Follow Us @soratemplates

12/07/2010

ESQ165 haram?

Bagi yang pernah membeli dan membaca Mingguan Wanita, kolum ESQ bukanlah satu yang asing bagi anda. Tapi, baru² ni isu ESQ menjadi 1 topik panas pulak di media. Benar ke ESQ haram? Kenapa? 

Saya cuma membaca dan belum pernah menjalani latihan ESQ. Bagi saya, benda² yang melibatkan spritual macam ni takkan terlalu mudah untuk mempengaruhi kita sehingga menyeleweng dan memesongkan akidah. Setiap manusia dikurniakan akal untuk memikirkan seuatu yang baik atau buruk, sama ada boleh diterima akal ataupun tak. Dan yang menjadi tunjang kepada semua tu, mestilah IMAN. Kekuatan iman itu adalah asas untuk kita menilai sama ada sesuatu tu menyalahi hukum Allah ataupun tak. Lain-lain, tepuk dada, nilaikanlah iman anda.

Itu hanya pendapat saya. 

Masih tak tahu apa it ESQ? Sila layari laman web ESQ di SINI atau di SINI.


4 comments:

  1. Family mek, kawan2, semua dah join training kak... kmk pun x paham siney kah nya nyuroh jadi haram... rasa macam makin kuat adalh.. makin paham apa lah erti kita hidup tok... haiyaa.... macm2 jak urang tok... mufti pun da join juak training ya... ulamak kat swk pun da juak join... sampei satu tahap nya amdah, 'Mun lah nya mati sebelum g training ya, nya asa nya akan mati dalam kerugian..."

    ReplyDelete
  2. entah lah.. hanya org yg dh ikut training ya jak leh menilai

    ReplyDelete
  3. kmk penah ikut unofficial esq way of life 165 tok..so far..ok..ok jak koh.. kenak hoh..cdak madah liberalism..mmm..mungkin cdak yg tauk selok beloh nas2..dan ayat al quran tauk kali..sbb ada madah perterjemahan dan nas2 yg sik betol.

    ReplyDelete
  4. Assalamu'alaikum...

    Buat julung kalinya dibawakan ke Malaysia !

    ESQ Parenting Seminar
    "Better Parenting for a Better World"

    Pada 10/10/10 (Ahad)
    di SACC, Shah Alam
    akan dibawakan khas oleh Pengasas Model ESQ, Dr.(H.C.) Ary Ginanjar Agustian..
    (Penerima pelbagai anugerah dalam bidang pembangunan dan pembentukan karakter)

    Harga : RM740
    Promosi : RM1180 utk suami&isteri (2 org) - terhad hanya untuk pasangan sahaja
    Untuk : Ibu, bapa, bakal ibu, bakal bapa, pendidik dan mereka yang berumur 18 tahun keatas dan yang ingin mengenali dan mengeluarkan potensi fitrah manusia yang luar biasa.

    Apa yang akan anda dapati dari seminar ini ialah :

    (i.) Fahami peranan & tanggungjawab sebenar sebagai ibubapa yang menjadi faktor utama pembentukan dan perkembangan personaliti anak.
    (ii.) Ketahui bagaimana cara untuk mendorong kecemerlangan karakter & potensi diri anak yang mungkin selama ini tanpa disedari kita telah menghalang anugerah Yang Maha Esa ini pada mereka.
    (iii.) Pendidikan anak tidak cukup hanya sekadar intelektual, maka singkaplah bagaimana cara untuk mencemerlangkan sumber emosi dan spiritual anak
    (iv.) Penyatuan perbezaan pasangan dalam mendidik anak.

    ''Berikan yang terbaik buat permata hati.. Ibubapa cemerlang dambaan setiap insan''

    Untuk pendaftaran dan informasi lebih lanjut tentang training ESQ, sila hubungi ESQ di talian: (03) 7728 1650 / 7725 1651,

    Terima kasih.

    Wassalam..

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