Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Iman's writes. Show all posts
Showing posts with label Iman's writes. Show all posts

03/07/2021

PdPR PSV Tahun 1: Buat Origami Sampan

July 03, 2021 11 Komen

Hai onti angkol.
Minggu lepas PSV Awan kena buat origami sampan.
Setiap minggu PSV kena buat sesuatu.
Sampan ni Ibu ajar sebab senang boleh lah Ibu ajar.
Selain buat sampan Ibu selalu jugak buat aeroplane untuk Awan.

Macam biasala lepas siap cikgu suruh ambik gambar dan hantar ke wasap cikgu.

Ini kacang je nak buat.
PSV minggu ni kena buat boneka.
Awan tak buat lagi ni.
Hihihi.

 

03/04/2021

Catatan Si Kakak 2018

April 03, 2021 9 Komen


Godek-godek FB pagi ni tetiba terscroll post tentang si kakak. Si kakak ni memang suka menulis dan menconteng. Nah! Catatan Iman pada 2018! Rupanya ada hati nak jadi blogger terkenal. Hihihi!


Iman antara push factor kenapa saya aktif blogging dulu. Ye lah anak pertama ada je nak diupdate. Sampai member-member blog yang follow sejak saya bertunang, buat persiapan kawen dan sehingga pregnant teruja nak tengok baby bump saya masa 2009! Mungkin sebab tu lah kot Iman pun suka menulis. Kalau digilap mungkin boleh pergi jauh sebab sekarang memang dia suka belajar bahasa. Sekarang dia suka belajar bahasa Jepun. Dia ada buku nota vocab bahasa Jepun nya. Saya tanya kenapa taknak belajar bahasa Korea, dia cakap dia suka bahasa Jepun. Tapi saya rasa sebab dia suka tengok anime Jepun. Tu yang sampai nak belajar bahasa Jepun tu.


Ibu Ayah tak kisah anak-anak Ibu Ayah nak jadi apa besar nanti. Nak belajar di Jepun pun Ayah dah bagi green light. Janji pandai jaga diri sendiri. Tapi kakak ni cita-cita nak jadi doktor veterinar. Hmm.. memang tak samalah dengan Ibu masa kecik dulu.

12/03/2021

Salam Jumaat

March 12, 2021 24 Komen


 Assalamualaikum semua sahabat blogger Ibu

Hari ni Alan ada sambutan Israk Mikraj di sekolah
Sebab tu Alan pakai jubah putih sebab cikgu cakap tema warna putih
Ok tak? Ibu beli jubah ni di Mydin petang semalam
Sekali dengan kopiah
Alan sendiri pilih kaler putih + kelabu
Alan suka sangat
Terima kasih Ibu!


Jubah ni labuh sedikit sebenarnya
Tapi Ibu sempat jahit supaya tak labuh sangat
Kemudian barulah Ibu basuh
Tapi Awan cakap Ibu jahit sendiri jubah ni
Ibu iyakan je
Sebab tu Awan cakap Ibu pandai jahit... cantik pulak tu
Tapi Ibu tipu Awan
Alan tau Ibu beli di Mydin
Sebab Alan temankan Ibu pergi Mydin
Hehehehe...


Baiklah aunty uncle semua
Semoga urusan aunty uncle semua dipermudahkan hari ni
Kalau ada orang tak suka aunty uncle kat ofis tu, tak apa
Ignorekan aje mereka-mereka tu
Buang negative vibes tu jauh-jauh k

02/12/2020

Good Night!

December 02, 2020 8 Komen


Dia tertunduk-tunduk membuat sesuatu di lantai. Khusyuk jer. Tiba-tiba:

.

.

.

.

Kakak: Ibu, Ibu.. okay tak lukisan ni?
Ibu: Okay sangat.
Kakak: Kamek deco dengan sticker yang Ibu beli juak. (Saya deco dengan sticker yang Ibu beli jugak).
.

.

Good Night kawan-kawan Ibu. Mimpi manis ya!

 

15/01/2013

Suatu hari di hujung minggu

January 15, 2013 1 Komen
Hai, auntie kawan Ibu
Tok masa Iman jadi 'penyambut tetamu' masa dinner opis nenek
Tapi sekda orang ambik gambar Iman masa hari kejadian ya
Pelik tapi benar, kan?

Eh, gambar ya masa Iman test baju ajak
Hehehe
Salah indah
Nenek beli baju ya ngan Iman
Cantikkk..
Kaler green
Iman suka

Masa di hotel
Ibu ngan Ayah embak Iman tido hotel
Malam masa dinner opis nenek ya bah
Iman suka tidor hotel
Iman nak mandik kolam

 Tengok Iman mandik kolam
Adek Azaya pun ada juak mandik kolam
Iman embak Adek Azaya ngan Dek Pan mandik kolam

Haaa... tengok Dek Pan ngan Azaya
Hihihi

Best!!
Kelak Iman mok ajak Ayah ngan Ibu tido hotel agik
Iman mok gi Kay EyL juak
Iman mok nait aeroplane
Ada Ibu madah
Kelak...

