Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Review. Show all posts
Showing posts with label Review. Show all posts

18/10/2021

Kena Scam The Bare Bears Dalam Mamee Monster

October 18, 2021 18 Komen

Comel tak kite?

Kerana kecomelanmu Bare Bear, Ayah IMAN tertipu
Kena scam dengan Mamee Monster pulak
Kah! Kah! Kah!

Geram sangat tengok Bare Bear ni
Comel sangat diorang

Ingatkan satu bungkus tu semua muka The Bare Bears ni
Rupanya sebungkus je ada gambar si Bare Bear
Huwaaa!!
Beria kami anak-beranak bukak plastik si jajan Mamee Monster ni

Sebungkus gambar Bare Bear ni pulak flavornya rendang
Sebungkus ni je lah flavor rendang
Nasib baik jugak tak semua
Sebabnya takdelah sedap sangat pun
Cukup rasa sekali je
Itu pun bukan makan sebungkus

Rasanya macam keropok perisa kari zaman kecik-kecik dulu
Mungkin ada orang suka rasanya
Saya tak berapa.. cukup rasa sekali je
Tapi Alan dan Awan cakap sedap
Selera kita tak semestinya sama kan?



 

13/10/2021

Obses Dengan KF94 Face Mask

October 13, 2021 21 Komen


Sejak norma baharu ni face mask dah jadi satu keperluan pulak kan?
Tambahan pulak sekarang ni dah macam-macam fask mask yang terjual di pasaran.
Saya pulak sekarang ni obses dengan KF94 face mask.. aduyai
Siapa geng?? Cepat komen... hahaha!

Mula-mula dulu saya pakai yang warna putih
Itulah 1st KF94 face mask yang saya beli

Mula-mula Encik Suami kata rasa janggal pakai face mask ni
Sebab KF94 ni ada ruang kat antara mulut dengan face mask tu kan?
Tapi bila dah terbiasa rasa selesa pulak
Haa.. itulah dah bini cakap best, tak percaya
Best kan pakai KF94 ni?

Lepas tu saya top up lagi warna hitam
Lama jugak nak tunggu warna hitam ni habis sebab beli yang sekotak besar tu
Sekarang ni pulak dah ada warna pink, nude, purple
Nak ikut kaler baju lah konon

Tapi.. 1 kaler favourite pulak belum ada
Navy blue!
Kebetulan member ofis ada jual dan ready stock
Apa lagi cepat je saya grab navy blue

Semalam baru bawak balik rumah
Plannya nak pakai hari ni



Ini KF94 face mask konon-konon nak ikut warna baju 
Yang ni beli dari Shopee
Beli dari Shopee memang jauhhhhhhhhhhhhhhh lebih murah
Tapi dah sebab ko obses, nak cepat, haa berkorbanlah ye
Apa daa...



Tapi kan.. tapi kan
Plan nak pakai KF94 navy blue jadi lain pulak pagi ni
Sebab nak matching dengan tudung
Keluar baliklah face mask Jovian
Hihihi

Perempuan ni complicated kan?
Huh..

















 

18/09/2021

Review Perencah Rendang Asian Taste: Mudah & Sedap

September 18, 2021 12 Komen

Nak makan rendang? 
Tapi busy nak prepare itu ini?
Ala.. guna je perencah rendang Asian Taste ni
Mudah dan yang paling penting, sedap!

Brand ni so far yang terbaik dan tersedap saya pernah cuba.
Tak perlu kerisik
Tak perlu daun limau purut
Rasanya memang semua dah cukup
Yang penting nak membuatnya pun mudah
Gaul-gaul dan tinggal je atas dapur
Kalau guna periuk Shogun tu lagilah cepat empuk dagingnya

Daging dalam 400g, dicuci bersih
Kalau saya memang kena perap halia & serai yang dikisar

Lepas tu masukkan je perencah rendang Asian Taste ni
Gaul-gaul sampai rata dan masukkan air untuk merebus daging rendang kita

