Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Sabah. Show all posts
Showing posts with label Sabah. Show all posts

10/01/2021

Sabah 2020 - Part 4: Kinabalu Park

January 10, 2021 10 Komen

Sambungan trip ofis ke Sabah awal tahun lepas. 


Hari yang sama dari Kundasang kami ke Kinabalu Park pulak. Nak mendaki memang idok lah kan? Jadilah sekadar bergambar je. Nak tengok puncak Gunung Kinabalu cuaca agak berkabus. Tapi takpe, view yang sedia ada pun dah cukup indah. Subhanallah! 


Baca Juga : Sabah 2020 - Part 3: Day Trip To Kundasang & Desa Dairy Farm



Siapalah gerangan mak orang yang nakal sangat tu ye? Hmm..



Selfie lagi. Tengok bos kami sporting kan? Diarah tunjuk, dia tunjuk jugak. Bos yang paling senior tu la. Hehehe.



Ni sempurna lah jugak gambarnya, mintak tolong pelancong dari Jepun ke China.


Sekali lagi, selfie. Hahaha!


Di tandas pun nak bergambar. Member pun layankan saja.


Catatan bergambar hari-hari sebelumnya ada di bawah ni ye.









06/01/2021

Sabah 2020 - Part 3: Day Trip To Kundasang & Desa Fairy Farm

January 06, 2021 17 Komen

Ini ialah sambungan daripada entri Sabah 2020.. iaitu lawatan kerja (benchmarking) kami pada awal tahun lepas. 2 minggu balik dari Sabah terus announce PKP. Nasiblah kami dah plan awal trip benchmarking kami tahun lepas.


Bagi yang nak usha-usha gambar boleh jer klik link-link di bawah:




Setel benchmarking kami jalan-jalanlah pulak kan, bila lagi nak me time bersama kawan-kawan seopis.

 
Day 3 kami ke Kundasang, Desa Fairy Farm & Kinabalu Park.


Layan gambar yuk! Hilangkan kerinduan pada Sabah. Best tau Sabah, memang sesuai untuk bawak famili jalan-jalan. Belum lagi island hopping. Bilalah dapat ke sana lagi.


Rombongan Cik Kiah


Nak bergambar di sini bayar RM2 ye. 


Bersama adik junior.





Sempat jugak interviu abang-abang ni buat kerja. Haha!



Pekan Kundasang. Bestnya semua tempat boleh selfie.



Masa untuk makan!! Semestinya sayap pangang yang terkenal itu.



Dan tempat yang ditunggu-tunggu!!





Penat tunggu q semata-mata nak bergambar di batu ni. Entak apa-apa. Haha!



Tempat wajib pergi kalau ke KK.














Mak-mak pun suka ke sini, apatah lagi kalau anak-anak.


Tak sabar rasanya nak bawak #theIMANs ke sini tapi apakan daya sekarang ni nak ke mana-mana pun takut. Tahun 2020 ke mana je kita? Rumah sajaaaa!! Hehehehe. Takpe, asalkan semuanya selamat. Kita jaga kita k! Nak ke mana-mana pastikan jaga SOP. Masa ke Sabah ni kami masa di airport jer berface mask. Touch down je tak pakai mask. Masa ni Coronavirus belum mengganas lagi di Malaysia. Hmm.. kenangan jalan-jalan sebelum pandemik.


Nanti Kakmim sambung lagi gambar-gambar di Kinabalu Park pulak ye. Daaa~



 

05/12/2020

Sabah 2020 - Part 2: Benchmarking II

December 05, 2020 10 Komen

Awas, ini ialah entri berantai. Part 1 boleh usha di sini: Sabah 2020 - Part 1

*

***

*****

********

Benchmarking kami hari ke-2 ialah ke Politeknik Kota Kinabalu dan Kolej Komuniti Penampang. Kedua-duanya terletak di KK jer. Destinasi pertama kami ialah di Kolej Komuniti Penampang sebab ia terletak di bandar dan sebelum jam 2 petang kami kena bergerak ke Politeknik Kota Kinabalu pulak. Kami target sebelum jam 5 kena bergerak dari Poli KK ke bandar sebab kalau sama timing dengan orang balik kerja memang habislah terperangkap dalam jem. Jangan ingat KK tak jem ye, jem sana-sini. Huhu.

Gambar di Pusat Sumber  Kolej Komuniti Penampang. Benchmarking kan? So memang kami menyibuk je kat ruang kerja staf dan pelajar.

Pose wajib mestilah group photo.

Group photo lagi.


Dan lagi.

Ni dia pegawai perhubungan awam Poli KK yang menyantuni kami hari tu. Bergambar kenangan di landmark Politeknik KK, Sabah.


Last but not least, aktiviti bebas sebelah malam, macam biasalah men-seafood. Hihi


Next entri lepas ni catatan kami ke Kundasang pulak. Yang nak tengok Part 1 harap sudi klik di sini: Sabah 2020 - Part 1

30/11/2020

Sabah 2020 : Part 1 - Benchmarking 1

November 30, 2020 19 Komen

Alamak! Lama sangat entri ni dalam draft. So baru teringat nak post. Backdated sangat dah ni. Ampunnn!!




* * * * *



Awal tahun ni nasib baiklah kami sempat buat kertas kerja untuk benchmarking. Sempatlah kami untuk fly ke Sabah untuk benchmark Politeknik dan Kolej Komuniti di sana. Saya ingat lagi kami fly ke Sabah pada 25 Februari 2020. Memang pilih tarikh tu sebab masa tu dah payday. Biasalah Sabah kan, kena ada ole-ole ikan bilis mata biru untuk dibawak balik ke Bumi Kenyalang. Hehehe.


Masa tu ada 10 orang kami yang join benchmarking ke Kota Kinabalu, Sabah. Masa tu memang dah ada dah kes Covid-19 tapi belum lagi banyak kes. Balik jer dari Sabah, barulah seluruh Malaysia gempar dengan peningkatan kes positif Corona yang dikaitkan dengan jemaah tabligh Masjid Sri Petaling. 


Sesampainya di airport KK kami terus bergerak ke Kolej Komuniti Beaufort, yang memakan masa 3 jam setengah macam tu dari KK.


Sampai je di Beaufort, kami jalan-jalan dulu di pekan Beaufort sebab tuan rumah belum lagi bersedia menerima kedatangan kami. Terawal lah pulak. 


Terima kasih warga Kolej Komuniti Beaufort yang sudi menerima kami dari Bumi Kenyalang ni.


Tentatif kami di sana sampai petang tau. So sempatlah rehat dan solat di surau.

Antara aktiviti kami semasa di KK Beaufort. Belajar ukiran sayur dan buah dari pensyarah Kulinari di sana. Tapi part seni macam ni saya memang surrender. Bukan minat saya kot. Keras jer tangan ni. 

Noob sangat pempuan ni.



Ini baru cerita hari pertamanya. Lepas tu kami bergerak pulak ke KK sebab kami stay di hotel di KK. Sabah memang best. Sekarang risau dengan situasi Covid-19 di sana. Kes positif setiap hari melampau-lampau banyak daripada kes kita masa PKP gelombang pertama dulu. 


Sebelum balik wajib ada group photo.

Aktiviti sebelah malam.. apalagi men-seafood laa.. nyum nyum. Itu jer lah kot ringkasan benchmarking kami day-1. Nanti sambung lagi ya.



Kepada rakan di Sabah sana, stay safe semua tau, duduk rumah jer kalau takde urusan penting di luar. Semoga kes di Sabah ada menunjukkan pengurangan dalam masa terdekat ni.