Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Recipe. Show all posts
Showing posts with label Recipe. Show all posts

13/08/2020

Kek Lapis Masam Manis

August 13, 2020 2 Komen


Kek Lapis Masam Manis. Bagi penggemar kek lapis Sarawak, familiar kan nama kek lapis ni? Kek ni dilapis dengan manisan haw flakes, sejenis manisan yang masam manis gitu rasanya. Kalau kecik² dulu kitorang panggil manisan ni manisan belacan. Hehehe. Tak tau lah kenapa tapi memang begitulah namanya πŸ˜‚

Sejak berfamili, beranak-pinak saya memang jarang melapis kek. Selalu order jer. Kalau nak buat kek, kek yang jenis sekali harung je yang main kukus tu.  Tapi bila PKP hari tu, dah takde buat apa kan kat umah, tetiba datang mood rajin nak buat kek lapis. Tu lah antara kek lapis yang saya buat masa hari raya hari tu.

Kalau tengok resepi, ada yang dah modified kaler kek lapis ni tapi saya tetap setia takmo curang resepi still guna kaler yang sama. Kuning dan hijau.

Macam kaler bendera negeri Kedah kan? Kebiasaannya resepi-resepi otai zaman dulu² memang guna kaler hijau dan kuning. Mungkin zaman tu takde pewarna lain kot. Kaler tu jer yang senang dapat, bukan macam sekarang ada purple, biru, pink, turqoise lah.

Lepas lapisan kek masak barulah kita susun manisan tu satu-satu macam kat atas ni. Kalau nak susun rapat pun boleh. Ni saya buat penjarakan sosial sempena PKP hari tu kan? πŸ˜‚πŸ˜‚ Eh, takdelah sebab takut manisan tak cukup, beli 2 bungkus jer. Sekali berlebihan jugak.

Inilah buah manisan hawflakes tu. 

Bungkusannya macam ni.

Satu lagi kek yang guna manisa haw flakes ni ialah Kek Lapis Sisik Ikan tapi ia guna haw flakes yang segiempat tepat bukan jenis yang bulan ni. Tapi kek tu saya tak pernah buat lagi sebab tak reti nak jadikan macam sisik ikan tu. Tapi sisik ikan serious lagi sedap daripada kek lapis masam manis ni. Harga pun boleh tahan jugaklah kalau jenis yang premium.

Mesti pelik kenapa ada premium pulak kan? Kalau premium ni bahan-bahan pun premium jugak, guna butter mahal. Kalau yang rm10 tu guna marjerin je. Sebab tu orang Semenanjung pelik kenapa ada kek lapis yang sampai beratus-ratus harganya, sebab bahan-bahan ni lah. Kalau premium memang lah lagi sedap setanding dengan harganya. Hanya orang Sarawak jer tau menghargai kek lapis premium, kot. Rasanya memang tak sama dengan yang rm10 tu. Hehehe.

Oklah... short cut story ini resepinya ye:

KEK LAPIS MASAM MANIS

Tempoh penyediaan : 45 minit
Tempoh memasak : 4 jam
Size loyang: 8x8
.
Bahan-bahannya:

1 tin mentega
300 gm gula kastor
300 gm tepung biskut marie
10 biji telur Gred A (asingkan putih dan kuning)
1/2 tin susu pekat
Manisa Hawsflakes secukupnya
Esen vanila
Pewarna hijau
Pewarna kuning


Cara-caranya:


🌸Bahan A


Pukul putih telur dengan gula sampai kembang. Betul² kembang tau.... Mcm bertanduk gituu... (tips penting, bekas mesti betul² kering, dan jangan ada kuning telur langsung)


🌸Bahan B


Pukul mentega dengan kuning telur hingga sebati,
Masukkan esen vanila dan susu pekat.


🌸Satukan Bahan A dan Bahan B sampai sebati kemudian masukkan tepung biskut marie sikit demi sikit.


*Timbang adunan dan bahagi dua*


🌸Asingkan dua bekas sama banyak. Satu pewarna kuning dan satu pewarna hijau.

