Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Ramadhan. Show all posts
Showing posts with label Ramadhan. Show all posts

07/05/2021

Khatam Quran Di Ofis

May 07, 2021 11 Komen

 


25 Ramadhan 1442H
Alhamdulillah.. dapat jugak khatam quran beramai-ramai dengan keluarga di ofis tahun ni. 
Macam biasalah norma baharu kami buat secara hibrid.
2 orang bersemuka di Bilik Mesyuarat dan selebihnya semua online di Webex. 
Syukur.. semuanya berjalan lancar.
Dah boleh bercuti dah.
Hehehehe.




Trivia mengenai Khatam Quran.

Khatam berasal dari kalimah bahasa arab (ختم) yang bererti menutup (Rujuk: Kamus al-Ma’ani), maka khatam Al-Quran bermaksud menghabiskan bacaan Al-Quran 30 juzuk samada secara bacaan atau melalui hafazan.


Majlis Khatam Al-Quran

Sesungguhnya, majlis Khatam Al-Quran memiliki Fadhilat yang sangat banyak dan kelebihannya tersendiri. Antaranya ialah diturunkan rahmat dan dimustajabkan doa ketika majlis tersebut, ia berdasarkan Athar daripada Anas bin Malik R.A:
كَانَ أَنَسٌ إِذَا خَتَمَ الْقُرْآنَ، جَمَعَ وَلَدَهُ وَأَهْلَ بَيْتِهِ فَدَعَا لَهُمْ
Maksudnya: “Adapun Anas apabila beliau mengkhatamkan al-Quran, beliau akan menghimpunkan anaknya serta ahli keluarganya lalu berdoa bersama mereka.”
Riwayat al-Darimi (3517)

29/04/2021

Salam Nuzul Al-Quran

April 29, 2021 9 Komen


 Salam Nuzul Al-Quran - 17 Ramadhan 1442H


إِنَّ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ يَهۡدِي لِلَّتِي هِيَ أَقۡوَمُ وَيُبَشِّرُ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ ٱلَّذِينَ يَعۡمَلُونَ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أَنَّ لَهُمۡ أَجۡرٗا كَبِيرٗا


Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam), dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar.


[Surah Al-Isra' : Ayat 9]


12/04/2021

Ramadhan vs Kelas Smart Photo

April 12, 2021 16 Komen

Pejam celik pejam celik dah Ramadhan. Kedatangannya ditunggu-tunggu waima kita masih lagi dibelenggu pandemik Corona tetapi semangat bertemu Ramadhan tahun ini tidak pernah pudar. 

Solat terawih tahun ini juga di rumah seperti tahun lalu. Tahun lepas mungkin agak santai sebab kita PKP tapi berlainan pula tahun ini. Rutin di pejabat tetap macam biasa, rutin ambik kakak balik kelas tambahan pun macam biasa cuma boleh keluar ofis setengah jam lebih awal daripada biasa. Lepas tu baru balik rumah dan masak. Itulah perancangannya, insya Allah.



Kurma. Sinonim dengan bulan Ramadhan. Itulah subjek khusus kelas Smart Photo kami pada minggu lepas dengan tema #expectationvsreality.  Simple je kan? Kami kena cari gambar flatlay style dan buat tiruvasi. Berpeluh jugak setting flatlay ni semalam tau. Dengan cuaca panas lit lit. Eh, apa kaitan dengan cuaca panas pulak? Saya buat setting kat carporch! Haha! Angkut meja semua kat luar sebab malas nak setting reflector dan malas nak edit banyak. So guna natural lighting je. Hihi. Ngelat kan?


Semalam last submit task, petang ni cikgu komen. Alhamdulillah, komen positif. Semangat pulak nak tunggu task minggu ni. Boleh ke saya nak setting bokeh? Saya cuba k!


Ehem! Saja nak share komen cikgu buat self-motivation. Kalau ada yang pro boleh la bagi tips dan komen jugak ye.



Akhir kalam, selamat menunaikan ibadah puasa ye sahabat semua. Semoga ibadah puasa dan amalan kita di bulan Ramadhan kita tahun ini diterimaNya. Allahumma aameen.