Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Wifey Diary. Show all posts
Showing posts with label Wifey Diary. Show all posts

28/12/2020

Norwex Si Kain Buruk Kayangan

December 28, 2020 17 Komen


Puas dok fikir, beli ke tak? Beli ke tak? Akhirnya beli jugaklah untuk 'pelaburan' masa hadapan. 

Kah! Kah! Kah!

Kenapa Kakmim kata pelaburan? Sebab sekarang ni Kakmim guna kitchen tissue untuk mengelap kat rumah sebab senang.. lepas lap terus jer buang. Kalau dulu guna kain buruk, Kakmim pulak jenis tak suka pakai lama. Nak basuh, tak kuasa pulak nak basuh dengan kesan minyak tu. Buruk benar terus jer buang. Sampai bila nak pakai-buang, pakai-buang? Tapi kain buruk memang konsep pakai-buang pun kan?

Dengan kain Norwex ni, lepas lap boleh basuh jer dengan air, pastu keringkan dan pakai semula. Kalau nak lagi bersih beli sekali dengan detergen untuk basuh kain tersebut, tapi Kakmim tak beli lagi tu. Setakat ni baru beli Envirocloth yang boleh guna untuk lap-apa-saja tu dan jugak Dusting Mit, untuk lap debu-debu tu. Dengan pembelian 2 item ni Kakmim dah sah jadi elite customer. Kakmim bukan agen atau consultant ye. Beli untuk guna je. Tak larat nak jual. Hehehe!


Pengalaman Pertama Kali Menggunakan Envirocloth & Dusting Mit Norwex

Kagum!! Kah! Kah! Sakai betul. 

Dengan sekali lap jer dapur masak dah licin berkilat takde kesan minyak lepas masak. Pastu mulalah mengelap tile, suis-suis, puas hati jugaklah. Meja makan pun lap dengan si Enviro ni jugak. Memang tu lah tujuan utama nak beli, sebab meja makan Kakmim jenis meja kaca. Kalau lap tak bersih memang sakit mata memandangnya. Dengan si Enviro ni berkilat je meja. Senang jer ajar si Abang lap. Spray-spray jer air pastu lap. Selalunya si Abang lah tukang lap meja lepas makan. Biasalah budak kalau ada masa nak cepat memang dia lap sekadar lap je tu yang Ibu tak puas hati tu. Tapi dengan adanya bantuan si Enviro ni bolehlah Ibu urut dada lega. Boleh senyum tengok kerja Abang.

Gambar? Takde pulak. Pertama kali pakai hari tu kan? Lepas lap tu, lap ni pulak, ye lah orang kejakunan. Mana sempat nak ambik henpon bagai nak ambik gambar. Mestilah fokus mengelap. Kikiki.

Dusting Mit pulak memudahkan kerja-kerja mengelap debu di cabinet tv, rak buku, bunga orkid latex, pokok hiasan Skybird... oh mudahnya dengan Dusting Mit ni. Pastu boleh jugak lap pintu yang berdebu. Lap rel tangga. Cermin pulak tak cuba lagi. Sebab untuk lap cermin ada Window Cloth tapi boleh jer nak cuba dengan Enviro kan? Nantilah Kakmim cuba. 

Oh ya! Envirocloth tu kalau nak beli ada pilihan warna tau! Kakmim ingatkan 1 kaler je so Kakmim saje pilih kaler granite atau kelabu tu supaya tak nampak kotorlah kononnya. Untuk Dusting Mit tu memang ada 1 kaler tu je.


Berbaloi Ke Tak Beli Kain Norwex Ni?

Berbaloi ke tak membeli? Ini terpulang jugak. Kakmim nak beli ni pun puas jugak bermonolog sendiri. Ye lah, sebelum ni fikir... kain buruk jer pun buat apa nak mahal²? Tapi.. akhirnya beli jugaklah. Sebab nak didik anak-anak jugak untuk buat kerja-kerja rumah ni. At least ada kemudahan macam ni mereka lebih seronok nak buat kerja rumah. Dan yang paling best, walaupun dah beberapa kali pakai, basuh, jemur.. kain Norwex ni tak berbau busuk pun. Kalau rasa benda ni mahal, tak payah lah beli. Boleh jer guna kain microfiber yang banyak jual di Eco atau di Mr DIY. Atau guna kain-kain perca lama ke. Takde paksaan pun dalam membeli, lagipun Kakmim pun tak menjual. Saja jer nak buat review sikit bagi yang masih berkira-kira nak membelinya. 


26/12/2020

Cara Menukar Video Ke Format GIF

December 26, 2020 10 Komen

Siapa yang selalu baca blog Tiga Lalat mesti perasan yang gambar yang Wak masukkan di entrinya bukanlah gambar statik seperti yang kita selalu masukkan. Kakmim pun tertanya-tanya jugak macam mana gambar Wak di blognya banyak yang animated tapi tak jugak tertanya kepada empunya badan. Itulah orang tua kata, malu bertanya sampai bila pun tak sampai sebab tak jumpa jalan. Kah! Kah!


Nasib baiklah blogger Eza Boom Boom rajin tangan menanya di komen, maka terbitnya tutorial dari Wak di sini http://tigalalat.blogspot.com/2020/12/tutorial-how-to-add-animated-photo-into.html. Terima kasih Wak atas ilmunya!! Rupanya mudah jer. 


