Follow Us @soratemplates

04/04/2009

DugaanNYA


Saya ada 2 berita.
Gembira. Dan tak gembira.
Kita cerita kisah gembira dulu la yek.


Ya. I'm pregnant.
2 bulan.
Alhamdulillah.
1st scan di GH masa 7 week.
Even belum besar sangat tapi dah nampak dah perkembangan baby.
Dan pergerakan baby!
Dari seorang doktor sampai 3 orang doktor yang buat scan.
Dan for sure 1 department tau yang Encik Suami bakal bergelar bapa.
Siapa suruh buat scan masa office hour?
Kan dah heboh.


Cerita tak gembira.
Saya menderita penyakit kulit lagi.
Serius daripada bulan 1 dulu.
Ada yang cakap kayap.
Ada yang cakap gelatak.
Tapi doktor cakap eczema.
Dan payahnya lagi treatment terbatas sebab saya pregnant.
Pegi GH doktor tu macam paksa saya ambik steroid.
Dia explain la kalo ambik memang ada risiko.
Have to take the risk la, bibir baby akan sumbing.
Mun urang Serawak madah 'bisang'.
Siapa yang nak baby yang bakal dilahirkan tak sihat kan?
Biarlah.
Saya takmo bersalah pada bakal cahayamata yang dilahirkan.
Biar saja saya yang menderita asalkan bukan 'dia'.


Balik dari GH memang saya agak tertekan.
Saya rasa macam dah takde cara lain nak mengubati penyakit saya ini.
Saya nekad.
Saya akan berubat cara Melayu pulak.
Saya memang tersiksa semenjak diserang penyakit ini.
Luaran saya nampak happy tapi hati di dalam cuma saya yang tau.
Betapa saya sukar nak tido malam.
Betapa.. betapa...



DugaanNYA amat berat sekali.
Mungkin penyucian suci terhadap dosa-dosa kecil saya terhadapNYA.
Saya memang hamba yang lemah.


Saya amat berterima kasih kerana adanya Encik Suami yang memahami.
Yang banyak memberi sokongan, kata-kata semangat dan nasihat untuk saya.
Juga adik saya, Mijot, yang banyak membantu saya.
Dan tak lupa semua famili saya.
Terima kasih CINTA.


Saya CINTA semuanya.


post signature

21 comments:

  1. kak ira :) congratulations on your pregnancy :) i'm really happy for you! ;D kak ira, embak banyak bersabar. macam yang ktk kedirik padah and tauk, semua tok dugaan Allah SWT. redha dengan ketentuan-Nya, kak ira. insyaAllah, Allah SWT akan sentiasa melindungi dan memberkati ktk. kmk akan sentiasa doakan agar ktk and baby sihat sejahtera selalu. we love you! bersabar and be thankful di atas segala rahmat Allah SWT. dugaan pun salah satu rahmat dari-Nya, kak ira. sabar, k... kmk yakin ktk boleh. insyaAllah, segala-galanya akan okey, amin...

    ReplyDelete
  2. tahniah mira. bersabar & bertawakal k. berdoa jak selalu. jgn over stress, not good for you & ur baby mun gik awal preggy. baby pun pandey tension mun ibunya tension. masa tok la perlu kuat & berehat byk coz baby is growing. jgn tension2 k, take care.. :)

    ReplyDelete
  3. mira : 1st.. tahniah ya.. 2nd.. bersabar la.. ader sinar yg menanti dgn kedatangan sakit ittew.. take care...

    ReplyDelete
  4. Hi Mira, actually kamek pun ada eczema, since kecik gik. Dkt kaki, nya on and off la. Mesti mok jaga makan especially benda yang kita mpun elergik.Means tat apa jak barang kitak dtg sebabkan nya datang balit. But im not really sure kat ni affected area kitak ya. Sebab kamek kat kaki lebih2 nya itchy jak la, tapi jgn garuk. Klak getting worst.

    1st baby mek, ok sik ada apa2.Tp second baby mek nya dapat early stage of asthma sebab jangkit dari kamek, kata doktor la. Dolok time nya baby kat blkg tengkuk nya ada rashes. Tapi dah besar tok (anak mek dah 1thn 7 bln) sik da dah rashes ya cuma nya sik boleh kenak abuk, sikit2 jadi batuk. Leh nak lelah, kinek tok mun nya dah start batuk trus berik ubat. Mun dolok every 2 weeks nya demam or batuk, Alhamdulillah nya ok dah kinek tok.

    My advise jaga dirik, jangan makan ubat or apply apa2 cream mun kitak tgh pregnant. Minta advise doktor, slalu mok tanya apa ubat yang doktor berik ya ada kesan kat baby ka sik. Mun pegi klinik sentiasa highlight yang kitk tgh pregnant, so that doktor dpt berik ubat yang betul.

    Take care!

    ReplyDelete
  5. mira, tahniah, sik lamak gik ada baby..

    mira, kamek tauk kitak sabar... mudahan sikda papa gik dugaan berlaku ngn kitak... dugaan pregnant kitak... kmk baca pun sebak di dada.. mudahan bayi dlm kandungan sihat wal-afiat.. mudahan kitak berunsur sihat..

    kmk doakan agar kitak bait.. sikdapat makan ubat, susah oo.. ditambah lagik dgn pregnant simptom..

    mudahan miracle will happen, mira...

