Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Resepi Simple. Show all posts
Showing posts with label Resepi Simple. Show all posts

16/09/2021

Terung Goreng Berlado Simple tapi Pedas

September 16, 2021 20 Komen

Bila dah mengadap laptop sepanjang hari, mestilah rasa bersalah.
Nak tebus rasa bersalah, kita masak menu lain pulak sebelah malamnya.
Actually ada baki sebiji terung yang Encik Suami beli seminggu yang lalu.
Tilik punya tilik macam okay je.
Bila belah pun helok sangat.
Bolehlah masak pedas, confirm berselera si dia makan.

Makanya terjadilah terung goreng berlado ni.
Jangan pandang terung tu biasa.
Pedas menyengat tu.

Nasik panas, terung pedas.. memanglah berpeluh.

Meh saya share terung goreng berlado simple cara saya
Ni untuk sebiji terung je tau!
Kalau banyak, tambah jugaklah kuantiti bahannya

Bahan-bahan:
1 biji cili merah kecil
4 biji cili padi siam
1/4 bawang besar
1 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
Sedikit udang kering (optional)

1. Terung dihiris serong dan digoreng sampai kuning keemasan
2. Bahan-bahan di atas semua masuk dalam chopper
3. Gunakan minyak menggoreng terung untuk menumis bahan-bahan yang telah dichop
(Kalau terlalu banyak boleh dikurangkan)
4. Tumis sampai cili & bawang garing
5. Masukkan mushroom seasoning dan sedikit sos ikan
6. Masukkan terung yang telah digoreng
7. Gaul sebati dan angkat
8. Sedia untuk dihidang!

Simple kan? 
Bahan-bahan semua yang ada kat dapur je
Nak menyediakan pun mudah 

Begitulah saya..
Suka sesuatu yang simple

Komen Encik Suami, nampak biasa tapi pedas berangat!

Ahaks!
Selamat mencuba!


 

26/07/2021

Terung Masak Kicap Pedas

July 26, 2021 23 Komen

Saya bukanlah peminat terung. Saya cuma makan terung masak sambal je. Tapi entah kenapa hari tu teringin nak makan sayur terung. Tapi takmo terung sambal. Teringat dulu masa kecik-kecik nenek selalu buat terung masak kicap. Tapi biasalah masa tu tengok je lah. Masa kecik dulu takde istilah sayur dalam menu harian saya. Rasanya bila dah sekolah rendah di tahap 2 baru reti makan sayur kot. Ini kali kedua dah buat terung masak kicap pedas ni. Mula-mula try hari tu buat sebiji je. Kikiki. Ye lah untuk makan malam kan? Kang tak abis, membazir pulak. Yang sikit itulah yang sedap. Encik Suami pun beria makan. Saya ingatkan dia tak makan sebab tu jugak buat sebiji je. Hahaha!

Kali ni saya buat 3 biji terung pulak. Takmo menyesal atau berebut ketika makan kan? Basuh terung, potong serong anggaran ketebalan sederhana, rendam dengan air garam, tos dan goreng. Lebihan minyak menggoreng terung tu nanti bolehlah digunakan untuk menumis sambalnya. Kalau terlalu banyak bolehlah buang atau simpan.

Ni bahan untuk sambalnya, bawang merah, bawang putih, cili padi atau cili tomyam (cili yang orang selalu tumbuk masuk dalam tomyam tu) dan ikan bilis. Saya malas nak tumbuk so guna chopper je.

Macam ni lah rupanya. Malangnya lupa ambik gambar masa menumis. Mula-mula goreng ikan bilis guna lebihan minyak menggoreng terung tadi. Kalau suka banyak, letaklah banyak. Bila dah garing, ketepikan. Tumis bahan-bahan sambal tadi pulak. Bila sambal dah masak dan naik minyak masukkan kicap manis, kicap masin dan sedikit air. Masukkan mushroom seasoning dan ikan bilis tadi. Last sekali baru masukkan terung yang kita dah goreng tadi!

Tada!! Presentation failed kan? Nampak hitam je tapi hitam itu menawan tau, sedap dimakan bersama nasi panas. Berpeluh-peluh makan kalau memang pedas melampau-lampau. Hihi!

Begitulah, masak simple je. Ayah dan Ibu je makan terung ni. #theIMANs macam biasa takde sayur pun takpe.