Tips nak empukkan daging dengan cepat, saya masukkan ais 
Saya guna ais kiub tu je
Lepas tu tutup periuk tu biar daging melembutkan dirinya
Api sederhana je
Bila daging dah agak empuk, bolehlah masukkan pati santan
Kalau nak rendang basah-basah, tambah air sikit
Biarkan daging rendang kita masak dan lembut
Boleh je masukkan daun limau purut
Saya yang ni memang wajib letak
Sebab aromanya tu terangkat satu rumah bau rendang

Daun kunyit jangan lupa
Kadang-kadang saya letak yang selembar tu je
Sebab #theIMANs tak suka 'sampah-sampah' ni
Kadang saya letak jugak, hiris halus


Boleh la makan dengan lemang
Acah-acah di hari raya gitu





 

12/09/2021

Buat Waffle Dengan Adunan Pancake Adabi

September 12, 2021 14 Komen

Perasaan tak best.
Nak makan yang manis-manis tapi malas.
Scroll GrabFood macam tak menarik jugak.
Bukak peti, bukak cabinet, kalau nak baking boleh je.
Cukup je stoknya.
Masalahnya malas.
Nak keluar rumah lagilah malas.

Dengan sedaya upaya melawan rasa malas.
Akhirnya terasmilah jugak waffle maker yang kiut-miut ni. 
Lama dah beli dari Shopee.
Cuma tak pernah cuba lagi.


Malas malas terjadilah jugak waffle.

Kita buh peanut butter dan choc spread, macam yang selalu order di luar.

Senang gila guna waffle maker ni.


Saya guna adunan pancake Adabi ni je. Sedap! 
Cuma tambah sebijik telur dan air je.
Walaupun waffle maker tu kecik tapi sekejap je nak habiskan sekotak ni.
Sesuai sangat kalau nak bawak bekal ke sekolah nanti.
Eh? Dah nak sekolah ye?
Hmmm...

Murah je waffle maker ni. 
Tak sampai pun RM50.
Nak usha ke? Try klik link ni:

Check out Electric Waffles Maker Bubble Egg Cake Oven Breakfast Waffle Machine Egg Cake Oven Pan Eggette Machine Mini Waffle Pot at 42% off! RM27.30 only. Get it on Shopee now! https://shopee.com.my/product/118059163/3943168970?smtt=0.24528191-1615991026.3



 

30/08/2021

Teh Tarik Origina Dairy Boleh Diminum Semasa Sejuk atau Panas

August 30, 2021 12 Komen

Hai hai hai!
Salam hari Isnin semua!
Semoga sahabat-sahabat semua berkondisi sihat dan ceria hendakNya
Musim 'dikurung' macam ni stress management tu kena handle elok-elok tau!

Hari ini baru merasa BDR lagi.
Minggu lepas walaupun BDR tapi tetap jugak ke ofis.
Nak setelkan apa yang patut untuk audit.
Selesai 1 part, minggu ni start balik dah ikut jadual BDR.
Tapi sepanjang minggu lepas, Isnin-Ahad memang ke ofis!
Hujung minggu urusan lain pulak.

2 minggu dah Teh Tarik Origina Dairy ni dalam peti.
Susu coklat macam biasa dah awal-awal habis.
Teh Tarik ni Ibu cakap kena tunggu Ibu.
Nak jugak merasa sedap ke tak sedap ke.

Nak tau rasanya?
Sedap! 
Manisnya just nice 👍🏻 

Teh Tarik Origina Dairy pouch ni boleh terus direct minum secara sejuk.
Ataupun kalau nak minum panas, kena rendam dulu dalam air panas selama 10 minit. Saya minum chill je, jadi teh tarik peng.

Budak baru bangun tido, mata sepet sebelah menikmati Teh Tarik peng Origina Dairy. Dah lama tak pergi sekolah ni. Seram nak hantar.



 

26/08/2021

Coklat Vochelle: Almond atau Hazelnut?

August 26, 2021 16 Komen

Siapa suka coklat???
Kita geng!!

Almond?

Atau hazelnut?

Yang mana satu pilihan korang?

Hmm.. sebenarnya saya agak sibuk 2 minggu ni
Sebab nak prepare dokumen akreditasi
Nak audit besok!!
Tak sabarnya nak hari Jumaat
Dah rindu nak 'me time' baca novel
Huwaaa!!

