Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Home Sweet Home. Show all posts
Showing posts with label Home Sweet Home. Show all posts

17/09/2021

Transformasi Ruang Dapur Kecil

September 17, 2021 17 Komen

Oops!
Ini bukan rumah kami ya.


Proses 2nd home kami tertangguh akibat PKP 2.0 dan 3.0 hari tu.
2x dah developer hantar surat makluman perkara ini.
Kita redha je lah.
Janji belum start potong installment lagi.

Rumah sekarang jarang dapat ruang dapur yang luas kan?
Rumah double storey pun macam tu jugak.
Kecik jer dapurnya.
Tak taulah kenapa.

Macam ni lah kan selalunya ruang dapur rumah zaman sekarang.

Saya sebenarnya suka dapur yang luas.
Ye lah adik-beradik ramai.
Kami suka masak ramai-ramai macam kat umah mak.
Sambil masak sambil menyembang.
Ada je lah topiknya.
Pempuan bertemu.. biasalah.

Saya jumpa gambar-gambar dapur yang telah direnovate ni di FB.
Lupa pulak dah page apa.
Nasib baik saya terus save gambarnya.
Baik simpan kat blog kan nanti boleh rujuk balik.

Walaupun ruang agak terhad tapi siap ada island lagi.
Suka sangat.


Tengok tu ada pintu kaca yang boleh dibuka seluas-luasnya.
Ini memang impian saya ni.
Nak buat open concept kitchen.

Berapalah bajetnya kalau macam ni.
Hmm...

Kalau dapur umah baharu nanti memanjang bolehlah buat macam ni.
Tapi dapur rumah baru nanti macam segiempat je.
Memang beranganlah nak jadi macam ni.
Kecuali major renovation bolehlah kot.
Tapi takpe, berangan itu kan percuma.
Huhuhu!

 

04/07/2021

Pertama Kali Gali Kunyit Hidup

July 04, 2021 20 Komen

Petang semalam rajin pulak nak teman Encik Suami ke belakang rumah tengok-tengokkan kebun sekangkang kucing kami. Terasa ingin pulak nak gali kunyit, daunnya dah berapa kali ambik dah tapi induk kunyitnya tak pernah lagi ambik. So saya cubalah! Seronok! Jakun sungguh rasanya. Tak dan nak ambik gambar kunyit yang masih bertanah-tanah. Saya pun tak tau betul ke tidak cara saya tu. Hentam sajalah labu janji dapat kunyitnya.

Yang ni saya dah bersihkan dah.

Rendam dalam air bersih sebelum simpan dalam peti sejuk.

Tengok-tengok si pokok jambu renek ni dah berbuah rupanya! 
Tak sangka sungguh.

 

26/04/2021

Kejeron Tengok Progress Rumah

April 26, 2021 23 Komen

Dulu masa kemaruk tunggu rumah sekarang siap, saya suka update progress rumah yang dibeli masa tahun 2009. Memang selalulah site visit & ambik gambar rumah. Kalau tak, takdelah sampai boleh buat entri setiap progress rumah. Gigih tak gigih?




Rupanya habit tu sampai sekarang pun masih ada lagi. Tak sabar sungguh. Orang Sarawak kata, KEJERON! 




Sebelum puasa hari tu, saya dan Encik Suami pergi tengok progress rumah baru. Dah nampak ada progress dah. Yahoo!!



 Jadilah kan tengok dari jauh. Siap kau kalau jalan dah siap memang kena inspect kat dalam. Hahaha!





Nanti kalau ada jenguk lagi, adalah updatenya. Haha! Ala... bukan jauh pun rumah sekarang dengan rumah baru. Hihihi. 

19/04/2021

Model Rumah Keduaku

April 19, 2021 30 Komen

Pagi Sabtu lepas saya dan Ayah IMAN baru berkesempatan menjejakkan kaki di Sales Gallery Hock Seng Lee untuk urusan rumah kedua kami. Sales person yang uruskan loan saya tak keja hari tu so dia wakilkan kawan dia. Terkejut pulak si adik tu bila dengar kami baru pernah sampai ke situ. Haha! Ye lah selama ni memang kami deal online je through phone call, Whatsapp & email. Biasalah zaman pandemik kan? Hihi!


