Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Review. Show all posts
Showing posts with label Review. Show all posts

10/07/2021

Review: Love Earth Mushroom Seasoning

July 10, 2021 19 Komen







Saya suka tengok video chef-chef instafamous memasak. 
Kadang-kadang nampak simple jer cara diorang masak.
Yang simple-simple tu memang akan tiruvasi lah.
Apalagi, memang tu pun tujuannya nak follow IG mereka.
At least dapat belajar something.
Kan?

Mushroom seasoning.
Bendalah ni saya selalu nampak @yatiekitchen guna masa memasak.
Mushroom seasoning ni pengganti ajinomoto.
Ingat bolehla kurangkan ajinomoto dalam masakan.

Saya pernah cari di beberapa supermarket besar di area Kuching.
Tapi tak jumpa.
Rupanya kawan saya cakap ada di Everise tapi masa saya carik memang tak pernah jumpa.
Yang ni saya beli di Shopee je.
Nampak sangat kan dah takde benda lain nak search di Shopee.
Bahan masak pun search jugak.

So far saya guna untuk masak masakan bergoreng.
Nasi goreng, mee goreng, sayur.
Untuk lauk-pauk seperti kari, masak lemak saya tak berani lagi campur ni.
Takut pulak rasanya lari.
Hahaha! Rasa pun boleh lari yek.

Close up sikit.


Siapa yang masak kari campur mushroom sesasoning ni komenlah ye.

Produk ni dari negara jiran kita, Singapore.
Tapi yang penting ada Halal certified.


Dia ada 2 lubang, 1 besar, 1 kecik. 
Nak masuk sikit tuang je ikut lubang kecik tu.


Baiklah semua, jom kita tengok apa lagi manfaat mushroom seasoning ni. 
Yang ni saya copy dari web Love Earth, syarikat pengeluar seasoning ni.


Top 7 Benefits of Mushroom Seasoning

 

One of the most important part of cooking is seasoning. Seasonings are much more than just adding salt and pepper, seasonings create deep flavors and marries together different ingredients to a balanced and flavorful food. Seasoning can be sweet, savory, acidic, spicy or bitter. Without it, a dish can be bland and not appetizing. If you are looking for a magical ingredient, get mushroom seasoning!

 

What is Mushroom Seasoning?

Mushroom Seasoning is made of dried shiitake mushrooms and salt. The perfect blend to provide Umami flavor – fifth basic taste, which also described as savory and meaty.  It is a versatile seasoning that you may find yourself sprinkling it on just about everything.

 

Why is Mushroom Seasoning Good?

Not only it enhances flavor to your dish, using mushroom seasoning actually provides many benefits.

 

1) Contains High Natural Glutamate

Mushroom Seasoning is made of Japan’s most popular mushroom- Dried Shiitake Mushrooms. It contains strong, earthy smell and the glutamate content is especially high when it’s dried.

 

2) Made of Ingredients Known as Superfood

Shiitake Mushroom has always known to be a superfood. This mushroom is packed with B vitamins, minerals and essential amino acids to make your body healthy.

 

3) Highly Nutritious

Shiitake mushrooms provide a healthy source of carbohydrate, protein and essential amino acids. They’re low in fat and contain high concentration of vitamin D, B6, B9 and B12, and minerals.

4) Provides Numerous Health Benefits

Not only this fungi can improve one’s well-being and boost immune system, shiitake mushrooms have antiviral, antibacterials and antifungal properties. They also help to control blood sugar levels and reduce inflammation within the body. Especially beneficial for those who are immuno-compromised, diabetic, or suffering from obesity and heart diseases.

 

5) Does Not Contain Any Chemical Additives

Made of 100% natural ingredients, only Dried Shiitake Mushroom and Salt. Pulverized and mixed to form the perfect mushroom powder for seasoning. Without any addition of chemical additives such as preservatives, flavorings, coloring, or bleach.

 

6) Best Replacement for MSG

While MSG are known to be excitotoxic (harmful to never and brain cells), mushroom seasoning is the best replacement for MSG for the tasty Umami flavor. Safer to consume as the glutamate (responsible for the meaty flavor) is naturally found in the shiitake mushrooms.