🌸Sapukan sedikit mentega pada loyang (bahagian bawah sahaja) kemudian masukkan adunan hijau... Kukus/bakar lebih kurang 15 minit. Kalau bakar, guna oven api atas sahaja.

🌸Masukkan adunan kuning. Kemudian kukus lagi 15 minit. Kalau bakar, sehingga lapisan kek tu kuning keemasan.

🌸Atas lapisan kuning, susun Hawsflakes kemudian baru lapisan adunan hijau.

🌸Ulang sampai adunan habis πŸ˜‰


  • Untuk setiap adunan, saya tetapkan 6 lapisan sahaja. So total adalah 12 lapisan
  • Letak hawsflakes selepas pada 1 lapisan saja (dah pernah cuba letak setiap layer, manissss sangat² keknya, so selang seli ye)
  • Setiap layer dikukus lebih kurang 15 min dan ditutup dengan aluminium foil. Lepas kukus, tekan² kan sikit. Kalau bakar pun sama, kena tekan dulu selepas layer tu masak supaya layer tu tak tertanggal semasa memotongnya nanti.
So, apalagi. Try lah, resepi asal memang kukus tapi yang saya buat kat atas tu main bakar jer. Sonang. hehehe.

05/07/2020

Masak Lemak Cili Api Daging Salai + Terung Asam

July 05, 2020 2 Komen
Yuhuuu!! Sejak dah office hour macam biasa ni balik keja, masak pun ala kadar je. Penat je lebih so kena layan penat pun lebih la πŸ˜‚

Sabtu ni tadi plan nak potluck mini gathering kat umah cousin. Plan last minute selalunya memang menjadi.

Kakmim dah takde idea dah nak masak apa. Kebetulan daging salai masih berbaki untuk sekali masak, Kakmim onkan saja untuk masak lemak cili api. Memang blur dah nak masak apa.

Ni kali kedua Kakmim masak daging salai ni untuk tahun 2020 🀣 bulan lepas pun ada buat jugak masa mak & adik² makan² kat umah. Time tu campur rebung. Hari ni Kakmim campur terung asam. Sesetengah orang kat Sarawak ni panggil terung dayak. Tapi rasanya sama je, namanya jer berbeza. Kat Semenanjung macam takde susah nak jumpa kot terung ni. Terung ni bulat, kaler oren dan rasanya masam. Harga memang harga kayangan πŸ˜…

Mula² daging salai tu dipotong nipis sebelum direbus sehingga empuk. Kemudian, rebus dengan cili padi + kunyit hidup yang dah diblend, jangan lupa masukkan serai yang diketuk jugak.

Terung asam tu pun rebus sekali dalam daging sehingga terung asam tu jadi lembut. Bila daging dah empuk, terung dah masak baru masukkan santan, garam dan perasa. Biarkan mendidih dan sedia untuk dihidang.

Resepi ni tak pakai bawang tau sebab seller yang jual daging ni share resepi mertua dia orang nogori, dia pakai cili padi dan kunyit hidup je. Very the senang maaa. Pejam mata pun boleh buat 🀣🀣

 Kalau suka boleh masukkan daun kunyit πŸ˜‹ makan dengan sambal gesek pedas berapi ni hmm.. Memang berpeluh jawabnya πŸ˜…πŸ˜‹


05/04/2020

Daging Masak Hitam Sarawak Versi Simple

April 05, 2020 0 Komen
Hai! Dah nak masuk hari-19 kita di bawah PKP fasa ke-2 kan? So far dah adapt jugak lah dok umah jer, tak ke mana. Hari sekolah sibuk dengan anak² buat kerja sekolah. Ada yang kena online, ada yang offline. Setel kelas anak² baru la dapat masak, setel masak baru lah dapat bukak file² tugas hakiki di ofis yang dihantar di Telegram. Rutin harian PKP macam tu lah. Cukup masa, lipat kain sambil layan netflix. Hehehe.

