Follow Us @soratemplates

23/05/2012

Dia dah pergi selamanya

May 23, 2012 2 Komen
Akhirnya dia pergi jua, Dia telah dipanggil mengadap Yang Maha Esa awal pagi tadi. Innalillahi wainnalilla hirrajiun. Jarang saya follow blog seseorang dengan setia sekali. Walaupun saya cumalah silent reader tapi saya selalu tertanya-tanya keadaannya. Akhirnya dia tewas jua kerana kanser. Semoga roh arwah Norma dirahmati Allah SWT dan ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. Aminnnn...


Siapa Norma? Boleh baca di SINI.



22/05/2012

SI semakin maju

May 22, 2012 2 Komen
Semalam balik kerja terus gi ambik Irfan dan Iman.

Nek Wa: Susu dah makin maju!
Ibu: Menar?? Baguslah.

Alhamdulillah.
Minggu kedua Ibu bekerja, Irfan dah mula suka hisap SI guna botol.
Minggu lepas, balik jer kerja mesti ada balance lagi SI dalam botol.
Sayangnya, tapi nak buat cemana, buang jugak lah.

Hari Isnin, Irfan menangis takmo menyusu, hisap pun 1 oz je.
Mana tak risau dibuatnya.
Hari Selasa, Rabu, Khamis sehingga Jumaat.
Nasib baik ada perkembangan.
Sampailah semalam licin SI 3 oz dalam botol.
Alhamdulillah sekali lagi.
Risau kalau Irfan takmo menyusu guna botol.
Balik jer Ibu dari kerja terus melekat sampai ke tengah malam.
Kesian dia haus.
Ibu susuan dia ada cuma takmo nak biasakan dia terus-terusan DF.
Nanti mak ngah aka ibu susuan pun kerja jugak.

Tapi sekarang dah senang nak tinggal Irfan dengan nenek.
Dah tak risau sangat dah.
Insya Allah stok susu mesti ada.
Barulah Ibu dapat gi jalan-jalan.
Heheheee...
Irfan? Tinggal dengan nenek k??

Muka kamek macam muka sapa?


21/05/2012

Bila ibu-ibu berkumpul

May 21, 2012 0 Komen
Hari Sabtu yang lepas kami ibu-ibu lepak hi-tea di SR
Walaupun dah lama kerja sebumbung tapi...
Ini first time kami keluar bersama dengan anak masing-masing

Kecoh SR dibuatnya
Ada customer yang sampai bertukar tempat duduk gara-gara kami
Bukannya anak yang buat bising tapi ibu-ibu!


Seronok jugak outing macam ni
Para suami pula diizinkan melencong ke tempat lain
Hehehe


18/05/2012

Nursing poncho

May 18, 2012 6 Komen

Ini ialah nursing poncho dan modelnya of course bukan saya.
Poncho ni samalah jugak seperti shawl.
Tapi yang bestnya poncho ni ada butang.

Masa pantang hari tu saya beli poncho kaler grey ni.
Nak cover masa DF baby kalo gi jalan-jalan.
Tapi baru je sekali pakai pergi shopping.
Dan orang memang tak tau apa yang saya tengah buat.
Hehehe.

Dan sekarang ni poncho ni sangat berjasa bila saya mengepam di ofis.
Member sebelah duduk bawah meja, saya duduk macam biasa je.
Sebab adanya poncho ni!
Sambil boleh BW lagi.
Boleh cover dari aircond jugak.

Dan member pun terus teringin jugak.
Dan beli jugak.
Hehehe.
Semenjak 2 menjak ni saya suka skodeng accessories untuk breastfeeding.
Nasib baik dapat member yang fully BF jugak.
Kat ofis window shopping sama-sama.
Kalo sesi mengepam (kami panggil jaga kebajikan anak), tutup pintu, tutup blind.
Dan masing-masing concentrate.

Seronok jugak mengepam beramai-ramai ni.
Walaupun kami 2 orang je sebilik, syok jugak.
Hehehe.

Kesimpulannya syoknya breastfeeding.
Alhamdulillah sebab saya terbuka hati untuk bf anak kali ni.
Yang dulu-dulu tu jadikan pengajaran je.
Dah nak masuk 3 tahun pun dah Iman Madihah.
Sori Iman, Ibu sik cekal hati nak bf Iman dolok.


17/05/2012

Hukum anak/adik-beradik susuan

May 17, 2012 10 Komen
Irfan dan adik susuannya, sorang sepet sorang mata besar.

Alhamdulilah, tahun 2012 ni mak dan bapak saya telah mendapat 2 orang cucu sekaligus.
So termasuk Iman Madihah, mak dan bapak dah ada 3 orang cucu. Syukur.

Irfan Mustaqim telah selamat dilahirkan pada 12 Februari 2012.
Manakala Azzalea Maisarah dilahirkan pada 23 April 2012.
Siapa Azzalea Maisarah?
Hmm... baby yang mata sepet itu ialah anak sulung adik saya merangkap anak buah saya.
Dan juga adik susuan kepada Irfan.

Ya, Irfan Mustaqim dan Azzalea Maisarah ialah adik beradik susuan.
Saya dan adik bersama-sama menyusukan mereka.
Saya pun tidak menyangka akan menyusukan anak kepada adik saya.
Tapi, semuanya ketentuan yang tak pernah dirancang.

Semuanya bermula selepas adik saya scan kandungan dan mendapati babynya ialah perempuan.
Saya pula, scan baby boy.
So adik ipar saya mencadangkan supaya saya dan isterinya menjadi susuan kepada baby-baby yang bakal lahir.

