Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Raya. Show all posts
Showing posts with label Raya. Show all posts

06/06/2021

6.6 Flash Deal di Photobook World Wide!

June 06, 2021 8 Komen

Ehem! Benda yang dicheck out beberapa minggu lepas dah selamat landing di Bumi Kenyalang hari Jumaat hari tu. Tadaa..!



Ada 4 photobook semuanya

Tapi ada kualiti gambar nampak gelap sikit kali ni. Tak tau kenapa.. tengok gambar dekat henfon okay je. Ya.. saya ambik gamba guna henfon je pastu upload je dalam apps Photobookww ni. Ada yang saya edit, ada jugak tak. Sebab tu cikgu smart photography saya cakap dulu pentingnya lighting semasa nak snap gambar supaya dapat mengurangkan keja-keja pengeditan. Chewah.. jangan marah. Saya share ilmu yang cikgu bagitau je.

4 buah photobook dengan 3 saiz yang berbeza ye. Yang ni yang paling besar, saiz 11" x 11"


Gambar adik beradik IMAN ni saiz 8" x 8"

Photobook adik-beradik MFBN ni pulak saiz kecik je.. 6" x 6"

Ini pulak gambar konvokesyen Awan, pun saiz 6" x 6"

Dan yang bestnya, hari ini 6.6 photobookww ada buat flash deal + free shipping!! Free shipping tu yang menarik sebab postage memang berapi sikit walaupun servis mencetaknya agak murah. Sesiapa yang nak try tu, boleh kot buat photobook raya 1. Download app photobookww di Playstore dan masukkan code tu.

Cuma saya nak pesan 1 je.

Maksimum untuk print photobook ni 20 pages je.. means ada 20 gambar terbaik je tau! Kalau lebih dari 20 gambar harganya dah tak sama seperti yang tertera. So jangan syok sendiri ye, selalu alert tengok berapa gambar dah diupload. 

Kenapa saya pesan awal-awal macam ni? Dulu ada la kawan-kawan kata diorang kena spam sebab diorang buat mahal je takde lah murah macam yang saya cakap. Dia jadi mahal sebab dah lebih dari 20 keping gambar! Lain kali baca la betul-betul ๐Ÿคญ๐Ÿคญ saya tak bersalah sebab saya print memang dapat harga murah ☺️☺️

 Baca juga:

02/06/2021

Wordless Wednesday: Kek Lapis Cadbury

June 02, 2021 22 Komen

Apa ni? Apa ni? Ini kek lapis kayangan tau sebab setiap lapisan tu ada susunan coklat cadbury. Kek ni ada 2 versi resepi, 1 ada kelapa kering 1 lagi versi takde. Yang dalam gambar ni versi resepi ada kelapa kering sebab tu macam tak smooth sangat. Namanya ada 2 jugak gais.. kadang-kadang orang kata kek lapis India, ada yang kata kek lapis Cadbury. Nama tak kisahlah sebab ada coklat Cadbury, kita abadikan nama Cadbury kat kek lapis ni. Ok kan?

 

18/05/2021

Done Check Out

May 18, 2021 7 Komen


Yuhuu! Semalam dah selamat check out dengan pertambahan 1 lagi photobook. Actually Kakmim tak edit langsung pun, main pilih-pilih jer yang rasa terbaik dari phone gallery. Kalau nak edit lagi makin lambatlah kerjanya. Sebab tu lah masa ambik gambar/photoshoot tu kena snap dengan perfect. Makin mudahlah kerjanya. Hihi! 


Bila dah check out baru dapat tengok history previous project. Memang sah tahun 2019 dulu. Sekarang bila dah check out, dah payment, diorang send softcopy lagi. So sekarang tinggal tunggu je lah Gdex hantar kat rumah mak.

16/05/2021

13/05/2021

Raya PKPB 2021

May 13, 2021 16 Komen

Alhamdulillah.. bertemu lagi kita di bulan kemenangan Syawal. Marilah kita kembali kepada fitrah kita semula setelah berhempas-pulas mengumpul amalan-amalan yang dituntutNya di bulan Ramadhan. Jom! Bersama kita menambah baik amalan harian kita selepas ini ya.

Oh, ya.. kami di Sarawak masih mode PKPB tetapi banyak SOP yang diperketatkan. Contohnya tak boleh dine-in di kedai or restaurant! Kalau tak boleh jugak dating dengan Ayah IMAN. Hihi.

