Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Jalan-Jalan Cuti Malaysia. Show all posts
Showing posts with label Jalan-Jalan Cuti Malaysia. Show all posts

31/08/2021

31 Ogos Negaraku Merdeka

August 31, 2021 5 Komen


Gambar 2018 ketika berkunjung ke Tugu Negara. Sengaja bawak #theIMANs jalan-jalan ke sini sempena bulan kemerdekaan. Adik-adik follow saja ke mana Ayah Ibu bawak tapi si kakak memang kagum bila sampai di Tugu Negara sebab katanya sebelum ni nampak di tv dan di buku sahaja. Bila dah di depan mata, memang dia excited. Aneh kan anak perempuan saya nan seorang ni? 

Tahun ke-2 kita merdeka tapi 'terkurung' kerana pandemik. 
Tiada memori terukir pada 31 Ogos 2021.
Apapun, syukur Malaysia masih aman.
Sayang Malaysiaku, Malaysia Prihatin.

 

24/01/2021

Sepetang di Kuching Waterfront

January 24, 2021 12 Komen

Lepak-lepak di Waterfront sebelum PKPB dan sebelum kes Covid 19 mencanak naik di Kuching. Sekarang bertahan dulu berkurung dalam rumah. Keluar rumah pun sebab nak ke ofis atau beli groceries saja. 




Sekarang weekend kita layan Netflix saja. Lebih baik berkurung di rumah daripada terdedah dengan Covid 19 di luar sana. Kita PKPkan keluarga kita sendiri.



 

10/01/2021

Sabah 2020 - Part 4: Kinabalu Park

January 10, 2021 10 Komen

Sambungan trip ofis ke Sabah awal tahun lepas. 


Hari yang sama dari Kundasang kami ke Kinabalu Park pulak. Nak mendaki memang idok lah kan? Jadilah sekadar bergambar je. Nak tengok puncak Gunung Kinabalu cuaca agak berkabus. Tapi takpe, view yang sedia ada pun dah cukup indah. Subhanallah! 


Baca Juga : Sabah 2020 - Part 3: Day Trip To Kundasang & Desa Dairy Farm



Siapalah gerangan mak orang yang nakal sangat tu ye? Hmm..



Selfie lagi. Tengok bos kami sporting kan? Diarah tunjuk, dia tunjuk jugak. Bos yang paling senior tu la. Hehehe.



Ni sempurna lah jugak gambarnya, mintak tolong pelancong dari Jepun ke China.


Sekali lagi, selfie. Hahaha!


Di tandas pun nak bergambar. Member pun layankan saja.


Catatan bergambar hari-hari sebelumnya ada di bawah ni ye.









06/01/2021

Sabah 2020 - Part 3: Day Trip To Kundasang & Desa Fairy Farm

January 06, 2021 17 Komen

Ini ialah sambungan daripada entri Sabah 2020.. iaitu lawatan kerja (benchmarking) kami pada awal tahun lepas. 2 minggu balik dari Sabah terus announce PKP. Nasiblah kami dah plan awal trip benchmarking kami tahun lepas.


Bagi yang nak usha-usha gambar boleh jer klik link-link di bawah:




Setel benchmarking kami jalan-jalanlah pulak kan, bila lagi nak me time bersama kawan-kawan seopis.

 
Day 3 kami ke Kundasang, Desa Fairy Farm & Kinabalu Park.


Layan gambar yuk! Hilangkan kerinduan pada Sabah. Best tau Sabah, memang sesuai untuk bawak famili jalan-jalan. Belum lagi island hopping. Bilalah dapat ke sana lagi.


Rombongan Cik Kiah


Nak bergambar di sini bayar RM2 ye. 


Bersama adik junior.





Sempat jugak interviu abang-abang ni buat kerja. Haha!



Pekan Kundasang. Bestnya semua tempat boleh selfie.



Masa untuk makan!! Semestinya sayap pangang yang terkenal itu.



Dan tempat yang ditunggu-tunggu!!





Penat tunggu q semata-mata nak bergambar di batu ni. Entak apa-apa. Haha!