 

7) Suitable for Vegetarians

Mushroom Seasoning is suitable and safe for vegetarians. Great for its meaty flavor in vegetarian dishes.

 

Now you’ve found your healthy and tasty pantry staple, you can cook like a chef too!

 

Kredit to: Jasmine Lim

(Love Earth Nutritionist

[Bachelor of Science Degree in Dietetics (major) &
Food Science (minor) lowa State University, USA]





 

19/06/2021

Review Novel: Bicara Hati

June 19, 2021 8 Komen


Sehari semalam habiskan novel ni. Normal lah kan? Tapi takde pulak sampai mengadap je novel sampai tak buat apa. Berhenti jugak untuk buat rutin-rutin ibu rumah tangga.

Bicara Hati karya Damya Hanna antara novel favourite saya zaman anak dara dulu. Selain Norhayati Berahim, saya juga suka hasil tulisan dari Damya Hanna ni. Saya pun ingat-ingat lupa dah jalan cerita Bicara Hati ni, itu yang tak sabar nak habiskan jugak.

Macam biasalah bila baca novelsaya akan 'tenggelam' bersama watak utama di dalam cerita tu. Dalam Bicara Hati, Tengku Syahran tidaklah digambarkan terlalu sempurna dan hensem namatey. Saya suka begitu. Zahlia pun digambarkan dengan cantik perlakuan dan budi bahasa, tidaklah terlalu anggun, jelita & sofistikated. Cuma matanya yang bundar berwarna hazel itu yang menarik perhatian saya sebagai pembaca.

Kisah Bicara Hati ni antara kisah rare zaman 2003-2004 dulu kerana mengisahkan mengenai kahwin kontrak. Lama dah cerita ni. Kereta Tengku Syahran (Syah) pun Honda Prelude je, Zahlia (Alia) pula Proton Wira. Alahai. Sekarang dah tak main dah Prelude & Wira ni.

Perkahwinan yang berdasarkan perjanjian antara Syah dan Alia akhirnya memerangkap mereka sendiri. Pelbagai dugaan terpaksa mereka hadapi tatkala cinta antara mereka baru bersemi. Buat saya senyum sendiri je.

Apa yang saya boleh simpulkan, nilai-nilai yang saya suka bila baca Bicara Hati ni ialah:

1. Persahabatan

-Persahabatan Syah dan Adli - Adli dan Annisa sanggung menerima amanah Syah untuk menjaga Alia sepanjang 'kehilangan' Syah selepas perjanjian kontrak mereka terbongkar

-Persahabatan Alia & Razif - Alia sanggup bersetuju dengan cadangan gila kahwin kontrak dengan Syah kerana memerlukan wang untuk membantu membiayai kos pembedahan Razif yang menghidap kanser.

-Persahabatan Tengku Badariah dan kawan-kawannya - Digambarkan sangat mementingkan hubungan dengan kawan-kawan sehingga bersedia untuk berbesan dengan kawan-kawan sendiri

2. Family Bonding

-Hubungan kekeluargaan semua ahli keluarga Tengku Ismail dan Tengku Badariah yang mesra. Semua anak duduk serumah dan selalu makan bersama tidak kira sarapan pagi, lunch atau makan malam.

-Keakraban adik dan abang di mana Fiza berkomplot dengan Syah untuk melengkapkan rumah baru Alia dan menjadi informer Syah supaya Syah sentiasa up-to-date semua tentang Alia.

3. Sifat kesukarelawan

-Alia yang memegang degree accounting tetapi sanggup bekerja di rumah anak yatim untuk membantu rumah yang pernah berjasa dengannya.

4. Islam itu indah

- Salah satu watak sampingan, Bernard yang telah lama terbuka hati dengan agama Islam dan semakin nekad untuk memeluk Islam abila melihat personaliti muslimah yang dibawa oleh Alia. Bernard akhirnya meminta bantuan Alia untuk membantunya mengucap syahadah.

