Follow Us @soratemplates

21/09/2010

Diari Syawal 1431

September 21, 2010 3 Komen
Syawal 1
Bersalaman di Sukmaville then ke umah mentua then baruk ke umah nenek. Lepas solat Jumaat baruk ke umah mentua agik.

Syawal 2
Beraya di Kpg Semera, Kota Samarahan. Masa banyak diabiskan nunggu feri & on the road ajak.

Syawal 3
Pergi sebuah jak open house umah member then ngabas member dan kazen beranak. Berjarah di KL, balit umah dan stay ajak sampei malam. Sik keluar sebab umah kena 'serang'.

Syawal 4
Berjarah di Kpg Bako seberang air then ke kampung sebelah kilir.

Syawal 5
Berjarah di sebelah Gita & Matang dengan mak ngan bapak.

Syawal 6
Lepak umah mentua jap then petang gi open house umah kazen. Malam lepak umah Wa.

Syawal 7
Masak untuk open house dari awal pagi. Khas untuk member-member opis.

 Member-member opis (sik semua datang)

Then terus diserang non-stop sampei malam. Nang kepak. Yang bestnya, malam bapak, Ayah Iman ngan adik-adik berpasang mercun panjang. Sekali meletup 20 minit 41 saat baruk reda. Rasa Gong Xi Fa Cai jak. Hehehe.


Syawal 8
Masih kepak,umah masih mengamboran. Close house ri tok. Petang gi pasar tiket, apa tek Ayah Iman nak ekot pergi travelling tapi sik nemu tiket. Tiket ke KL semua dah sikda.

Syawal 9
Bangun awal sebab nak pergi Unimas nangga student training kayak. Malam ke umah mentua, ada meeting adik ipar nak nikah 10.10.10 kelak.

Syawal 10
Pergi open house umah kazen the ke The Spring, reunion geng-geng sekolah Ayah Iman. Balit umah packing barang pakei travelling.

Syawal 11.
Start kerja tapi dah travelling ke Teluk Intan. Polah meeting jauh-jauh. First time ambik shuttle dari KLIA ke bandar lain, alone!

Sekian sahaja Diari Syawal.
.
.
.
.
.
.

Sik puas rasa beraya tahun tok koh. Banyak umah sik dipegi. Sorilah kawan-kawan sik sempat mek nak ngagak umah kitak orang. Rasa ati maok jak berjalan dari pagi sampei ke malam tapi ada Iman, Ayah Iman pun sik tahan juak berjalan lamak.

Tahun depan insya Allah akan beraya di umah dirik pun. Macam ne kah rasanya oh?


Salam Aidil Fitri

September 21, 2010 0 Komen
Masih belum terlewat lagi rasanya untuk kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada follower blog mimyara dan juga silent reader yang sudi berkunjung di sini. Semoga lebaran tahun ini lebih bermakna dan terkesan di hati saudara dan saudari sekalian. Kami di blog mimyara merendah diri memohon seribu kemaafan sekiranya ada entri di sini yang mengguris perasaan saudara dan saudari secara langsung atau tidak langsung.

Sekian dari Ayah, Ibu dan Iman Madihah.


Mood bekerja belum kembali

September 21, 2010 4 Komen
Saya di Teluk Intan.
Masuk jer kerja terus kena attend meeting.
Di Teluk Intan pulak tu.
Kerja kerja kerja.
Mood raya masih on lagi.
Tak sabar nak tunggu hari Khamis.

Saya rindu dia dan Ayah dia.


06/09/2010

03/09/2010

Iman 10 bulan

September 03, 2010 14 Komen
30 Ogos tek genap Iman Madihah 10 bulan.
Beratnya 9.1 kg
Sik tauk besar kah sik, tapi urang rami madah nya besar.
Bagi kamek orang di umah yang tiap ari nangga nya, sikdalah besar nei.
Kus semangat ya sik dapat lah dinafikan.
Sik larat gik mun nak embaknya berjalan ke pasar.
Harus ada stroller.
Atau ada Ayah.

Perkembangan Iman Madihah 10 bulan.
Gigi dah ada 5 igek.
2 dibah.
3 atas, 2 gigi di atas macam jarang jak, sigek macam tumbuh ke belakang.
Macam ada potensi nak jadi macam gigi Ayah.

Berjalan belom pandei, tapi bertetey pandei.
Nekik tanggak lagik lah pandei.
Nurun peningkah di umah, pass.
Beranggong apatah agik lah nang laju.

Megang botol susu, pandei, kekadang sebelah tangan jak.
Sebelah gik main toy.
Minum makei baby-cup, pandei menar.
Pegang 2 belah tangan atau sebelah jak.
Suka minum air mati.