Korang pulak macam mana? Ok? Anak-anak sihat? Rasanya sekarang lagi selamat duduk rumah daripada berpeleseran kat luar tu. Yang frontliner yang terpaksa bekerja tu apa boleh buat, memang dah tugas mereka. Ayah IMAN pun antara frontliner jugak tapi nasib jugaklah dia dah tak terlibat sangat dengan klinikal, banyak management je so ok lah walaupun serammmmmm tu tetap ada. Bila dah namanya keja kat hospital, risiko tu memang tetap ada. Huhu.

Aha... bila PKP ni kan, siang malam memang makan kat umah, beras pun derasssss je. Siapa macam tu? Kita geng. Hehehe. Dengan budak-budak yang sedang membesar umur 6-11 tahun ni, memang asyik lapar ke kerjanya. So sepanjang PKP ni memang Kakmim abadikan, chehh.. abadikan ye... gamba-gambar menu musim PKP di IG Kakmim. Nanti-nanti boleh lah KLMJ zaman PKP. Nak abadikan di blog leceh sikit la nak menaip panjang-panjang. Ni pun tetiba ada perasaan nak menaip. Hahaha.

Hari ni hari Sabtu, selalunya hari Sabtu memang hari yang agak busy, tak lekat di umah sebab banyak program #theIMANs hari ni. So selalunya Sabtu memang makan kat luar. Musim PKP ni nak makan kat luar memang tak lah, nak order? Masih rajin lagi nak masak ni. Hihi. So hari ni masak special sikit untuk diorang. Daging masak hitam Sarawak. Selalunya kalau time kenduri memang daging masak hitam ni lah menu wajib yang akan dicari-cari. Memandangkan musim PKP pun tak boleh kenduri, kita masak je menu daging hitam kenduri hari ni.

Tadaaaa.... daging masak hitam version simpleeeee sesuai untuk musim PKP. Hahaha!


Resepinya senang jer. Kan dah kata version simple kan?

Bahan utama
Mestilah kena ada daging fresh atau frozen 

Bahan tumis
Minyak masak
Rempah 3 sekawan
Bawang merah + bawang besar - dipotong
Bawang merah + bawang putih - dikisar
Cili kering - dikisar
Halia + Serai - dikisar
Serai - diketuk
(Cili, bawang, halia ni korang agak-agak sendirilah ye ikut kuantiti daging korang)
Setengah mangkuk kismis hitam - rendam dengan air panas kemudian tumbuk atau blend

Bahan perapan
Gulapong 
2 sudu besar peanut butter
Halia + Serai - dikisar 
Kicap manis 

Cara-cara membuatnya:
1. Perapkan daging yang siap dipotong dan dibersihkan dengan bahan perapan. Semakin lama diperap, semakin mesra gitu, kata orang-orang tua. Kalau daging tak banyak, dalam 15 minit pun dah ok.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 sekawan dan bawang merah & bawang besar potong.
3. Masukkan bawang merah + bawang putih yang dikisar, kacau.
4. Masukkan halia + serai yang telah dikisar dalam sesudu.
5. Masukkan serai yang dah diketuk dan cili kering yang dah dikisar, masak hitam ni selalunya tak pedas so tak payah letak banyak. Kacau sehingga pecah minyak & naik bau.
6. Masukkan perapan daging sekali dengan air perapan. Kacau sebati.
7. Masukkan kicap manis + kicap masin, agak-agak koranglah.
8. Tunggu sehingga kuah agak kering.
9. Bila daging dah agak-agak empuk, masukkan kismis yang telah ditumbuk dan kacau rata.
10. Pastikan daging empuk, biarkan mendidih dan tutup api. Siap!!

Untuk daging masak hitam ni, Kakmim tak letak garam dan perasa sebab semuanya dah cukup rasa. Tapi korang boleh jer sesuaikan dengan lidah korang. Dan satu rahsia nak kuah jadi pekat ialah dengan masukkan kismis tu tadi. Tak letak pun takpe, kalau letak lagi mengancam lah. Hahaha!

