Follow Us @soratemplates

07/04/2011

Menambah 'Top Commentators Widget' di blog

Mungkin ada yang dah letak widget ni, mungkin ada yang belum.
Bagi yang belum tu, boleh lah try coding di bawah ni.
Lepas tu anda taulah siapa pengomen tegar di blog anda.

Cara-caranya senang jer:

1. Pergi Blogger Dashboard  >> Design >> Add a Gadget >> HTML/Java Script
2. Copy coding di bawah:
<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + 
feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://www.bloggersentral.com
 &ExcludedNick1=Greenlava
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">
<!-- Top commentators widget End -->
3. Paste ke 'HTML/Java Script' dan save.
4. Sekiranya anda tidak mahu komen anda dikira sebagai commentator, masukkan 'Display Name' anda di ruangan yang ada font berwarna merah tu (Greenlava)
5. Sekarang anda boleh lihat sendiri siapa follower anda yang paling setia memberi komen di setiap entri anda!


Selamat mencuba!


Ibu Iman: tahniah Mama Nabihah, kitaklah follower kamek yang paling rajin berik komen. Makseh oi!



 

14 comments:

  1. share gne nak molah 3 column template lok..dari pagi tadik mek ngerja nya..sik jadi eh..

    ReplyDelete
  2. actually ktk perlu google blogger template + 3 column... then edit html setting jak... coba lok jak... google lok free 3 column blogger template

    ReplyDelete
  3. waseh.. sama-sama mira.. hehehe... sik sangkak juak tek kmk top.. hehehe... ada hadiah sik? hehe.. kidding.. :p

    ReplyDelete
  4. udah mek google sehari2...p bila nya appear nya masih juak duak column..erm..lak mek try agik..

    ReplyDelete
  5. nyza,
    ya lah tek hadiah birthday girl x terfikir gik... hihi

    sahm,
    mun x dpt juak, padah.. lak mek nolong... gud luck k..

    ReplyDelete
  6. salam..sy dah try n error byk widget top commentator di blog tp selalunya yg tu kejap ada lama x ada..tu tandanya kod yg diberikan x stabil. tp bila install kod yg u bagi ni nampaknya masalah tu dah selesai..thanks for sharing!

    http://zukidin.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. ws daddy zuki, sy cuma berkongsi sahaja... thanks krn singgah ke sini

    ReplyDelete
  8. nice sharing..terima kasih :)

    ReplyDelete
  9. xley wat pon...bile saye paste...ade name lain...name yg x prnh follow n komen entri saye...mungkin name dri follower tegar awk kot...tlg terangkan ckit camne nk wat...hihi

    ReplyDelete
  10. tq tuan tanah.. berjaya!!!! banyak kali try org lain punya, gagal..

    Domo mega: atas yg warna merah tu.. yg blogger sentral tu, ganti dgn url blog awak

    ReplyDelete
  11. thanks,dah lama cari tuto nih,dah menjadi pun,jom singgah blog nih. http://bicaradarihatiseoranghamba.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. ada sik top commentator untuk weekly pun ohh..lamak kmk crik hehe,,

    ReplyDelete
  13. MENJADI! YAY!! Thanks!! :D Btw, are you Sarawakian? Kalau swakian boleh baca ni >> http://vaneelea.blogspot.com/2013/02/paging-for-sarawak-bloggers.html :))

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