Follow Us @soratemplates

06/04/2009

Amoxicilin sebab nak sembuh



Masa pergi GH last week, Doc tu nak bagi aku MC tapi aku takmo. Pastu balik umah aku rasa nak demam. Malam tu jugak aku pergi berubat cara tradisional. Aku nak baik, aku nak sembuh. Aku dah tak tahan dah menanggung semua tu. Aku berubat jugak cara tradisional. Mun kitak orang familiar dengan Aji Jini di Kpg Lintang, ha.. ngan nya lah aku berubat. Mun sapa pernah berubat ngan nya tauklah gine cara nya ngubat. He.. he.


Disebabkan takmo MC dari GH so terpaksa la aku pergi private clinic tapi aku memang nak pendapat Doc jugak. Aku memang tak puas hati dengan specialist di skin clinic GH tu. Buat aku down jer. Ada ke paksa aku makan steroid. Benci aku mengenangkan tu balik.


Bila ke Dominic Songan Clinic, aku mention aku pregnant 2 month. So dia cakap aku kena ambik antibiotik sebab takleh nak ambik steroid. Aku tanya la bahaya ke tak? Effect kat baby ke tak. Takut la kalo jadi apa-apa ngan baby. Tapi dia cakap it's ok. Not dangerous. Safe for baby.


Bila dah dapat ubat, aku tanya nurse nama antibiotik yang aku dapat tu. Ok, I get that name. Dan kat pembungkus tablet tu pun ada nama antibiotiok tu, so aku memang takkan lupa. Balik umah aku tak makan antibiotik tu dulu. Aku ragu-ragu lagi. Aku tanya Pakcik Google, sehari semalam aku bermesraan dengan Pakcik Google, tentang Amoxicilin, tentang Eczema, then aku suh lagi Encik Suami tanya member-member dia kat GH, dan bila dah sure baru aku berani telan antibiotik tu. Dan berserah je la dengan Allah.


Sedikit info yang aku dapat mengenai antibiotik yang selamat diambil ketika pregnant.


In general, every medication is assigned to a category (B, C, D, or X) based on how safe or risky it is to use during pregnancy.


Category A
Only a few medications fall into category A, which means that human studies have shown no evidence of fetal harm in the first trimester or later in the pregnancy.

Nystatin vaginal (Mycostatin)


Category B
Most antibiotics are Category B, which means that there is no known association with birth defects or other pregnancy-related complication and the drug is probably safe. These include:

Amoxicillin
Ampicillin
Augmentin (amoxicillin-clavulanate)
Dicloxicillin
Macrobid (nitrofurantoin)
Flagyl (metronidazole) (although there is some controversy about taking it by mouth in the first trimester)
Cephalosporins including: Keflex (cephalexin), Ceclor (cefaclor), Duricef (cefadroxil)
Cleocin (clindamycin)
Erythromycin (all forms)
Zithromax (azithromycin)
Sulfa drugs (until near term)
Famvir (famciclovir)
Zovirax (acyclovir)
Valtrex (valacyclovir)
Clotrimazole-vaginal (Mycelex, Lotrimin)


Category C
Others are Category C, meaning that either there isn't enough information or there are some concerns arising from animal studies, but no confirmation of problems like birth defects in humans. These include:

Bactrim
Trimethoprim
Biaxin (clarithromycin)
Cipro (ciprofloxacin)
Diflucan (fluconazole)
Monistat (miconazole)
Terazol (terconazole)
Isoniazid
Rifampin
Vermox (mebendazole)
Tetanus booster (tetanus toxoid)
Vaccines: hepatitis A, hepatitis B, influenza, meningococcus, pneumonia (pneumococcus), polio
Vaccines: Measles, Mumps, Rubella (in this category because there is no proof that the MMR vaccine causes birth defects, but it is never purposefully used during pregnancy because there is some fear that the rubella component could adversely affect an unborn child)


Category D
Category D medications have clear-cut problems in pregnancy and should not be used unless there are no better alternatives. Category D includes:

Tetracycline derivatives, which can cause discoloration of teeth: tetracycline, doxycycline (Vibramycin), Minocin (minocycline)
Sulfa drugs - if near delivery (because they can increase the chance of serious newborn jaundice)


Semuanya dari Allah, kita cuma berusaha. Semoga tiada penyesalan. Amin.


post signature

9 comments:

  1. yeyyy!!! ;) mudahan beransur pulih, kak ira, amin... :)

    ReplyDelete
  2. salam mira... mbak bersabar k... early stage of pregnancy mmg byk dugaan. morning sickness, mood onn & off... bdn lemah, palak pening.. faham mek mira... sabar jak, insya Allah masuk bulan ke -4, back to normal. mcm kmk riya alu kuat makan.. hehehe... anyway, im happy for you... semoga semuanya selamat... bulan november juak ktk due nak? hehehe... cheer up k!

    by the way, setiap kali ambik ubat, dptkan nasihat dari doktor lok k... folic acid jgn skip aaaa.. take obimin juak.. geeee.. mek gik excited.. heheh...

    ReplyDelete
  3. harap2 mira cepat sembuh dn sihat seperti sediakala...amin

    ReplyDelete
  4. eyna,
    mudahan juak... amin

    nyza,
    obimin ya apa ooh?

    ReplyDelete
  5. ~ kalau mc duk KL, memang amy suggest satu pakar nih. tapi apakan daya, mc duk jauh.

    makan lah dulu antibiotik tuh. hopefully berkesan. ~

    ReplyDelete
  6. mira.. ktk reg d klinik kwsn ney? biasanya utk reg, hari isnin. selasa utk check-up. obimin ya vitamin utk org preggy & post-natal. mun klinik ibu & anak xda brik vit ya. ktk beli dr klinik luar. time ktk reg lak dak JM akan ambik darah byk. hehe.. xda la byk lak.. test HIV. bgs ktk mbak urine dari umah. senang... JM akan cek perut ktk.. cek tekanan darah.. cek gula dlm darah.. timbang berat.. hmm.. selamat menempuhi semua ya.. hehe.. check up seterusnya lak ada inject tetanus, mok demam olehnya, sampey xpat angkat tgn.. huhu.. ingat, folic acid jgn skip.. ya membantu tumbesaran janin.. k, mira.. mun da papa gik, tyk jak.. take a good care of urself & ur baby k!

    ReplyDelete
  7. amy,
    ye ke? xpe la... tq anyway

    nyza,
    kmk nk reg di klinik perumahan.. kwn mek mdh reg ari selasa di sia.. mun reg terus ambik darah kah?

    ReplyDelete
  8. owh.. kmk d gita sia. mcm kmk dolok time reg ya JM terus check & ambik darah...

    ReplyDelete
  9. moga cepat sembuh ye kak. sori lambat jengah. diya sempat follow up cerita akak kat google reader je. jaga diri slalu ya ;)

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