 

06/07/2021

Sayur Bayam Masak Lemak Putih

July 06, 2021 15 Komen


Menu yang saya tak pernah masak, sayur bayam masak lemak putih. Betul! Sebab mak pun tak pernah buat. Saya tengok dari FB dan IG kawan-kawan tu yang teringin nak cuba. Selalunya kami masak sayur kobis je untuk masak lemak atau cempedak dan rebung. Ni bayam memang first time dimasak lemak putih.

Boleh la tapi saya lagi suka bayam tumis udang atau bilis. 
Jangan tak cuba kan?

 

09/06/2021

Ayam Masak Merah Berkismis Resepi Turun-Temurun

June 09, 2021 20 Komen

Hari ini hari rabu.
Adik akak masak apa tu?

Siapa nak jawab pantun 2 kerat dari saya, dipersilakan ye 🤭

Halo.. halo.. assalamualaikum.
Nak masak apa tu?
Semalam.. ye semalam saya masak awal tau.
Selalunya sebelum ni lepas asar baru masak untuk dinner
Lunch tu makan apa saja yang ada
Selalunya nasik goreng la
Kalau saya puasa, saya order saja untuk #theIMANs
Sonang..
Lagipun jiran pun ada yang berniaga masak-masak ni
Whatsapp saja untuk order.. hihi

Semalam Encik Suami balik lunch kat umah tengah hari
So tak payah sedia bekal lagi
Semua geng kat ofis pun balik rumah dia cakap
Haa.. semua dah sepakat pulak
Tapi terleka jugak mengadap grup kerja ofis di pc
11 sengah baru mula masak
Takdelah awal sangat
Menunya simple saja
Saya masak ayam masak merah berkismis je

Saya sejenis yang masak ayam merah tak suka ayamnya digoreng dulu
Kalau goreng, saya suka ayam masak bali
Dan resepi famili saya..
 Ayam masak merah akan dicampur kismis kuning
Kelmarin daging hitam campur kismis
Nampak sangat stok kismis banyak kat umah
Bila campur kismis ni.. kuahnya nanti akan ada campuran kismis
Kismis tu diblend tau.. tapi kalau sikit je saya tumbuk je
Pakai chopper pun boleh tapi masih kasar
Sebab tu saya suka menumbuk
Hahaha

Dan masa marinate ayam tu kena letak gulapong
Ini wajib
Gulapong ni dia bukan sekadar manis tapi lemak-lemak gitu
Ayam masak merah berkismis ni pun rasanya manis jugak
Manis.. pedas.. ada masam-masam tomato puree sikit
Sangat sedap dimakan bersama ketupat lemak masin
Adoi la.. ketupat mana ketupat?
Haaa...


Ha jemput tengok ni la menu kami semalam. Daging hitam ada balance sikit dengan telor dadar.  Sayur tak sempat nak masak sebab Encik Suami dah cal bagitau dia on the way. Heh.. alasan je tu saya malas nak siang kangkung buat tumis belacan sebenarnya. Besok besok je lah. 

 

05/06/2021

Sambal Belacan Udang Kering Sarawak Style

June 05, 2021 13 Komen

Musim perintah berkurung dalam rumah ni, kadang-kadang terasa jemu pulak makan air tangan sendiri kan? Setuju tak? Biasanya kalau sebelum pandemik dulu kalau hujung minggu je, especially hari Sabtu la mesti kami akan keluar jalan-jalan cari makan kat luar. Gantung periuk dan kuali di rumah tu. Hari Sabtu dulu-dulu selalunya hari yang sibuk bagi kami. Pergi tusyen, kelas silat, kadang-kadang saya pun kerja jugak. So bila balik kerja tu wajib tebus balik bonding time di hujung minggu bersama #theIMANs dengan jalan-jalan atau makan kat luar.

Itu dulu. Usah dikenang kisah kita dulu-dulu. Sekarang kita kena jaga kita dengan duduk di rumah saja. Kalau dah terasa jemu nak makan air tangan sendiri, selalunya saya akan cari menu yang boleh mengembalikan selera makan diri sendiri. Tak perlu murung ke apa. Chill aje. Nak bahagia kena cari sendiri, begitu jugak kalau nak gembira, kena cipta momen sendiri. Nak makan? Sekarang better jugak masak sendiri. Boring makan ayam? Selalunya saya akan tumbuk sambal je. Simple! 

