Follow Us @soratemplates

01/11/2014

Pre-tajuk untuk November

November 01, 2014 0 Komen
Semangat nak update sebab dah ada tajuk nak mengarang. Boleh macam tu? TQ Whiteymommy sebab sediakan tajuk-tajuk untuk November ni ye. Harapnya berterusan lah dapat mengupdate blog ni. Hehehe.

Sepanjang November nih saya akan terus menaip berdasarkan tajuk-tajuk bawah ni:
Boleh ke? Ya..saya tengah mencabar diri saya. Doakan ye!

31/10/2014

29/10/2014

Terselap

October 29, 2014 1 Komen
Ok. Tok kisah #throwback
Mun urang Serawak madah terselap

Ari tok 29 Oktober 2014
Mun 5 tahun yang lepas, ari toklah Kakmim nyerah dirik di SGH
Apa tek nak operate
Sebab baby rilek gilak duduk di dalam nun

Awal pagi dah ke SGH
Tapi sampei jak di Mat Ward lom ada katil
Nurse madah "Pegi jak kitak kuar minum lok, kelak dah beranak sik dapat makan nyaman agik"
Oh, baiklah nurse
Sungguh baik hati mu nurse
Alu lah Kakmim dengna laki Kakmim pegi bekfes
Tapi sik juak jauh ne dijalan mek duak
Nun di Hung Hung ya ajak
Tedah... rasa pelarian jak rasa
Dah lah nak makei gelang hospital ya
Hihihi

Hmm.. yang sik best nya Kakmim sik ingat Kakmim makan apa time ya
Sik apa lah ooo...
Dah lepas minum makan apa indah
Alu nait agik ke wad
Dah ada dah katil
Alu diberik baju pink yang mahal dan kaccc gill ya
Alu dirasuk...berkemas barang apa indah
Alu laki tek balit
Alu lah Kakmim sorang dirik di wad ya
Berserah jak time ya oi!
Hahaha

Ya sehari sebelum ceaser
Esok ari (30.10) baruklah Kakmim dibelah perut
Dan baruklah officially seorang IBU

Ya jak lah tek terselap Kakmim ari tok
Cun gilak timing koh

Oklah. Daaa~


22/08/2014

Malaysia Berkabung #mh17

August 22, 2014 0 Komen
Hari ni seluruh Malaysia menghormati ketibaan jenazah mangsa MH17 yang dipercayai ditembak di Ukraine pada 17 Julai yang lalu dengan bertafakur selama seminit setibanya kapal terbang yang membawa jenaza touch down di KLIA. Sedih. Mereka tidak berdosa tetapi perancangan Allah itu pasti ada hikmahnya. Mereka tetap dipanggil ke alam yang abadi di sana kerana Dia menyayangi mereka. Al- Fatihah buat semua mereka yang beragama Islam. Walaupun tidak mengenali mereka, tetapi perasaan sedih dan hiba tu tetap ada.

Al-kisahnya hari ni kami di ofis ada meeting pengurusan. Masa meeting kami take 5 sebentar untuk memberi penghormatan terakhir kepada jenazah mangsa. Sebaknya.


Beramai-ramai menonton TONTON untuk live telecast dari Kompleks Bunga Raya. Alhamdulillah. Insiden macam ni hikmahnya kita semua bersatu-padu, ye tak? Lepas tu kami sambung balik la meeting. Walaupun sedih dan hiba, hidup tetap perlu diteruskan.

Semoga keluarga dan waris mangsa tabah dan redha dengan ketentuan ini. Sangat sedih melihat gambar adik Abderrahman, satu-satunya anak kepada co pilot Ahmad Hakimi. Comel sangat. Apalah yang budak sekecik tu tau. Agaknya macam manalah mak dia nak explain kat dia bila dia dah mengerti makna kematian tu nanti.

Kiri: Abderrahman dan ayahnya, Kimi... happy jer diorang
Kanan: Abderrahman seakan mengerti kesedihan rakan sejawat ayahnya yang didukung semasa solat jenazah

 
Anak tunggal salah seorang pramugari MAS yang menangis di sebelah keranda ibunya. Hancur rasanya hati ini melihat kesedihan anak-anak ini.


Ya Allah.. peliharalah anak-anak yatim ini ya Allah. Tempatkanlah ibu bapa mereka di kalangan mereka yang beriman di sisiMU.

Al-Fatihah




20/08/2014

Mee tomato simple lagi enak!

August 20, 2014 0 Komen
Sebenarnya semasa pregnant Imran, saya teringin sangat nak buat mee tomato selepas tengok FB member. Bukan makan ye. Tapi nak buat. Nak masak. Sebab saya memang bukan penggemar mee tomato. Kalo nak order di kedai pun saya akan order mee hongkong, adik beradik mee tomato jugak kalo di Sarawak ni.

Semalam.. tercapai jugak hasrat nak buat mee tomato. Walaupun ala kadar, at least dah tak mengidam dah. Mengidam masak! Macam pelik kan? Senang jer nak membuatnya. Bahan-bahan pun mudah yang kita memang guna hari-hari.

Bahan kisar:
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar
Cili kering

 Kuah:
Sup Tomato dalam tin
1 biji tomato (dicincang)
Air rebusan ayam (kalo takde boleh masukkan kiub ayam tu)
Isi ayam (dipotong)
Gula
Garam
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili

Aksesori:
Daging ayam (dicarik)
Fishcake
Bebola ayam
Sayur sawi (dicelur)
Tauhu
Daun sup
Bawang goreng
Tomato
Cili merah potong

Kalau nak pakai seafood (udang atau sotong) pun boleh jer.

Cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik wangi.
2. Masukkan gula pasir dan potongan ayam, tunggu sehingga masak.
3. Masukkan tomato cincang dan sup tomato.
4. Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram.
5. Kemudian, masukkan air rebusan ayam.
6. Masukkan garam, dah cukup rasa, didihkan dan angkat!

Untuk mee pulak.

1. Panaskan sedikit minyak.
2. Masukkan mee kuning.
3. Tuang kicap pekat dan kicap manis.
4. Kacau dan sedia untuk dihidang.


1st batch masa kawan nak datang tu, tak sempat dah nak goreng mee kuning tu. Tapi.. layan jugak. Dah 2nd batch mee tu baru sempat nak menggoreng.


Kalau makan dengan kicap pedas, lagilah layannnn. Hehehe.



13/08/2014

Projek Wakaf untuk Surau SRK Encik Buyong

August 13, 2014 0 Komen
Satu lagi aktiviti Alumni sekolah rendah kami pada tahun ini, iaitu projek wakaf. Alhamdulillah 1st aktiviti iaitu Reunion Raya dulu dah berjaya dilaksana dan mencapai objektif. Diharap aktiviti kali ni pun begitu juga... mendapat sambutan alumni. Insya Allah