Sebab tu saya tak sempat nak blogwalking sana dan sini
Ada jugak yang saya sempat komen 1, 2 blog tapi bila dah start bukak dokumen teruslah tenggelam di alam fana cinta MBOT... eh

Saat-saat macam ni
Memang perlukan coklat ye tak?
Untuk mengurangkan hormon-hormon stress gitu
Hihihi!



 

22/08/2021

Review Max Kleen Disinfectant Surface Sanitizer

August 22, 2021 10 Komen

Saya tak tahu pulak sanitizer ni memang baru atau memang dah lama di pasaran
Saya je kot yang baru terjumpa sanitizer ni semasa shooping barang dapur kelmarin
Memang pantang tengok Super Saver price, lepas tu siap lagi tagline
Effectively Agains Covid-19 Virus tu
 Memang kena angkut 1 lah jawabnya


Baunya seakan-akan bau serai, ya lemon grass
Sedap kan bau serai wangi?
Kalau kita spray, dah tak perlu bilas dah
Terus saja lap dengan kain
Bila kering, tempat yang kita spray tu tak melekit
Suka!


Mana nak guna ni? 
Dekat tombol-tombol pintu, meja, kerusi, dapur, parcel yang baru sampai
Mana-mana pun boleh lah, ikut cadangan di botol tu
Bawak ofis pun senang sangat kerja ni
Tak perlu risau nak pegang tombol pintu yang ramai orang dah pegang

Harga di Aeon sini, RM9.90
Super saver dapatlah kurang daripada tu
Hihi!

Err...
Kenapalah sebelum ni saya tak pernah jumpa sanitizer ni yek?



 

04/08/2021

Spesifikasi Galaxy Tab A7 Lite Untuk PdPR

August 04, 2021 20 Komen




Hari tu masa entri 'merentas negara' tu kan memang ada aim.
Inilah aim nya.
Mencari tablet untuk PdPR #theIMANs.

Tablet pun OOS sekarang.
Bukan tablet je, Ipad pun sama.
Kalau sabar tunggu stok, bookinglah dulu.
Begitulah, keperluan musim pandemik ni.

Pagi tadi.
Whatsapp adik promoter kedai Samsung hari tu.
Kali kedua dah whatsapp dia.
Katanya supplier tak dapat hantar stok sebab kuarantin.
Tiba-tiba.
Petang pulak ada unknown no yang call.
Mulanya malas nak angkat.
Bila kali kedua dia call, mesti urgent ni.
Rupanya dari kedai Samsung tu.

Dia tanya jadi ke tak ambik tab A7 Lite ni.
Kalau jadi boleh ambik bila-bila.
Diorang tutup 10 malam.

Apalagi deal dengan Encik Suami.
Balik keja dia terus pegi ambik.
Jangan tunggu lama-lama.
Nanti disambar orang.
Hahaha!


Technical Specifications

  • Display: 8.7-inch, 1340×800
  • Operating system: Android 11
  • Dimension: 212.5 x 124.7 x 8.0mm
  • Weight: 366 grammes
  • Camera: 8MP AF (rear), 2MP (front)
  • Memory: 4GB RAM with 64GB internal storage, microSD up to 1TB
  • Processor: Octa-core 4×2.3GHz + 4×1.8GHz
  • Battery: 5,100mAh
  • Connectivity: Wi-Fi direct, Bluetooth v5.0
  • Colour: Gray, silver
  • Connectors: Type C USB
  • Sensors: Accelerometer, compass, light sensor?
  • GPS: GPS+GLONASS, Beidou, Galileo
  • Audio: Dual Stereo Speakers, Dolby Atmos
  • Accessories: Book cover, clear cover

Galaxy Tab A7 Lite ni baru launching awal bulan Julai hari tu.
Ada je stok, habis.
Bukan 1 branch je macam tu.
Beberapa branch Samsung dipegi semua kata kena order.
Tak tau lah benar atau auta.
Sebab bila ditanya memang kata tak ada, kena order.

