Follow Us @soratemplates

24/01/2021

Review Kdrama - Black (2017)


Akhirnya habis jugak tengok Black di Netflix. Cerita ni cerita lama, tahun 2017 dulu dah tapi Kakmim baru start layan minggu lepas. Ambik masa seminggu jugak nak habiskan 18 episod. Tak larat nak marathon terus. Kadang-kadang Kakmim tengok 1 episod sehari, kadang-kadang 2 episod sehari cuma start hari Sabtu tengok berepisod-episod disambung lagi The Uncanny Counter (TUC) pada 11 malamnya. Malam ni final episode dah TUC. 


Actually cerita ni kisah penyiasatan dan kes yang disiasat team Detektif Han (Song Seung-heon) ni pulak berkait-kait. Sesiapa yang tak tengok dari mula memang akan blur. Plot twist? Semestinya ada, kalau takde plot twist bukan K-dramalah kan? Overall memang best cerita ni. Agak komplikated jugak. Kalau yang jenis nak tengok cerita untuk juwang-jiwang, enjoy dan ketawa-ketawa memang Black ni tak recommended untuk ditonton. 


Korea ni suka buat cerita pasal Grim Reaper kan? Black ni antara cerita yang ada komuniti Grim Reaper. Dan dalam cerita ni ada evolution Grim Reaper dan manusia yang menyebabkan si Ha-ram (Go Ara) ni boleh meramal kematian manusia lain. Fuh! Macam manalah diorang ni dapat idea nak buat cerita macam ni. Kalau ikutkan Islam memang tak logiklah, tapi tengok jerlah bukan nak percaya.


Dalam 18 episod ni, episod 18 yang paling sedih dan touching. Di saat '444' atau Detektif Han ni nak menerima hukuman, memang tak sangka itu pilihan yang dia nak. Dan episod 17-18 jugak banyak kejutan yang tak disangka-sangka. 


Siapa yang belom tengok Black, meh baca pulak sinopsis Black dari Wikipedia


Kim Joon is the older brother of Han Moo-gang, and is renamed Han Moo-chan after being adopted by Moo-gang's mother. Kim Joon is the only person to have witnessed all of the serial murders that happened two decade prior to the storyline. He was shot in the head by Kang Ha-ram (revealed in the last 2 episodes) shortly afterward, but survives to call his adoptive mother, Seo Young-hwa, for help. She eventually finds Joon unconscious, and assumed that he was on the brink of death, so she uses her skills as a cardiac surgeon to secretively harvests his heart to save Moo-gang. To cover up his death from arousing suspicion due to his missing heart, she hides his body in a car and pushes it off of a cliff into the ocean. This incident leads Kim Joon to become a grim reaper, Black (#444), who then loses all of good memories from when he was living as Kim Joon. Black as a grim reaper is cold and collected, and prior to the events of the main storyline, is unswayed by the emotionally ridden nature of death, something unusual for grim reapers which he takes much pride in.

Moo-gang's mother then moves to the US, where Moo-gang is raised. Eventually, Moo-gang returns to Korea to become a detective and investigate his brother's mysterious death, running into Ha-ram when ordering dinner. Eventually, he discovers her ability of premonition and tries to save lives using her gift, but is himself killed in a mysterious hostage situation.

Meanwhile, Black is having issues training a new partner in the grim reaper work, and eventually is forced to find him when he goes missing. He discovers Moo-gang's corpse and inhabits it, and realizing his luck with finding a detective with deep connections to a person capable of seeing other grim reapers, lives as Moo-gang to hunt down his missing comrade.


Seriously, banyak emosi bila layan Black ni. So far memang enjoy. Black habis, TUC bakal habis, nak layan ceta apa pulak ye?


notakakmim: rasa nak tengok Autumn In My Heart lagi lah 

9 comments:

  1. Hahaha x igt dah cite ni psl apa.. So far ok la sbb dia more to penyiasatan thriller.. Actually kita kureng sket kat Go Ara tapi kita suka hwarang sbb lelaki lelaki dalam drama tu hahah

    ReplyDelete
  2. Heo dan heroin best dah tapi belum tengok lagi kakmim..Autumn In My Heart sedih takleh bawak bincang.

    ReplyDelete
  3. atie kan tgk tgk korea, tapi atie tgk malaysia remake !!! omggg i love it heheh
    https://zieyaweasley.blogspot.com/2020/07/black.html

    ReplyDelete
  4. menarik! Gream reaper helokknya haa hehehe

    ReplyDelete
  5. shida tak pernah tgk lagi..nanti boleh download ^_^
    tq kak mim :)

    ReplyDelete
  6. tak tengok lagi cite ni, yg versi malaysia punya saya dah tengok..hehe

    adoi tak bolehlah nak tengok balik autumn in my heart..sedih sangat..huhu
    saya suggest kakmim layan drama Circle yg Yeo Jin Goo berlakon :)

    ReplyDelete
  7. Autumn in my heart, layan banyak kali pun best. Tak lama dulu saya terlayan cerita ada grim reaper juga, cerita Goblin. Grim reaper handsome. :)

    ReplyDelete
  8. da lamak juak kamek nanggar cita tok..maybe tahun 2018 kot..suka Go Ara dengan Song Seung-Heon berlakon..

    ReplyDelete
  9. Kdrama Black tok selalu juak muncul kat home Neflix, tapi belum sempat nangga. Kedak best jak tok nangga sinopsisnya.

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