Follow Us @soratemplates

11/04/2011

Gago urang gago juak nya

April 11, 2011 1 Komen
Angol nyawa eh
Minggu ya sepatutnya cuti tapi gago ngan program student
Malam bermalam ngan student di Kem Santubong
Siang ngerayo carik quotation
Weekend kursus pendek di kolej
Alu terkorban weekend 2 ari turun ke Bauk
Tauk sik boring driving ke Bauk eh

Turun jak kerja ri tok ada gik program ngan YB before election tok
Boring aih
Dah la nyawa malas tok
Ada bos baru datang, nak ngeso kemalasan ngan bos baru lah
Hua hua hua



10/04/2011

Marilah mari, kita mengundi bila nak gathering

April 10, 2011 13 Komen
Peringatan mesra: Sila scroll ke bawah untuk entri terkini.


Bah, berik chance lok entri tok melekat di atas tok, sak senang kitak orang vote bila nak molah gathering agik. The real gathering, bukan main-main k. Tarikhnya ialah Good Friday ujung bulan tok (of course Serawak tok PH) or ari Sabtu (sik semua lah urang cuti tapi yang jadi kuli perentah ya, cuti lah tapi sik semestinya juak). Tarikh tok lepas election lah. Nak molah ari election takut ada yang on duty or yang balit kampung sebab nak ngundi. Tarikh 2 igek tok kitak orang choose lah, ne rasa yang bagus, yang semua urang leh commit ngan aktiviti sosial kita. Chehh... sosial lah gilak.




Tarikh cadangan kitak orang?

Tok cadangan jak lah. Mun rami yang sik dapat, apa boleh buat. I kensel jak, sik susah. Hehehe. Masanya either petang or malam. Mun malam takut susah ibu² yang beranak kecik ya. Mun I, sik kesah malam kah siang sebab si kecik I nang biasa berjalan sampei malam. Hehehe. Ekotlah kesesuaian masa kitak orang. Fleksibel bah. Lagikpun tarikh cadangan tok gik lamak. Sempat nak ngator masa.

Lepas ya, aktiviti nak dipolah, kitak orang vote jak. Mun dah muktamad kelak, baruk kita decide tempat gik. Mun dapat kitak orang suggest lah tempat sekali di komen k.




Aktiviti apa nak dipolah?

Kamek tok sik tauk gilak tempat yang best. Mun nak molah private function, mungkin kat Saddad, Babaganosh, Aroma Cafe or poolside steamboat kat Riverside. Atau sine² jak lah. Ya mun makan. Rega sepalak kelak kita rondeng, ekot majoriti berapa yang kitak orang setuju.

Mun nak bowling, maybe kita boleh polah team, lawan suka² jak. Tempat? Sikda tempat lain, Crystal jak lah yang kamek biasa deal untuk student mek. Mun kitak orang biasa deal di Riverside, bolehlah tolong² kamek juak untuk book. Rega ya rega biasalah bila berbowling. Mun dapat dirondeng, mintak less. Tapi pun PH susah kit lah.

Mun karaoke, kamek sik tauk gilak lah. Kamek biasa di Enter K jak di Crown Tower (Mummycare). Rega ya ada time yang murah, kol 3 - 8, RM10 sepalak termasuk air. Siktauk lah mun ada promotion agik nektok. Tapi mun dah rami gilak sik best juak lah nak berkaraoke.

Picnic atau family day? Ya kamek sik suggest doloklah sebab kita lom ada AJK pelaksananya. Mun dapat, mok juak ada 4-5 orang gik k nolong kamek. Mun picnic atau family day, better kita plan betol². Mesti best. Family Day untuk blogger Kuching. Grand apa, lak kamek madah ngan reporter Metro, dapat masok lam berita Harian Metro Kuching. Vah vah vahhh...verangan I.

Dan secara rasminya, undian tok akan dibukak start pada 28 Mac 2011 - 10 April 2011. Ada 2 minggu pakei ngurus tempat or nak booking tempat. Harap² sempatlah dalam masa 2 minggu ya. Mun kitak orang ada cadangan lain, padah jak. Cadangan sentiasa dibuka. Terima kasih.

*Kepada yang berminat, sila tinggalkan nama, alamat blog & email kitak orang di ruangan komen. Makseh sekali agik.


Ibu Iman: Kita hanya merancang, Allah juak yang menentukan..


09/04/2011

Untuk yang berminat sahaja...

April 09, 2011 3 Komen
Peringatan mesra: Mun sik suka, boh baca entri tok, semuanya POLITIK koh


Syok juak nangga blogger² berhujah dalam blog² politik koh.
Rasa tedah ada juak bila nangga muka calon² baru PKR & PAS.
Calon DAP boleh harap juak lah muka sidak, cuma menang ke sik jak sik tauk.
Tapi, chance nak menang macam ada, berbanding sidak PAS & PKR.
Nang tedah nangga, macam tangkap muat jak meletak calon di sigek² kawasan.
Makin calon PAS di sigek kawasan ya, adoh mak, tedah... ada indah kawannya nageh utang.
Cobalah tunggu lok oh mun nak nageh utang.
Tok masa penamaan calon alu ditagehnya member, kantoi member eh.
Camne nak jadi wakil rakyat gia?
Nang tedah...
Kenak PAS tangkap muat jak?
Adeh²... iboh jak lah bertanding mun gia.