Sambal? Sambal apa? Sambal udang kering Sarawak style. Ini salah satu sambal kegemaran Encik Suami ni. Saya, kalau tengok dia berselera, saya apa lagi, top up lagi nasik, top up lagi. Pastu laki ko buncit ko pulak yang risau. Hahaha! Senang je nak menumbuk ni, rajin tak rajin je. Jom usha macam mana nak buat sambal udang kering Sarawak style ni. 


Sambal Belacan Udang Kering Berangat Jungo

Bahan-bahan tumbuk:

Cili padi (sesuka hati) - nak pedas bubuh banyak
Belacan - dibakar sebelum ditumbuk
Udang kering - rendam sebentar sebelum ditumbuk
2 biji limau kasturi

Peralatan menumbuk: Lesung batu legend

Cara-cara nak merealisasikan sambal pembuka selera makan tengah hari masa PKP 3.0

1. Basuh cili, kemudian tumbuk sampai lumat.
2. Basuh ketulan belacan kemudian letak atas dapur gas. Biarkan terbakar sikit sampai mengeluarkan bau pembakaran yang sedap. Sambung tumbuk dicampur dengan cili.
3. Toskan udang kering yang telah direndam dan sambung tumbuk lagi.
4. Kalau nak tekstur yang kasar, tumbuk sekejap. Kalau nak halus macam gambar kat bawah, tumbuk dia sampai jadi macam gambar kat bawah ni.
5. Potong limau kasturi dan belah 2. Perah dalam sambal tadi. Gaul rata.
6. Sebiji lagi limau, potong halus sekali dengan kulitnya, campurkan dalam sambal udang kering tadi.
7. Siap!

Makan dengan nasik panas je pun dah sodap.


Dah. Senang je kan? Selamat mencuba!!












 

28/04/2021

Masak Apa 16 Ramadhan?

April 28, 2021 15 Komen

Ya tuan-puan, adik kakak abang pakcik makcik. Hari ini dah 16 Ramadhan dah. 16 hari jugaklah berbuka di rumah, masak sendiri walaupun kuih selalu beli di kedai. Hihi!

Hari ini saya BDR. Mood memasak datang dengan sendirinya bila BDR ni. Tambahan pula bila si budak 6 tahun yang berpuasa, berapa hari ni dah asyik menyebut ayam madu, ayam madu. Ayam madu bagi Alan ialah ayam roasted yang ala Kenny Rogers tu. Makanya menu utama kita hari ini ialah ayam roasted ala Kenny Rogers yang telah dimarinated sebelum Zohor dan masuk oven selepas Asar.

Ayam roasted perasan Kenny Rogers yang masuk sauna di oven je.


Dijodohkan pula dengan nasi serai. Asyik tengok member buat je pos kat IG teringin pulak saya nak mencubanya. Sedap! Aromanya memang wangi dan menyelerakan sekalian alam. Ahaks.


Nasi serai dalam periuk. Memang guna banyak serai sebab tu nama pun nasi serai.


Takde sayur tak sah pulak. Brokoli oyster sauce tumis udang.


Alhamdulillah. Setel awal masak bolehlaa snap-snap gambar. Oh ya saya goreng wedges jugak sebab tak masukkan kentang sekali dengan ayam. Selalunya saya masukkan sekali kentang biar bersauna dengan ayam.


Ini pula request dari si abang. Dia nak puding jagung. Ibu layan je sebab Ibu pun dah lama tak pekena puding jagung. Yummy!! Main ikut jer resepi dan memang cun pulak sukatan hari ni sebab kejadiannya tak terlalu manis!! Ibu suka ibu suka!


Okay ke idok? Mestilah okay. Seronok tengok anak-anak khusyuk makan. Lega rasanya dah takde hutang lauk berbuka dengan #theIMANs.


Jadi mak-mak begitulah kan? Bila bulan puasa macam ni apa jer yang mak-mak dapat tunaikan permintaan anak yang berpuasa, mak-mak akan cuba. Di samping melatih anak-anak berpuasa kita juga dapat memberi motivasi kepada mereka. Siapa yang puasa dia akan dapat lebih. Solat pun tak perlu nak 'pukul beduk' sangat. Azan je terus solat. Mak bagi lebih, Allah lagilah bagi lebih.


Itu cara saya. Raikan perbezaan ya.