Dan terimalah animated gif Kakmim yang pertama! 


Senang je nak convert video ke format GIF ni. 
  1. Shoot video guna handphone.
  2. Save as macam biasa.
  3. Convert ke format GIF di https://www.onlineconverter.com/video-to-gif. 
  4. Siap convert, download dan save macam biasa. 
  5. Dah boleh upload dalam post di Blogger!

Senang jer kan?


Tapi mula-mula tu Kakmim tak terfikir jugak camne nak tukar video ke GIF, tanya lagi Eza Boom Boom sebab dia dah buat jugak animated picture ikut tutorial daripada Wak. Aah kan guna jerlah online converter. Apalah pendek sangat akal si makcik Kakmim ni. Haha!!



Berbalik kepada animated picture Kakmim kat atas tu, sebenarnya ikan-ikan comel tu ialah ikan-ikan dalam akuarium Encik Suami. Baru jer berjinak-jinak nak bela ikan. Sebenarnya lama dah dia nak bela ikan tapi Kakmim tak percaya kat dia, takut dia hangat-hangat tahi ayam. Tiba-tiba balik kerja hari tu dia cakap dia dah beli akuarium. Baiklah! Kita layan jer lah.



Dari semalam pulak sibuk nak bawak si Abang pegi mancing. Hmm.. yer lah tu. Abang dari bangun pagi dah tanya jadi ke tak pegi mancing. Tup tup hari ni memang betul dia pergi selongkar beg pancing dia kat dalam stor. Dah keluar pun pegi mancing dengan si Abang. Hmm.. biarlah diorang berdua lepas gian sana. Balik nanti kita dengar cerita si Abang. Tadi dia dah  sempat berangan kalau dapat ikan pari dia suh Ibu masak. Hahaha!! Anak oh anak!


15/12/2020

Bahagia Itu Sederhana

December 15, 2020 5 Komen

Bahagia itu sederhana atau being happy is simple kata omputeh. Rupa-rupanya ini ialah tajuk lagu penyanyi Cita Citata. Tapi betullah kan? Tak susah nak bahagia, kita sendiri yang mencipta bahagia. Cuma nak atau tak nak je.



Kemewahan tak menjanjikan kebahagiaan. Bahagia itu yang membuatkan kita rasa mewah! Kaya kasih-sayang. Tapi wang ringgit tu kalau tak ada langsung memang tak bahagia jugak lah. Oleh itu, kita pilihlah bersederhana. 



Masih belum habis lagi ye cerita anniversary. Hihihi. Kami celebrate sendiri-sendiri je hujung minggu tu. makan-makan kat umah. Makan pun biasa-biasa jer. Ibu tak masak, dari breakfast semuanya order. Entah kenapa mood memasak ke laut pulak bulan ni.




Pose wajib untuk lipatan kenangan.



#theIMANs


Makan ala kadar je.




Support bisnes member. Faham ramai yang terkesan akibat pandemik ni. Tapi #theIMANs bagi review, ayam 'Kenny Rogers' Ibu lagi sedap. Auww!! 




Order dari jiran. 



Mungkin dah boleh closed-case cerita anniversary 2020. Tapi masih ralat la tak jadi pergi Sarawak River Cruise. Nak kena carik masa jugak ni. Tak patut #theIMANs ni Melaka River Cruise dah naik tapi Sarawak River Cruise tak naik lagi.



Gambar dari Flickriver

14/12/2020

Throwback 12 Tahun Yang Lampau

December 14, 2020 19 Komen

Throwback lagi? Tema minggu ni minggu untuk throwback kot. Sesuai tak? Alang-alang hujung tahun kita tikam belakang event yang meninggalkan impak sepanjang hidup kita. 



Hari ni 14 Disember 2020. Kalau diikutkan 12 tahun yang lepas hari ni ialah hari persandingan Kakmim dan Encik Suami. Majlis persandingan kami dibuat pada hari yang sama, ikut style orang dulu-dulu. Lagipun rumah kami berdekatan jer. Lepas sanding di umah perempuan, kami sanding di umah lelaki pulak. So baju sanding sepasang jer lah, jimat! Hehe..



Ingat lagi dulu Kakmim takmo arch yang macam orang selalu buat kat dewan orang kahwin tu. Nasib baiklah ada idea guna ranting-ranting kayu ni. Salute tu As, banyak merealisasikan impian kahwin Kakmim. Entah di mana pulak dia buat bisnes sekarang.



Keberangkatan tiba pasangan mempelai di rumah keluarga perempuan. Hehehe. Time ni 1st time kat lorong kami buat majlis kahwin di rumah so memang agak meriah jugaklah lorong kami. Semua jiran pun turut sama menyambut tetamu. Catering pun dari jiran jugak yang memang ada bisnes catering.




Khemah separuh daripada lorong. Masa ni baru nak up trend khemah arabic, so memang agak mahal jugaklah sewanya. Tapi khemah ni pun catering hias jugak pada hari sebenar. 




Meriah! Terima kasih my jiran, sekarang ni beliau dah tak buat catering dah. Jaga cucu jer kat umah.