5. Tanggungjawab seorang suami

-Walaupun lari membawa diri berbulan-bulan lamanya, Syah tetap memberi nafkah kepada Alia melalui wang pos yang dikirimkan kepada Adli, menyediakan rumah yang lengkap untuk didiami Alia sepanjang ketiadaannya.

Suka sangat cerita ni. Sekarang dah boleh move on dah dengan Alia dan Syah. Jom tido awal. Good night!


 

02/06/2021

Review Novel: Dangerous Love

June 02, 2021 15 Komen


Dangerous Love... bacaan kreatif saya untuk bulan Mei. Saya takdelah pandai sangat nak mengulas buku tapi saya cubalah.


Saya beli novel ni sebelum puasa lagi tapi bacanya lepas raya. Saya ambik novel ni sebab tengok dalam list di Popular novel ni antara top 3 top selling dalam bulan April tu. Masa tu saya beli 2 novel, novel 1 lagi tu (novel lama) agak tebal lah makan masa jugak nak menghabiskannya sebab bukannya boleh baring dan baca saja sekali jalan. Kang mengamuk budak-budak kat umah ni tak makan tak minum. Hehehehe.


Saya sebenarnya bukan penggemar genre aksi macam ni. Ye lah saya cakap aksi sebab tengok gambar kat cover tu pun tangan pegang pistol kan? Baca sinopsis tu memang boleh diagaklah memang acah-acah action thriller.


Dangerous Love mengisahkan Iman Aulia yang telah berkahwin dengan Firash Aryan, seorang pemuda yang diimaginasikan sangatlah kacak tetapi heartless. Takde perasaan macam tu lah. Pertemuan mereka bukanlah pertemuan yang manis tetapi penuh tragis. Firash ni menyelamatkan si Iman ni daripada kumpulan bapak ayam dan akhirnya mereka setuju untuk berkahwin. Cara si Firash nak ajak si Iman ni kahwin ni pun macam erk, perlu ke nak buat macam tu? Tapi itu idea penulis kita baca je lah.


Novel ni ala-ala novel Inggeris sikit story linenya sebab selalunya kalau novel Inggeris je selalu macam ni. Kalau kat Malaysia memang tak logiklah situasi yang berlaku dalam novel ni. Tapi dah nama pun novel kan memang imaginasi penulis pun.


Lelaki-lelaki dalam cerita ni semuanya hensem-hensem. Penculik pun boleh hensem. Orang yang kena culik boleh pulak terpikat dengan penculik, dan boleh pulak berkahwin dengan si penculik. Memang tak logik lah. Hahaha. Tapi macam tu lah jalan cerita satu watak lain dalam novel ni.


Lepas tu aktiviti mafia dalam cerita ni pun memang kejam lah. Tapi tak pernah pun ada adegan dengan polis. Ya, Firash Aryan dan semua adik-beradik dia ni mafia termasuk bapaknya sekali. Keluarga mafia. Mafia yang kaya-raya. 


Penyeksaan dari mafia anak beranak dalam cerita ni memang sangat kejam. Part penyeksaan ni memang saya tabiklah penulis Nisa Amuttalib ni. Saya pun tak terfikir nak seksa orang macam tu sekali. Ada part saya baca sepintas lalu je sebab taknak imagine. Kejam! 


Ada part pulak memang daring bab romancenya. Itulah saya cakap macam idea novel Inggeris. 


Kesimpulannya, genre macam ni bukan genre saya tapi saya nak cari kelainan je. Saya lebih suka genre yang konflik dalam keluarga, konflik diri. Makcik bawang sangat kan? Tapi tidaklah macam cerita RASN tu. Cerita tu memang tak logik, merepek sungguh kalau ada lelaki yang macam Naz dalam real life.


Akhir kata dari saya. Novel ni rare sebenarnya. Tahniah kepada penulisnya kerana jalan ceritanya memang tak masuk akal. Tahniah kerana berani mengetengahkan idea karya sebegini. Semoga selepas ni Nisa akan menulis story line yang lain dari lain jugak, yang bukan kisah cinta semata.



