Photo Diary #12

Alamak.. minggu lepas rupanya ada banyak gambar untuk dokumentasi kerja je. Tak banyak pun gambar dalam gallery. Ini je lah yang saya ada.

Balik rumah mak sebelah petang, mak cakap bapak beli sayur kacang bendi. Banyakkk! Saya cakap, "nak lah mak." "Haaa... ambiklah banyak sangat ni bukannya makan banyak pun," cepat je mak balas. Mak cakap bapak nak makan masak rebus je. Eh eh saya pun blink blink jugak bila dengar menu tu. Idea! "Nak buat rebus jugaklah mak, nanti goreng ikan masin, sedap tu". Maka, samalah menu kami anak beranak malam tu walaupun di rumah yang berlainan.

Isi minyak di Shell, staf Shell edarkan ikan masin gonjeng. Sedekah kak, katanya.

Teka apa ni?

Aydin dan buah kegemarannya. Buah anggur yang difrozenkan. Sedap.. rasa aiskrim tapi buah. Macam mana tu? Macam tu lah, try lah beli anggur then masuk dalam freezer lepas tu baru makan.

Lama pulak tak minum air guava ni. Member yang jual produk Amway promote, apa lagi kita membelilah. Sedap, just tambah air Cuckoo je. Nak sejuk, masukkan ais. Tak perlu buat manis-manis, just manis-manis buah dah sedap.

Cerita kerja di hari Ahad. Almaklumlah penjaga opis. Sorang-sorang pun layan. Hihihi.

 

16 Comments

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥

  1. alamak kita x makan bendi.. eh eh anggur frozen??? iskk next time nak try juga la buat camtu..

    ReplyDelete
  2. mcm best jak polah anggur frozen. Bendi kmk biasa goreng belacan / goreng kicap. Mun sik pun tambah dalam kari jak. Sik pernah gik try bendi rebus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak manis kata org tua.. rebus pirit belacan bawang potong2 ajak.. nyaman pakei sirup

      Delete
  3. MZ dan ariff peminat anggur tp so far tak pernah lg buat anggur jd frozen gitu hehhehe tp MZ gigi tak tahan ngilu nak mkn brg2 frozen/sejuk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. X tahan ngilu mmg x dpt mkn anggur ais ni.. hehehe

      Delete
  4. Pasti anggurnya jadi terasa kriuk ya Kak? Atau tetap lembut hihi kenapa jadi penasaran, awalnya saya kira itu kue ternyata anggur yang dibekukan .. keren eh.

    ReplyDelete
  5. bendi fav sangat ni biasa saya masak asam rebus,makan nasi kuah banjir..sedap ye Aydin anggur frozen rumah aunty ada juga anggur frozen,dah lama membeku sebab tak ada sape yang nak makan

    ReplyDelete
  6. Beli minyak, dapat free ikan masin πŸ˜€. Moga murah rezeki pemberi.

    Tak pernah lagi cuba frozen-kan anggur. Tapi gusi dah sensitif ni tak boleh nak kunyah sejuk gitu.

    ReplyDelete
  7. Pernah buat anggur frozen.. Sedap jugak.

    ReplyDelete
  8. Pernah buat anggur frozen.. Sedap jugak.

    ReplyDelete
  9. Emmm..ikan asin...sedap kak pakai nasi hangat saja sudah nikmatπŸ‘

    ReplyDelete
  10. Okra 😍😍😍. Saya juga suka sayur ini kak. Tapi biasa lebih suka makan gitu saja dengan sambal belacan atau masuk dalam kari πŸ˜„. Kayak di lauk nasi kandar 😁

    Anggur kami sekeluarga sukaaa sangat. Tapi tak berani masukkan freezer. Krn sensitif tenggorokan. Ntah kenapa anak2 jadi batuk kalo habis makan dingin2. Saya pula gigi ngilu kalo kunyah dingin sangat begini πŸ˜….

    Nampaaak fresh sangat itu guava merah yaa. Memang bagus khasiatnya. Saya lebih suka guava di jus drpd di makan langsung. Tak suka baunya.

    ReplyDelete
  11. sedap tgk anggur frozen tu..air guava tu fav

    ReplyDelete
  12. mim memang kerja ahad ye..amboiii..makan anggur frozen..x pernah cuba lagi tapi nampak menarik la..hehehe

    ReplyDelete
  13. suka bendi tapi x pernah masak sup mcm tu plak
    wah..anggur frozen....sedap ek? leh try nanti

    ReplyDelete
Previous Post Next Post

Contact Form