Follow Us @soratemplates

13/09/2012

Si gigi sulung

September 13, 2012 1 Komen
Cepat jer masa berlalu
7 bulan dah berlalu

Semalam
Ayah cakap Dek Fan dah ada gigi!

Macam manalah Ibu tak tau
Pelik kan?

"Betol! Check kat sebelah bawah, ada 2 biji dah nak tumbuh."

Ibu pun cuba la seluk kat gusi bawah Dek Fan.
Aah! Betol dah ada tajam-tajam kat bawah.
Seramnya!


Si Domok Cik Puan Lea pun dah tumbuh gigi
Hehehe..


Tahniah ye Ilham Nouri & Irfan Mustaqim



12/09/2012

Kenapa Wordless Wednesday?

September 12, 2012 0 Komen
Korang.
Mengaku blogger tegar.
Tapi kenapa mesti terikut-ikut budaya Wordless Wednesday?

Lainlah kalau blogger chipsmore macam saya.
Yang malas update entri.
Kejap ada, kejap takde.
Nang cun lah bak kata orang Serawak.
Update entri yang bertajuk Wordless Wednesday.

Entri yang setakat post gambar semata-mata.
Baik korang update Instagram jer.

Hah!
Apalagi? Nak update blog ke Instagram?




11/09/2012

Apa jaklah!

September 11, 2012 0 Komen
Macam ne oh?
Mun kita dah lejuk
Dah boring
Dah sik suka
Apa perlu kita polah?
Perlu sik padah ngan nya?

Makin sehari makin boring
Dah sik tekabir air agik dah nak melayan boring
Sik boleh jadi tok

Adoh doh..
Sapa dapat nulong kamek madah ngan nya oh?
Kamek dah sik maok nya agik
Kamek sik tahan camtok agik
Camne tok?

Eh
Nak madah ngan sapa?
Sorang pun sik tauk sapa

Sekda kenak mengenak dengan yang idup atau pun yang mati
Dengan manusia?
Nang jauh far away lah

Sekda kaitan langsung

Apa jaklah ooh!



10/09/2012

Cahaya Mata

September 10, 2012 1 Komen
Sebenarnya sangat susah nak ambik gambar anak-anak saya yang 2 orang tu.
Kakaknya lah yang sangat susah bergambar sekarang.
Ada je songehnya kalau nak digambar.

Tapi, ada jugak lah daripada takde langsung.
Layannn...

Kakak & Adek: Makan-makan kat SCR

Kakak & Adek: Bangun tidur

Abang & Adek: Balik jalan-jalan dengan Adek Azzalea




Dabai fruit aka dabei

September 10, 2012 0 Komen
Dabai fruit atau orang Sarawak panggil buah dabei. Sedap tau.

Gambar ikhlas dari Google

Tapi kalo orang tak pernah makan memang tak boleh masuk. Dulu pernah bawak buah dabei ni masa study, tapi room mate tak boleh masuk rasanya. Masa tu bawak dabei dijeruk kicap, takpe lah, dia takleh makan, akak ni bisa ajer menghabiskannya.

Buah dabei ni hanya terdapat di Sarawak. Selalunya buah ni sinonim dengan musim durian. Kalo musim durian, melambaklah buah dabei ni di pasaran. Kalo buah dabei dah ada di pasar, ertinya dah adalah buah durian.

Selalunya buah dabei ni dicelur dengan air panas sehingga masak dan makan dengan garam. Tak makan ngan garam pun sedap jugak. Rasanya lemak-lemak gitu. Tapi famili saya suka cecah dengan kicap pedas. Pergh, meletop la. Sedap.

Kalo buat jeruk kicap pun sedap jugak. Boleh tahan lama simpan dalam peti sejuk. Tapi yang menu nasi goreng dabei di kedai-kedai makan kat Sarawak tu diorang pakai dabei jeruk yang dah dimasinkan, bukan dabei yang segar.

Baru-baru ni saya try menu lain pulak berasaskan dabei. Dabei celur macam biasa, kemudian dikupas, biji tu buang atau boleh makan juak, cungkil isi biji tu rasanya macam kuaci, hehehe... potong bawang besar, cili, kemudian tumis bawang dan cili, masuk ikan bilis, masukkkan isi dabei, letak garam sikit or kicap manis. Siap! Menjadilah menu baru dabei. Sedapnya makan dengan nasik panas. Hehehe


Mode lapar ni. Grr...