 

27/05/2021

Magiclean Kitchen Memang Magic

May 27, 2021 30 Komen

Cerita semalam. Hari general cleaning sebab sebelum raya hari tu tak sempat nak bersihkan kipas angin kat cooking area. Bila Encik Suami nak bersihkan, dia cakap debu-debu di kipas tu sekali pakej dengan minyak. Euww. Ye lah dah tempat ko bertumis bergoreng mestilah molekul minyak-minyak berterbangan. Eh, ye ke? Yo yo o je statement ni kan? Haha! Tapi memang betullah berdebu dan berminyak walaupun tempatnya tinggi dari paras kepala.

Bila Encik Suami cakap, takde efek ni nak lap macam tu je. So saya teringatkan si spray botol hijau ni. Magiclean Kitchen ni yang saya guna untuk lap dapur dan kitchen top.

Encik Suami lepas lap terus cakap "Wah dah macam baru pulak kipas ni"

Berkilat you. Dengan bilah-bilah kipas ni saya spray dengan Magiclean dan guna magic span Eco untuk gosok. Encik Suami pulak bersihkan bodynya. Memang sekejap jer setel. Tambah-tambah pulak hari panas kita jemur pulak kat luar sekejap.


Dah kering semua part yang dibasuh tu barulah pasang balik. Berbaloi Magiclean Kitchen ni mudahkan kerja-kerja lap-mengelap di dapur yang selalu berminyak. 

 

11/04/2021

Tempah Baju Melayu Ayah

April 11, 2021 18 Komen

Minggu lepas kami sempat ke India Street beli kain pasang untuk hari raya. Macam tahun-tahun sebelum ni hanya Ayah IMAN je yang akan tempah. Kami yang lain akan beli online je, lagi murah rasanya daripada nak beli kain lagi, hantar tailor lagi. Upah tailor pun bukan murah sekarang. 

Ayah IMAN memang ada tailor dia sendiri, dari bujang sampai sekarang dia memang tempah baju melayu kat Cina tu. Pernah sekali je dia tempah di Bangi Gateaway sebab tak sempat tempah di Kuching. Tahun lepas pun kami sempat hantar ke tailor tu sebelum PKP. Weekend sebelum PKP tahun lepas kami memang dah setel baju raya sebab macam ada instict something akan berlaku dan kebetulan masa tu kat Aeon Mall dah keluar baju raya budak so saya terus je grab. Setel! Ibu dan kakak macam biasa online je lagipun memang ada member jual baju Anggun senang je nak order.

Kalau orang Kuching, mesti tau Wisma Hopoh. Wisma Hopoh ni memanglah takde apa yang menariknya tapi yang menjadi tarikan kat sini ialah di sinilah populasi tailor-tailor yang agak gah di Kuching. Nak buat suit ke blazer ke seluar customised ke baju korporat ke baju nikah ke semua ada kat sini. Boleh je pilih mana-mana kedai. Tapi selalunya kalau kita dah terbiasa dengan tailor tu memang kita akan hantar ke dia je.

Kalau Ayah IMAN memang kedai dia kedai John Benson ni. Husband cakap cina ni buat fitting dan potong je, yang jahitnya orang lain. Tak taulah betul ke tak.

Baju melayu ada macam-macam design kat sini. Belum lagi jubah, kurta, baju batik.. semua diorang boleh buat. 2 orang je yang ada kat sini sebenarnya. Takdelah ramai. 


Inilah dia yang ambik fitting. Bukan John Benson ye, nama kedai je nama tu.


Ni posing apa ni? Adoi la. Haha!


1st time bawak #theIMANs tempah baju Ayah diorang. Alan lah yang paling fokus tengok macam mana proses ukur-mengukur ni. Hihihi.


Laju je tangan dia menconteng sana-sini. Memang pro lah.


Sementara menunggu ini la keja diorang adik-beradik. Mentang-mentang la dah diberi habuan buku sorang satu. 

Korang pulak macam mana? Kalau raya selalunya beli ke tempah? Kalo saya memang dah lama giler tak tempah baju!