Dan setelah 5x kenyang, telah sah mereka ialah muhrim dan tidak boleh berkahwin.
Memang tak pernah pun plan nak kahwinkan anak dengan anak buah sendiri.
Tak berkembang.


Walaubagaimanapun ada jugak makcik-makcik yang tak berapa setuju dengan apa yang kami buat.
Susah di kemudian hari katanya.
Apa pulak yang susah?
Malah, sharing is caring.
Mudah-mudahan susu saya sentiasa ada untuk anak-anak ini sehingga mereka tidak memerlukannya.

Lain-lain berkenaan anak susuan/ibu susuan adalah seperti di bawah.
Saya dapat daripada blog Baby & Me

1. Hak untuk menyusu adalah hak ibu
Maknanya seseorang ibu itu boleh memilih samada hendak menyusukan bayinya atau pun tidak. Jika dia memilih untuk tidak menyusukan bayinya, walaupun disuruh oleh suaminya untuk menyusukan bayi mereka, tidaklah jatuh hukum derhaka kepada suami.


2.Tanggungjawab suami mencari ibu susuan jika isteri tidak mahu menyusukan bayi
Jika isteri menolak atau tidak berkemampuan untuk menyusukan bayi mereka, suami bertanggungjawab untuk mencari ibu susuan untuk anak mereka.


3. Syarat wajib menjadi anak susuan
a. Bayi tersebut mestilah berumur 2 tahun ke bawah.
b. 5 kali kenyang – 5 kali kenyang ini bermaksud, 5 kali menyusu dan setiap penyusuan ibu itu haruslah sehingga bayi itu benar-benar puas , nampak kenyang, tidak meragam dan jika ada sendawa ianya boleh dijadikan panduan sebagai kenyang.


4. Hukum Maram antara anak susuan dan adik beradik susuan
a. Adik beradik susuan tidak boleh berkahwin
b. Anak susuan tidak boleh berkahwin dengan nenek/atuk disebelah ibu dan ayah susuan
c. Anak susuan tidak boleh berkahwin dengan ayah susuan
d. Tidak boleh berkahwin dengan adik beradik kepada ibu dan bapa susuan
e. Haram berkahwin dengan anak kepada ayah susuan yang berlainan ibu. maknanya jika ayah susuan tu ada berkahwin 2 atau lebih, tidak boleh berkahwin dengan anak ayah susuan tersebut. Dalam bahasa lain ianya bermakna anak tiri ibu susuan la (begitu juga dengan anak kepada ibu susuan dengan suami terdahulu atau terkemudian (jika berlaku perceraian).
f. Tidak boleh berkahwin dengan anak perempuan kepada adik-beradik susuan lelaki atau perempuan

Nota: Yang lain-lain saya tak ingat sangat. Rugi tak rakam masa tu. Kepada yang arif dalam hukum hakam ni, kalau ada kesilapan disini, minta betulkan. Terima kasih. 


5. Pembahagian harta dengan anak susuan
Hukum mahram anak susuan dengan adik beradik dan ayah/ibu susuan hanya setakat hubungan nikah kahwin dan tidak termasuk dalam pembahagian harta. Namun begitu, adalah tidak salah jika ayah susuan ingin menyerahkan sebahagian hartanya kepada anak susuannya. Maknanya di sini ialah anak susuan tidak termasuk dalam hukum farait. 


6. Lain-lain
- Adalah haram jika adik-beradik susuan memandang satu sama lain dengan perasaan berahi
- Jika mereka berkahwin tanpa mengetahui mereka adalah adik beradik susuan, mereka perlu dipisahkan (apa istilah dalam Islam ni yer?). Ustaz tersebut ada juga menyebut mengenai tindakan yang perlu diambil jika mereka tidak boleh dipisahkan tetapi saya dah terlupa apa dia. Jika ada yang tahu, minta email saya supaya saya boleh update info untuk pengetahuan bersama.


7. Apa hukumnya kalau suami terminum susu isteri?
Tidak mengapa dan hukumnya harus, dan tidak akan menjadi anak susuan kerana salah satu syarat wajib menjadi anak susuan ialah 2 tahun ke bawah. Suami confirm dah lebih dpd 2 tahun umurnya.


Untuk pengetahuan kita bersama.



14/05/2012

3 bulan

May 14, 2012 1 Komen
3 bulan berhibenasi, hari ni saya kembali bekerja. 
Kali ini memang berlainan dengan cuti bersalin tahun 2009 dulu. 
Dulu tinggal umah parents, sekarang tinggal umah sendiri. 
Dulu anak sorang, sekarang dah dua. 
Dulu tak breasfeeding, sekarang eksklusif. 
Memang, sangat sangat lain. 

Pagi tadi seawal 4 pagi lagi saya dah bangun. 
Bagi Irfan DF puas-puas, takut nanti dia taknak nenen botol. 
Pastu siapkan apa yang patut. 
6.15 pagi dah bergerak menghantar anak-anak ke umah adik. 
Nasib baik umah selorong jer, adik masih berpantang. 
So semua berkumpul kat situ, termasuk Nek Wa yang jaga Iman dan Irfan. 
Sekarang masih blur tak tau nak buat apa kat ofis. 
Barulah terdetik hati nak update blog setelah begitu lama bercuti. 
Lappy ni pun 3 bulan jugak bercuti. Hiks. 

Alhamdulillah dah 3 bulan menyusu Irfan. 
Another 3 months lagi. 
Dan 6 bulan lagi. 
Dan setahun lagi. 
Mudah-mudahan saya cekal sepanjang BF journey ini. 
Amin. 

Irfan Mustaqim dah 3 bulan, syukur ya Allah.