10/08/2020

First Time Masak Kari Guna Kari Cap O

August 10, 2020 0 Komen

Hoyeah!! Semalam masak karing daging korban. First time guna kari cap O. Istimewa sangat ke kari cap O ni? Haa..sebab itulah nak kena try. Kata peminat kari kan?

Gambar ihsan Google jer. Takde ambik gambar. Tapi glamer jugak nampaknya kari cap O ni ye

Alkisahnya hari tu pernah tanya kawan² di FB, diorang masak kari guna kari jenama apa. Tu lah kawan² dari Semenanjung especially yang stay di utara kata diorang guna kari cap O sebab memang sedap. Kebetulan hari tu ada kawan balik raya haji ke Kedah so saya pun pesanlah kat dia, kari ayam dan kari ikan.

Selalunya saya kalau masak kari memang akan campur kari at least 2 jenama. Sebelum ni saya campur kari Adabi & Babas. Tapi semalam Babas + Cap O. Kejadiannya memang menyerlahlah dengan kaler yang sangat menyelerakan. Bak kata adik² macam kari yang orang masak masa kenduri kawen. Tapi peminat kari memang sukalah kari macam tu kot. Hehehe.

Ni baru dimasukkan santan. Kaler best kan?

Korang pulak suka guna kari jenama apa ye kalau masak kari? Lepas habis stok kari cap O ni kena beli kat Shoppee lah pulak kot. Ke ada yang jadi supplier Kakmim untuk jual di Sarawak ni? Hehehehe.




 

23/04/2019

Rambut Bidadari Goreng

April 23, 2019 2 Komen
Pagi ni masa #theimans breakfast, saya explain lah dekat diorang, benda yang diorang makan tu bukan spagetti tapi angel hair. Spagetti kan besar dan tebal, angel hair ni nipis je. Terus si kakak berbunyi, oh, rupanya kita makan rambut bidadari goreng. Hahaha.. ye lah nak. Rambut bidadari pun rambut bidadari lah.

Bekalan Ibu dan anak² yang sempat disnap pagi tadi. Bekalan untuk #theimans yang di sekolah rendah takde dalam gambar sebab dah siap packing dalam beg masing².

Alkisahnya, minced beef dah takde stok, ayam jer ada. Cincang² ayam manual style untuk masak angel hair goreng ni. Buat macam pasta goreng tapi guna si angel hair. Untuk kakak, kalau bekal makanan yang berkategori pasta ni kena bawak lebih, sebab kawan-kawannya suka. Kesian pulak kalau berebut² makan nanti. Si abang pun Ibu bawakkan lebih hari ni, sebab ari tu bekal pasta goreng dia cakap ramai kawan dia mintak. So nanti jamuan hari guru senang je lah Ibu buatkan pasta goreng je untuk semua.

Si abang ni suka bercerita, ada kawan dia di sekolah tak bawak air. Satu hari tu duit pulak lupa bawak. Air tak ada, nak beli makanan kat kantin duit takde, alahai kesiannya. Ibu tanya, abang bagi tak makanan kat dia, abang cakap kawan dia taknak. Sedih pulak Ibu dengar.

Budak darjah 1, kecik lagi, ye pun nak ajar budak berdikari suruh beli makanan di kantin tapi at least air tu bawaklah dari rumah. Kesianlah budak² yang tak bawak bekal ni. Alahai mak-mak. Air masak jer pun.

#theimans ni memang tak pernah tak bawak bekal. Memang kena bawak hari-hari. Tak sanggup nak fikir diorang tak makan waktu rehat, perut pulak lapar, macam manalah nak belajar nanti. Diorang ni nak ke sekolah pun kena isi perut dulu kenyang². Memang risau kalau diorang tak makan. Alhamdulillah, memang #theimans dah terbiasa breakfast berat. Paling diorang suka, nasik goreng lah. Weekend kalau tak sediakan breakfast asyik kena soal je Ibu masak apa, Ibu masak apa. So memang takde hari yang tak masak. Hahaha. Kalau malas sangat beli je nasik lemak untuk breakfast, setel.

So, mak-mak kat luar sana, bekalkanlah air masak untuk anak-anak ke sekolah ye. Kesian tau, budak-budak ni dah la kuat bermain kang dahaga kesian diorang. Kalau boleh, elakkan bekal air manis, sebab nanti bawak air manis budak-budak cepat nak terkencing. Ada sesetengah budak tak suka pergi toilet di sekolah. Lagipun budak umur ni tak elok banyak minum air manis.