Trend dulu lepas bersanding baru photoshoot outdoor, bukan macam sekarang, ramai yang photoshoot pre-wedding. Masa ni angkut semua flowergirls Kakmim. Yang paling depan adik bongsu Kakmim, sekarang dah tinggi dah daripada akaknya. Hehehe.



Pelamin impian dan rezeki hadiah daripada saudara-mara & kawan-kawan.




Last but not least, bilik pengantin idaman Kakmim. Ingat lagi Kakmim angkut set cadar daripada Jakel ni dengan BFF masa balik kursus kat KL. Sepanjang dalam LRT angkut bendalah ni. Hahaha! Kusyen maroon tu masih ada lagi sampai sekarang. Kakmim letak dalam kereta.




Cermin IKEA ni pun satu hal jugak. Sanggup kaw berangkut ke Kuching. Demi bilik pengantin idaman! Kah kah. Lepas tu masa pasang 1 pulak pecah, tinggallah 3. 



Seronok tengok gambar-gambar lama ni. Tengok dengan #theIMANs lagi best. Pasti banyak soalannya. Kalau tengok gambar pergi honeymoon, soalan glamer kenapa diorang tak ikut sama. Hahaha!





13/12/2020

Throwback Disember 2016

December 13, 2020 8 Komen

Mungkin kerana simptom FoMo, bangun pagi terbukak jer mata mesti check henfon dulu. Mesti bukak Whatsapp dulu, manatau ada mesej penting ke tengah malam tadi then baru bukak Telegram. Selalunya kalau weekend tak bukak Telegram sebab Telegram banyak urusan kerja & rasmi jer.


Pagi tadi bangun pagi Kakmim bukak FB dulu sebab suka tengok Memories. Tetiba ada notification daripada BFF Encik Suami semasa di Putrajaya dulu. Dia up balik gambar bawah ni.


13 Disember 2016 - BFF Encik Suami antar report kat Kakmim, Encik Suami memang surprised tahap terkezut beruk masa ni. Terkedu sampai berlinang air mata 😂😂😂 


Encik Suami cerita balik, time tu dia memang blur. Masa tu member ofis cakap ada orang cari dia pastu ada 'barang' pulak orang tu bagi. Dia pun pelik entah sapalah carik dia di Putrajaya time tu. Rupanyaaaa...



Kakmim order carrot cake jer pun dari akak di HQ kebetulan selalu nampak dia promote kek-kek yang dia jual di IG. Lepas tu Kakmim komplot pulak dengan BFF Encik Suami (pangkat adik).. junior lagi. Plannya akak baker akan delivery ke IKN pass ke Akhil dan pandai-pandailah Akhil nak buat macam mana. Dan ternyata surprise time tu menjadi! Hihihi!


Tak ingat pulak kenapa Encik Suami tak balik Kuching masa tu. Rasanya sebab balance cuti dia tak banyak lagi kot. Ye lah kalau balik je Kuching mesti cuti 2 minggu. 2016 pulak tahun pertama PJJ so tak reti lagi nak manage cuti untuk sepanjang tahun 😂😂


Apapun tak semuanya pahit bila PJJ, ada jugak saat manis untuk dikenang. Pokok pangkalnya kena selalu think positive ☺️







12

December 13, 2020 12 Komen

Happy 12th anniversary, kitak!! Lebih sedekad dah bersama mengharungi ups & down bersama. Plan dah sik menjadi pasya alu malas gik dah nak molah plan B. Oops, tertaip bahasa Sarawak pulak. Ala.. paham kan?

12 tahun dengan 4 cahayamata. Semuanya makin membesar. Alhamdulillah atas nikmatNya 🥰

#notakakmim: gambar pegi makan Sushi King semalam

10/12/2020

Saat Manis PJJ

December 10, 2020 6 Komen

Masa zaman Kakmim dan Encik Suami PJJ dulu, henfon memang tak boleh low bat atau tak boleh tertinggal kat mana-mana! Memang benda wajib untuk berkomunikasi time tu. Time tu lah berterima kasih sangat-sangat dengan adanya henfon & video call.


Masa wajib untuk calling-calling atau boleh jugaklah dikatakan sebagai "house keeping" waktu pagi. Masa on the way nak pergi keja tu lah masa yang ditunggu-tunggu sebab si dia mesti akan call. Masa tu kira dah start report dah. Encik Suami pasti akan tanya macam mana #theIMANs ke sekolah pagi tu. Sarapan apa, bawak bekal apa. Malam tadi tidur lena ke tak. Memang macam "house keeping" masa kita kursus kan?


Kemudian sekali lagi punch out call masa nak balik keja. Kalau tak Kakmim, Encik Suami yang akan call. Selalunya Kakmim lah yang call bila petang. Soalan wajib tanya ialah nak balik jam berapa, apa plan lepas ni. Tadi lunch makan apa. Memang soalan wajib lah tu. Takde lain. Haha!


Bila Encik Suami dah sampai rumah dia akan video call #theIMANs pulak. Sampai housemate dia pun dah tau dah skrip diorang anak-beranak 😂


Then malam sekali lagi akan video call. Macam tu lah rutin kami masa PJJ dulu. Sebab tu henpon kena mesti ada bateri selalu.