Tempat wajib pergi kalau ke KK.














Mak-mak pun suka ke sini, apatah lagi kalau anak-anak.


Tak sabar rasanya nak bawak #theIMANs ke sini tapi apakan daya sekarang ni nak ke mana-mana pun takut. Tahun 2020 ke mana je kita? Rumah sajaaaa!! Hehehehe. Takpe, asalkan semuanya selamat. Kita jaga kita k! Nak ke mana-mana pastikan jaga SOP. Masa ke Sabah ni kami masa di airport jer berface mask. Touch down je tak pakai mask. Masa ni Coronavirus belum mengganas lagi di Malaysia. Hmm.. kenangan jalan-jalan sebelum pandemik.


Nanti Kakmim sambung lagi gambar-gambar di Kinabalu Park pulak ye. Daaa~



 

20/12/2020

Pemandangan Malam di Waterfront Kuching

December 20, 2020 12 Komen

Lama dah tak lepak di Waterfront ataupun Tebingan Kuching sejak PKP hari tu. #theIMANs pun excited jer bila bagitau nak lepak Waterfront. 

Diorang cakap dah lama tak jalan kat 'jambatan goyang'. Sebenarnya 'jambatan goyang' tu ialah Jambatan Darul Hana yang menghubungkan Kuching Utara dan Kuching Selatan yang dipisahkan oleh Sungai Sarawak. Kalau dari Waterfront tersergam indah Bangunan DUN Sarawak, yang berbentuk kubah tu. Kalau dari Waterfront nak ke seberang Bangunan DUN tu kita boleh jalan kaki di Jambatan Darul Hana ataupun naik perahu tambang pun boleh. Ada beberapa buah pangkalan untuk perahu tambang yang menghubungkan dengan kampung-kampung di tebingan Sungai Sarawak tu.



Bangunan DUN yang diambil dari Waterfront.

Nampak tak yang kaler purple tu? Itulah Jambatan Darul Hana. Gambar jambatan tak ambik pulak sebab malas nak menapak ke sana. Jauhlah jugak. Hihihi.

Sarawak River Cruise yang menjadi wishlish #theIMANs. Tunggu masa dan cuaca yang sesuai baru bawak #theIMANs ronda-ronda sepanjang Sungai Sarawak sambil tengok sunset dari atas kapal.


Pemandangan Bandaraya Kuching di sebelah kanan dan kampung melayu di sebelah kiri.


Warga Kuching yang jalan-jalan di Waterfront. Sekarang jalan-jalan di sini takde tengok pelancong. Kalau tak, memang ramai je yang jalan-jalan kat sini ambik gambar sambil beli souvenir.


Biasalah ini shot favourite Kakmim.

Kalau bukan musim pandemik kat dataran ni memang ramai budak-budak main skateboard, giant bubble atau skuter. Macam kat Dataran Putrajaya jugak lah lebih kurang.

Jadilah lepas gian nak jalan-jalan. Playing tourist di tempat sendiri. Kah kah!


05/10/2020

Staycation dengan Agoda VIP Gold

October 05, 2020 0 Komen
Staycation? Kalau sebut jer staycation mesti imagine tido hotel kan? Ataupun homestay. Kalau vacation, kita jalan-jalan tapi staycation, memang mereput je lah jawabnya. Kah kah.

Hmm.. Siapa yang excited bila tido hotel? Diorang ni la. Walaupun si kakak ada takut-takut sebab Covid katanya.

 

Actually memang dah lama jugak tak staycation dengan diorang ni. Ye lah dah musim Covid ni siapa yang berani nak check in hotel bagai. Hotel pun tempat PUI kuarantin dulu. Tapi mengenangkan diorang ni, booking jugaklah dari Agoda hari tu setelah sekian lama Agoda terbiar begitu sahaja. Last bukak Agoda hati tu pun bulan Februari hari tu.

Bila dah lama tak bukak Agoda, terkejut jugak hari tu tengok dah tukar status ke VIP Gold. Taktaulah dah lama tukar ke tapi tak pernah perasan, wallahu alam. Kah kah kah.