Sik tauk bila
Kelak Iman tanyak Ibu agik


Yang Benar,
Iman



16/06/2011

Iman dan tudung

June 16, 2011 3 Komen
Hai auntie-auntie sekalian
Iman nak story
Iman selalu pengilan kinek tok koh
Mun malam jak Iman pengilan
Masa pengilan Iman rami kawan
Iman suka main ngan kawan-kawan
Iman suka mam juak mun pengilan

Auntie, auntie..
Mun Ibu balit kerja, Ibu mesti terus buka tudung
Iman apa gik suka main tudung Ibu
Terus Ibu berik Iman pakei tudung
Terus Iman pergi pengilan


Auntie, auntie
Ok sik Iman pakei tudung syria Ibu??

Atau tudung tok?
Ne agik ok Auntie?
Lak Iman nak suruh Ibu beli tudung syria ngan Iman lah
Lalala....



23/03/2011

Cara-cara memasang spec

March 23, 2011 10 Komen
Auntie-Auntie,
Iman ada spec, Mak Udak Iman berik dolok
Mun Iman masok Emily Ibu, terus Iman ambik spec Iman
Spec Iman warna pink
Iman suka spec Barbie kat Boulevard tapi Ibu sikmok beli
Iman ajar Auntie-Auntie cara pakei spec k..

Mula-mula lap cermin spec lok k baju

 Pasya baruklah pasang, engkah kat telinga

 Coba test lok nangga jeraya... perghh

 Kepak eh... lamak gilak nunggu Ibu balit work tok

Betol nak Auntie, cara Iman pakei spec?
Ibu, kelak belilah spec baru ngan Iman
Spec tok dah lamak dah
Kelak Ibu ah.. please...



Yang benar,
Iman Madihah


22/02/2011

Iman dan Berry

February 22, 2011 5 Komen
Hai Ibu!
Malam tadik kan Ibu, Iman pegi dapur, apa tek semua urang masak.
Iman nangga baju Iman banyak dalam baldi.
Haaaa....!
Iman keluarkan baju-baju Iman ya, Iman nak main baldi.
Iman nak ajak Berry main ngan Iman.


See Ibu!
Berry jak suka main ngan Iman, Ibu.
Usu ngan chik buat homework.


Ibu, Berry masuk dalam baldi.
Iman sookaaa!!
Har har har!


Berry tok sik pandei melawan, Ibu.
Boring lah main ngan Berry.


Iman dah kepak & boring main ngan Berry.
Bagus Iman nangga tv jak.

Kelak Iman story agik ngan Ibu.
Bye Ibu!
Love you Ibu!


Yang benar,
Iman Madihah

20/02/2011

Dari Iman untuk Ibu

February 20, 2011 2 Komen
Assalamualaikum....

Hai Ibu..
Ibu buat apa?
Ibu ada study nota Ibu sik?
Ibu boh bingong k..
Iman happy-happy jak sitok
Kek La salu jaga Iman
Malam tadi Iman tido umah nek atok
First time Iman tido umah nek atok
Ibu sikda pun embak Iman tido sitok
Hehehehe...


Iman tolong nek atok packing barang bah Ibu
Ya lah Kek La embak Iman tido sia
Ibu tauk sik nek atok nak gi Tawau?
Nak agak nek usu ngan wa Azim ngan usu Nana
Pagi-pagi senang lah Iman terus antar nek atok ke airport

Ibu, Ibu...
Pagi tadi Kek La gerak Iman
Awal menarrrr...
Paduhal nak antar nek atok gi airport
Baruk ari minggu ya Iman antar Ibu kat airport oooh, Ibu
Mala jak Iman gi airport

Sampei jak kat airport, Iman terus ingat
Ada kereta bergerak!
Iman suka main kereta ya koh Ibu
Masa nek atok nak masuk departure hall ya lah
Iman nengok kereta ya
Terus Iman berekot Ibu
Iman nak main kereta ya
Iman sik lalek Ibu, Iman sik mandik pun
Kek La tukar baju Iman ajak
Tapi Iman dah sik mamai bila Iman nengok kereta ya
Bestnyaa!!

 
Ibu, adakah mak ngah madah tok first time Iman main kereta ya?
Iman salu dah main kereta bergerak tok Ibu ooh?
Mak ngah sik tauk
Usu baruklah tauk
Ria usu sedia coin 50 sen pakei Iman main di airport masa antar Ibu

Ibu!
Kat airport ada KFC duhal!
Iman baruk perasan ada KFC lah Ibu
Terus Iman bisin-bisin madah ngan mak ngah ngan Kek La
Ibu, iman nak makan KFC
Lapar Iman bah belum makan gik pagi tek
Tapi, mak ngah suruh Iman bergambar ajak...