Sekarang bila dah tak PJJ, rutin call tu bertukar ke sebelah petang on the way masa drive nak balik rumah. Selalunya Encik Suami akan call dengan pertanyaan, "tadi tengah hari ada lunch ke tak?" Kalau takde lunch dia akan cakap, "Kamek tapau jaklah sik lelah kitak masak. Dapat balit terus makan."


Dalam hati Kakmim, yahooo!! Apalagi mestilah on. Tapi kadang-kadang cadangan ditolak jugak sebab ada masanya Kakmim memang nak makan masakan air tangan sendiri.


Rutin PJJ jugak setiap kali Encik Suami balik Kuching, Kakmim pun akan ambik cuti rehat jugak. Geng-geng ofis pun dah tau dah kalau Kakmim cuti mesti si dia balik. Kah kah! 


Bila Encik Suami tak balik pulak masa tu lah Kakmim pulun keja hujung minggu. Buat kursus banyak-banyak hujung minggu so nanti dapatlah cuti ganti bila Encik Suami balik bercuti. Jimat jugak cuti rehat kalau dapat pakai cuti ganti. Bijak tak? 😂


PJJ ni ada manisnya jugak kalau dikenang. Tambah lagi bila ada urusan rasmi ke Melaya sana bolehla spend time berdua, macam honeymoon, check in hotel. Jalan-jalan cari makan sesambil shopping buah tangan untuk #theIMANs. Sweet tak? Hihi! Nasib baik tak pernah kena cekup masa di hotel 🤣 kadang-kadang pernah jugak check in hotel tengah-tengah malam sebab ambik last flight ke KL. Kenangan sungguh! 


Seriously, realitinya memang tak best hidup berjauhan tapi kita tetap kena cari bagaimana untuk happykan diri sendiri dan juga orang-orang di sekeliling kita. Pernah dengar tak orang kata, bahagia kita kena cari? Kalau tak dicari, memanglah derita kan? Begitulahhh..


Pernah... masa dapat kursus di Melaka, tiba-tiba room mate tak datang pulak. So kena duduk sorang-sorang dalam bilik. Dan tanpa dirancang, Encik Suami ulang-alik dari Putrajaya ke Melaka. Nasib baik kat hotel area Ayer Keroh je so takdelah perlu menghadap jem di pusat bandar. Sebelum subuh lagi dia gerak balik ke Putrajaya. Habis keja dia mai balik ke Melaka. Dan malamnya kitorang ronda-rondalah Bandar Hilir, naik river cruise, makan asam pedas. Boleh jugaklah ambil kesempatan me-time suami-isteri. Cover balik masa-masa yang terpaksa kita korbankan bila duduk berjauhan.



KLMJ jalan-jalan Melaka sebelum berkursus - Ogos 2017


Mula-mula masa PJJ tipulah takde gaduh-gaduh. Time tu memang berikat perut jugaklah. Ye lah dah Encik Suami kena 'hidupkan' 2 dapur. 1 di Kuching, 1 lagi di Putrajaya. Belum lagi nak beli tiket flight untuk balik. Tapi lama-lama, alah bisa tegal biasa. Sedangkan lidah lagi tergigit kan? Tapi masa dapat surat arahan meeting atau kursus di Melaya sana, masa tu lah yang paling best! Masanya untuk dating & honeymoon telah tiba uols!! Yeay! 


Yang pasti banyak hikmahnya kenapa Allah takdirkan kami untuk hidup berjauhan selama hampir 4 tahun. Manis ada, pahit pun lebih kurang banyaknya jugak. Oleh itu bersangka-baiklah kita dengan perancangan Allah. Dia tak akan uji makhlukNya jika Dia tahu kita tak mampu menggalas beban ujian dariNya.


Kakmim bersyukur sangat sebab support system Kakmim sangat kuat di saat Kakmim dan Encik Suami PJJ. Famili Kakmim especially mak, bapak dan adik-adik semuanya sangat-sangat membantu. Tanpa mereka Kakmim pun tak tau macam manalah nak uruskan #theIMANs sorang-sorang. Bayangkan masa Encik Suami report duty di Putrajaya tu, #anakno4 si Alan baru jer 7 bulan! Kalau nak diikutkan Encik Suami banyak missed progress penting pembesaran Alan.


Tapi kami redha kerana masa dapat offer tu boleh jer tolak kalau taknak. Tapi bapak Kakmim jugak yang advised Encik Suami supaya rebut peluang yang datang. 


Maka kata kuncinya di sini ialah REDHA, BERSANGKA BAIK & BAHAGIA PERLU DICARI. Fikir positif tanpa keluhan. Maka nikmat apa lagi yang kita hendak dustakan. 



02/12/2020

Batal Lagi!

December 02, 2020 9 Komen

Hari ini dah 2 Disember gais!! 



Minggu depan 13 Disember ialah hari ulang tahun perkahwinan Kakmim & Encik Suami yang ke-12 tahun. Ups, 12 tahun dah rupanya. Tapi 3 tahun setengah kena tolak masa PJJ. Hihihi. Nak jugak kaww. 


Perancangan untuk celebrate tu takdelah grand mana pun. Biasa-biasa je lah. Selalunya kami anak-beranak kalau ada special occasion memang suka staycation je. So cadangannya untuk staycation di bandar saja untuk meraikan bulan penyatuan 2 hati, chewahh! Namun sekali lagi siapalah kita untuk menidakkan ketentuanNya.


