Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Teledrama Review. Show all posts
Showing posts with label Teledrama Review. Show all posts

24/01/2021

Review Kdrama - Black (2017)

January 24, 2021 9 Komen


Akhirnya habis jugak tengok Black di Netflix. Cerita ni cerita lama, tahun 2017 dulu dah tapi Kakmim baru start layan minggu lepas. Ambik masa seminggu jugak nak habiskan 18 episod. Tak larat nak marathon terus. Kadang-kadang Kakmim tengok 1 episod sehari, kadang-kadang 2 episod sehari cuma start hari Sabtu tengok berepisod-episod disambung lagi The Uncanny Counter (TUC) pada 11 malamnya. Malam ni final episode dah TUC. 


Actually cerita ni kisah penyiasatan dan kes yang disiasat team Detektif Han (Song Seung-heon) ni pulak berkait-kait. Sesiapa yang tak tengok dari mula memang akan blur. Plot twist? Semestinya ada, kalau takde plot twist bukan K-dramalah kan? Overall memang best cerita ni. Agak komplikated jugak. Kalau yang jenis nak tengok cerita untuk juwang-jiwang, enjoy dan ketawa-ketawa memang Black ni tak recommended untuk ditonton. 


Korea ni suka buat cerita pasal Grim Reaper kan? Black ni antara cerita yang ada komuniti Grim Reaper. Dan dalam cerita ni ada evolution Grim Reaper dan manusia yang menyebabkan si Ha-ram (Go Ara) ni boleh meramal kematian manusia lain. Fuh! Macam manalah diorang ni dapat idea nak buat cerita macam ni. Kalau ikutkan Islam memang tak logiklah, tapi tengok jerlah bukan nak percaya.


Dalam 18 episod ni, episod 18 yang paling sedih dan touching. Di saat '444' atau Detektif Han ni nak menerima hukuman, memang tak sangka itu pilihan yang dia nak. Dan episod 17-18 jugak banyak kejutan yang tak disangka-sangka. 


Siapa yang belom tengok Black, meh baca pulak sinopsis Black dari Wikipedia


Kim Joon is the older brother of Han Moo-gang, and is renamed Han Moo-chan after being adopted by Moo-gang's mother. Kim Joon is the only person to have witnessed all of the serial murders that happened two decade prior to the storyline. He was shot in the head by Kang Ha-ram (revealed in the last 2 episodes) shortly afterward, but survives to call his adoptive mother, Seo Young-hwa, for help. She eventually finds Joon unconscious, and assumed that he was on the brink of death, so she uses her skills as a cardiac surgeon to secretively harvests his heart to save Moo-gang. To cover up his death from arousing suspicion due to his missing heart, she hides his body in a car and pushes it off of a cliff into the ocean. This incident leads Kim Joon to become a grim reaper, Black (#444), who then loses all of good memories from when he was living as Kim Joon. Black as a grim reaper is cold and collected, and prior to the events of the main storyline, is unswayed by the emotionally ridden nature of death, something unusual for grim reapers which he takes much pride in.

Moo-gang's mother then moves to the US, where Moo-gang is raised. Eventually, Moo-gang returns to Korea to become a detective and investigate his brother's mysterious death, running into Ha-ram when ordering dinner. Eventually, he discovers her ability of premonition and tries to save lives using her gift, but is himself killed in a mysterious hostage situation.

Meanwhile, Black is having issues training a new partner in the grim reaper work, and eventually is forced to find him when he goes missing. He discovers Moo-gang's corpse and inhabits it, and realizing his luck with finding a detective with deep connections to a person capable of seeing other grim reapers, lives as Moo-gang to hunt down his missing comrade.


Seriously, banyak emosi bila layan Black ni. So far memang enjoy. Black habis, TUC bakal habis, nak layan ceta apa pulak ye?


notakakmim: rasa nak tengok Autumn In My Heart lagi lah 

02/01/2021

The Uncanny Counter

January 02, 2021 19 Komen

Hmm.. 1st k-drama yang Kakmim follow untuk 2021. Semuanya kerana Encik Suami lah ni yang ajak tengok. Ceta Korea ni kalau dah tengok sekali susah nak lepaskan diri. Matilanak.. malam ni dah live episode tapi kami baru marathon sampai episod 4.