Raya kami macam biasa ke rumah mertua, mak bapak dan rumah nenek. Sama je dengan tahun lepas. Rumah-rumah mak pak saudara lain tak berani pulak nak pergi. Makanya kita bergambar je lah.

Gambar skema.

Gambar nakal.

Tahun ni ramai yang pakai tema nude color ek? Emerald green pun ramai. Ada tak yang sama tema dengan #imanfamilia tahun ni?

Esok dah stay at home je. Raya sehari je kat sini. Korang pulak buat apa time cuti-cuti sesambil PKP 3.0 ni? Er, sebelum mengundur diri Kakmim minta ampun dan maaf sekiranya ada perkataan yang Kakmim taip mengguris perasaan awak awak semua. Di samping bulan kemenangan bulan Syawal juga bulan kemaafan kan? 

Maaf ye 0-0.

 

13/08/2020

Kek Lapis Masam Manis

August 13, 2020 2 Komen


Kek Lapis Masam Manis. Bagi penggemar kek lapis Sarawak, familiar kan nama kek lapis ni? Kek ni dilapis dengan manisan haw flakes, sejenis manisan yang masam manis gitu rasanya. Kalau kecik² dulu kitorang panggil manisan ni manisan belacan. Hehehe. Tak tau lah kenapa tapi memang begitulah namanya ๐Ÿ˜‚

Sejak berfamili, beranak-pinak saya memang jarang melapis kek. Selalu order jer. Kalau nak buat kek, kek yang jenis sekali harung je yang main kukus tu.  Tapi bila PKP hari tu, dah takde buat apa kan kat umah, tetiba datang mood rajin nak buat kek lapis. Tu lah antara kek lapis yang saya buat masa hari raya hari tu.

Kalau tengok resepi, ada yang dah modified kaler kek lapis ni tapi saya tetap setia takmo curang resepi still guna kaler yang sama. Kuning dan hijau.

Macam kaler bendera negeri Kedah kan? Kebiasaannya resepi-resepi otai zaman dulu² memang guna kaler hijau dan kuning. Mungkin zaman tu takde pewarna lain kot. Kaler tu jer yang senang dapat, bukan macam sekarang ada purple, biru, pink, turqoise lah.

Lepas lapisan kek masak barulah kita susun manisan tu satu-satu macam kat atas ni. Kalau nak susun rapat pun boleh. Ni saya buat penjarakan sosial sempena PKP hari tu kan? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Eh, takdelah sebab takut manisan tak cukup, beli 2 bungkus jer. Sekali berlebihan jugak.

Inilah buah manisan hawflakes tu. 

Bungkusannya macam ni.

Satu lagi kek yang guna manisa haw flakes ni ialah Kek Lapis Sisik Ikan tapi ia guna haw flakes yang segiempat tepat bukan jenis yang bulan ni. Tapi kek tu saya tak pernah buat lagi sebab tak reti nak jadikan macam sisik ikan tu. Tapi sisik ikan serious lagi sedap daripada kek lapis masam manis ni. Harga pun boleh tahan jugaklah kalau jenis yang premium.

Mesti pelik kenapa ada premium pulak kan? Kalau premium ni bahan-bahan pun premium jugak, guna butter mahal. Kalau yang rm10 tu guna marjerin je. Sebab tu orang Semenanjung pelik kenapa ada kek lapis yang sampai beratus-ratus harganya, sebab bahan-bahan ni lah. Kalau premium memang lah lagi sedap setanding dengan harganya. Hanya orang Sarawak jer tau menghargai kek lapis premium, kot. Rasanya memang tak sama dengan yang rm10 tu. Hehehe.

Oklah... short cut story ini resepinya ye:

KEK LAPIS MASAM MANIS

Tempoh penyediaan : 45 minit
Tempoh memasak : 4 jam
Size loyang: 8x8
.
Bahan-bahannya:

1 tin mentega
300 gm gula kastor
300 gm tepung biskut marie
10 biji telur Gred A (asingkan putih dan kuning)
1/2 tin susu pekat
Manisa Hawsflakes secukupnya
Esen vanila
Pewarna hijau
Pewarna kuning


Cara-caranya:


๐ŸŒธBahan A


Pukul putih telur dengan gula sampai kembang. Betul² kembang tau.... Mcm bertanduk gituu... (tips penting, bekas mesti betul² kering, dan jangan ada kuning telur langsung)


๐ŸŒธBahan B


Pukul mentega dengan kuning telur hingga sebati,
Masukkan esen vanila dan susu pekat.


๐ŸŒธSatukan Bahan A dan Bahan B sampai sebati kemudian masukkan tepung biskut marie sikit demi sikit.