04/09/2012

Tersembul, Terselit

September 04, 2012 0 Komen
Pernah tak terjadi?
Di saat anda tengah kesengkekan
Tiba-tiba di celahan baju ke buku ke fail ke
Ada not-not kertas yang berwarna merah
Atau hijau
Atau lebih best lagi ungu!
Wahhhhh!
Sokaa! Sokaa!

Semalam masa balik kerja
Nak isi minyak dulu
Selaklah tempat letak cd dalam kereta
Nak ambik kad Bonuslink sebenarnya
Tetiba tersembullah not-not merah
Lagi, eh ada lagi
Ada 4 keping!
Hiiiii.....

Teruslah ai isi minyak full tank lagi
Tak payah dah bukak purse u'olss

Suka kan kalau selalu macam tu?

Heppp!
Of course lah
Itu memang duit I

Dulu pernah isi minyak, pecah not 50
Balance selit-selit jer kat mana-mana tempat CD
Sebab tu lah terjadinya peristiwa tersembul terselit semalam




 

03/09/2012

Bila Isnin

September 03, 2012 4 Komen
Kenapa mesti ada Isnin?
Kalau Isnin diganti dengan Selasa, kenapa mesti ada Selasa?
Kenapa?
Faham kan kenapa ada statement ni?

Teringat.
Dulu masa pregnant Irfan, bukak bekal kat pantri untuk breakfast.
Tetiba sorang staff lelaki masuk.

Dia- "Ko masak ke?"
"Aah."
Dia - "Sempat jugak ko masak?"
"Sempat, aku bangun kol 5 masak bekfes."
Dia - "Baguslah, wife aku tak sempat apa-apa, nak uruskan anak-anak lagi"

Tu masa ada Iman Madihah jer..
Aku bangun seawal 5 pagi dia pun masih nyenyak tidur.
Sekarang pukul berapa pun aku awal bangun kalau Irfan terjaga sama aku kena susukan dia dulu.

Sekarang dah lama tak bawak bekal dari rumah.
Tak sempat nak masak-masak di awal pagi lagi dah.
Nak goreng telur pun takut tak sempat.
Sempat jer rasanya.. tapi aku kena gerak awal dari umah.
Nak hantar Irfan lagi.
Daripada terlambat baik aku gerak awal.

Dah taktau nak bekfes apa kat kedai depan tu.
Berapa tahun dah menu sama je.


Rindu budak 2 orang ni!
Sama-sama bising.
Sama-sama masam.
Sama-sama busuk.

Tak puas cuti 3 hari.
Tak sabarnya nak tunggu hari Khamis!




30/08/2012

Salam Eid 1433H

August 30, 2012 5 Komen
12 Syawal
Belom terlambat lagi kan?
Salam Aidil Fitri kepada semua rakan blogger dan silent reader yang membaca entri ni
Harap maafkan jika ada ayat-ayat di blog ni yang menyinggung perasaan kalian
Sesungguhnya saya cuma insan biasa yang tak lepas dari kekhilafan
0-0 tau!

Uhukkk..
Baru pagi tadi update kan?
Ni dah update lagi
Biasalah macam tu
Kalau rasa nak update, update je
Kalau tak, nanti tenggelam berminggu-minggu
Susah jugak kan?

Raya tahun ni, ber-4
Seronok, letih, kecoh
Semua ada

Tahun ni kali ke-2 beraya di rumah sendiri
Tahun ni takde buat open house
Penat bila ada anak kecik (alasan si pemalas)
Huhuhu
Betol, penat tau nak layan si kecik, nak mengemas umah
Part selepas majlis tu yang paling penat
Membasuh, mengemop, mengemas

Apapun kalau rajin saya buat jugak nanti untuk rakan seopis dan rakan-rakan di sekitar Kch
Kalau nak beraya lagi, silalah PM kamek di sitok or FB k
Sesambil reunion bersama blogger
Hihihi

Selamat hari raya dari kami!!!

dan 

kami!





