Follow Us @soratemplates

25/08/2010

24/08/2010

Kursus Pendek Dekorasi Cupcake

August 24, 2010 4 Komen
Sabtu ya tek ada kursus pendek dekorasi cupcake di Kolej.
Saya jadi assistant jak, sik konfiden nak ngajar urang molah kueh koh.
Mok nangga cara sidak chef dolok.
Hehehe.
Tapi tenaga pengajar masih juak di kalangan kamek orang di Kolej dirik pun.
So sesapa yang berminat bolehlah daftar.

Post jak komen.

Tok majoriti student yang jadi peserta.

Cupcake sebelum dimasuk lam oven.

Cupcake yang dah diengkah 'base'.. tunggu masa nak deco gik.

Peserta laki pun terer juak mendeco.

Hasil kerja sidak student. Kek di tengah ya hasil kerja saya dan kawan saya.



Sheperd Pie Ibu Iman

August 24, 2010 7 Komen
Sheperd pie ni kalo rajin googling banyak sangat versi kat net.
Saya first time buat pun googling resepi dari net.
Lepas tu pandai-pandai ler modified sendiri.
Kreativiti dan inovasi itu penting dalam memasak.


Sheperd pie sangat sedap bagi penggemar kentang.
Harus cuba kalo yang antu cheese tu.
Cheese sebenarnya saya yang tambah sendiri.
Sebab first sheperd pie yang saya makan di umah sepupu takde letak cheese.


Resepi Sheperd Pie


Untuk base

Daging cincang
1 tin mushroom cream soup
Mix vege 
Sosej (dipotong)
Bawang besar (potong dadu untuk menumis)
Sedikit garam/ajinomoto


Cara membuatnya:


Tumis bawang besar sehingga wangi.
Masukkan daging cincang.
Kacau sehingga masak
Masukkan mushroom soup, mix vege dan garam.


Base yang sangat basic. Takde sosej, takde mix vege, sebab bahan tu takde kat umah.


Untuk topping:


Kentang (direbus dan dilenyek)
1 kotak susu segar
Serbuk lada hitam
Sedikit garam


Cara membuatnya:


Kentang dilenyek dan dicampur susu segar, garam, lada hitam.


Lenyek sampai jadi mashed potato.


Kemudian, sediakan aluminium tray untuk dibakar dalam oven.


Kalo pakai yang disposal tray, lagi senang. Hehehe.


Bahan base tadi dipenuhkan di dalam tray
Selepas tu, penuhkan pula dengan topping (mashed potato) tadi dan ratakan.
Kalau nak, parut mozarella cheese di atas sheperd pie tadi.


Dah diparut dengan cheese.


Bakar dalam oven sehingga cheese kekuning-kuningan.
Dah siap pun untuk dimakan.


Senang kan? Mengenyangkan pulak tu. Apalagi.. cuba lah.




23/08/2010

Buffet Ramadhan bersama Iman

August 23, 2010 7 Komen
Bukannya selalu dapat sungkei secara buffet.
Di hotel gik ya.
Tahun 2007, macam-macam ada di Grand Margharita (masa ya masih Holiday Inn)
Pasya 2008 sikda, nak nikah time ya, save bajet.
Tahun 2009 pun sikda, tengah sarat gilak.
So tahun tok 2010, embak Iman sekali di HV jak.


Jangan sik encerik, kata urang.
Hahaha.


Seperti biasa, Iman sungkei dolok baruklah Ayah ngan Ibu dapat sungkei.


Manas pabila lambat disapik


Cheh.. mulut amor, kantoi


Apa tok oh?


Nyaman juak duhal eh.


Best juak camtok.


Alus juak benda tok, susah nak makan.


Hey!


Lekat kat tangan indah. Isk..


Dah kenyang, mok balit dah.


Kepak embak Iman jalan nektok eh.
Sik larat rasa Ibu nak embak Iman.
Mun time nya dah boring lam stroller, rasa nak patah pinggang.
Mun masa nya sik mok ngan Ayah, hancor lah Ibu.


Tapi Iman dah makin lebeh.
Mun urang bertelipon depan nya, ada nya gago juak ngambik barang dekat nya.
Engkah rah telinga.
Bertelepon juak lah tek konon.


Eeei.. geram Ibu eh!


20/08/2010

Mozilla vs MIE

August 20, 2010 6 Komen
Entah lah kenak aku nang sik berapa berkenan ngan MIE.
Pagi tok baru jak on lappy, Mozilla ku molah hal.
Dah la nang sikda mood nak kerja ri tok.
Ngembak ati ngereco, terus ku uninstall browser Mozilla ya.
Dah ya apa pakei aku nak surfing?
Sikkan makei MIE?
Tidaakkk...


Tok tengah makei MIE lah tok, ngok li jak rasa nya.
Sik best.
Lombot

Tengah download Mozilla Firefox 3.6.8 tok
Sabaarrr laaa...
Isk..


18/08/2010

Mana bilik maok cabut dada?

August 18, 2010 8 Komen
Di sebuah klinik kesihatan kerajaan.


Pesakit: Incik, mana bilik maok cabut dada?

Pekerja: (molah muka blur)

Pesakit: Cabut dada... (sambil cubit-cubit lengannya)

Pekerja: Oh... mok ambik darah.... nun di bilit nun... kat lab.. 

(Perey)


Kredit to Encik Suami (seperti yang diceritakan kepada tuan blog)