 

11/02/2021

Burger Nanas by Burger Tunok '78

February 11, 2021 6 Komen

Entri kali ni saya taip dalam bahasa ibunda Sarawak ye. 
Kita kelakar Serawak lok. Mun sik paham boleh jamu mata jak. Hihihi.




Kitak orang pernah sik rasa nak makan sesuatu tapi sikda idea nak beli di sine? Haa.. macam ya lah saya dalam seminggu tok tek. Nang di geruk-geruk jak rasa nak makan 'burger jalanan'. Eh aok, term kamek orang adik beradik ya - 'burger jalanan'. Ertinya bukan burger beli dari fast food macam Mekdi ya lah! Bukan menghina ah, tapi sekadar nama jak. Nektok burger dijual urang tepi jeraya pun harga dah setaraf Burger Raja dah. Dengan dagin home made nya gik. Perghh!


Nak dijadikan cerita petang tadik tengah scroll FB tetiba nangga ada 2 orang miak rempuan tok molah live promote burger dengan fries kah. Alu lah saya tek yang nang dah lamak ngidam burger ibarat orang ngantok disurong bantal. Alu lekas jak jarik ku tek oi klik button Whatsapp ya dengan soalan: "Kitak ada cod sik?" Hihi.


Kitak orang rasa desperate ka sik soalan ya? Kah kah! Janji ku dapat makan oi. Alu jawabnya tek, "Kamek orang sikda cod tapi boleh beli di Grabfood atau Food Panda". Paduhal. Menar juak oo macam pernah jak saya nangga di Grabfood.


Tanpa sik membuang masa walau seminit saya terus bukak apps Grabfood terus search jak terus "Burger Tunok 78" tek. Aih nang alu appear. Alulah tek saya klik klik klik, order. Pasya check duit sik ado terpaksa top up lok baruklah dapat proceed order.


Tapi...


Sesuatu yang sik pernah berlaku terjadi! Bila dah dapat rider tek baruklah perasan yang saya tek salah order!! Hati gelorat nak order sebab burger ya tek ada nanas tapi apa juak jarikku pandei terklik burger cheese. Aihhhh! Murung sekejap saya koh.


Tapi...


Mala jak tapi oo? Saya mesej jaklah rider ya madah nak tukar order. Dah direct tukar dalam sistem macam sik dapat dah. Pasya saya mesej juak no yang saya whatsapp tadi madah dah order di grab.


"Oh, kitak Mira tek kah?"
Yahhh.. aok aok. Teruslah saya madah hajat saya yang terpendam, eh rasa nak makan burger bernanas bah. Apa nak malu.


Ok jak katanya. Boleh tukar. Yahoooo!!! Setel. Tinggal nunggu rider ngantar jak gik.


Bila dah sampei, si anak dara saya dolok ngencang. Alu lah tinggal 2 igek gik jak yang sempat digambar.


Bukan nasik lemak aah, ini burger. Burger Tunok '78 nama sidaknya.


Burger dagin. Daginnya nyaman, homemade. Bunnya soft jak teksturnya.




Haaa.. tok lah yang rare nya. Tok bukan kali pertama saya makan burger bernanas tapi tok nang puas hati. Sik juak hebat gine bahannya tapi bagi saya dah cukup dah. Less is more kata moyang James Brooke dolok. Bayangkan dengan juicy nanasnya bergabung dengan dagin homemade ya. Nasib juak cukup jak rasa di perut lepas habis sigek walaupun nang ada rasa berlalak lah. Sikpa lak ngodar agik. Hihi!


Walaupun salah order (sik pernah² juak salah order di Grabfood) tapi syukur semua dipermudahkan. Seller pun okay juak melayan kerenah saya yang salah order tek. Bah, orang PJ yang nak try burger sidak Burger Tunok '78 tok bolehlah search di Grabfood/Foodpanda. Mun nak direct ke kedei sidak boleh terus di No 78, Jalan Bunga Chempaka, Kampung Pinang Jawa. Dekat padang futsal kecik kata nya. Nya ada jual oden juak bah. Cam menggoda juak bila nangga gambar di page sidak. Aih nak leput juak kita.