Suka A7 Lite ni sebab nipis.
Saiznya ok just nice tak besar, tak berat.
Harga pun dalam bajet.
Spec pun okay.
(Boleh refer specnya kat atas)
Ok lah kan sekadar penggunaan basic.
Yang penting selesalah daripada si abang guna henfon bila GM.
Henpon pun guna Samsung ibu yang tahun 2013 dulu.
Banyak sangat jasanya.
Tapi Ibu cakap kat #theIMANs tab ni Ibu punya.
Takmo nanti ada yang claim dia punya pulak.
Ibu bagi untuk kelas je.
Nak main game, main je guna henfon lama tu.

Bila sembang-sembang dengan kawan sekolah hari tu.
Yang tengah cari affordable laptop untuk anaknya.
Sedih jugak la bila dia cakap.
"Kita ni ok la, alhamdulillah.
Mampu sediakan fasiliti untuk anak-anak PdPR.
Bagi yang tak mampu?"
Hmm..
Begitulah.

Kita ni sebagai ibu bapa.
Sememangnya mesti akan cuba untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak kita.
Untuk keselesaan anak-anak kita.
Untuk pendidikan mereka.
Untuk melihat kegembiraan mereka.
Betul tak?

Tapi..
 Tak semua kita bernasib baik kan?

Ya Allah!
Kau lenyapkanlah Covid ni dari muka bumi.
Dah tak boleh nak fikir nasib-nasib saudara-saudara kita yang sedang menempuhi saat-saat sukar sekarang.
Dengan kes-kes aktif Covid yang mencanak-canak naik.
Permudahkanlah urusan kami rakyat Malaysia ya Allah.






 

30/07/2021

Hand Sanitizer Cosfume Comel Lagi Wangi

July 30, 2021 13 Komen

Adik bagi.
Walaupun kecil tapi sangat bermakna.
Tambahan pula hand sanitizer ni memang 1 keperluan sekarang.
Terutamanya bila kita keluar ke tempat yang ada orang ramai.

Strawberrry Cupcake.
Sesedap namanya.
Wangi ya amat!

Cuma sayangnya takde holder nak gantung kat beg.
Bila usha di Shopee, ada je dengan holder.
Brand yang sama.
Apalagi kan?
Syhh.. diam-diam ye.
Kita tunggu je rider sampai depan rumah.
Kah! Kah! Kah!






 

27/07/2021

Sambal Pelbagai Guna Warong Uncle Boy

July 27, 2021 16 Komen

Siapakah Uncle Boy?
Oh, Uncle Boy ni jiran kami
Dulunya chef bisnes sana sini di Melaya sana
Sekarang ni usahawan Grab Food dan Food Panda

Pagi tadi dia promote sambal pelbagai guna kat grup lorong kami
Saya pun grablah 1
Boleh pulak dia kata dia bagi tester je
Tak perlu bayar
Alhamdulillah.. rezeki customer tetap kot?
Hihi!

Ini dia sebotol sambal Uncle Boy

Macam-macam boleh dibuat dengan sambal ni
Paling best goreng nasik la kan?
Goreng mee ke
Nak tumis bendi ke, terung ke
Buat ayam sambal ke
Telor sambal ke
Kuih Doraemon ke
Macam-macam menu berlegar-legar di fikiran saya dah


Maka terjadilah ayam sambal
Presentation mungkin tak menarik
Tapi rasanya sangat menarik!

Dah ada yang memudahkan, buat apa susah-susah ye tak?
Lepas je si Abang ambik sambal ni dari rumah Uncle Boynya
Saya terus mulakan projek di dapur
Basuh-basuh ayam
Then lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam
Goreng sekejap
Dan tumis je sambal Uncle Boy
Pergh! Mantap!

Makan dengan nasik lemak pun man-tul ni
Dibaca: mantap-betul

Signature jiran saya ni asam pedas melaka
Sedap sangat terubat rindu nak makan asam pedas di Melaka sana
Selain tu nasi beriani, mee jawa, char kuey tiaw
Nasi lelapan sambal tomat
Memang padu!
Oh ya, gravy western pun sodap!

Berjiran dengan chef hebat pun rezeki jugak kan?
Rezeki dapat order makan sedap-sedap
Hihihi!