*Timbang adunan dan bahagi dua*


๐ŸŒธAsingkan dua bekas sama banyak. Satu pewarna kuning dan satu pewarna hijau.

๐ŸŒธSapukan sedikit mentega pada loyang (bahagian bawah sahaja) kemudian masukkan adunan hijau... Kukus/bakar lebih kurang 15 minit. Kalau bakar, guna oven api atas sahaja.

๐ŸŒธMasukkan adunan kuning. Kemudian kukus lagi 15 minit. Kalau bakar, sehingga lapisan kek tu kuning keemasan.

๐ŸŒธAtas lapisan kuning, susun Hawsflakes kemudian baru lapisan adunan hijau.

๐ŸŒธUlang sampai adunan habis ๐Ÿ˜‰


  • Untuk setiap adunan, saya tetapkan 6 lapisan sahaja. So total adalah 12 lapisan
  • Letak hawsflakes selepas pada 1 lapisan saja (dah pernah cuba letak setiap layer, manissss sangat² keknya, so selang seli ye)
  • Setiap layer dikukus lebih kurang 15 min dan ditutup dengan aluminium foil. Lepas kukus, tekan² kan sikit. Kalau bakar pun sama, kena tekan dulu selepas layer tu masak supaya layer tu tak tertanggal semasa memotongnya nanti.
So, apalagi. Try lah, resepi asal memang kukus tapi yang saya buat kat atas tu main bakar jer. Sonang. hehehe.

12/06/2020

Raya PKP Family Potrait

June 12, 2020 2 Komen
Gambar famili di hari raya ni suatu kemestian. Tahun ni raya PKP memang sejarah habis, solat raya berjemaah di umah, baca khutbah pun ketua keluarga sendiri. Sampai ada budak yang tertidur semasa Ayah baca khutbah... hahahaha

Abang kakak fokus dengar Ayah baca khutbah, dia naik atas sofa terus layan mata.. haha

Gambar di pagi 1 Syawal dari #imanfamilia

Yeah.. saya dan dia

Saya, dia dan mereka, mak & bapak sis

Tema raya PKP ialah hijau!! Korang pulak kaler apa tahun ni?



04/08/2014

Raya berlima

August 04, 2014 0 Komen
Alhamdulillah. Tahun ni 1st time beraya berlima. Ayah, Ibu, Iman, Irfan dan Imran. Memang kecoh lah Ibu dengan triple I ni. Nak nak si kecik Imran ni kekadang takmo Ayah dokong. Ibu jugak. Si kecik Imran dah 3 bulan. Sepanjang 3 bulan si Adek dah 2x kena tinggal, Ibu pergi outstation. Kesian Adek. Tapi, alhamdulillah masih lagi fully bf. Syukur...


Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga.


19/08/2013

Aidil Fitri 2013

August 19, 2013 1 Komen
Entah kenapa. Mood blogging memang ke laut. Lautan Hindi atau Lautan Pasifik sana kot. Tapi bila baca blog rakan-rakan blogger terasa rindu pulak nak update semua perkara dalam blog macam dulu-dulu.

Baiklah. Sempena lebaran 2013 yang masih lagi di hari ke 13 ni, kami keluarga The Iman ingin mengucapkan Salam Aidil Fitri 2013, maaf zahir batin. Hehehe.

Raya tahun ni macam biasa. Bagi kami lah, mak-mak dan bapak-bapak. Tapi bagi anak-anak diorang seronok kot. Ayah cuti lama, Ibu tiap-tiap hari ada, asyik keluar je. Hari raya tahun ni sehari je tunggu tetamu kat umah, selebihnya, berziarah jer kerojenye. Tapi masih jugak tak khatam umah sanak-saudara dan kawan-kawan. Mintak mahap lah semua ye. Faktor sebuah rumah berjam-jam kot, sebab tu tak pandai habis rumah nak diziarah.

Tambahan pulak si hero makin lasak. Adoh... memang mencabar. Bertubuh kecil tapi berjiwa besar. Hahaha. Nantilah update lagi. Hehehe. Akak lapor ni. Daaa...

Terimalah potret The Iman's untuk Aildil Fitri 2013.



Maaf Zahir Batin yer. (Ayat kopipes dari dulu sampai ler sekarang)
Hehehe.




