Follow Us @soratemplates

27/06/2020

Tuk Tuk For First Timer

June 27, 2020 0 Komen
Dari PKP sampailah PKPP ni #TheIMANs 4 beradik belum lagi ke shopping mall. Last mereka ke shopping mall ialah sebelum PKP ari tu, 15 Mac 2020, tu pun sekejap je ke Aeon untuk beli baju raya lepas tu terus jer balik. Nasib baik jugak kami shopping terus baju untuk diorang raya walaupun tak dapat beraya at least adalah jugak baju raya kan? 

So sejak PKP ni memang kami laki bini jer lah keluar. Masa PKP1 dulu masa tu tak boleh berdua dalam 1 kereta tapi Encik Suami benarkan Puan Bini ni keluar top up stok dapur seminggu sekali. Dia takut bini dia stress tak keluar umah kalau dia pegi shopping barang dapaur. Pastu si bini pulak memang tak harap laki dia nak beli barang barang, kalau sikit jer takpe lagi, kalau banyak heeee baik Kakmim sendiri pegi.

Kami selalu dating sejak selepas raya... haha! Masa sebelum raya tu jarang jugaklah nak ke shopping mall, mungkin sebab puasa jugak kot. Tapi lepas raya, hampir setiap minggu kami dating. Hihihi. Baru lah merasa dating lagi. #theIMANs pun dah tak kisah dah kami dating sebab kalau balik jer mesti ada habuan untuk diorang. Ye lah sebelum dating tu macam² dah diorang pesan.

So hari ni kira 1st time jugaklah dating siap makan². Selalunya shopping jer pastu tapau makanan then balik umah makan dengan #theIMANs. Hari ni special sikit, kitorang lunch kat Tuk Tuk. Lama dah rasa nak makan kat sini tapi barulah hari ni berpeluang nak try.

Kami try set A tu yang ada Tilapia sup tomyam sebagai main course nya

First time makan kan taktau lagi set mana yang sedap & berbaloi. So pilih set A tu sebab dapat makan ikan, dapat makan tom yam jugak. 2 in 1. Kakmim ni kan hantu ikan, wajiblah makan ikan, lagipun setiap set tu memang ada chic wing goreng.

Sementara tunggu order.. hihihi


Bila menu sampai. Berdebar jugak, agak-agaknya habis tak tomyam tu? Haha


Banyak jugak portion nasiknya, beras wangi pulak tu. Kangkung goreng belacan tu pun sedap. Chic wing pun sedap cicah pulak dengan sos thai.Yummy!!


Setiap set tu memang termasuk 2 air, milk tea & green tea. Milk tea tu biasa jer, green tea pulak memang rasa green tea la.. hahaha... Kakmim memang bukan peminat green tea so green tea biar je Encik Suami uruskan. Kah kah.


Makan time!! Kita selfie dulu 😀

So lepas ni boleh dah bawak #theIMANs makan kat sini sebab dah tau dah nak order apa. Boleh jer set A tu makan untuk 6 beranak, just top up nasi je.  Berbaloi-baloi. Tapi entah bilalah ada keberanian nak bawak diorang 4 beradik tu ke shopping mall.








 




18/06/2020

Kisah Si Dia Diarahkan Kuarantin

June 18, 2020 1 Komen
Ini cerita masa PKP hari tu, bulan April. Kecoh dalam grup family IL yang biras sis telah positif C19. Tetiba je kan? Ya, dia memang ada demam sebelum PKP lagi tapi tak sangka pulak dek kerana C19 ni rupanya. Tapi kalau diikutkan sebelum PKP awal bulan Mac, tapi dia positif dah awal April dah. Tapi nak buat macam mana kan, dah positif kenalah terima kenyataan.

Dan... dan.. yang tak bestnya mestilah close contact pun akan kena saring. Dipendekkan cerita husband sis ialah 2nd contact dengan biras ni. Bila orang ofis dah tau, terus segeraaaa bos arahkan dia balik rumah, sampai jer umah terus ada doktor lain pulak call interviu dan segera kena suruh kuarantin di pusat kuarantin petang tu jugak. Huhuhu. Perasaan? Jangan cakaplah bila dah terpisah kerana kuarantin tu. Kalau yang positif tu, lagilah perasaan tu macam mana kan? Entah balik lagi ke rumah ataupun tak.

Sis sejak awal PKP lagi memang dah ready mental, dah fikir bilik mana akan digunakan untuk self kuarantin di rumah. Mental seorang isteri frontliner yang bekerja pulak di hospital Covid ni memang kena selalu bersedia. Apa-apapun boleh berlaku so bila kena arahkan kuarantin di pusat kuarantin tu, teruskan je, sis is redha demi kebaikan kami sekeluarga.