Kalau tengok rider Grabfood atau Food Panda lalu-lalang di lorong kami
Kemungkinan jiran-jiran order dari Grab atau Panda
Ataupun rider ni ambik dan tunggu order di rumah Uncle Boy
Meriah!

Orang Kuching!
Mun nak try air tangan Uncle Boy
Boleh search di Grab Food: Warung Uncle Boy - Samariang Aman
Mun sik nyaman, padah jak..
Mun nyaman, order agik nak oo?
Cheers!


 

10/07/2021

Review: Love Earth Mushroom Seasoning

July 10, 2021 19 Komen







Saya suka tengok video chef-chef instafamous memasak. 
Kadang-kadang nampak simple jer cara diorang masak.
Yang simple-simple tu memang akan tiruvasi lah.
Apalagi, memang tu pun tujuannya nak follow IG mereka.
At least dapat belajar something.
Kan?

Mushroom seasoning.
Bendalah ni saya selalu nampak @yatiekitchen guna masa memasak.
Mushroom seasoning ni pengganti ajinomoto.
Ingat bolehla kurangkan ajinomoto dalam masakan.

Saya pernah cari di beberapa supermarket besar di area Kuching.
Tapi tak jumpa.
Rupanya kawan saya cakap ada di Everise tapi masa saya carik memang tak pernah jumpa.
Yang ni saya beli di Shopee je.
Nampak sangat kan dah takde benda lain nak search di Shopee.
Bahan masak pun search jugak.

So far saya guna untuk masak masakan bergoreng.
Nasi goreng, mee goreng, sayur.
Untuk lauk-pauk seperti kari, masak lemak saya tak berani lagi campur ni.
Takut pulak rasanya lari.
Hahaha! Rasa pun boleh lari yek.

Close up sikit.


Siapa yang masak kari campur mushroom sesasoning ni komenlah ye.

Produk ni dari negara jiran kita, Singapore.
Tapi yang penting ada Halal certified.


Dia ada 2 lubang, 1 besar, 1 kecik. 
Nak masuk sikit tuang je ikut lubang kecik tu.


Baiklah semua, jom kita tengok apa lagi manfaat mushroom seasoning ni. 
Yang ni saya copy dari web Love Earth, syarikat pengeluar seasoning ni.


Top 7 Benefits of Mushroom Seasoning

 

One of the most important part of cooking is seasoning. Seasonings are much more than just adding salt and pepper, seasonings create deep flavors and marries together different ingredients to a balanced and flavorful food. Seasoning can be sweet, savory, acidic, spicy or bitter. Without it, a dish can be bland and not appetizing. If you are looking for a magical ingredient, get mushroom seasoning!

 

What is Mushroom Seasoning?

Mushroom Seasoning is made of dried shiitake mushrooms and salt. The perfect blend to provide Umami flavor – fifth basic taste, which also described as savory and meaty.  It is a versatile seasoning that you may find yourself sprinkling it on just about everything.

 

Why is Mushroom Seasoning Good?

Not only it enhances flavor to your dish, using mushroom seasoning actually provides many benefits.

 

1) Contains High Natural Glutamate

Mushroom Seasoning is made of Japan’s most popular mushroom- Dried Shiitake Mushrooms. It contains strong, earthy smell and the glutamate content is especially high when it’s dried.

 

2) Made of Ingredients Known as Superfood

Shiitake Mushroom has always known to be a superfood. This mushroom is packed with B vitamins, minerals and essential amino acids to make your body healthy.

 

3) Highly Nutritious

Shiitake mushrooms provide a healthy source of carbohydrate, protein and essential amino acids. They’re low in fat and contain high concentration of vitamin D, B6, B9 and B12, and minerals.

4) Provides Numerous Health Benefits

Not only this fungi can improve one’s well-being and boost immune system, shiitake mushrooms have antiviral, antibacterials and antifungal properties. They also help to control blood sugar levels and reduce inflammation within the body. Especially beneficial for those who are immuno-compromised, diabetic, or suffering from obesity and heart diseases.

 

5) Does Not Contain Any Chemical Additives

Made of 100% natural ingredients, only Dried Shiitake Mushroom and Salt. Pulverized and mixed to form the perfect mushroom powder for seasoning. Without any addition of chemical additives such as preservatives, flavorings, coloring, or bleach.