Tempahan telah dibuat sejak bulan 9 lagi untuk staycation pada bulan Oktober dan Disember namun kedua-duanya telah dibatalkan. 


Tempahan bulan Oktober sempena birthday si Ayah dan si kakak dibatalkan kerana time tu kes Covid 19 tiba-tiba mencanak balik di Kuching. Saya sendiri yang request untuk dibatalkan.


Tempahan bulan Disember sempena anniversary yang pada mulanya macam hendak diteruskan tapi tiba-tiba dapat call dari pengurusan Agoda mengatakan pihak hotel tidak dapat menerima tempahan kerana bilik penuh dijadikan pusat kuarantin. Oh, no!


Baiklah, saya hanya berlapang dada. Mungkin ada hikmahnya. Bye Agoda!! Mungkin bukan rezeki kita untuk selalu bersama pada tahun 2020 ni.


Sekarang kita hanya mampu berdoa agar dipercepatkan masanya Covid 19 ni nyahhh lenyap dari muka bumi ini. Nyahh nyahhh kau Coronavirus!!!


Aminnnn............

01/12/2020

Disember Hari Kawen Kakmim

December 01, 2020 13 Komen

Ada apa dengan Disember?? Jeng jeng jeng... suka sangat entri bulan Disember ni. Mesti ada major throwback yang mengembalikan nostalgia gitu. Haaa.. sapa yang sambut anniversary bulan ni?? Kita geng!

Nanti 14 Disember jemput datang ye ke majlis persandingan Kakmim. Jangan lupa tau! 

.

.

.

Malam tadi lepas dinner sembang dengan #anakno4 Alan. Biasalah dia ni paling lambat makan sebab khusyuk sangat makan nasik dulu barulah makan lauk.



Ibu: Alan, besok dah bulan Disember. Hari kawen Ayah & Ibu.
Alan: Bukan ke Ayah & Ibu dah kawen?
Ibu: Bukan Ibu Ayah kawen semula tapi hari ulang tahun hari kawen.
Alan: Oh, kita ulang balik hari Ayah Ibu kawen ke? Pastu kami, kakak, abang, Awan pegi mana nanti?


Ah, sudah budak ni dia tak faham konsep hari ulang tahun perkahwinan.


Ibu: Tak payah pegi memana. Ala, macam nenek & bapak dulu, hari kawen jugak.
Alan: Oh, kita ambik gambar sama-sama ke Ibu?

Ye lah, ye lah. Hahaha. 


Bila Alan mention pasal ambik gambar sama-sama macam teringin pulak nak re-photoshoot balik macam gambar kawen dulu kan? Tapi tak dapatlah nak pakai baju masa sanding or akad dulu. Masa tu Kakmim slimmmm bangettttt. Rasanya macam tak lama lagi si kakak #anakno1 pun dah boleh pakai dah baju akad tu. Hihihi.



What say you? Mesti best kan? 



Tapi.. segan pulak. 🙈



Itu namanya... mahu tapi malu. 



Mengada-ngada betul kan?


22/10/2020

Misi Pick & Pay Birthday Man

October 22, 2020 6 Komen

Lepas breakfast misi seterusnya ialah mencari hadiah si birthday man. Si dia cakap kita pergi Aeon Mall jer. Baiklah layann jer.

Nak mendating lagi kononnya tapi macam tak best sebab #theIMANs takde. Tak complete rasanya makan berdua je. Kita makan takoyaki jerlah. Simple je laki bini ni 😂😂

Inilah dia my birthday man. Macam biasa kek kena share minggu depan dengan si #anakno1. Kah kah. Nasiblah badan. Si ibu share dengan si bongsu, si ayah share dengan si sulung.

Ini jer yang dia pilih. Wallet dan sling bag untuk pegi keja. Iols okay jer. Nanti kalo jumpa outlet leather kita pilih-pilih wallet lagi k. Nak menshoppee tak best bab nak bagi hadiah ni sebab tak boleh nak ramas² atau pegang². Hihihi.

Itu jer lah cerita untuk 22 Oktober 2020. Sekian. 


 

24/08/2020

Kenapa Pentingnya ME TIME Suami-Isteri

August 24, 2020 0 Komen

Mungkin ada korang-korang yang pernah PJJ, atau yang sedang PJJ sekarang. PJJ bukan pengajian jarak jauh tau, perkahwinan jarak jauh, gitchu. Tau kan betapa tak bestnya PJJ tu. 

Saya pernah PJJ. April 2016 dulu dan semuanya kembali normal tahun lepas, 2019. Tak sangka sebelum ni dengar jer cerita orang pasal PJJ tak menyangka pulak diri sendiri pun merasa jugak pahit manis PJJ ni.

Tak dinafikan la, PJJ ni memang banyak dugaan. Emosi, kewangan, sosial.. tapi ada jugak kebaikannya.

Ya, saya akui PJJ pun ada hikmahnya. Tak semuanya tak best. Janganlah negatif all the times kan? Ni kan semua ujian daripadaNYA. Kita kena lah terima sebab PJJ ni pun kita boleh pilih kalau kita tak nak.