30/08/2012

Salam Eid 1433H

August 30, 2012 5 Komen
12 Syawal
Belom terlambat lagi kan?
Salam Aidil Fitri kepada semua rakan blogger dan silent reader yang membaca entri ni
Harap maafkan jika ada ayat-ayat di blog ni yang menyinggung perasaan kalian
Sesungguhnya saya cuma insan biasa yang tak lepas dari kekhilafan
0-0 tau!

Uhukkk..
Baru pagi tadi update kan?
Ni dah update lagi
Biasalah macam tu
Kalau rasa nak update, update je
Kalau tak, nanti tenggelam berminggu-minggu
Susah jugak kan?

Raya tahun ni, ber-4
Seronok, letih, kecoh
Semua ada

Tahun ni kali ke-2 beraya di rumah sendiri
Tahun ni takde buat open house
Penat bila ada anak kecik (alasan si pemalas)
Huhuhu
Betol, penat tau nak layan si kecik, nak mengemas umah
Part selepas majlis tu yang paling penat
Membasuh, mengemop, mengemas

Apapun kalau rajin saya buat jugak nanti untuk rakan seopis dan rakan-rakan di sekitar Kch
Kalau nak beraya lagi, silalah PM kamek di sitok or FB k
Sesambil reunion bersama blogger
Hihihi

Selamat hari raya dari kami!!!

dan 

kami!





08/09/2011

Aidil Filtri 2011 tanpa gambar famili

September 08, 2011 8 Komen
Gambar famili sememangnya 1 kewajipan masa hari raya
Entah kenapa tahun ni takde langsung pun bergambar time raya
Mungkin sibuk kot, kat umah sendiri
Semuanya kena sendiri, takde pembantu
Ayah Iman bantu pun setakat kerja-kerja orang lelaki jer
Macam tak best pulak takde kenangan 1st raya di rumah sendiri
Masa buat open house pun tak snap 1 apa pun gambar


Ada 1 jer gambar famili untuk raya tahun ni
Tu pun pakcik yang tangkap masa beraya kat umah dia
Hmm..
Kantoi pulak perut dalam gambar ni
Huhu..


21/09/2010

Diari Syawal 1431

September 21, 2010 3 Komen
Syawal 1
Bersalaman di Sukmaville then ke umah mentua then baruk ke umah nenek. Lepas solat Jumaat baruk ke umah mentua agik.

Syawal 2
Beraya di Kpg Semera, Kota Samarahan. Masa banyak diabiskan nunggu feri & on the road ajak.

Syawal 3
Pergi sebuah jak open house umah member then ngabas member dan kazen beranak. Berjarah di KL, balit umah dan stay ajak sampei malam. Sik keluar sebab umah kena 'serang'.

Syawal 4
Berjarah di Kpg Bako seberang air then ke kampung sebelah kilir.

Syawal 5
Berjarah di sebelah Gita & Matang dengan mak ngan bapak.

Syawal 6
Lepak umah mentua jap then petang gi open house umah kazen. Malam lepak umah Wa.

Syawal 7
Masak untuk open house dari awal pagi. Khas untuk member-member opis.

 Member-member opis (sik semua datang)

Then terus diserang non-stop sampei malam. Nang kepak. Yang bestnya, malam bapak, Ayah Iman ngan adik-adik berpasang mercun panjang. Sekali meletup 20 minit 41 saat baruk reda. Rasa Gong Xi Fa Cai jak. Hehehe.


Syawal 8
Masih kepak,umah masih mengamboran. Close house ri tok. Petang gi pasar tiket, apa tek Ayah Iman nak ekot pergi travelling tapi sik nemu tiket. Tiket ke KL semua dah sikda.

Syawal 9
Bangun awal sebab nak pergi Unimas nangga student training kayak. Malam ke umah mentua, ada meeting adik ipar nak nikah 10.10.10 kelak.

Syawal 10
Pergi open house umah kazen the ke The Spring, reunion geng-geng sekolah Ayah Iman. Balit umah packing barang pakei travelling.

Syawal 11.
Start kerja tapi dah travelling ke Teluk Intan. Polah meeting jauh-jauh. First time ambik shuttle dari KLIA ke bandar lain, alone!

Sekian sahaja Diari Syawal.
.
.
.
.
.
.

Sik puas rasa beraya tahun tok koh. Banyak umah sik dipegi. Sorilah kawan-kawan sik sempat mek nak ngagak umah kitak orang. Rasa ati maok jak berjalan dari pagi sampei ke malam tapi ada Iman, Ayah Iman pun sik tahan juak berjalan lamak.

Tahun depan insya Allah akan beraya di umah dirik pun. Macam ne kah rasanya oh?