    ReplyDelete
  6. eyna,
    thanks... doakan kmk bait.. amin

    nyza,
    makseh nyza.. kekadang ya nangis juak la mun rasa dh x tahan gilak ya.. dgn nyawa angol gik.. nang seksa jak rasa

    fila,
    thanks fila..

    MK,
    oh, ktk pn sama ada eczema? kmk br jak kena tok... mek rs kmk alergik ngn dairy product coz bila mek pregnant mek start minum susu n ms ya la kmk start gatal2... dolok kmk pnh polah patch test xda juak kmk alergik dgn seafood just dust jak plg tgi.. ya pn xda la kritikal gilak... senang juak ati ada urg yg berexpperience cm ktk... senang nk tnyak gne treatment ktk

    ema,
    thanks ema... kmk naip gik sebak... sebak mek ngenang nasib mek kedirik... dgn ngembak nyawa angol kena gik penyakit2 kedak tok.. seksa da jak nyawa

    ReplyDelete
  7. slm.. tahniah..

    ku pun ada eczema juak.. jaik jak rupanya sebab rah muka.. tapi nektok alhamdulillah dah ok.. jarang dah cdaknya keluar.. ngkali sebab gamat healin (yahh iklan free sidak gamat tok).. semenjak ku makan gamatol (gamogen mahal gilak) n apply gamat gel di tpt eczema ya..

    kita sekadar berusaha.. tuhan lah yang maha menyembuh..

    ReplyDelete
  8. tahniah dgn kehadiran si comel dua bulan..semoga selamat hendaknya..
    jgn bimbang dgn penyakit kulit tu lebih2 lagi waktu tgh mengandung mcm ni..
    saya doakan agar puan cepat sembuh...

    ReplyDelete
  9. congrats kak mira!
    patut lamak dah menyepi oo..
    salu2 la update wpun pendek ttp ada pembaca setia :)

    ReplyDelete
  10. congratulation mira~~~ 2 month~~ waseh~~ p ya la ho try ubat cara melayu~~ ne tauk berkesan~ kmk doa mudahan ktk cepat sembuh n baby ktk sehat~~amin~~~

    ReplyDelete
  11. tahniah dengan rezeki yang Allah berikan pada myra dan husband...
    moga myra tabah dan kuat menghadapi segala dugaan yang diberi olehNya...jgn cepat berputus asa dan tertekan tak elok utk perkembangan baby..

    ReplyDelete
  12. tahniah... by d way nang wkt pregnant mcm2 jak dugaannya... mbak bsabar! kmk dolok sebulan kenak migran, sik terkata sakitnya. dhla sik pat nk mkn ubat even panadol... coba ktk makan madu khaula... ne tauk ngasi! since dlm al-quran pun ada nyebut ttg madu bah... n kmk wkt pregnant dolok pun dh stat mkn madu n kurma.. bgs k baby... ya nang kmk percaya coz sunnah nabi.. kinek tok dh nampak hasilnya... my boy growth smarter than his age..

    ReplyDelete
  13. Tahniah.... sumua dugaan ada baik nya... sabar ok...

    ReplyDelete
  14. ekzema jenis atopic ke?...dah tnya dr cream lain y sesuai/boleh di cuba from other country y x de steroid?

    ReplyDelete
  15. Congrats Mira! mudah2an sihat wal afiat semua... sedeh mek baca berita keduak ya... hopefully nya pandei ilang ke dirik.. mek doa kan moga2 kitak cepat2 sembuh.. and mintak2 kitak sik kenak morning sickness yang terok! kamek dolok morning sickness dari bangun tido sampey mek tido balit... time tido jak sikda morning sickness.. tapi by tgh2 4th month nya clear la.. mudah mudahan eczema kitak cepat2 clear! aaamin!

    ReplyDelete
  16. ALL,
    thanks semua.. my eczema dh beransur ok.. mudahan akn terus ok.. pray for me..

    thanks again

    ReplyDelete
  17. Dear... my suggesstion banyakkan makan bayam... sbb bayam sgt berkesan untuk kulit yg cantik... but check dulu either bayam good for baby or not.. tapi sehingga ke hari ini ibu ngandung ok aje makan bayam..

    ReplyDelete
  18. kekasih atok,

    bayam byk folate.. mmg recommended mkn bayam :)

    thanks anyway

    ReplyDelete
  19. ~ mc, congrats!!! tapi yg bab sakit tuh yg kesian. cemana leh kena balik? salah makan lagi ke? byk2 bersabar okeyh... ~

    ReplyDelete
  20. mira, congratssssssssssss !!!

    do take care of urself and ur baby
    make sure makan makanan yang berkhasiat & banyakkan berehat

    semoga ur penyakit kulit cepat baik.

    take care dear !
    ;)

    ReplyDelete

♥ Cakap yang baik-baik, tulis yang baik-baik bukan sebab kita nak tunjuk baik. Terima kasih kerna komen yang baik-baik. ♥