Bah.. bah! Jom jom kita support BMF. Nyaman aihhh burger bernanas! 
Mun mok info lebih lanjut coba usha di page sidak lok di FB.




notakakmim: tok review sik berbayar ah! saya sik kenal pun sapa owner/seller burger tunok tok. ikhlas dari hati jak bila kita puas hati. menar sik?






 

28/01/2021

Stok Kari Cap O Percuma

January 28, 2021 9 Komen

Assalamualaikum! Salam hari Khamis. Walaupun baru semalam masuk ofis terasa lambat benar minggu ni berlalu. Macam tak sabar pulak nak berhujung minggu. Mungkin penat kot banyak yang nak dikejar dan diselesaikan.



 

Pagi ni masuk ofis tengok ada sesuatu atas meja. Eh, eh, ada kari cap O. Ni mesti member sorang ni yang bagi. Alhamdulillah, rezeki peminat kari. Kat umah pun masih ada lagi stok, ni dah tambah lagi. Alhamdulillah.


Sebenarnya Kakmim baru jugak terjebak dengan kari cap O ni. Rata-rata member di utagha yang suggest try kari ni so ada member yang balik kampung Kakmim sajalah pesan nak try. Suka sangat, warna kari sangat mengancam. Tapi selalunya Kakmim akan campur jugak kari brand lain. Kakmim suka campur kari Babas & Adabi. Pernah try guna kari cap O ni saja, memang pedas dan warnanya merah menyala. I like!


Baca juga: First Time Masak Kari Guna Kari Cap O


Agak-agak malam ni bolehlah menu kari kot. Kari tanpa santan pun sedap. Letak bawang besar banyak-banyak dengan kentang potong dadu. Padu jugak. Kah! Kah!


24/01/2021

Review Kdrama - Black (2017)

January 24, 2021 9 Komen


Akhirnya habis jugak tengok Black di Netflix. Cerita ni cerita lama, tahun 2017 dulu dah tapi Kakmim baru start layan minggu lepas. Ambik masa seminggu jugak nak habiskan 18 episod. Tak larat nak marathon terus. Kadang-kadang Kakmim tengok 1 episod sehari, kadang-kadang 2 episod sehari cuma start hari Sabtu tengok berepisod-episod disambung lagi The Uncanny Counter (TUC) pada 11 malamnya. Malam ni final episode dah TUC. 


Actually cerita ni kisah penyiasatan dan kes yang disiasat team Detektif Han (Song Seung-heon) ni pulak berkait-kait. Sesiapa yang tak tengok dari mula memang akan blur. Plot twist? Semestinya ada, kalau takde plot twist bukan K-dramalah kan? Overall memang best cerita ni. Agak komplikated jugak. Kalau yang jenis nak tengok cerita untuk juwang-jiwang, enjoy dan ketawa-ketawa memang Black ni tak recommended untuk ditonton. 


Korea ni suka buat cerita pasal Grim Reaper kan? Black ni antara cerita yang ada komuniti Grim Reaper. Dan dalam cerita ni ada evolution Grim Reaper dan manusia yang menyebabkan si Ha-ram (Go Ara) ni boleh meramal kematian manusia lain. Fuh! Macam manalah diorang ni dapat idea nak buat cerita macam ni. Kalau ikutkan Islam memang tak logiklah, tapi tengok jerlah bukan nak percaya.


Dalam 18 episod ni, episod 18 yang paling sedih dan touching. Di saat '444' atau Detektif Han ni nak menerima hukuman, memang tak sangka itu pilihan yang dia nak. Dan episod 17-18 jugak banyak kejutan yang tak disangka-sangka. 