Cantik sales gallery HSL ni.


Baru 1st time tengok model bakal rumah baru. Sebelum ni tengok gambar je. Hahaha!


Tak sabar pulak nak kemas rumah setingkat. Penat nak urus rumah 2 tingkat walaupun rumah sekarang 1 setengah tingkat tapi bertangga jugak dah sama jugak rumah 2 tingkat. Plan jangka panjangnya bila tua nanti senang la tak perlu turun naik tangga. Insya Allah kalau dipanjang umur. Ameen.

Baca juga: Step 2, 2nd Home

Loan tahun lepas lagi dah approved. S&P pun dah sign, sekarang tunggu rumah 80% siap baru mula potong gaji. Semoga dipermudahkan semuanya selepas ni.


 

17/08/2020

Step 2, 2nd Home

August 17, 2020 0 Komen

 

Terasa cepat sangat proses kali ke-2 ni berbanding pembelian rumah pertama tahun 2009 dulu. Nak kata sebab guna pinjaman perumahan kerajaan tak jugak sebab adik yang mohon pinjaman bank pun cepat jugak urusannya. Rezeki jugaklah kot, dipermudahkan urusan kami adik-beradik sejak booking dulu lagi.

Untuk rumah yang kami beli sekarang kami guna loan bank sebab masa tu saya baru jugak la keja, tak confirm lagi. Sekarang dah tahun ke-12 baru nak guna kemudahan pinjaman perumahan kerajaan. Better late than never kan? Dah ada kemudahan kita guna je lah.

15 Ogos hari tu dah siap sign dokumen S & P. Ada 4 copy yang kena sign, LPPSA, lawyer, developer & copy kita as a buyer. Dulu masa rumah yang dulu, kami sign dalam kereta je sebab time tu sarat pregnant, diorang kata tak payah lah naik ofis, diorang hantar ke kereta je. Tapi kali ni tak semudah tu. Staf tu siap explain & elaborate lagi paragraph demi paragraph, pages demi pages. Insya Allah, faham jugak  hak² kita sebagai buyer.

So sekarang ni tunggu approval LPPSA jer lagi. Semoga dilancarkan dan dipermudahkan urusan seterusnya. Aameenn...

Setel jumpa lawyer kita dating dulu lah.. hihihi

Walaupun hujan lebat di awal pagi, gigih kami menguruskan urusan duniawi. 

Roti tisu & roti telor bawang jer



12/08/2020

Wordless Wednesday - Samariang Aman 3

August 12, 2020 0 Komen

 

In process - semoga dipermudahkan ๐Ÿ˜Š


Ada park untuk beriadah.. memang trademark Samariang Aman kot


Jauh sikit dari umah sekarang, tapi sekarang belum nampak lagi pecah tanahnya.. hehe

Beria jer servey perumahan area lain last² booking Samariang Aman 3 jugak.. memang takleh move on dengan Samariang Aman eh ๐Ÿ˜‚ btw our 1st house di Samariang Aman ✌


20/06/2019

Rahsia Adik-Beradik Jadi BFF

June 20, 2019 0 Komen


Pagi ni breakfast bersama colleague yang sebaya adik-adik saya. Lelaki. Sambil makan kuah kacang cecah roti macam-macam topik yang kami sembang. Pagi ni memang saya bawak sebantal roti nak ajak sesapa yang tak puasa breakfast sama. Banyak topik yang kami sembangkan, cleaner ofis, parenting, family bonding dan adik-beradik. Dan tetiba dia ada 1 soalan. Soalan yang memang tak pernah orang tanya pun sebelum ni. 

Kak, apa rahsia nak rapat dengan adik-beradik?

Hurm... tetiba terfikir pulak saya, takde rahsia apa pun cuma amalan keluarga kami, kami suka makan. Nak makan mesti makan sama-sama. Selagi takde yang available selagi tu lah tak makan. Takdenya nak masak sendiri, makan sendiri. Atau sesapa yang dah siap masak tu jerit, lauk dah masak tu, sapa nak makan boleh ambik sendiri. it's a big NO!! Memang itu bukan amalan famili kami.