Kakmim jarang nak follow cerita macam ni. Sebab tak suka gini lah. Lainlah masa PKP dulu memang takde buat apa kat umah. Tapi dah terlayan nak buat camne. Hihi!


Yang best ceta Korea ni mestilah story line dia agak out the box sikit. Encik Suami first time layan memang ter-kagum sana sini. Haa.. baru dia tau penangan k-drama. Baru dia faham kenapa Kakmim penah tido kol 4 sengah pagi bangun lagi kol 5. Semuanya semata-mata nak marathon CLOY. Pastu sampai opis, junior kat ofis fikir Kakmim nangis sebab gaduh dengan Encik Suami. Kah! Kah! Kah! 

Best ceta ni. Suspen thrilller. Kakmim kopipes dari Wikipedia je lah sinopsisnya ye.



In the fictional city of Jungjin, a group of four demon-hunters called the Counters bear the arduous task of searching for and banishing evil spirits (악귀, akgwi) that escape from the afterlife to gain immortality. These evil spirits possess local human hosts who have committed murder or have a strong desire to murder, encourage their host's desire to kill, and consumes the spirit of the victim. The Counters were once under coma when a partner spirit from Yung, the boundary between the afterlife and the world of the living, possess them and give them perfectly healthy bodies and consciousness along with superhuman strength and supernatural abilities. Three of the Counters—Ga Mo-tak (Yoo Jun-sang), Do Ha-na (Kim Se-jeong) and Choo Mae-ok (Yeom Hye-ran)—pose as workers in Eonni's Noodles, a noodle restaurant which serves as their hideout.

One day, the fourth Counter Jang Cheol-joong (Sung Ji-ru) is killed in a battle against a strong "Level 3" evil spirit. As his spirit gets consumed by his killer, his Yung partner Wi-gen (Moon Sook) struggles to find a new comatose human to possess. Uncannily, she is quickly drawn towards high school boy So Mun (Jo Byung-gyu) who, despite being crippled, is nevertheless perfectly healthy and alive. As soon as Wi-gen possessed him, the unknowing Mun starts noticing bizarre changes to his body and starts seeing Wi-gen in his dreams. Soon, Mun finds the answers in Eonni's Noodles, and as he becomes the replacement to the late Cheol-joong, he finds himself in a thrilling journey of battling against bloodthirsty demons, reconnecting to his past, and uncovering the ugly truth behind a major redevelopment project in Jungjin.


Malam ni episod 9!!! Jangan lupa ye Netflix. 


26/12/2020

Misteri Mona di TV3 Sudah Terjawab!

December 26, 2020 12 Komen


Ya! Minggu ni episod akhir dan Misteri Mona pun telah terungkai. Walaupun Kakmim tengok sampai episod 3 jer hari tu tapi episod ke 4 dan seterusnya Kakmim marathon terus non stop di YouTube! Yang bestnya bila marathon memang susah nak berenti. Best siot Misteri Mona ni. Kreatif sangat story linenya. Shot pun mantap

Watak utama dalam cerita ni ialah Janna Nick. Sempoi je dia dalam ceta ni. Baju pun asyik baju yang sama je dengan muka tak mekap, rambut tak terurus. Lakonan Elisha Sandha sebagai pembantu peribadinya pun boleh dibanggakan. 

Ending cerita ni sungguh tak terjangka. Episod akhir memang suspens dan mendebarkan. Cuma 1 jer yang Kakmim betul iaitu kaitan antara Fahmi dan Nadeem. Lain-lain tu meleset. Kalau tak tengok lagi, bolehla curi masa tengok. Tak best pulak kalau ada spoiler. Tak rugi tengok sebab lain cerita ni, bukan kisah-kisah perebutan harta atau percintaan yang clishe. Tak tau pulak ceta ni memang idea asal penerbit kita atau dicedok ideanya dari Korea Selatan. Sebab selalunya ceta yang plot twist gini salu tengok dalam k-drama.

Lokasi umah kampung Mona dan Anum masa kecik pun sangat rare. Daif sangat rupanya rumah di bandar macam tu. Ayah tirinya lakonan pelakon Zizan Nin memang benci habis tapi bagusnya dia tak kacau pulak anak perempuan 2 orang yang ada kat umah tu. Yang tak disangka pulak jadi tupai. Hmm..