Siapa yang belom tengok Black, meh baca pulak sinopsis Black dari Wikipedia


Kim Joon is the older brother of Han Moo-gang, and is renamed Han Moo-chan after being adopted by Moo-gang's mother. Kim Joon is the only person to have witnessed all of the serial murders that happened two decade prior to the storyline. He was shot in the head by Kang Ha-ram (revealed in the last 2 episodes) shortly afterward, but survives to call his adoptive mother, Seo Young-hwa, for help. She eventually finds Joon unconscious, and assumed that he was on the brink of death, so she uses her skills as a cardiac surgeon to secretively harvests his heart to save Moo-gang. To cover up his death from arousing suspicion due to his missing heart, she hides his body in a car and pushes it off of a cliff into the ocean. This incident leads Kim Joon to become a grim reaper, Black (#444), who then loses all of good memories from when he was living as Kim Joon. Black as a grim reaper is cold and collected, and prior to the events of the main storyline, is unswayed by the emotionally ridden nature of death, something unusual for grim reapers which he takes much pride in.

Moo-gang's mother then moves to the US, where Moo-gang is raised. Eventually, Moo-gang returns to Korea to become a detective and investigate his brother's mysterious death, running into Ha-ram when ordering dinner. Eventually, he discovers her ability of premonition and tries to save lives using her gift, but is himself killed in a mysterious hostage situation.

Meanwhile, Black is having issues training a new partner in the grim reaper work, and eventually is forced to find him when he goes missing. He discovers Moo-gang's corpse and inhabits it, and realizing his luck with finding a detective with deep connections to a person capable of seeing other grim reapers, lives as Moo-gang to hunt down his missing comrade.


Seriously, banyak emosi bila layan Black ni. So far memang enjoy. Black habis, TUC bakal habis, nak layan ceta apa pulak ye?


notakakmim: rasa nak tengok Autumn In My Heart lagi lah 

Lukisan Graffiti Kucing Terbesar di Eco Mall Petra Jaya

January 24, 2021 22 Komen

Akhirnya Si Oyen dah siap!!!




Setiap kali lalu di Eco Mall (dulunya hypermarket Giant) mesti akan teruja nak tengok progress lukisan graffiti yang sedang dilukis di situ. Tup! Tup! Hari ni tengok di FB Si Oyen dah siap!! Hijau rupanya mata si Oyen.




Inilah pemilik tangan ajaib yang merealisasikan si Oyen di dinding hypermarket Eco Mall, Petra Jaya. Tahniah Encik Simon Tan, Fine Art Artist yang berasal dari Pulau Pinang. Memang sangat berbakat. Agaknya berapa ye bayaran yang dia dapat dari pengurusan Eco Mall ni??




Mula-mula kami hanya nampak ekor si Oyen je. Mana tak teruja nak tunggu si Oyen siap sepenuhnya. Nak ambik gambar progres memang tak sempat la kecuali kalau jem tunggu turn keluar round about. Maka bersabarlah kami menunggu. 




Akhirnya Oyen siap dah melepak di situ. Cantiknya!! Kagum betullah orang yang ada bakat melukis ni.




Alkisahnya semua branch Giant tumpas di Kuching penghujung tahun 2020 hari tu termasuk Giant Samariang ni. Memang mulanya menjadi teka-teki jugak siapalah yang akan mengambil alih Giant ni. Ye lah dah nama pun Giant memang besarrrrrrr sangat kompaunnya. Takkanlah Mydin lagi. Dah ada 2 Mydin dah di Petra Jaya ni. Akhirnya teka-teki warga Petra Jaya sudah terjawab, 29 Januari 2020 soft launching Eco Mall Petra Jaya yang terletak di Jalan Semariang ni.



notakakmim: harap-harap takdelah kluster Eco Mall pulak nanti


 

10/01/2021

CFC Sarawak Bakal Pengganti KFC?

January 10, 2021 17 Komen

Tajuk entri tu tak tahan. Boleh bikin kontroversi. Tapi siapalah tahu kan? Tuah ayam nampak di kaki, tuah ayam goreng siapalah yang tahu.



CFC ni ialah Crispy Fried Chicken. Sebuah outlet makanan segera yang hidangan utamanya ialah ayam goreng dan juga menawarkan set combo yang ala-ala KFC. Mungkin menunya ditiruvasi dari KFC tapi harga yang ditawarkan lebih murah dari KFC! Percayalah!