Macam ni lah rupanya kismis yang telah ditumbuk. Kakmim guna lesung batu je sebab tak banyak. Alkisahnya bila PKP ni kita guna je bahan-bahan yang sedia ada kat umah. Kismis ni sebenarnya kismis Sun Maid #theIMANs. Hahaha. Tetiba teringat ada stok kismis diorang, apalagi guna je lah apa yang ada kan? Kih kih kih.

Amacam? Simple je kan? Tapi rasa mewahhh. Haha. Angkat bakul sendiri lah tu. Kalau ada nasik minyak lagi mantap. Kalau nasik minyak Kakmim suka guna minyak sapi, dan minyak sapi pun dah habis sebab dah buat nasik tomato hari tu so kita makan dengan nasik putih je. Puas hati youu bila anak-anak makan dengan berseleranya.

Malam pulak, kita gunakan apa yang ada, kita buat mee goreng daging hitam pulak. Yeehaaaa!!! Sedapnya tak terkata. Actually semalam Ayah IMAN cakap nak makan mee goreng daging. Kita kasi on saja malam ni kebetulan ada stok mee kuning. Nampak tak, memang isteri mithali kan? Kah kah kah.

Haip!! Telor mata tu Kakmim yang punya. Diorang semua kat umah ni tak kisah pun telor mata ni. Selamat laa telor Kakmim tu. Hihihi.

Oklah.. tu jer sharing untuk malam ni. Tetiba terajin pulak nak menaip panjang lebar ni. Daaa~





22/04/2015

Resepi Congo Bar dan Brownies

April 22, 2015 3 Komen
Hujung minggu selalunya saya makan sedap-sedap. Cheat day katanyer. Hahaha. Badan pun rasanya dah melebar jer sekarang. Takpe, janji sihat dan bahagia. Akak layan jer anak tekak. Ahahaha. Last week hari Sabtu order combo congo bar dan brownies dari sorang member baker saya. Dulu permah buat brownies. Dulu lah. Sekarang malas lah. Order jer senang, terus masuk mulut, ngapp! Ahahaha. Tapi kita layan resepi dulu lah. Nampak senang kan? Nanti rajin saya buatlah. Hehehe.

Apakah Congo Bar? 

Congo Bar ni adalah brownies + cookie dough + choc chip cookies. Kesimpulannya... Congo Bar ini seperti brownies. Selalunya brownies guna coklat sebagai bahan perisa utama, manakala Congo bar gula perang dan mentega. Rasanya seperti caramel. Manis, chewy, lemak, wangi. Tekstur seperti kukies coklat cip lembut. Bahan penambah kesedapan congo bar ini ikut sukahati. kacang walnut, kacang pecan, kelapa, Coklat M & M. Tapi bahan wajibnya coklat chip.

Selain dikenali sebgai congo bar ia juga dipanggil sebagai Blondies. Entahlah ia ke tidak. Nanti kita cuba.

Kenapa panggil ‘bar’? Sebab ia dipotong seperti bar, empat segi panjang tu.

Sedap ke? Kesedapan Congo bar ini bergantung bahan yang digunakan. Oleh kerana bahan utamanya gula perang dan mentega, carilah yang terbaik. Harum satu rumah. Guna mentega tulin bukan marjerin atau mentega campuran nanti kesedapannya kurang.

Mari layan resepinya..

Congo Bar  – 10 x 10 inci
  • 335g  Tepung gandum
  • 2.5 sudu kecil Serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 150g Mentega
  • 400g Gula perang
  • 3biji telur (gred A)
  • 1 sudu kecil vanila
  • 330g cip coklat
  • 130g kacang pecan

Cara-cara;
  • Panaskan oven 180 darjah selsius. Alas loyang 10 x 10 inci.
  • Ayak tepung, serbuk penaik dan garam. Letak tepi.
  • Putar mentega dan gula hingga sebati.
  • Masuk telur satu persatu dan vanila. putar sebati.
  • Campurkan tepung. Putar hingga sekata.
  • Gaulkan kacang pekan dan cip coklat.
  • Masuk dalam loyang, ratakan dan bakar. 30 minit.
  • Keluarkan dari loyang, biarkan 5 minit dan potong.

Resepi dari OnePieceBakery.Com

BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Apakah Brownies?

BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Brownies sebenarnya di antara kek dan biskut. Bahan lebih kepada kek tapi rupa dan rasa lebih kepada biskut. Cuma tekstur memang tak sama dengan kek dan biskut, menyebabkan namanya brownies. Hehehehe. Tekstur kek lebih lembut dan spongy manakala brownies lebih padat, moist dan fudgy. Brownies bertambah yummy, indah dan best apabila wujudnya kekacang, choc chips, atau dihias dgn frosting choc yang melting rupa dan rasanya. Hehehe.

Brownies biasanya dipotong 4 segi dan berasal dari AS dan sangat popular di negara itu. Perasan kan brownies di Secret Recepi?. Dulu masa saya ke Bandung, saya pun beli brownies yang dikatakan popular di sana untuk dijadikan ole-ole. Masa tu brownies belom glamer lagi di kalarangan rakya Malaysia ni. Hehehe.

Kesimpulannya, brownies mempunyai lapisan yang nipis dan padat dan agak rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya.  Ini kerana kandungan brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula berbanding kek.

Resepi yang mudah? Sangat mudah. Bahan pun simple jer.

  • 6 sudu besar serbuk koko
  • 1/4 cawan mentega cair
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1 cawan kekacang (optional mana-mana jenis kacang yang telah dipanggang)


Cara-cara


  • Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius. Taburkan sedikit tepung dalam loyang empat segi berukuran 18cm 
  • Masukkan mentega cair, koko, gula, vanilla, garam, tepung dan telur ke dalam mangkuk.
  • Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
  • Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30 minit.

Resepi dari Kakinakl.Com

Gambar? Haa... gambar combo yang saya order last week ada lah. Gambar yang saya sendiri buat? Ada! Saya pernah buat di tahun 2012 tau! Brownies jer la. Congo bar baru tahun lepas glamer so memang tak pernah buat.

Ini saya order
Eh. Tak percaya? Klik jer link nih untuk Brownies Sulung saya. Hehehe. Pun ada resepi kat situ. Layannn..


BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

20/08/2014

Mee tomato simple lagi enak!

August 20, 2014 0 Komen
Sebenarnya semasa pregnant Imran, saya teringin sangat nak buat mee tomato selepas tengok FB member. Bukan makan ye. Tapi nak buat. Nak masak. Sebab saya memang bukan penggemar mee tomato. Kalo nak order di kedai pun saya akan order mee hongkong, adik beradik mee tomato jugak kalo di Sarawak ni.

Semalam.. tercapai jugak hasrat nak buat mee tomato. Walaupun ala kadar, at least dah tak mengidam dah. Mengidam masak! Macam pelik kan? Senang jer nak membuatnya. Bahan-bahan pun mudah yang kita memang guna hari-hari.

Bahan kisar:
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar
Cili kering

 Kuah:
Sup Tomato dalam tin
1 biji tomato (dicincang)
Air rebusan ayam (kalo takde boleh masukkan kiub ayam tu)
Isi ayam (dipotong)
Gula
Garam
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili

Aksesori:
Daging ayam (dicarik)
Fishcake
Bebola ayam
Sayur sawi (dicelur)
Tauhu
Daun sup
Bawang goreng
Tomato
Cili merah potong

Kalau nak pakai seafood (udang atau sotong) pun boleh jer.

Cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik wangi.
2. Masukkan gula pasir dan potongan ayam, tunggu sehingga masak.
3. Masukkan tomato cincang dan sup tomato.
4. Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram.
5. Kemudian, masukkan air rebusan ayam.
6. Masukkan garam, dah cukup rasa, didihkan dan angkat!

Untuk mee pulak.

1. Panaskan sedikit minyak.
2. Masukkan mee kuning.
3. Tuang kicap pekat dan kicap manis.
4. Kacau dan sedia untuk dihidang.


1st batch masa kawan nak datang tu, tak sempat dah nak goreng mee kuning tu. Tapi.. layan jugak. Dah 2nd batch mee tu baru sempat nak menggoreng.