Iman tauk..
Mesti mak ngah BBM ngan Ibu
Komplen Iman bisin jak kat airport
Mestilah... boring Iman bah semua miak kecik diam ajak
Iman bisin lah
Baruklah meriah, Ibu oooh??

Ibu, Ibu..

Lamak Ibu sik ada mala jak Iman jalan
Salu jak mak ngah embak Iman gi sine-sine
Gi ambik chik lah, best Ibuuu!!

Petang Iman gi klinik
Tapi Ibu boh la riso
Iman batok sikit ajak, ada kahak
Iman sik pandei buang
Mun Ibu ada, pandei Iman buang sikit
Ada Ibu ajar Iman ludah kahak ria
Tapi Iman dah sik ingat agik dah
Hehehehe...


Bye Ibu!!
Cantik nak Iman, Ibu?
Iman dah besar
Kelak Iman ambik Ibu di airport k..
Iman nak main kereta bergerak agik lah..
Hehehhee...

Bye bye Ibu..
Take care..
Jangan lupak study k
Iman sayang Ibu
Iman rindu Ibu juak

Love you, Ibu!!!!
Muah... muahh!!


Yang benar,
Iman Madihah

17/02/2011

Ibu, cepat balit...!!

February 17, 2011 6 Komen
Ibu.
Lamaknya Ibu gi work?
Iman rindu Ibu.
Malam-malam Iman tidur dengan Ayah ajak.
Mun Iman terbangun tengah malam, Iman carik Ibu.
Iman lupak Ibu gi work.
Iman toleh belah kiri, Ibu sik ada.
Toleh belah kanan, ada Ayah.
Ayah peluk Iman bila nangga Iman bangun.
Tapi Iman sik maok Ayah.
Iman tampar muka Ayah.
Iman maok Ibu juak.
Iman nangis koat-koat.
Mesti Ayah sikda madah ngan Ibu nak?
Ayah sikmok Ibu bingong.
Tapi...
Iman sikmok Ayah peluk, ayah sik boleh gurin dekat Iman juak.
Mun Ayah nak gurin pelok Iman, Iman tampar Ayah agik.
Iman mok Ayah duduk ajak.
Iman maok Ibu.
Mok Ibu juak!
Iman nangis agik nyerin-nyerin, Ibu.

Ibu.
Malam tadik Iman sikpat tido.
Iman ajak Mak Ngah nengok guk kat YouTube.
Pasya Iman mintak pensel ngan kertas.
Iman embak masuk bilit Kek La sebab Iman nak tido ngan Kek La.

Ibu.
Iman nak lukis muka Ibu.
Sebab ya lah Iman mintak pensel ngan kertas ngan Mak Ngah.
Tapi Iman sik pandei lukis.
Kelak ajar Iman lukis Ibu ah.

Ibu.
Balit gik.
Iman sikpat tido malam tadik.
Ya lah Iman ajak Kek La gi dibah, bukan Iman nak makan.
Tapi Kek La berik Iman makan nasik.
Iman makan juaklah 2 suap.
Sian Kek La lelah nya ambik nasik ngan Iman.
Tapi Iman sik lapar.
Iman nak main dibah ajak.
Ne tauk Ibu balit.
Tapi sik ada juak.
Nenek pun alu bangun juak dengar Iman ngan Kek La keres-keres di dapur.

Ibu.
Iman sikda mood nak makan ri tok
Mun Ibu call bukan Iman sikmok cakap ngan Ibu.
Iman takut lak Iman nangis dengar sora Ibu.

Ibu.
Cepat balit k.
Iman rindu Ibu...


Yang benar,
Iman Madihah

10/02/2011

Aladdin Iman

February 10, 2011 7 Komen
Hai auntie² sekalian alam
Lamak dah Iman sik ngereco dalam blog Ibu tok eh
Ibu gago gilak kat opis
Mun Ibu gago, baruk Ibu nyuruh Iman naip sitok
Hehehehe..

Jap lok, Iman nak nunjuk gambar Iman malam tadik..
Tadaaaa.....


Haa...
Malam tadik Kek La berik Iman pakei baju Aladdin ya
Iman pakei jak lah
Kek La madah Iman jadi Aladdin
Aladdin Iman

Auntie²..
Aladdin ya apa ho?
Iman sik tauk apa Aladdin ya?
Kenak Kek La madah Iman jadi Aladdin?


Iman: Ibu madah Iman macam boboy.. kecik ati Iman eh..