Pernah dulu kita sibuk dengan Kempen BMF (Buy Muslim First) atau Beli Barangan Muslim Dahulu. Sekarang macam dah slow je kan dah tak serancak dulu. Tapi jauh di sudut hati Kakmim memang akan selalu support BMF. Eh, bukan racist ya. Kadang-kala ada jugak produk bumiputera yang indah khabar dari rupa. Kalau dapat yang macam tu mintak maaf lah, Kakmim terpaksa jugak cari jenama lain.




Berbalik kepada CFC ni, CFC ni baru lagi bertapak di bandaraya Kuching pada tahun 2020, selepas PKP tu. Foundernya ialah seorang anak muda yang berpandangan jauh. CFC bukan saja dah ada personal branding tetapi siap ada runner sendiri pulak tu!




Seronok bila membeli di outlet CFC dan kita dilayan oleh anak-anak muda yang melayan kita begitu sopan dan juga patuh syariah. Makanan yang disediakan pula sudah tentu halalan toyyiban kerana kita tau foundernya orang kita sendiri.




Hari ni tadi Kakmim malas nak masak. Mood memasak tenggelam ke laut dalam. Tapi lauk basah tetap kena stok untuk seminggu ni. So kami laki bini keluar jugak untuk mencari stok ayam, ikan dan sayur. Lepas beli stok lauk seminggu Kakmim ajak Encik Suami beli makanan siap untuk tapau. Beliau pun on kan saje. Tak pernah tak setuju. Hihi. Tapi takde idea pulak nak tapau apa. Tetiba teringat ayam goreng. Budak-budak ni kalau ayam goreng memang takkan tolak punya! So kami pergi tapau di CFC Mydin.



Kami kalau tapau CFC mesti akan ambik set family combo A. Ada ayam goreng, fries, wedges dan juga soft drink. Harga sangat berpatutan dan portion sangat puas hati. Set combo yang lain pula seperti di bawah.


Ok tak menunya?


Ada lagi untuk set single.


Ala carte pun ada.


CFC tak pakai air berkarbonat yang pam macam di KFC tu. Mereka guna air botol yang kita beli macam di supermarket. Kalau dulu mereka bagi air Cola botol kecik comel tapi mungkin susah nak dapatkan stok kot sekarang so diorang letak dalam cup dah.


Order kami, set family combo A, add on nasi & crispy burger.


Totalnya tak sampai RM40.


Ayam goreng CFC.


Wedges menimbun.


Fries yang banyak.


Nasi ayam biasa tapi rasa luar biasa.


Strategi marketing nampak terancang. Bagus RP CFC ni. 


Founder CFC yang berdiri tu. Tahniah anak muda!

Gambar-gambar ni ada yang Kakmim ambil sendiri, ada jugak Kakmim ambik dari FB CFC Sarawak. 



Akhir kata, orang Kuching jom support CFC Sarawak, support CFC support BMF! 
Mun sik kita, sapa agik? Klik jak page sidak sitok 


Sabah 2020 - Part 4: Kinabalu Park

January 10, 2021 10 Komen

Sambungan trip ofis ke Sabah awal tahun lepas. 


Hari yang sama dari Kundasang kami ke Kinabalu Park pulak. Nak mendaki memang idok lah kan? Jadilah sekadar bergambar je. Nak tengok puncak Gunung Kinabalu cuaca agak berkabus. Tapi takpe, view yang sedia ada pun dah cukup indah. Subhanallah! 


Baca Juga : Sabah 2020 - Part 3: Day Trip To Kundasang & Desa Dairy Farm



Siapalah gerangan mak orang yang nakal sangat tu ye? Hmm..



Selfie lagi. Tengok bos kami sporting kan? Diarah tunjuk, dia tunjuk jugak. Bos yang paling senior tu la. Hehehe.



Ni sempurna lah jugak gambarnya, mintak tolong pelancong dari Jepun ke China.


Sekali lagi, selfie. Hahaha!


Di tandas pun nak bergambar. Member pun layankan saja.


Catatan bergambar hari-hari sebelumnya ada di bawah ni ye.