Alkisahnya saya PJJ sebab Encik Suami dapat kenaikan pangkat dan dia ditawarkan ke Semenanjung sana. Kalau dia tolak, takde lah pulak istilah PJJ dalam kehidupan kami suami isteri kan? Sebab itu saya cakap kita ada pilihan dalam menentukan apa yang kita nak. Kalau kita pilih untuk say no, maka takkan ada perubahan yang akan berlaku. Kalau yes, memang kita perlu bersedialah dengan perubahan dalam setiap fasa yang bakal kita lalui.

Cerita pasal PJJ pulak kan, sebenarnya saya nak bercerita pasal ME TIME. Apa ye 'me time' ni?


"ME TIME" ialah situasi di mana pasangan kita mendapat masa terluangnya SENDIRI dan dia bebas melakukan apa yang dia mahukan. - petikan dari says.com

Me time untik diri sendiri, yes penting. Tapi me time suami isteri pun sama PENTING.

Entri saya ni nak fokus me time untuk suami isteri je dulu.

Yes. Memang tak dinafikan bila PJJ memang life kita diabadikan untuk menguruskan anak-anak jer. Memang masa tu hubungan dengan suami agak mendatar. Memang tiap-tiap masa suami akan call untuk update urusan kita dan anak-anak tapi tak sama bila sama-sama di depan mata untuk menguruskan bersama-sama.

So bila suami balik sebulan sekali, selalunya kami akan utamakan anak-anak. Biarlah kita isteri mengalah dulu. Sadis tak? Kah kah. Itulah kenyataannya, biarlah kita berkorban perasaan demi anak-anak.

Tapi.

Ada tapinya... bila kita 2-2 penjawat awam dan 2-2 penjawat awam federal. Ok ini dah masuk kisah saya lah ye. 🙈

Masa PJJ ni time yang paling happy ialah bila dapat arahan bertugas rasmi di Semenanjung sana. Perasaannya yahooo yabeda bedoooo!! Masa tu lah kita dapat me time dengan Encik Suami. Dah la penerbangan ditaja pulak tu. Kih kih kih. Boleh dikatakan ditaja la walaupun ko beli tiket belon guna duit sendiri dulu kemudiannya baru claim. Tak kisah la meeting ke kursus ke memang syok habis lah.

Pastu time tu lah kita boleh recharge hubungan kita suami isteri, tanpa anak-anak. Tak kisah lah orang kata mengada ke apa, tapi time ni lah baru kita rasa macam zaman bercinta dulu. 

Alhamdulillah.. kami suami-isteri berjaya mengatasi dugaan semasa PJJ dulu. Bila dah kembali normal sekarang, rindu pulak masa PJJ kalau masa travelling bolehlah dating sesambil kerja kan? Sekarang kalau travelling takde dah orang nak jemput ko lagi di KLIA sana. Kah kah.

So sekarang kami buat macam mana untuk "me time"?

Yes, make sure dalam sebulan kena dating lah, tanpa anak-anak. Baru dapat berbincang dari hati ke hati gituuuu. Tak kisah lah nak shopping barang basah di Mydin ke, nak lepak makan ke, nak jogging ke tapi make sure anak-anak takde. Selalunya anak-anak akan tinggal kat umah nenek diorang la atau tinggal kat umah jer. Hihihi.

Kalau bawak anak-anak memang taklah nak lepak tempat-tempat macam ni yang sambil lepak boleh tengok view KLCC. Nak kira setiap level KLCC tu pun boleh. Kah kah!

Selalu jer bernasib baik kalau masa bengkel/kursus dapat roomate yang tak duduk sebilik, sama ada dia dok bilik lain atau tak datang, so Encik Suami akan turun kerja dari hotel jer. Hihihi.

Tak best mana pun kat sini rupanya 🙈

Baik, habis dah iklan bergambar. Jangan marah 😂 Saja nak tempek di blog untuk kenang-kenangan, in case terdelete ke apa ke dalam Google Photo tu.

Berbalik kepada isu yang tengah dibincangkan, cheh skema pulak ayat. Penting tau, recharge hubungan suami-isteri. Biar rasa balik bagaimana perasaan dimanjakan dan memanjakan tanpa kontrol depan anak-anak. Tapi kami takde kontrol-kontrol pun depan #theIMANs tapi takdelah nak buat aksi bermanja 18SX depan anak-anak pulak 😅 agak-agak jugak lah. 

So macam mana pulak cara korang 'me time' dengan pasangan korang ye? Jom drop komen & share 😉 penat plak asik saya jer menaip. Hihihi.




17/08/2020

Step 2, 2nd Home

August 17, 2020 0 Komen

 

Terasa cepat sangat proses kali ke-2 ni berbanding pembelian rumah pertama tahun 2009 dulu. Nak kata sebab guna pinjaman perumahan kerajaan tak jugak sebab adik yang mohon pinjaman bank pun cepat jugak urusannya. Rezeki jugaklah kot, dipermudahkan urusan kami adik-beradik sejak booking dulu lagi.

Untuk rumah yang kami beli sekarang kami guna loan bank sebab masa tu saya baru jugak la keja, tak confirm lagi. Sekarang dah tahun ke-12 baru nak guna kemudahan pinjaman perumahan kerajaan. Better late than never kan? Dah ada kemudahan kita guna je lah.