Dan yang paling pelik, famili IL pulak takde pulak KKM call untuk saringan. At last ada jugak KKM call untuk buat saringan tapi agak lambat lah, berbanding husband sis yang 2nd contact. Kemas² barang untuk check in di pusat kuarantin, makan² sedap dulu then husband pun pegilah hantar diri ke hostel Akademi LHDN tu. Adik² sis tanya, tak ambik gambar ke? Sedih la wei dalam hati walaupun muka takmo sedih² pun so bila sedih takde perasaan pulak nak ambik gambar bagai.

Sehari di pusat makan ok lagi. Caterer ok makan pun sedaplah. Hari ke-2 dah makanan tak sedap, caterer tukar kot sebab packaging pun lain. TV ada tapi tak boleh nak tengok, so husband dah mati kutu. Dah boring, nak movie untuk membunuh rasa kebosanan tu. Nak guna data henfon, hmm... ada berapa hari lagi nak stay kat sana. Nak tak nak sis  pun download la movie, banyak² movie sukati jer lah sis download, pastu kena beli stok untuk hantar stok kat dia jugak, husband sis nak maggi cup, takkan nak bagi maggi je. So terjadilah stok makanan seperti di bawah. Dalam tu memang ada pelbagai jenis biskut, kacang, coklat, air kotak, macam² lah. Hahahaha. Biasalah kan bila orang pempuan menyopping. Tapi sis memang terer packing kan? Hahaha.

Dan rasanya bila nak ke pusat kuarantin tu, tu lah 1st time sis drive agak jauh, dah lama tak driving jauh. Selalu ke Mydin area rumah je. Ni ke pusat bandar, lalu sekatan jalan raya polis tapi nasib baik masa sis pegi tu diorang tengah tukar syif, so takde tahan² orang. Lagipun sis sorang je, takde apa yang nak ditakutkan.

Sesampainya di Akademi LHDN tu memang agak seram perasaannya. Sunyi sepi je. Dengan kuatnya bau Clorox bila bukak jer tingkap kereta. Ada beberapa kanopi kat depan lobi dan 2 orang petugas kesihatan yang lengkap PPE pun mendekati kereta sis. 

Ye, puan.. boleh saya bantu?

Oh, saya nak hantar barang husband. Bilik 313.

Okay, boleh nanti kami hantar. 

Dan dia pun bukak pintu, ambil beg, tutup pintu dan sis pun terus gerak. Macam tu je. Memang sekejap sangat urusan. Alhamdulillah dipermudahkan.

Dan husband sis pun terus dapat barang²nya. Rupanya petugas tadi kenal husband sis, dia terus naik nak hantar depan bilik. Husband sis cakap selalunya kalau ada famili hantar barang petugas ni akan hantar sekali masa nak hantar makanan sebab diorang akan naik masa nak hantar makanan je. Tak naik sesuka hati ke bilit PUS. Alhamdulillah sekali lagi, dipermudahkan jugak urusan kami.





Dan yours truly, selfie sikit lepas keluar jauh sikit dari rumah. Lepas balik terus spray² disinfect kereta dengan air Clorox, dan mandi!! New norm kan. Baju pun sama. 3x keluar sehari, 3x lah bertukar baju dan seluar, sebab tu masa PKP tak suka pakai jeans, hahaha

Dan selepas 2x swap, husband pun dapat release order, selamat dikuarantin selama 9 hari di pusat kuarantin. Kenapa 9 hari? Diorang kira last day contact dengan 1st contact sebab husband diarah kuarantin hari ke-3 selepas contact dengan mertua.


12/06/2020

Raya PKP Family Potrait

June 12, 2020 2 Komen
Gambar famili di hari raya ni suatu kemestian. Tahun ni raya PKP memang sejarah habis, solat raya berjemaah di umah, baca khutbah pun ketua keluarga sendiri. Sampai ada budak yang tertidur semasa Ayah baca khutbah... hahahaha

Abang kakak fokus dengar Ayah baca khutbah, dia naik atas sofa terus layan mata.. haha

Gambar di pagi 1 Syawal dari #imanfamilia

Yeah.. saya dan dia

Saya, dia dan mereka, mak & bapak sis

Tema raya PKP ialah hijau!! Korang pulak kaler apa tahun ni?



05/04/2020

Daging Masak Hitam Sarawak Versi Simple

April 05, 2020 0 Komen
Hai! Dah nak masuk hari-19 kita di bawah PKP fasa ke-2 kan? So far dah adapt jugak lah dok umah jer, tak ke mana. Hari sekolah sibuk dengan anak² buat kerja sekolah. Ada yang kena online, ada yang offline. Setel kelas anak² baru la dapat masak, setel masak baru lah dapat bukak file² tugas hakiki di ofis yang dihantar di Telegram. Rutin harian PKP macam tu lah. Cukup masa, lipat kain sambil layan netflix. Hehehe.