Dan bila difikirkan lagi. Rahsianya masa makan tu lah masa yang paling sesuai untuk #familybonding. Semakin banyak kita makan, semakin lama dan banyak topik yang kita nak sembang. Dan semakin kerap kita makan bersama, semakin rapatlah kita. Itu jer kot rahsianya. Takde pulak amalan lain.

Mak saya pun jenis yang suka masak pastu akan panggil semua anak yang tak duduk sama untuk makan sama di umah famili. Salunya memang umah mak bapak jadi port kami untuk makan-makan. Kadang-kadang lepak umah adik, umah saya pastu potluck bawak makanan. 

Kalau malas masak, kami akan makan di luar. Tapi selalunya bapak saya lebih suka anak-anaknya masak sendiri. Masa memasak pun boleh jugak merapatkan hubungan adik-beradik. Yelah sambil membawang dan 'membawang'. Memang riuh dapur. Nasib rumah mak memang dapurnya luas. Sesuai sangat 5 orang anak perempuan berkumpul di dapur serentak. Kekadang bapak pun join sekali membawang dan 'membawang' dengan anak-anak perempuannya. Kah kah!

Kami ada 6 orang adik beradik, 5 prempuan seorang je lelaki. Yang lelaki ni memang agak pendiam tapi kalau nak mintak tolong memang takde masalah. Selalunya memang dia akan jadi driver lah. Akak-akak memang sejenis yang malas driving. So kalo nak ke mana-mana kalu abang ipar dia takde, memang dialah yang diangkut sekali. Janji belanja dia makan je.

Lagi?? Lain-lain takde pulak rahsianya. Makan je lah rahsianya kot. Haha! Korang pulak camne? Apa rahsia untuk #familybonding korang??

24/04/2015

Cabinet Merah Hitam - Antara Impian dan Kenyataan

April 24, 2015 0 Komen
Sekarang geram sangat rasanya nak mendeco rumah, tapi kemalasan melanda. Kain pun tak habis-habis lipat lagi. Habis 1 batch, datang lagi 1 batch. macam manalah nak habis. Membasuhnya pulak hari-hari. Kalau tak, mau 10 towel dibasuh pada hari Jumaat, belum lagi towel yang kat umah. Yang 10 tu towel budak-budak taska 2 orang tu. Hehehe.

Lama kan tak bercerita impian rumahku istana, eh.. rumah ku hotel.. pun boleh lah. Hotel kan ada housekeeping hari-hari. Hahaha. Berangan ler tuh. Baiklah bercerita pasal rumah. Masa scrol wall di FB tetiba ada sesuatu kuch kuch hota hai. Auw! Apa tu? Jom jom tengok kat bawah ni.


Sangat menggoda lah uols. Seksi sungguh! Dengan tile putih lagi tu. Cantik kan? Cantik kan? Kalaulah saya ada rumah sebesar tu. Hmm....

Apapun, bersyukur jugaklah. At least impian saya telah menjadi kenyataan walaupun masih ada lagi rasa nak add on top up sana sini. See.... hawa nafsu perempuan ni tak pernah nak puas kan?


Sikit lagi nak sama kan? Mulanya memang plan nak buat sink sama macam gambar di atas tu. I mean tempat yang sama. Tapi kontraktor cabinet tu cakap dia takleh buat kat situ. Sob sob. So terpaksa buat kat tengah-tengah tu jer lah. Tapi, tak apalah. Syukur..syukur. Lepas ni nak mengemas rumah supaya jadi macam hotel lah. Ahahaha. Pastu si Iman cakap, wah... cantiknya rumah kita. Terima kasih Ayah, terima kasih Ibu! Ahahaha... drama queen betol anak dara ku itu.


24/02/2014

Mode renovation yang tertangguh

February 24, 2014 0 Komen


Lama dah tak update pasal rumah IMAN kan? Sebenarnya dari dulu lagi nak buat 'sesuatu' di ruang segiempat yang kosong tu tapi asyik tertangguh jer. Dulu orang dah ukur dah bahagian tu tapi sampai sekarang diorang tak hantar quotation lagi. 

