Follow Us @soratemplates

07/08/2008

Remaja zaman sekarang part 2

August 07, 2008 0 Komen
Blogging from my college my office

Setiap kita pernah melalui zaman remaja.
Zaman remaja di mana kita melalui suatu tranformasi kanak-kanak ke dewasa.
Pada ketika ini, kecelaruan identiti mudah untuk berlaku.
Kita akan keliru sama ada nak jadi dewasa atau stay di zaman kanak-kanak itu sendiri.

Ketika ini orang-orang yang berada di sekeliling persekitaran remaja itu sendiri m
emainkan peranan penting untuk membentuk peribadi remaja tersebut.

Dulu ketika aku di zaman remaja.

Aku mungkin boleh diklasifikasikan sebagai remaja yang anti-sosial.

Mungkin?

Aku tidak mempunyai ramai kawan.

Kawan-kawan aku cumalah kawan-kawan di sekolah.

Mungkin juga ketika itu aku banyak menghabiskan masa di sekolah.

Maka lingkaran kawan-kawan aku juga agak kecil.
Kawan-kawanku bertambah sejak aku menceburi alam maya.

Tetapi hanyalah kawan-kawan maya.

Yang tidak diketahui paras rupa wajah mereka.

Cuma
sebaris nama.
Namun, sepanjang perkenalan aku dengan 'manusia maya' ini.

Memang mereka berlaku jujur.

Malahan aku dan mereka kerap kali bertukar-tukar kertas percubaan SPM sebelum SPM bermula.
Dan ada juga yang aku dah jumpa.
Dan sekarang ada yang dah berkahwin pun masih
keep in touch denganku.
Walau sebagai seorang sahabat.


Itu zaman remaja aku.

Aku agak dikongkong keluarga.

Nak keluar pun ayah yang hantar.

Nak dating?

Aku tak pernah pu
n ada boyfriend di zaman sekolah.
Kadang-kadang aku rasa kesal sebab zaman remaja aku tak seindah orang lain.

Tak happening.

Tapi, bila difikirkan balik, semua ni ada hikmahnya juga.

Aku takkan menyesal dengan takdir yang telah tertulis untukku.


Sekarang aku bekerja di persekitaran remaja.
Klien-klienku semuanya di peringkat remaja.
Memang banyak perbezaan di antara remaja dulu dan sekarang.

Dulu semasa aku mengajar di sekolah.

Aku juga bergelumang dengan remaja.

Remaja zaman sekarang memang agak daring berbanding zaman aku dulu.

Berani sungguh mereka mengayat cikgu-cikgu muda macam aku.
Sungguh tak senonoh.


Remaja zaman sekarang kena dibuat macam kawan,
sekiranya kita nak mengambil hati mereka.
Tambah-tambah lagi bagi pelajar aku sekarang.

Yang memang agak lemah dalam bab-bab teori.

Bukan sekadar malas nak membaca nota,
membaca arahan dalam soalan tugasan pun malas.

Sem
uanya nak kena suap, nak kena bagitau.
Kalau masa mengajar pun kena pandai tackle diorang.
Kena bagi contoh-contoh yang buat mereka terbeliak mata,
yang buat mereka terus setia mendengar kita.

Dan cara-cara mengajar juga kena kreatif.

Sebab pelajar aku memang jenis yang cepat lupa.
Kena diingatkan selalu.

Memang agak mencabar kalau mengajar di sini.


Remaja zaman sekarang.

Di kolej aku ni.

Advance.

Pakai handphone.

Wajib.
Semua ada.

Bersolek?
Tak usah cakap lah.
Mengalahkan aku.

High-heel?

Mengalahkan aku jugak.

Boyfriend? Gi
rlfriend?
Jangan cakap la.
1 kelas!

:girl_4:

Kadang-kadang aku kesian jugak dengan pelajar aku ni.

Ada jugak yang tak sungguh-sungguh nak belajar.
Datang kolej sebab ibu-bapa yang beria-ria nak diorang belajar.

Kesudahannya orang yang mengajar mereka yang kena solve mentaliti diorang ni.

pssst... adakah aku menyesal berada di sini?

Bosan

August 07, 2008 0 Komen
Blogging from my college my office

:mHantuk:
Perasaan sangat tak best.
Dengan beban kerja melambak.
Tugas hakiki lagi.
Tak suka, tak suka.

:mSad:
Kalaulah aku cuma mengajar.
Tanpa tugas sampingan lain.

:mNo:
Perasaan sungguh tak best.
Dah muak dengan ISO ni.
Kenapa aku terjebak dengan bidang ISO ni?
Kenapa?
Kenapa?

:mPening:

psst... bosan bosan bosan


06/08/2008

Remaja zaman sekarang part 1

August 06, 2008 0 Komen
Blogging from my college my office

Semalam
Hari yang sangat pax.
Kelas 6 jam straight.
Tak sempat lunch.
Lapar giler.

:puteh_4:

Semalam jugak.
Ada budak gaduh.
Aku tengah excited nak mula PnP.
Tetiba ada budak sem 2 jerit masuk ke lab.
Gitau si anu dan si anu ngah gaduh, bertumbuk.
Nervous gak beb.