Korang pulak macam mana? Ok? Anak-anak sihat? Rasanya sekarang lagi selamat duduk rumah daripada berpeleseran kat luar tu. Yang frontliner yang terpaksa bekerja tu apa boleh buat, memang dah tugas mereka. Ayah IMAN pun antara frontliner jugak tapi nasib jugaklah dia dah tak terlibat sangat dengan klinikal, banyak management je so ok lah walaupun serammmmmm tu tetap ada. Bila dah namanya keja kat hospital, risiko tu memang tetap ada. Huhu.

Aha... bila PKP ni kan, siang malam memang makan kat umah, beras pun derasssss je. Siapa macam tu? Kita geng. Hehehe. Dengan budak-budak yang sedang membesar umur 6-11 tahun ni, memang asyik lapar ke kerjanya. So sepanjang PKP ni memang Kakmim abadikan, chehh.. abadikan ye... gamba-gambar menu musim PKP di IG Kakmim. Nanti-nanti boleh lah KLMJ zaman PKP. Nak abadikan di blog leceh sikit la nak menaip panjang-panjang. Ni pun tetiba ada perasaan nak menaip. Hahaha.

Hari ni hari Sabtu, selalunya hari Sabtu memang hari yang agak busy, tak lekat di umah sebab banyak program #theIMANs hari ni. So selalunya Sabtu memang makan kat luar. Musim PKP ni nak makan kat luar memang tak lah, nak order? Masih rajin lagi nak masak ni. Hihi. So hari ni masak special sikit untuk diorang. Daging masak hitam Sarawak. Selalunya kalau time kenduri memang daging masak hitam ni lah menu wajib yang akan dicari-cari. Memandangkan musim PKP pun tak boleh kenduri, kita masak je menu daging hitam kenduri hari ni.

Tadaaaa.... daging masak hitam version simpleeeee sesuai untuk musim PKP. Hahaha!


Resepinya senang jer. Kan dah kata version simple kan?

Bahan utama
Mestilah kena ada daging fresh atau frozen 

Bahan tumis
Minyak masak
Rempah 3 sekawan
Bawang merah + bawang besar - dipotong
Bawang merah + bawang putih - dikisar
Cili kering - dikisar
Halia + Serai - dikisar
Serai - diketuk
(Cili, bawang, halia ni korang agak-agak sendirilah ye ikut kuantiti daging korang)
Setengah mangkuk kismis hitam - rendam dengan air panas kemudian tumbuk atau blend

Bahan perapan
Gulapong 
2 sudu besar peanut butter
Halia + Serai - dikisar 
Kicap manis 

Cara-cara membuatnya:
1. Perapkan daging yang siap dipotong dan dibersihkan dengan bahan perapan. Semakin lama diperap, semakin mesra gitu, kata orang-orang tua. Kalau daging tak banyak, dalam 15 minit pun dah ok.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 sekawan dan bawang merah & bawang besar potong.
3. Masukkan bawang merah + bawang putih yang dikisar, kacau.
4. Masukkan halia + serai yang telah dikisar dalam sesudu.
5. Masukkan serai yang dah diketuk dan cili kering yang dah dikisar, masak hitam ni selalunya tak pedas so tak payah letak banyak. Kacau sehingga pecah minyak & naik bau.
6. Masukkan perapan daging sekali dengan air perapan. Kacau sebati.
7. Masukkan kicap manis + kicap masin, agak-agak koranglah.
8. Tunggu sehingga kuah agak kering.
9. Bila daging dah agak-agak empuk, masukkan kismis yang telah ditumbuk dan kacau rata.
10. Pastikan daging empuk, biarkan mendidih dan tutup api. Siap!!

Untuk daging masak hitam ni, Kakmim tak letak garam dan perasa sebab semuanya dah cukup rasa. Tapi korang boleh jer sesuaikan dengan lidah korang. Dan satu rahsia nak kuah jadi pekat ialah dengan masukkan kismis tu tadi. Tak letak pun takpe, kalau letak lagi mengancam lah. Hahaha!

Macam ni lah rupanya kismis yang telah ditumbuk. Kakmim guna lesung batu je sebab tak banyak. Alkisahnya bila PKP ni kita guna je bahan-bahan yang sedia ada kat umah. Kismis ni sebenarnya kismis Sun Maid #theIMANs. Hahaha. Tetiba teringat ada stok kismis diorang, apalagi guna je lah apa yang ada kan? Kih kih kih.