 

6) Best Replacement for MSG

While MSG are known to be excitotoxic (harmful to never and brain cells), mushroom seasoning is the best replacement for MSG for the tasty Umami flavor. Safer to consume as the glutamate (responsible for the meaty flavor) is naturally found in the shiitake mushrooms.

 

7) Suitable for Vegetarians

Mushroom Seasoning is suitable and safe for vegetarians. Great for its meaty flavor in vegetarian dishes.

 

Now you’ve found your healthy and tasty pantry staple, you can cook like a chef too!

 

Kredit to: Jasmine Lim

(Love Earth Nutritionist

[Bachelor of Science Degree in Dietetics (major) &
Food Science (minor) lowa State University, USA]





 

19/06/2021

Review Novel: Bicara Hati

June 19, 2021 8 Komen


Sehari semalam habiskan novel ni. Normal lah kan? Tapi takde pulak sampai mengadap je novel sampai tak buat apa. Berhenti jugak untuk buat rutin-rutin ibu rumah tangga.

Bicara Hati karya Damya Hanna antara novel favourite saya zaman anak dara dulu. Selain Norhayati Berahim, saya juga suka hasil tulisan dari Damya Hanna ni. Saya pun ingat-ingat lupa dah jalan cerita Bicara Hati ni, itu yang tak sabar nak habiskan jugak.

Macam biasalah bila baca novelsaya akan 'tenggelam' bersama watak utama di dalam cerita tu. Dalam Bicara Hati, Tengku Syahran tidaklah digambarkan terlalu sempurna dan hensem namatey. Saya suka begitu. Zahlia pun digambarkan dengan cantik perlakuan dan budi bahasa, tidaklah terlalu anggun, jelita & sofistikated. Cuma matanya yang bundar berwarna hazel itu yang menarik perhatian saya sebagai pembaca.

Kisah Bicara Hati ni antara kisah rare zaman 2003-2004 dulu kerana mengisahkan mengenai kahwin kontrak. Lama dah cerita ni. Kereta Tengku Syahran (Syah) pun Honda Prelude je, Zahlia (Alia) pula Proton Wira. Alahai. Sekarang dah tak main dah Prelude & Wira ni.

Perkahwinan yang berdasarkan perjanjian antara Syah dan Alia akhirnya memerangkap mereka sendiri. Pelbagai dugaan terpaksa mereka hadapi tatkala cinta antara mereka baru bersemi. Buat saya senyum sendiri je.

Apa yang saya boleh simpulkan, nilai-nilai yang saya suka bila baca Bicara Hati ni ialah:

1. Persahabatan

-Persahabatan Syah dan Adli - Adli dan Annisa sanggung menerima amanah Syah untuk menjaga Alia sepanjang 'kehilangan' Syah selepas perjanjian kontrak mereka terbongkar

-Persahabatan Alia & Razif - Alia sanggup bersetuju dengan cadangan gila kahwin kontrak dengan Syah kerana memerlukan wang untuk membantu membiayai kos pembedahan Razif yang menghidap kanser.

-Persahabatan Tengku Badariah dan kawan-kawannya - Digambarkan sangat mementingkan hubungan dengan kawan-kawan sehingga bersedia untuk berbesan dengan kawan-kawan sendiri

2. Family Bonding

-Hubungan kekeluargaan semua ahli keluarga Tengku Ismail dan Tengku Badariah yang mesra. Semua anak duduk serumah dan selalu makan bersama tidak kira sarapan pagi, lunch atau makan malam.

-Keakraban adik dan abang di mana Fiza berkomplot dengan Syah untuk melengkapkan rumah baru Alia dan menjadi informer Syah supaya Syah sentiasa up-to-date semua tentang Alia.

3. Sifat kesukarelawan

-Alia yang memegang degree accounting tetapi sanggup bekerja di rumah anak yatim untuk membantu rumah yang pernah berjasa dengannya.