Aktif berAgoda ni bila PJJ hari tu. Selalu kalau ke sana, selalu check in sebelum atau selepas hadir tugasan rasmi. Lepas tu kalau bawak budak-budak ni pun kalau tak Agoda si ibu, Agoda si ayah lah untuk booking hotel. Pernah jugak husband booking hotel yang telah disita. Pusing-pusing jer cari hotel memang betul dah alamat yang kami pergi tapi dah tak beroperasi. Tapi hotel baru lagi. Hahaha. Itulah kenangan dengan budak-budak 4 orang ni. Sampai sekarang pun diorang masih ingat kes hotel tu.

Last weekend tu kitorang check in ke Grand Margharita je. Bukan first time kat sini, berkali-kali jugak dah. Kat sini swimming poolnya best yang untuk kids tu tapi dah agak dah zaman Covid ni pool tak bukak. Pilihan room pun memang selalu ambik yang river view. Suka tengok kampung-kampung di seberang hotel tu.

Permandangan dari bilik kami, nampak tak Kampung Boyan di seberang tu. Seberang tu dah area Petra Jaya. Nak ke sana naik sampan lah yang paling cepat. Tambang 50 sen je. Selalu kalau bawak pelancong nak beli kek lapis di area Kampung Boyan tu sukalah bawak naik sampan. Biar merasa sikit pengalaman naik sampan. Hihihi.

Oh ya, masa kami staycation hari tu cuaca memang agak tak sporting. Sekarang ni kan memang musim hujan sebelah petang dah petang tu pun hujan. Tengoklah awan kumulonimbus yang berkepul-kepul tu. Plan nak jalan-jalan ke Waterfront pun tergendala sebab bila dah hujan kemalasan pun melanda. Budak 4 orang ni pun syok jer main kat bilik. Siap berendam dalam bath tub lagi diorang. Nak mandi swimming pool tak boleh, sebab tu jugak suka kat sini sebab ada bath tub.

Bilik tak berubah dari dulu lagi. Memang macam ni je. Hehehe.

Pool untuk budak tak nampak pulak. Malam-malam meriah jugak orang dinner kat bawah tu. Kami order grab food jer. Macam tak berbaloi jer nak bayar mahal buffet dinner kat bawah tu dengan budak-budak yang memilih bab makan. Alasan diorang, kamek suka makan masakan ibu ajak. Hmm... alasan yang buat ibu tak jadi nak marah.

Eh, lupa pulak tunjuk bath tub tempat diorang ni berendam sakan. Sukati korang lah nak. Hehehe.

Nampak gaya tahun 2020 ni memang macam tu je. Tak bebas ke mana, tak boleh jugak nak ke mana-mana. Hari ni sepatutnya saya kena fly ke JB, ada kursus. Dah mintak permisi bos, tak pergi sebab risau Covid ni la tambah lagi Sarawak dah ada tatacara baru untuk kemasukan ke Sarawak bermula semalam. Kalau pergi jugak ke JB, balik nanti kena kuarantin 14 hari, kursusnya 3 hari je. Alahai dah terbuang masa kat situ demi kursus 3 hari. Nasibbaiklah hari Jumaat hari tu urusetia kursus pm tepi bagitau peserta dari Sarawak tak perlu hadir. Yeay! Alhamdulillah. JB pun ada kluster dari Sabah tu tau. Belum lagi kalau dalam flight, kebarangkalian terdedah dengan individu yang dah terjangkiti Covid tu memang tinggi. Nasib jugaklah urusetia tak izinkan kami pergi. Er, tapi kursus tu tetap on tau. Pelik jugak sebab ada beberapa bengkel/kursus yang suppose proceed dalam minggu ni dah ditangguhkan. Mungkin dah komit dengan pembayaran hotel lah kot.

Bila dapat mesej ni takdelah rasa bersalah sangat tak hadir sebab saya dah hantar surat pengesahan hadir kursus sebelum tu. Hehehehe

Eh, bercampur-aduk pulak ceritanya. Hahaha. Janji update sebab hari Isnin jer ada masa free sikit. Besok lusa dah sibuk kelas.