Amacam? Simple je kan? Tapi rasa mewahhh. Haha. Angkat bakul sendiri lah tu. Kalau ada nasik minyak lagi mantap. Kalau nasik minyak Kakmim suka guna minyak sapi, dan minyak sapi pun dah habis sebab dah buat nasik tomato hari tu so kita makan dengan nasik putih je. Puas hati youu bila anak-anak makan dengan berseleranya.

Malam pulak, kita gunakan apa yang ada, kita buat mee goreng daging hitam pulak. Yeehaaaa!!! Sedapnya tak terkata. Actually semalam Ayah IMAN cakap nak makan mee goreng daging. Kita kasi on saja malam ni kebetulan ada stok mee kuning. Nampak tak, memang isteri mithali kan? Kah kah kah.

Haip!! Telor mata tu Kakmim yang punya. Diorang semua kat umah ni tak kisah pun telor mata ni. Selamat laa telor Kakmim tu. Hihihi.

Oklah.. tu jer sharing untuk malam ni. Tetiba terajin pulak nak menaip panjang lebar ni. Daaa~





29/03/2020

SAKIT

March 29, 2020 0 Komen
Hai!! 

Rupanya bulan Februari hari tu ada 1 entri je ek? Tak perasan pulak Kakmim. Hahaha. Memang langsung tak jenguk pun kat sini. Memang ada teringat nak jenguk tapi entahlah macam takde masa pulak kan? Hey, alasan kan?

Hmm... apa kabar semua? Macam mana hari-hari korang #stayathome ni? Tak sangka pulak kan Covid-19 ni dah seserius ni kat Malaysia ni. Kat Kuching sendiri pun dah macam nak red zone dah. Memang takut jer rasa nak keluar rumah. Sekarang sape-sape je boleh jadi carrier. Scary sangat berperang dengan musuh yang invisible ni. Hmm..

Sepanjang PKP ni Kakmim aktif kat IG je. Memang sengaja buat #foodlog semasa PKP. Untuk memori di kemudian hari nanti, kalau umur panjanglah kan? Bila dok umah memang masak jer lah kerjanya. Walaupun WFH (work from home) dapur memang tak boleh tak masuk. Biasalah ada 4 orang budak yang lasak yang sedang membesar, nak main kat luar rumah tak boleh, bila main kat dalam umah jer, boring-boring diorang cari makanan. Nak tak nak memang nak kena bagi diorang kenyang.

Dah dekat 2 minggu berkurung dalam umah ni, memang ada 1 lagu ni memang terngiang-ngiang jer di telinga ni yang selalu #theIMANs ni nyanyi. Kadang-kadang diorang tukar lirik. Sampai Kakmim pun tercari-cari jugaklah apa nama lagu yang diorang suka nyanyi tu. Rupanya lagu SAKIT. Hahaha.

Ni haa... SAKIT lah sangat telinga Ibu ni dengar diorang asik nyanyi lagu ni..

==============================================

SAKIT - YONNYBOII (feat ZYNAKAL)

Kalau kau rasa tak dihargai
Tutup la mata pegang la hati
Kalau kau rasa diri kau sunyi
Jangan bersedih
Aku disini

Walau hidupmu tumpas
Ku akan beri kerjasama..
Bangkit wahai hidup ini tak
Sempurna...

Jangan selalu bersedih
Ku juga selalu terleka
Kesilapan lama bakal jadi
Rama rama...

Tapi aku sakit bila ramai
Keji...
Sakit aku bukan dihati..
Jadi sakit aq pendam sendiri..
Rasa sakit ini tak akan berhenti...

Mergerti...
Ku terpaksa hadap walau
Penat lari..
Ku terpaksa jatuh bila
Penat diri..
Ku terpaksa hilang walau
Ramai cari

Aku lupa ingatan
Jadi tolong ingatkan
Saat luar kawalan
Jadi tolonglah pesan

Tolonglah aku kawan
Aku ni manusia
Ku buat kesilapan
Ku manusia biasa

Percayalah
Ku berpegang tangan
Jika engkau memerlukan
Jadi tolong jangan segan

==============================================

Familiar tak lagu tu? Siang malam diorang nyanyi memang bernanah jugak lah rasa telinga ni dengar berulang-ulang kali. Bukan sorang, 3 orang tau suka ulang nyanyi lagu ni. Hmmm...

Rasanya lepas ni dengar je lagu ni mesti ingatlah masa PKP menentang Covid-19 ni.

Korang pulak apa memori sepanjang PKP 2 minggu ni? Bertabahlah semua ye ada 2 minggu lagi kita kena #stayathome ni. Jaga diri semua tau! Stay clean, stay healthy, stay safe, stay at home.

Semoga Kakmim rajin untuk update lagi. Daaa~