nak layan CLOY ni



Actually Kakmim baru jugak layan Captain Ri & Se-Ri ni
Mula tu marathon sampai kol 4 pagi baru tido
Ye lah dah banyak tertinggal kan
Demi kauuu... tak pernah aku marathon K-drama sampai tak tidur malam
Memang bukan seketul Kakmim tau!!

Last layan K-drama ni ceta Decendants of The Sun
Sampai dah bercerai balik dah hero & heroin ceta tu baru terbukak hati nak layan K-drama lagi



CLOY ni best sebab semua emosi bercampur aduk
Lucu pun ya, sedih, cinta, geram
Part romantik tu memang senyum sorang lah
Part sedih pun nangis sorang
Sampai Encik Husband tertanya-tanya.. kitak ok sik? Kitak ok sik? Haha ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Lagi satu, semangat setiakawan, family-bonding, teamwork
Memang terselit semua di situ

Minggu depan dah final 2 episod
Asal hujung minggu je pukul 10 kalau malas depan tv, dah lepak atas katil tengok kat henpon je
Hujung minggu jer mesti semangat nak setel semua kerja awal
Setel awal maknanya boleh landing awal tunggu RiRi couple ni.. heee ๐Ÿ’–


Hyun Bin ni bukannya muda sebenarnya... baya² Kakmim je
Born 1982
Tapi makin berusia makin hensem kan.. lesung pipit tu yang tak tahan.. auww!

Matilah kitaaaaaa ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