Seronok tau bila anak balik sekolah bagitau, Ibu.. bekal abang habis ari ni, ada kawan mintak jugak, abang makan share² dengan kawan. 

Bak kata pepatah, hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah. Biar sedikit tapi berkat. Budayakan amalan berkongsi ketika anak² masih kecil.

20/08/2014

Mee tomato simple lagi enak!

August 20, 2014 0 Komen
Sebenarnya semasa pregnant Imran, saya teringin sangat nak buat mee tomato selepas tengok FB member. Bukan makan ye. Tapi nak buat. Nak masak. Sebab saya memang bukan penggemar mee tomato. Kalo nak order di kedai pun saya akan order mee hongkong, adik beradik mee tomato jugak kalo di Sarawak ni.

Semalam.. tercapai jugak hasrat nak buat mee tomato. Walaupun ala kadar, at least dah tak mengidam dah. Mengidam masak! Macam pelik kan? Senang jer nak membuatnya. Bahan-bahan pun mudah yang kita memang guna hari-hari.

Bahan kisar:
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar
Cili kering

 Kuah:
Sup Tomato dalam tin
1 biji tomato (dicincang)
Air rebusan ayam (kalo takde boleh masukkan kiub ayam tu)
Isi ayam (dipotong)
Gula
Garam
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili

Aksesori:
Daging ayam (dicarik)
Fishcake
Bebola ayam
Sayur sawi (dicelur)
Tauhu
Daun sup
Bawang goreng
Tomato
Cili merah potong

Kalau nak pakai seafood (udang atau sotong) pun boleh jer.

Cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik wangi.
2. Masukkan gula pasir dan potongan ayam, tunggu sehingga masak.
3. Masukkan tomato cincang dan sup tomato.
4. Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram.
5. Kemudian, masukkan air rebusan ayam.
6. Masukkan garam, dah cukup rasa, didihkan dan angkat!

Untuk mee pulak.

1. Panaskan sedikit minyak.
2. Masukkan mee kuning.
3. Tuang kicap pekat dan kicap manis.
4. Kacau dan sedia untuk dihidang.


1st batch masa kawan nak datang tu, tak sempat dah nak goreng mee kuning tu. Tapi.. layan jugak. Dah 2nd batch mee tu baru sempat nak menggoreng.


Kalau makan dengan kicap pedas, lagilah layannnn. Hehehe.



09/07/2010

Macaroni goreng versi Ibu Iman

July 09, 2010 2 Komen
Kerana ketandusan idea, tak tau nak masak apa malam tadi.
Inilah hasilnya, macaroni goreng versi Ibu Iman.

Macaroni Goreng


Bahan-bahannya:
  • 1 bungkus macaroni (tak kira bentuk dan rupa - direbus, masuk minyak & sedikit garam)
  • 1 mangkuk daging cincang
  • 5 ketul daging burger (tak kira brand - digoreng dan dicincang)
  • 4 biji telur
  • 1 mangkuk fishball (dipotong 2)
  • 1 biji carrot (dipotong halus)
  • Setengah biji bawang besar (dipotong halus)
  • Sedikit mozarella cheese (diparut)
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Kicap masin/manis
  • Minyak (untuk menggoreng)
  • Lada hitam

Bahan-bahan (ditumbuk/diblend):
  • 7 tangkai cili kering (kalau nak pedas boleh tambah lagi)
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • Setengah biji bawang besar

Cara-cara membuatnya:
  • Pecahkan telur dan goreng hancur, masukkan lada hitam, asingkan.
  • Tumis bawang besar yang dipotong halus sehingga wangi.
  • Masukkan daging cincang, masukkan sedikit garam, ajinomoto, sos cili, kicap (secukup rasa)
  • Masukkan macaroni yang telah direbus, gaul rata
  • Masukkan daging burger, carrot, fishball dan telur
  • Gaul rata dan angkat untuk dihidangkan
  • Taburkan mozarella cheese sebelum dimakan

Kalau nak modified boleh ajer, sebab yang menu kat atas ni untuk orang yang pantang makan ayam.
Pastu saya gunakan bahan-bahan yang ada dalam fridge jer.


Kalau dah takde idea tu, boleh la cuba malam ni.
Selamat mencuba.