15 Ogos hari tu dah siap sign dokumen S & P. Ada 4 copy yang kena sign, LPPSA, lawyer, developer & copy kita as a buyer. Dulu masa rumah yang dulu, kami sign dalam kereta je sebab time tu sarat pregnant, diorang kata tak payah lah naik ofis, diorang hantar ke kereta je. Tapi kali ni tak semudah tu. Staf tu siap explain & elaborate lagi paragraph demi paragraph, pages demi pages. Insya Allah, faham jugak  hak² kita sebagai buyer.

So sekarang ni tunggu approval LPPSA jer lagi. Semoga dilancarkan dan dipermudahkan urusan seterusnya. Aameenn...

Setel jumpa lawyer kita dating dulu lah.. hihihi

Walaupun hujan lebat di awal pagi, gigih kami menguruskan urusan duniawi. 

Roti tisu & roti telor bawang jer



13/08/2020

Kek Lapis Masam Manis

August 13, 2020 2 Komen


Kek Lapis Masam Manis. Bagi penggemar kek lapis Sarawak, familiar kan nama kek lapis ni? Kek ni dilapis dengan manisan haw flakes, sejenis manisan yang masam manis gitu rasanya. Kalau kecik² dulu kitorang panggil manisan ni manisan belacan. Hehehe. Tak tau lah kenapa tapi memang begitulah namanya 😂

Sejak berfamili, beranak-pinak saya memang jarang melapis kek. Selalu order jer. Kalau nak buat kek, kek yang jenis sekali harung je yang main kukus tu.  Tapi bila PKP hari tu, dah takde buat apa kan kat umah, tetiba datang mood rajin nak buat kek lapis. Tu lah antara kek lapis yang saya buat masa hari raya hari tu.

Kalau tengok resepi, ada yang dah modified kaler kek lapis ni tapi saya tetap setia takmo curang resepi still guna kaler yang sama. Kuning dan hijau.

Macam kaler bendera negeri Kedah kan? Kebiasaannya resepi-resepi otai zaman dulu² memang guna kaler hijau dan kuning. Mungkin zaman tu takde pewarna lain kot. Kaler tu jer yang senang dapat, bukan macam sekarang ada purple, biru, pink, turqoise lah.

Lepas lapisan kek masak barulah kita susun manisan tu satu-satu macam kat atas ni. Kalau nak susun rapat pun boleh. Ni saya buat penjarakan sosial sempena PKP hari tu kan? 😂😂 Eh, takdelah sebab takut manisan tak cukup, beli 2 bungkus jer. Sekali berlebihan jugak.

Inilah buah manisan hawflakes tu. 

Bungkusannya macam ni.

Satu lagi kek yang guna manisa haw flakes ni ialah Kek Lapis Sisik Ikan tapi ia guna haw flakes yang segiempat tepat bukan jenis yang bulan ni. Tapi kek tu saya tak pernah buat lagi sebab tak reti nak jadikan macam sisik ikan tu. Tapi sisik ikan serious lagi sedap daripada kek lapis masam manis ni. Harga pun boleh tahan jugaklah kalau jenis yang premium.

Mesti pelik kenapa ada premium pulak kan? Kalau premium ni bahan-bahan pun premium jugak, guna butter mahal. Kalau yang rm10 tu guna marjerin je. Sebab tu orang Semenanjung pelik kenapa ada kek lapis yang sampai beratus-ratus harganya, sebab bahan-bahan ni lah. Kalau premium memang lah lagi sedap setanding dengan harganya. Hanya orang Sarawak jer tau menghargai kek lapis premium, kot. Rasanya memang tak sama dengan yang rm10 tu. Hehehe.

Oklah... short cut story ini resepinya ye:

KEK LAPIS MASAM MANIS

Tempoh penyediaan : 45 minit
Tempoh memasak : 4 jam
Size loyang: 8x8
.
Bahan-bahannya:

1 tin mentega
300 gm gula kastor
300 gm tepung biskut marie
10 biji telur Gred A (asingkan putih dan kuning)
1/2 tin susu pekat
Manisa Hawsflakes secukupnya
Esen vanila
Pewarna hijau
Pewarna kuning


Cara-caranya:


🌸Bahan A


Pukul putih telur dengan gula sampai kembang. Betul² kembang tau.... Mcm bertanduk gituu... (tips penting, bekas mesti betul² kering, dan jangan ada kuning telur langsung)


🌸Bahan B


Pukul mentega dengan kuning telur hingga sebati,
Masukkan esen vanila dan susu pekat.


🌸Satukan Bahan A dan Bahan B sampai sebati kemudian masukkan tepung biskut marie sikit demi sikit.


*Timbang adunan dan bahagi dua*


🌸Asingkan dua bekas sama banyak. Satu pewarna kuning dan satu pewarna hijau.

🌸Sapukan sedikit mentega pada loyang (bahagian bawah sahaja) kemudian masukkan adunan hijau... Kukus/bakar lebih kurang 15 minit. Kalau bakar, guna oven api atas sahaja.

🌸Masukkan adunan kuning. Kemudian kukus lagi 15 minit. Kalau bakar, sehingga lapisan kek tu kuning keemasan.

🌸Atas lapisan kuning, susun Hawsflakes kemudian baru lapisan adunan hijau.