4. Islam itu indah

- Salah satu watak sampingan, Bernard yang telah lama terbuka hati dengan agama Islam dan semakin nekad untuk memeluk Islam abila melihat personaliti muslimah yang dibawa oleh Alia. Bernard akhirnya meminta bantuan Alia untuk membantunya mengucap syahadah.

5. Tanggungjawab seorang suami

-Walaupun lari membawa diri berbulan-bulan lamanya, Syah tetap memberi nafkah kepada Alia melalui wang pos yang dikirimkan kepada Adli, menyediakan rumah yang lengkap untuk didiami Alia sepanjang ketiadaannya.

Suka sangat cerita ni. Sekarang dah boleh move on dah dengan Alia dan Syah. Jom tido awal. Good night!


 

02/06/2021

Review Novel: Dangerous Love

June 02, 2021 15 Komen


Dangerous Love... bacaan kreatif saya untuk bulan Mei. Saya takdelah pandai sangat nak mengulas buku tapi saya cubalah.


Saya beli novel ni sebelum puasa lagi tapi bacanya lepas raya. Saya ambik novel ni sebab tengok dalam list di Popular novel ni antara top 3 top selling dalam bulan April tu. Masa tu saya beli 2 novel, novel 1 lagi tu (novel lama) agak tebal lah makan masa jugak nak menghabiskannya sebab bukannya boleh baring dan baca saja sekali jalan. Kang mengamuk budak-budak kat umah ni tak makan tak minum. Hehehehe.


Saya sebenarnya bukan penggemar genre aksi macam ni. Ye lah saya cakap aksi sebab tengok gambar kat cover tu pun tangan pegang pistol kan? Baca sinopsis tu memang boleh diagaklah memang acah-acah action thriller.


Dangerous Love mengisahkan Iman Aulia yang telah berkahwin dengan Firash Aryan, seorang pemuda yang diimaginasikan sangatlah kacak tetapi heartless. Takde perasaan macam tu lah. Pertemuan mereka bukanlah pertemuan yang manis tetapi penuh tragis. Firash ni menyelamatkan si Iman ni daripada kumpulan bapak ayam dan akhirnya mereka setuju untuk berkahwin. Cara si Firash nak ajak si Iman ni kahwin ni pun macam erk, perlu ke nak buat macam tu? Tapi itu idea penulis kita baca je lah.


Novel ni ala-ala novel Inggeris sikit story linenya sebab selalunya kalau novel Inggeris je selalu macam ni. Kalau kat Malaysia memang tak logiklah situasi yang berlaku dalam novel ni. Tapi dah nama pun novel kan memang imaginasi penulis pun.


Lelaki-lelaki dalam cerita ni semuanya hensem-hensem. Penculik pun boleh hensem. Orang yang kena culik boleh pulak terpikat dengan penculik, dan boleh pulak berkahwin dengan si penculik. Memang tak logik lah. Hahaha. Tapi macam tu lah jalan cerita satu watak lain dalam novel ni.


Lepas tu aktiviti mafia dalam cerita ni pun memang kejam lah. Tapi tak pernah pun ada adegan dengan polis. Ya, Firash Aryan dan semua adik-beradik dia ni mafia termasuk bapaknya sekali. Keluarga mafia. Mafia yang kaya-raya. 


Penyeksaan dari mafia anak beranak dalam cerita ni memang sangat kejam. Part penyeksaan ni memang saya tabiklah penulis Nisa Amuttalib ni. Saya pun tak terfikir nak seksa orang macam tu sekali. Ada part saya baca sepintas lalu je sebab taknak imagine. Kejam! 


Ada part pulak memang daring bab romancenya. Itulah saya cakap macam idea novel Inggeris. 


Kesimpulannya, genre macam ni bukan genre saya tapi saya nak cari kelainan je. Saya lebih suka genre yang konflik dalam keluarga, konflik diri. Makcik bawang sangat kan? Tapi tidaklah macam cerita RASN tu. Cerita tu memang tak logik, merepek sungguh kalau ada lelaki yang macam Naz dalam real life.


Akhir kata dari saya. Novel ni rare sebenarnya. Tahniah kepada penulisnya kerana jalan ceritanya memang tak masuk akal. Tahniah kerana berani mengetengahkan idea karya sebegini. Semoga selepas ni Nisa akan menulis story line yang lain dari lain jugak, yang bukan kisah cinta semata.