:mPeluh:

Bila nengok diorang gaduh.
Aku takde idea camne nak handle.
Aku ni mana pernah amik psikologi nak handle kes-kes camnih.
Aku guna soft psikology je la.
Ahaks.
Wujud ke soft psikology?
Tapi, tak berkesan pun.
Sampai aku pun naik takut.
Security on duty pun awal-awal dah cabut.
Maklumlah Mak Guard.
Aku call admin mintak sapa-sapa yang rasa jantan datang.
Tapi, jantan perkasa semua takde.
Takde rotan, akar pun bergunalah.
Bila PAR yang kecik-miut tu datang, diorang dah dileraikan oleh pensyarah sorang ni.
Pempuan gak.
Aku? Pun pempuan gak. Ahaks.
Tapi aku ni memang diakui memang takut bila nengok orang gaduh.
So setel tapi aku rasa budak-budak tu masih berdendam.
Sekarang ni aku fikir aku kena baca buku psikologi berkenaan remaja.

psst... kenapa kerja macam banyak sangat tapi sangat malas nak buat??


04/08/2008

Isninisme

August 04, 2008 4 Komen
:puteh_2:
Salam hari Isnin.
Ada beberapa jam lagi nak balik.
Malas sangat hari ni.
Entah kenapa tiap-tiap hari pun rasa malas.
Mana perginya semangat dan motivasi nak kerja ni?
Huhuhu.

:mPanas:
Aku dah selamat sampai ke Kuching semalam.
Penat sangat beb.
1 hari setengah memang tak cukup kalo nak buat persiapan kahwin.
Nasib baik aku memang dah target apa yang aku nak beli.
Dan bila sampai aku terus grab apa yang aku nak.

:girl_9:
Sabtu malam aku sempat gi Ikea.
Mizzamy pun dah setia menunggu aku kat sana.
Thanks bebanyak ler kat dia, sanggup teman aku carik barang-barang.
Dah dapat apa yang aku dah aim sebelum ni.
Dulu masa gi 1st time ngan dia dah survey-survey.
Sampai jer Ikea malam tu aku terus jer grab.
Kalo nak window-shopping lagi memang tak sempat.
Tak puas la.
Next time nak pergi lagi la.
Amy???? Tolong...?

:mKening:

Sekarang digicam aku dah takde.
Aku bagi adik aku pinjam.
Sebab dia nak buat thesis.
Then ada trip ke Singapore.
Risau gak pasni aku takleh nak snap-snap.
Guna hp memang tak puas.
Pastu nanti 24/8 ada member aku nak kawen.
Dia dah suh aku jadi photographer tak formal untuk dia.
Camne ek?
Aku pinjam digicam Kolej jer la kot.
Baru ada kepuasan. Huhu.
Boleh tak ek?
:mCamera:

pss... piccas kat KL takleh transfer sebab lupa bawak kabel hari tuh


02/08/2008

27

August 02, 2008 9 Komen
Cepatnya masa berlalu.
365 hari yang lepas.
Tepat jam 12 tengah malam.
Ada orang main gitar.

Nyanyi lagu "Happy Birthday".
Live!
Walau dalam telefon cuma.
Semata-mata untuk I.
I sorang tau!

Huhuhu.

2008.



Orang tu.
Dah tak nyanyi dah.

Tapi.
Dia cakap.
Dia nak belikan handphone baru.
Untuk my birthday yang ke-27.


So, pilih la yang mana berkenan.
Adui.
Terharunya I.
Tak pernah dapat hadiah mahal.

Kemudian boleh pilih lak tu.
Terharu habis.
Kenapa ni?
Suka buat orang sebak tau.
Tauk la kitak sayang kamek.
Mek sayang kitak juak bah.

Hehehe.


Dan.
I suruh jer dia pilihkan yang dia berkenan.
Dan.
I terima jer yang mana dia suka.

Tapi.
I make sure jugak yang dia berkenan tu,
I pun berkenan gak.
Hehehe.

Dan.
Jeng jeng jeng..



Dia suka yang ni.
Dan.
I pun suka yang ni.

K770i.
Thanks Yang.
Thank you so much.
And.
Love you so much,Yang!

Muahz.. muahz!

La la la..
Happy 27th birthday to myself..!




pss... terasa diri begitu dihargai.. asyiknya

01/08/2008

Kemalasan Melanda

August 01, 2008 2 Komen
Blogging from: My Office My College

Tau tak? Aku rasa malas sangat ni. Kerja sebenarnya banyak sangat.
Laporan pun tak siap lagi tau.
Laporan KSP.
Kajian Semula Pengurusan.
Bosan la aku nak buat laporan-laporan macam ni.
Bukan bidang aku kot.
:puteh_23: :girl_12: :puteh_10:


Pastu.
Aku pegi 1
blog ni.
Dan download smiley icon yang comel-comel nih. Hihihi.
:girl_9::puteh_20::girl_4:


Malam nih aku fly ke KL.
:puteh_19: Yeay! :puteh_13:


pss... happy friendship day!