Kalau makan dengan kicap pedas, lagilah layannnn. Hehehe.



06/01/2011

Resepi Tat Buah Peach

January 06, 2011 2 Komen
Tat buah peach
Hari tu kan kami belajar banyak resepi. Dan di atas ialah tat buah peach yang telah kami buat berdasarkan resepi di bawah:

Pastri

250 g mentega (sejuk dari peti)
50 g gula ising
400g tepung gandum
1 biji kuning telur

Cara penyediaan doh

1. Pukul mentega dan gula ising hingga sebati (jangan sampai kembang)
2. Masukkan kuning telur
3. Setelah sebati, masukkan tepung sedikit demi sedikit
4. Uli dan bentukkan menjadi sebiji bola. Bungkus dengan pastik.
5. Rehatkan dalam peti sejuk 15 minit.

Tips: bakar doh yang telah dicanai ke dalam acuan separuh masak (10 minit). Kemudian masukkan filling dan bakar semula.

Filling

3 tin buah peach
4 biji telur (dipukul)
1/2 cawan gula caster
3/4 cawan susu cair (fresh milk)
1/2 cawan santan (atau whippig cream/susu sejat)

Cara penyediaan

1. Masukkan telur dan susu, gaul sebati
2. Masukkan susu sejat (atau santan) dan gula, gaul sebati
3. Masukkan buah peach yang dipotong dadu. Pukul hingga buah pic hancur
4. Tuangkan ke dalam pastri dan masukkan buah peach yang dipotong half moon
5. Bakar dalam oven 15 ke 20 minit hingga kekuningan.


Selamat mencuba!


05/01/2011

Resepi Dim Sum (home made punya)

January 05, 2011 4 Komen
Hujung minggu lepas saya dan colleague buat parti tupperware sesambil belajar resepi baru. Kami belajar buat chicken pai, apple pie, peach pie, pau dan yang paling best, DIM SUM! Seumur hidup saya belom pernah lagi merasa dim sum so hari tu sendiri buat, sendiri makan. Hehehe.

Dim sum home made!

Kami yang tengah sibuk membalut dim sum dengan wantan
Resepi dim sum
Yang di atas ialah bahan-bahan untuk dim sum. Kulit wantan pula beli jer yang instant yang dijual di supermarket, pastikan halal ye! Dan yang paling best, kukus jer menggunakan steamer Tupperware. 15 minit jer. Mudah jer kan? Boleh la untuk dijadikan bekal anak-anak ke sekolah. Bapak-bapak pun boleh bawak bekal sekali. Hehehe.

Ni yang dah distim, nanti kalo nak stim jangan susun rapat-rapat dalam steamer tu eh.

Selamat mencuba!


07/09/2008

Resepi Kek Raya

September 07, 2008 12 Komen
Entri resepi ni atas permintaan ex-roomateku masa di Masria, KC, UPM dahulu. Kak Syada, selamat mencuba yer. Semoga kek Kak Syada menjadi dan baby kat dalam tu tak teringin lagi. Hehehehe.

Kek Lapis Book

Bahan-bahannya:

  • 10 biji telur ayam
  • 1,1/2 gelas gula halus
  • 1 tin susu manis
  • 1,1/2 gelas tepung gandum
  • 1 botol horlicks
  • 1 sudu teh vanilla
  • 16 auns mentega
  • pewarna kuning dan hijau (ikut suka)
Cara-cara membuatnya:

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu -pukul hingga kembang
  3. Masukkan susu, kaya, horlick - pukul hingga sebati
  4. Masukkan tepung dan vanilla - pukul hingga sebati
  5. Bahagikan adunan ke dalam 2 bekas - masukkan pewarna
  6. Panaskan oven - guna api atas sahaja
  7. Masukkan 2 senduk adunan berwarna kuning, biarkan masak kekuning-kuningan
  8. Tekan lapisan yang masak sebelum memasukkan adunan berwarna hijau
  9. Ulang langkah 7 & 8 sehingga adunan habis.
Kredit to my brother sebab dah tolong akaknya ini menaip resepi. Hehehe.