Calon PKR melawan Abang Joe, muka baru, ensem kata sidak.
Ensem kah?
Alim kata sidak, alim kah?
Ayah Iman balit kerja hari ya, ada dapat bendera Keadilan dari nya.
Time ya nya berkempen masa urang balit kerja, merik bendera di jeraya ngan bininya.
Tapi, bini diembak di jeraya lain, bini lam FB lain.
Gine tok?
Rupanya tek rumours lam FB ya bini ke-2 nya, urang Lawas.
Paduhalllll....
Yang best nya ada gik cerita best duhal.
Macam² jak eh.

Sapa mok baca cerita² pilihanraya, leh la klik kat sitok: Link 1, Link 2, Link 3, Link 4
Ada banyak agik koh, carik dirik pun lah.
Suk bah maca time² camtok.


Ibu Iman: hari tok kerja, sok kerja...



08/04/2011

Menu dinner paling simple, paling sedap

April 08, 2011 10 Komen
Tetiba malam tadik rasa nak makan sweet corn soup
Kebetulan nang dah ada jagung Ligo di umah
Apalagik, masak jak lah k sirup²
Sik sampei 20 minit dah masak dah sup jagung manis tok
Yummeh!

Sweetcorn Soup
Nang simple lah menu tok
Sik pernah juak rasa masak seexpress malam tadik
Bahan² yang diperlukan pun sik banyak
Seperti:
  • Jagung Ligo 4 sudu + airnya sikit
  • 1 biji telur
  • 1/2 biji bawang bakong
  • Secubit rempah sup bunjut
  • 2 cubit pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Minyak
Then, masak nya seperti masak sup biasa.
  • Panaskan minyak
  • Tumis bawang bakong sampei wangi
  • Bila dah wangi masukkan air, tunggu mendidih
  • Pukul telur, besarkan api, masukkan telur, biar sekejap
  • Bila telur dah masak, baruklah dikacau²
  • Masok jagung &  air jagung sikit
  • Masuk garam, rempah sup bunjut & Tumix
  • Tunggu mendidih sikit, baru angkat
  • Siap!
Aku sik campur cabik or lada pun sebab Iman nak mam juak
Mun ada sederi, perghh... mesti agik nyums
Tapi tok pun dah cukup menyelerakan koh
Bagi ku dikpun lah... hehe

Then ada 1 gik menu paling simple di dunia
Bahannya sama, sik banyak
  • Baby sawi
  • Daging cincang
  • Bawang bakong
  • Sos tiram
  • Secubit garam
  • Minyak
Cara masak pun rilek² ajer
  • Didihkan air lam kuali, engkah secubit garam ngan minyak sikit
  • Bila dah mendidih, celurkan baby sawi yang dah dibasuh
  • Pasya angkat, susun atas pinggan, macam tok

Lepas ya baruk kita masak daging cincang
Anggaran setengah bungkus atau sebungkus
Sebab miak suka makan daging cincang tok
Menu tok pun sik engkah cabik, sebab Iman mok mam juak
  • Panaskan minyak
  • Tumis bawang bakong sampei wangi
  • Masokkan daging cincang yang dah dibasuh
  • Masukkan sos tiram dalam 3 sudu besar gia
  • Masuk secubit garam pakei rasa, boh banyak gilak sebab sos tiram Maggi dah masin
  • Mun daging dah masak benar, tutup api
  • Tuang daging cincang yang dah masak ya atas sayur yang dah dicelur tadi
  • Bah, makan gik
Baby sawi with minced beef
So senang & so simple nak?
Mun malas nak blend cabik bawang, boleh lah coba menu express tok


Ibu Iman:menu urang malas masak bah... ahaks


07/04/2011

Menambah 'Top Commentators Widget' di blog

April 07, 2011 14 Komen
Mungkin ada yang dah letak widget ni, mungkin ada yang belum.
Bagi yang belum tu, boleh lah try coding di bawah ni.
Lepas tu anda taulah siapa pengomen tegar di blog anda.

Cara-caranya senang jer:

1. Pergi Blogger Dashboard  >> Design >> Add a Gadget >> HTML/Java Script
2. Copy coding di bawah:
<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + 
feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://www.bloggersentral.com
 &ExcludedNick1=Greenlava
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">
<!-- Top commentators widget End -->
3. Paste ke 'HTML/Java Script' dan save.
4. Sekiranya anda tidak mahu komen anda dikira sebagai commentator, masukkan 'Display Name' anda di ruangan yang ada font berwarna merah tu (Greenlava)
5. Sekarang anda boleh lihat sendiri siapa follower anda yang paling setia memberi komen di setiap entri anda!


Selamat mencuba!


Ibu Iman: tahniah Mama Nabihah, kitaklah follower kamek yang paling rajin berik komen. Makseh oi!



 

Prof Iman Madihah

April 07, 2011 10 Komen


Ibu kirim salam ngan semua.
Ibu bz.. sik pian nak update papa.
Bye auntie-auntie..



Yang benar,
Iman Madihah