Nak tau siapakah Mona, kenapa Mona menjadi misteri tengoklah sendiri pastu kita sembang k. Hehehe.







10/12/2020

Misteri Mona - Episod 1

December 10, 2020 8 Komen

Misteri Mona - Slot Samarinda

Habis je tengok Sang Pewaris, sambung pulak Misteri Mona. Kebetulan baru episod 1. So kita layan sambil lipat kain.


Hari tu baru baca sinopsis kat blog Fiza. Baca sinopsis memang menarik. Dan bila dah layan, memang menarik. Suspens! 


Yang masih menjadi misteri, siapakah Mona yang menjadi Misteri Mona ni?


Dan. Ada apa di sebalik pintu yang menuju ke basement tu??


Tak sabar nak tunggu episod 2 pulak! Haa.. inilah yang tak suka nak layan drama ni mesti tak sabar. Itoq kata orang Serawak.


Siapa tengok Misteri Mona tadi?? Bam bam kan Janna Nick dalam ceta ni?


notakakmim: sorry 2 hari ni agak busy tak sempat nak BW

17/11/2020

Sehangat Asmara

November 17, 2020 6 Komen

 


Ahad lepas secara tak sengaja saya tertengok kat IG RR tentang telemovie Sehangat Asmara ni. Auwch! Memang KLMJ sangat lah. Mantap la lakonan RR dan AP dalam ceta ni, layan habis! cerita ni tayangan pada 2013 yang lalu tau. 7 tahun yang lampau gais! Sehangat Asmara ni ialah adaptasi daripada novel Sehangat Asmara tulisan Aisya Sofea. Petang Ahad tu terus layan kat Youtube sampai episod 5. Memang satu habuk pun tak buat bila layan drama. Hmmm....

Lepas tu terlupa sekejap cerita ni semalam sampailah masuk opis pagi tadi. Sambung lagi kawww... tak habis lagi tengok ni. Rasa hati nak jer tengok sampai habis tapi memang 1 keja pun tak buat. Hmm.. itu yang malas nak layan cerita ni. Tak kisah lah melayu ke, korea ke, omputih ke, macam tu lah gayanya. Kalau baca novel pun sama, sanggup tak tido malam. 

So hari ni seketul Kakmim ni masuk ofis, layan cerita sambil breakfast, kol 10 jumpa student sekejap yang datang kolej, pastu kelas kat Google Meet sampai kol 1. Then lunch sambil layan cerita sampailah kol 4. Lepas tu baru buat keja sikit, then barulah update blog ni. Hihihi. Orang pulak ramai takde kan sebab ikut penggiliran sebab tu lah merdeka jer rasa. Hahaha.. jahat ko Kakmim tugasan budak ko tak semak lagi tau.

Oklah nak tau sinopsis cerita ni..

Kamilia Najwa & Zainal Arief. Pandang pertama mereka memutikkan cinta dan berakhir dengan perkahwinan di London tanpa restu keluarga. Namun, badai asmara mereka sentiasa membakar di sebuah bilik kecil di Oxford dengan janji sehidup semati. Kebahagiaan mereka tiba-tiba terhenti! Zainal terpaksa pulang ke tanah air dengan janji akan kembali lagi. Sejak itu hingga menginjak sembilan tahun lamanya, Zainal tidak pernah pulang sedangkan Kamilia terus menanti dengan air mata dan sengsara. Tanpa diduga, Zainal muncul kembali. Datangnya untuk menuntut Misya, anak comel yang selama ini 'disembunyikan' oleh Kamilia. Dendam kesumat Kamilia terhadap Zainal tidak pernah padam. Anehnya, 'dendam rindunya' terhadap lelaki itu lebih kuat dan mengusik perasaannya. Benarkah dia membenci lelaki itu? Dan hipokritkah Zainal bila menyatakan hanya Kamilia seorang di hatinya....

Kasi can la layan jiwang sekejap. Hihihihi.. Siapa yang masih simpan novel ni? Aaaa... boleh la baca balik. Kakmim nak balik ni. Bye!