6 bulan berlalu!

August 30, 2012 3 Komen
Pengajaran pagi ni.
Sebelum nak berS3 tu pastikan semua urusan penting dibereskan dulu.
Huhuhu.

Tadi, tengah syok berS3 tetiba rasa nak 'melabur' tu terlalu mendesak-desak.
Nak brek mengejut, SI tengah mencurah-curah.
Tapi bila desakan terlalu keterlaluan terpaksa jugaklah emergency brake.
Bukan apa sayang nak stop, sebab dah seminggu lebih tak bermanja dengan S3.
Amek kau, bila cuti, S3 pun bercuti jugak.
Gulp!
Sila jangan ikut perangai saya ini yea.
Hehehe.
Sungguh membahayakan bagi ibu-ibu bekerjaya yang bila-bila masa boleh dapat surat travelling.
Huhuhu.

Dan.
Inilah dia hero pujaan Borneo.
Irfan Mustaqim dah 6 bulan!!!!

Hensem tak saya?

Irfan masa timbang 6 bulan, 7.1 kg jer
Tapi alhamdulillah Irfan masih setia dengan SI.
Alhamdulillah.
Saya masih bertahan.
Dia semakin-makin aktif sekarang.
Sangat-sangat suka gelak.
Suka bergurau dengan si kakak.
Bila diagah, gelak macam orang buat lawak super maharahaja punya lawak.
Bila si kakak mula menyanyi lagu yang tune ke Laut Cina Selatan, dia mulalah.
Angguk-angguk kepala, goyang-goyang badan.
Comelllll sangat 2 beradik ni bila bersama.
Comelnya perangai hokey, nanti orang kata masuk lif, tekan sendiri pulak.
Orang tak tegur dia, dia yang sibuk tegur orang.
"Heyyhh!" katanya.
Suara garau pulak tu.
Hihihihi.

Dan Irfan dah mula solid food.
Baru start makan bubur nasi - kosong je.
Ibu belum buat lauk lagi.
Sabar ye, tunggu 7 bulan kita makan heavy.


Dan.
Esok cuti!
Semalam start kerja, hari ni last kerja.
Bestnya.



02/08/2012

31 sudah

August 02, 2012 3 Komen
Assalamualaikum buat blog kesayangan, maaf sebab dah lama tak update. Last update sebulan yang lepas. Hari ni genaplah saya 31 tahun lahir kat atas muka bumi ni. Alhamdulillah. Syukran ya Allah kerana anugerah-anugerah terindah yang hadir dan mewarnai hidup saya, iaitu suami, anak-anak, ibu-bapa, adik-beradik dan keluarga besar yang tersayang. Tak dapat dibayangkan macam manalah hidup tanpa mereka-mereka ini.

Blog yang tersayang, Ahad ni saya nak travelling. First time travelling sejak adanya adek Irfan. Adek Irfan dah 5 bulan lebih dah, Risau memang risau sebab Adek Irfan sangat manja dan yang lebih penting Adek Irfan masih lagi menyusu badan. Nak buat stok banyak? Saya bukan jenis yang meriah pun. Buat sekadar yang mampu jer. Selebihnya tawakal je, nasib baik Irfan ada ibu susuan, boleh jugak menumpang susu Adek Azzalea nanti. Dah, takmo pikir lebih-lebih. Cuma nak minggu depan cepat berakhir dan terus menjelmalah jari Jumaat.

Blog yang dipuja, saya kini tengah sibuk dengan Kempen Sehelai Baju Buat Menyapu Si Air Mata. Tak larat nak cerita panjang dekat awak cik Blog. Kalau awak ada FB, search jer kat FB. Alhamdulillah, rezeki anak-anak di Rumah Amal Murni tu mencurah-curah. Semakin dekat hari penyerahan, semakin ramai pulak yang ingin menghulurkan sumbangan. Terharu pulak rasanya bila menerima amanah daripada orang ramai untuk menggembirakan anak-anak yang kurang bernasib baik ni.

Cik Blog, mata saya dah berair dah ni, dari tadi mengadap lappy ni. Nantilah kalau ada masa saya cerita lagi k. Selamat berpuasa.