🌸Ulang sampai adunan habis 😉


  • Untuk setiap adunan, saya tetapkan 6 lapisan sahaja. So total adalah 12 lapisan
  • Letak hawsflakes selepas pada 1 lapisan saja (dah pernah cuba letak setiap layer, manissss sangat² keknya, so selang seli ye)
  • Setiap layer dikukus lebih kurang 15 min dan ditutup dengan aluminium foil. Lepas kukus, tekan² kan sikit. Kalau bakar pun sama, kena tekan dulu selepas layer tu masak supaya layer tu tak tertanggal semasa memotongnya nanti.
So, apalagi. Try lah, resepi asal memang kukus tapi yang saya buat kat atas tu main bakar jer. Sonang. hehehe.

03/08/2020

Ice Forever

August 03, 2020 0 Komen
Hari Selasa yang lepas, 28 Julai 2020..

Situasi: Balik kerja, Encik Suami baru sampai rumah

Encik Suami: Nak surprise ke tak? Jawab Yes or No je
Kakmim: No. Malas la nak surprise². Cepat bagitau apa dia.
Encik Suami: Betul taknak surprise?
Kakmim: Ala... bagitau jer la sekarang
Encik Suami: Okay, nah kunci kereta.. bukak bonet belakang
Kakmim: Malas la.
Encik Suami: Ala... pegi jer la..

Terpaksa jugak la keluar umah, bukak bonet kereta belakang. Kosong je. Tapi... eh macam ada sesuatu jer yang familiar di bahagian dalam sana. Paper bag Ice Watch!!! Apa ni? Apa ni? 😆 Dia buat surprise la pulak. Terus masuk dalam, tak sabar nak tengok Ice Watch collection mana yang pulak dia beli. Memang dalam minggu sebelum tu meroyan nak beli collection green theme tapi memandangkan kes Covid-19 yang tiba-tiba mencanak naik tak berani pulak nak ke sana ke si mari.


Tadaaaa!! Tetiba da paper bag pulak, 2x beli sebelum ni takde pulak, yang 1st dulu jer dapat paper bag hitam ni tu pun masa Encik Suami beli di KL sana.

Inilah dia Ice Forever 💖 tanda cinta sejati beliau lah kot.. hahaha. Walaupun Kakmim dah ada koleksi Ice Watch yang warna hitam tapi dah Encik Suami belikan, kita terima dengan hati yang terbuka je la 😄

Macam pernah saja ku lihat ya, rupanya sama dengan Ice Watch beliau, cuma yang collection ni ada tarikh. Encik Suami punya takde tarikh dan tali pun tak sama.


Ehem.. macho tak? 😂😂😂

Dulu masa 1st birthday masa kapel dulu, Encik Suami pun hadiahkan jam jugak. Masa tu jam tangan Elle. Hehehe. Jam tu ada lagi kat rumah sekarang. Tapi dah takde bateri. Hehehehe.

06/07/2020

Verify Batu Kristal Swarovski Anda di https://www.crystals-from-swarovski.com/

July 06, 2020 0 Komen
Yuhuuu happy Monday uols!! Kegilaan membeli Ice Watch kembali lagi. Baru minggu lepas rembat Ice Ola, weekend ni rembat Ice Cosmos pulak. 🙈 

Reason tak sabar nak rembat new collection ialah senang nak matching kaler baju. Hahaha. Nasib la laki I jenis melayan jek. Malah diberikan galakan yang padu lagi tu. Ye lah I guna duit I sendiri, bukan duit dia. Hihihi.

Mulanya nak beli yang Summer Collection, light purple, dalamnya floral design tapi saiz Medium pulak. Kakmim tak berapa suka pakai jam oversize di tangan sebab tangan jenis kecil jer tetiba plak jam yang lagi besar dari pergelangan tangan. Tak suka... tak sukaaa.

Tetiba mata tertumpu ke arah sesuatu yang bergemerlapan. Jeng jeng jeng! Nasib ada kaler pink!! Sebab memang target nak tambah koleksi untuk matching dengan baju² bertemakan merah & pink. Tadaaa! Kita tengok spec dia dulu ye.

Inilah spesifikasi koleksi terbaru yang telah menawan hati. Ada batu Swarovski tau. So sweettt 😍

Nama collection ni Ice Cosmos - Pink Shades. Glittering gitu kalau kena cahaya sebab ada batu swarovski. Eh, tahukah anda kita boleh semak samada batu swarovki tu tulen ke idok? Pegi je ke website yang ada di tag jam tu.

 Dah try verify kat website tu, so jawapan balasnya seperti di bawah ni.

Haaa... gitchu... kata Kak Lina Pom Pom.

Puas hati dah dapat idaman di hati. Nak memburu koleksi untuk matching baju² hijau pulak sekarang. Hihihi.

Berminat ke dengan Ice Cosmos ni? Cer usha kaler lain pulak manalah tau ada yang berkenan di hati. Kakmim beli ada diskaun 20% + baucer RM50 dan dapat free gift cap Ice Watch lagi. 

Yang mana satu idaman kalbu? Biru ni lawa kan? Memang macam bintang² di angkasaraya sana.

Tengok cap yang #anakno2 pakai tu? Itulah cap free masa beli si Cosmos weekend tu. Hihihi.

Kalau uols terbeli si Ice Cosmos ni, jangan lupa komen kat sini tau!. Hehehe. Bye!