 

27/05/2021

Magiclean Kitchen Memang Magic

May 27, 2021 30 Komen

Cerita semalam. Hari general cleaning sebab sebelum raya hari tu tak sempat nak bersihkan kipas angin kat cooking area. Bila Encik Suami nak bersihkan, dia cakap debu-debu di kipas tu sekali pakej dengan minyak. Euww. Ye lah dah tempat ko bertumis bergoreng mestilah molekul minyak-minyak berterbangan. Eh, ye ke? Yo yo o je statement ni kan? Haha! Tapi memang betullah berdebu dan berminyak walaupun tempatnya tinggi dari paras kepala.

Bila Encik Suami cakap, takde efek ni nak lap macam tu je. So saya teringatkan si spray botol hijau ni. Magiclean Kitchen ni yang saya guna untuk lap dapur dan kitchen top.

Encik Suami lepas lap terus cakap "Wah dah macam baru pulak kipas ni"

Berkilat you. Dengan bilah-bilah kipas ni saya spray dengan Magiclean dan guna magic span Eco untuk gosok. Encik Suami pulak bersihkan bodynya. Memang sekejap jer setel. Tambah-tambah pulak hari panas kita jemur pulak kat luar sekejap.


Dah kering semua part yang dibasuh tu barulah pasang balik. Berbaloi Magiclean Kitchen ni mudahkan kerja-kerja lap-mengelap di dapur yang selalu berminyak. 

 

11/04/2021

Tempah Baju Melayu Ayah

April 11, 2021 18 Komen

Minggu lepas kami sempat ke India Street beli kain pasang untuk hari raya. Macam tahun-tahun sebelum ni hanya Ayah IMAN je yang akan tempah. Kami yang lain akan beli online je, lagi murah rasanya daripada nak beli kain lagi, hantar tailor lagi. Upah tailor pun bukan murah sekarang. 

Ayah IMAN memang ada tailor dia sendiri, dari bujang sampai sekarang dia memang tempah baju melayu kat Cina tu. Pernah sekali je dia tempah di Bangi Gateaway sebab tak sempat tempah di Kuching. Tahun lepas pun kami sempat hantar ke tailor tu sebelum PKP. Weekend sebelum PKP tahun lepas kami memang dah setel baju raya sebab macam ada instict something akan berlaku dan kebetulan masa tu kat Aeon Mall dah keluar baju raya budak so saya terus je grab. Setel! Ibu dan kakak macam biasa online je lagipun memang ada member jual baju Anggun senang je nak order.

Kalau orang Kuching, mesti tau Wisma Hopoh. Wisma Hopoh ni memanglah takde apa yang menariknya tapi yang menjadi tarikan kat sini ialah di sinilah populasi tailor-tailor yang agak gah di Kuching. Nak buat suit ke blazer ke seluar customised ke baju korporat ke baju nikah ke semua ada kat sini. Boleh je pilih mana-mana kedai. Tapi selalunya kalau kita dah terbiasa dengan tailor tu memang kita akan hantar ke dia je.

Kalau Ayah IMAN memang kedai dia kedai John Benson ni. Husband cakap cina ni buat fitting dan potong je, yang jahitnya orang lain. Tak taulah betul ke tak.

Baju melayu ada macam-macam design kat sini. Belum lagi jubah, kurta, baju batik.. semua diorang boleh buat. 2 orang je yang ada kat sini sebenarnya. Takdelah ramai. 


Inilah dia yang ambik fitting. Bukan John Benson ye, nama kedai je nama tu.


Ni posing apa ni? Adoi la. Haha!


1st time bawak #theIMANs tempah baju Ayah diorang. Alan lah yang paling fokus tengok macam mana proses ukur-mengukur ni. Hihihi.


Laju je tangan dia menconteng sana-sini. Memang pro lah.


Sementara menunggu ini la keja diorang adik-beradik. Mentang-mentang la dah diberi habuan buku sorang satu. 

Korang pulak macam mana? Kalau raya selalunya beli ke tempah? Kalo saya memang dah lama giler tak tempah baju!