Salam Aidil Fitri

September 21, 2010 0 Komen
Masih belum terlewat lagi rasanya untuk kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada follower blog mimyara dan juga silent reader yang sudi berkunjung di sini. Semoga lebaran tahun ini lebih bermakna dan terkesan di hati saudara dan saudari sekalian. Kami di blog mimyara merendah diri memohon seribu kemaafan sekiranya ada entri di sini yang mengguris perasaan saudara dan saudari secara langsung atau tidak langsung.

Sekian dari Ayah, Ibu dan Iman Madihah.


27/11/2009

Salam Aidil Adha

November 27, 2009 1 Komen

Salam Aidil Adha
Sekda prepare apa pun untuk beraya
Al-maklum masih dalam 'ari'
Nak tolong bermasak pun sik dapat
Bukan sik dapat, dapat sebenarnya tapi dah pantang tek nak?
Hehehe
Bukan selalu sik ke dapur oi
Seperti biasa Mak akan masak kari kambin
Nyuruh terliur jak nangga kambin
Mak masak kurma ayam jak pakei urang amben
Ooo tedah..

Sik terpikir pun nak prepare baju raya k Iman dolok
Dolok sik banyak pun beli baju
Pakei baju dibeli auntie nya jak la
Dah survei-survei juak baju online
Tapi lom nemu yang sesuai
Kejeron juak la rasa nak shopping baju Iman tok
Baju baby girl cute-cute jak eh
Geram nangga
Rasa semua maok
Hihihi

Last but not least
Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha 1430H
Renung-renungkanlah apa pengorbanan yang dah dilakukan oleh dirik kita pun


post signature

04/10/2009

Salam Eid Mubarak 1430

October 04, 2009 1 Komen
Rasanya belum terlalu lambat untuk aku mengucapkan salam Aidil Fitri kepada semua rakan blogger dan silent reader sekalian. Kalau sepanjang aku berblogging ni aku ada tersilap taip sehingga mengguris segelintir perasaan kalian, aku minta maaf yer. 0-0 la hendakNya. Biasa la aku ni hamba biasa jer. Menaip pun kekadang emosional, tak fikir hati orang lain. Maaf yer.

Raya tahun ni aku kan Mak Buyung, tak dapek la nak buat baju banyak-banyak. Aku cuma buat sepasang jer. Encik Suami pun sepasang, baju nikah ari tu pun dia dah ada 2 pasang. Cuma aku jer tak dapat nak pakai baju nikah. Huhu. Dulu lain, sekarang lain. Takpe nanti aku akan pastikan aku leh jugak pakai baju hari nikah tu. Hehehe. Insya Allah.


Dan tahun ni tema famili aku hijau lumut, sebelah IL plak kuning-gold. Tapi aku ada baju kaler hijau jek. Apa bleh buat, baju nikah ari tu dah gold, takkan nak buat lagi kaler yang sama. Hehehe.


Akhir kata, Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1430, Maaf Zahir Batin dari aku dan keluarga di Kuching, Sarawak.


post signature


04/11/2008

Riang Ria Raya

November 04, 2008 5 Komen
Maaf.
Entri yang dah lapuk.
Tak sempat nak mengupdate masa kesibukan melanda dulu.
Layan jer la ek.
:pandaGeli_34:

Sebenarnya Riang Ria Raya ni student tourism yang handle.
Tourism memang ada modul di mana student kena handle 1 event.
Maka sempena raya, on lah 1 event di Grand Continental Hotel.
FOC untuk lecturer dan limited student.
Yeay!
Tapi kalo nak bawak orang luar kena bayar RM15.
Murah jer kan?
Makanya saya bawak la si dia kesayangan ni.
He he he.



Tadaaaa.....


Kitorang makan buffet jer. Bawah ni yang kat atas meja VIP.


Kalo nak tau, inilah BB saya, yang Melayu tu.


Selain makan-makan, ada karaoke jugak. Lihat Amira dan Danish berkaraoke.


Student duet nyanyi lagu raya tapi si Amira ni takmo mengalah. Cutenya si Amira ni.


Si Hannah ni suka sangat berposing kalo orang nak snap pic dia.


Kalo takde mereka ni, hambar la majlis.


Lihatlah student yang berbilang kaum.


Eh, saya dapat lucky draw la. Hehehe.


Dan bergambar kenangan sebelum balik. Masa ni BB dah balik dah. Student yang snap pic tak center.


Dan sekali lagi sebelum masuk lif.


Thanks Grand Conti.