Follow Us @soratemplates

20/03/2009

Gambar Penyeri Entri?


Dulu masa aku mula-mula blogging aku tak pernah letak gambar aku sendiri. Selalunya aku cuma akan letak gambar yang berkaitan dengan entri yang aku publish jer. Kenapa ye?


Kerana.... dulu. Tahun 2004 - blog belum lagi terkenal. Dan blogger pun ala-ala 'menyembunyikan diri' lagi. Malu-malu nak interframekan diri di dalam alam siber nih. Sebab dulu ramai blogger yang aku kenal memang aku tak kenal pun muka diorang. Sampai sekarang ada yang dah lost contact pun dan masih belum tau lagi sama ada blogger tu wujud ke tak di atas muka bumi ni.


Sekarang? Tak sah publish entri tanpa gambar. Termasuklah blog aku ni. Aku pun dah terikut-ikut dengan trend blogging sekarang. Orang cakap kalo banyak gambar orang suka masuk blog kita. Kekadang orang tengok gambar jer bukan nak baca entri.


Hmmm... terpulang ler kan? Setiap orang ada objektif dan nawaitu tersendiri kenapa nak blogging. Kalo dia nak blogging sebab nak jaja muka, jaja apa yang dia makan, yang dia beli, mana dia pergi, itu kan hak individu. Kita tak boleh nak larang pun. Dah namanya personal blog kan? Dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia pun tak pernah menyebut pasal penyiaran gambar-gambar peribadi di blog kan? Maknanya memang tak haram la nak publish apa-apapun hak milik peribadi di blog.


Tapi risiko tu sendiri mau hengat la. Jangan sudah terhantuk baru nak terngadah. Lu pikir la sendiri.


post signature


13 comments:

  1. mira : btul btul btul.. tapi kalau setakat penyeri tak salah kan.. buat ilang boring asyik dok baca.. lagipun ada pepatah : picture worth a thousand words...

    ReplyDelete
  2. ~ lately nih amy dah jarang jaja muka. takut hilang seri. kahkahkahkah.... ~

    ReplyDelete
  3. mendalam jak kata kata kitak tok kak miraa...

    ReplyDelete
  4. fila,
    apa yg betul ek? hehhee

    amy,
    hilang seri? apakah..???
    erkk...

    katie,
    mendalam kh?
    xda kaitan dgn yg idup atau yg mati ah..
    no hurt feeling k

    ReplyDelete
  5. Betul tu ira,blog kita,kita punye suke la kan,klu org nk komen kita terima,klu x komen pun kita minta..kan?

    ReplyDelete
  6. ikut nawaitu seseorang..hehe... ada juak blog yg xda gambar lgsg tp entri nya sgt mrangsang otak...

    ReplyDelete
  7. sy lngsg x tnjuk muke...
    hehe

    ReplyDelete
  8. Aok..dalam makna entry mira tok. Ney ndak nya.. mesti takut mukanya kenak superimpose mek klak eheheeehehe....

    ReplyDelete
  9. yeeerrr.. bahya juak statemen ktk tok ehek.. kmkbaruk jak nak engkah gambar ngegeh alu sik jadi hehehehehe...

    sekda bah.. guro jak.. engkah lah papa gambar pun asalkan bukan gambar xxx.. tapi mun detail gilak bahya juak owh...

    ReplyDelete
  10. hai mira.. kamek la maseh cuak2 nak sor muka lem blog.. tauk kenak? mek takut nak, mun mek jalan2 siney2 terserempak dengan blogger yang cam ngan muka kamek, tapi mek sik ngelala (I'm not good with faces) dan mun blogger ya kelak tegur ka, senyum ka kat kamek kelak mek kede sebab kamek sik cam nya tapi nya cam kamek.. paham sik? heheh..

    ReplyDelete
  11. sis lin,
    hmm.. x kesah janji puas ati dgn apa yg kita buat

    ultraman,
    yup... itu benar... selalunya entri yg berbtk diskusi x perlu gambar... sbb nk nyuruh kta berpikir jak

    amer,
    x tnjuk muka lgsung pn 1 hal... antara ikhlas ke x... hehehe... jgn marah

    audio,
    x takut pun cuma mun mengarei gilak muka di net tok susah juak... cm keja kmk tok ada pelajar... susah juak bah..

    onggon,
    aie... engkah jak... x bermaksud xleh engkah gambar... kmk pn ada juak engkah gambar nk... tp berpada2 juak lah..

    makmoden,
    kmk pernah berperasaan gia... even bila gi pasa mun nangga urg tertangga2 kita mst alu perasan... mok nyatok pernah nangga muka ku lam blog.. hahahaha

    ReplyDelete
  12. at the end, mmg hak blogger tu itself kan mira?

    mcm ayu, kalau dh biasa g sana sini blog org, tak kisah pun ada pics or not.. but, kalau inti[ati ada explain on sumthing, better bubuh la kasi terang kan?

    ReplyDelete
  13. mun blog bes cam oon sik pelu gambaa! dah lekak lekek tetak!

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