Kinek tok dah pandei makan nasik putih biasa (sikit).
Mun diberik nasik buburnya, geleng palak.
Geleng palak tanda sik maok lah tek.
Mun nya sik maok diembak urang ya, nya geleng palak.
Sik maok nenen, geleng palak.
Sik maok makan agik, geleng palak.
Mun kita madah 'NO NO NO', nya geleng palak.
Mun nya maok, nya akan goyangkan perutnya.

Iman Madihah suka dengar lagu Wa Ka Ka.
Bila nangga vc Wakaka dalam BB Ibu, perut terus start goyang.
Bukan ya ajak.
Mun nangga iklan TV3 atau iklan yang bermontaj rancak, perut automatik goyang.

Sangat suka berbungkar.
Bukak almari, baju-baju berlipat nak dikurak nya.
Bungkar handbag, kegemaran nya dan ketekunan nya.
Tekun gilak bila part berbungkar.
Muka serius macam muka Ibu alu.

Henfon pun Iman Madihah suka.
Henfon murah sik suka.
Mok Iphone atau BB jak.
Mun nangga smart phone, henfon biasa alu dilepas nya.

Remote TV pun sangat suka.
Sik dapat nangga remote TV.
Suka tekan-tekan remote.

Bila dalam bilit, nemu remote aircond
Terus angkat remote ke arah aircond, konon tek macam urang on aircond

Mun nenek anok nya, konon-konon lah tek.
Nenek tepuk lantei, nya akan tepuk lantei juak.
Mun nenek tepok paha Ibu, nya tepuk paha Ibu juak.
Suka nak morah apa dipolah urang.

Bila part nya nak ngerepak, sik renti-renti.
Bisin jak mulut nya ngerepak.

Ayah suka madah, vava vava baaa...
Nya akan reply juak, vava vava  baa...

Mun urang gurin, nya suka gurin di perut urang
Tido aher, kol 11-12 tapi bangun ngando

Nenen 8 oz... abis, mun sikit, berlalak
Sebelum tido mesti nenen lok
Sikpat tido mun sik nenen

Breastfeeding sampei 8 bulan jak
9 bulan Ibu dah makan Yasmin, Iman pun terus stop juak bf

Iman Madihah nyusu Anmum... kesinambungan Ibu pregnant minum Anmum Materna
Bila iklan Anmum Essential atau nangga Tom Tom Bak
Dan keluar "sel-sel otak mula berkembang"
Nya akan terus stuck, mata terus lekat di TV
Suka gilak sampei sik terkata

Nengar jak lagu intro Upin Ipin, nya terus nerais
Suk
Bila Upin ngan Ipin keluar, nerais agik sampei goyang-goyang tangannya
Tepok-tepok tangan nya
Suka gilak nangga nya 2 adik beradik ya

Sebut jak 'bye'
Tangan terus babai

Nangga urang ngesep, bertudung, terus sikmok lepas

Nangga keta berjalan, tangan automatik babai

Bila urang ngenjok tangan bersalam, nya salam
Mun nya sik maok, nya akan geleng palak

Mun urang flying kiss
Nya flying kiss juak tapi belakang tapak tangan di mulut

Lagu pok-pok-amai, nya tepok tangan
Lagu Negaraku, nya dangdi tegak jak

Bila nya suka makan sesuatu yang baru, nya tepok tangan
Bila nya macam dah sik mok makan, berik suduk nya sapik dirik nya pun
Tapi dengan bantuan urang, nasik nya abis juak ahernya

Mun nangga urang embak baby-cup nya, nya nerais
Mun urang sik berik, nya marah
Nerais agik

Suka whipped-potato KFC without gravy
Yang homemade buatan Ibu, sik maok
Terus molah muka nak mutah tanda protes

Suka makan pusuk diblend alus campur bubur

Padah jak, 'bau eh'
Terus merik muka jaik nya

Suka mandik, sik takut gelap, sik suka sunyi
Suka meriah dan rami

Bila urang rami, suka merati urang dolok
Lamak-lamak baruk lah bisin

Tido mengirin
Selalunya palak melungak ke atas
Lincah atas katil

Sigek jak, Iman lom pandei berjalan
Baruk pandei bertetey
Mungkin kah sebab nya breech dolok
So kaki nya lom koat?
Kinek tok pun masih follow-up dengan Prof di Ortho Ward di GH
Kelak mun nya pandei berjalan Prof nak nangga gik perkembangannya
Tapi so far Prof madah ok

Mudahan anak Ibu jadi anak yang pintar dan bijak
Amin





Muka ada senyum

September 03, 2010 2 Komen
Yes.
Ari tok last keja
Esok dah boleh melapis kueh.
Yeay!

Harus lah muka ada senyum ari tok.


Yes.
Hari nih last kerja.
Besok dah boleh melapis kek.
Yeay!


Harus lah muka ada senyum hari ni.