Apa yang nak buat kat situ?

  • Plan 1 nak buat cermin muka. Ngam-ngam sama besar dengan ruang segiempat tu. Sebab nak ruang kat situ jadi besar. Tapi boleh tak nak letak cermin kat situ? Kena tengok logik jugak kan?  
  • Plan 2 nak buat para-para. So boleh la letak hiasan kecil-kecil kat situ. Tapi takut serabut pulak. Tapi... adei, banyak benar tapinya. Ye lah, kalo letak hiasan mestilah berhabuk pulak kang. 
  • Plan 3 nak combinekan cermin dan para-para. Hambik kau. Tamak betol kan? Tapi boleh tak impian ini direalisasikan? Kena tanya yang pakar dulu. Bukannya nak main letak sukati certmin tanpa memikirkan struktur dinding tu semua.

Agaknya boleh tak impian ini tercapai? Huhuhu...

11/06/2013

29/04/2013

Ini kalilah... nak tukar dan ubah!!

April 29, 2013 2 Komen
Saya nak tukar.
Dan ubah.
Ini kalilah.

Terasa dah jemu dah.
Dah suram.
Tak up-to-date.
Bosan!
Nak tukar!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nak tukar curtain lah!


Entah kenapa saya pilih warna gelap dulu.
Sekarang dah bosan dah.
Mudah-mudahan rezeki sampai ke situ tahun ni.



23/04/2013

Mini Library, Impianku!

April 23, 2013 3 Komen
Habit bila dah agak berusia ni, beli majalah, tak habis baca, beli buku, tak habis baca, kalau zaman muda remaja dulu, beli novel petang, malam tu jugak bersengkang mata tak tidur malam nak habiskan 1 buku tu. Tapi sekarang dah lama giler lah tak beli novel. Tak minat dah baca novel. Kalau nak beli buku sekarang, selalunya beli buku parenting, buku motivasi, buku agama. Suka. Tapi masalahnya tak habiskan baca pun. Sebab tu saya prefer baca online. Sebab before tidor boleh baca bawak phone. Kalau buku ko nak bawak before tidor nak baca? Kompom, buku tu jadi buku. Dengan Irfan nya lagi nak berebutkan buku nya, dengan dia nak nenen nya. Senang bawak BB jer. Kecik pun kecik lah, jadi boleh baca sampai tertido.

Hari ni 23 April, hari Buku dan hari Hak Cipta Sedunia. Tadi masa nak gi kerja dengan hot.fm dengan topik ni. Adalah sorang caller tu, umur sebaya FF, dia kata last dia baca buku masa Form 5. Biar betul! Memang tak membaca langsung ke? Atau dia baca online kot. Tapi kesian lah kalau memang tak membaca buku (fizikal) atau online. Kesian sangat.

Impian saya, yang masih belom kesampaian. Nak buat mini library kat rumah IMAN. Buku memang dah ada koleksi. Novel lagi. Ada yang kat umah mak lagi. Tapi masih lagi kat rak yang biasa tu. Belom lagi terbeli rak yang besar untuk simpan semua koleksi tu. Majalah?? Banyak jugak. PaMa banyak, sayang nak buang tau. Sebab nanti boleh belek-belek lagi untuk rujukan. Banyak info parenting majalah PaMa tu.

Kalau dapat buat macam ni, memang awesome dan marbelles lah!


Ruang dah ada cuma perlu digabung sekali dengan bilik solat. Bilalah impian tu nak jadi kenyataan. Oh, mini library ku!


Macam ni pun best kan?? Stylo tapi tak banyak buku yang boleh muat. Ececeh... macam kau ada banyak sangat buku nyah... Hahaha


Oklah, oklah, saya berpijak di bumi yang nyata. Mini library + work station macam ni saya mampu. PC dah ada, Rak macam tu pun memang dah ada, cuma perlu tambahan lagi. Cheh... nak jugak over. Saya nak workstation yang agak besar sebab saya mengidamkan SOHO jugak sekarang. Adoh, Macam-macam kau nyah... Hahahaha... Takpe, nak kabulkan permintaan mini library dulu. Fighting! Chaiyok chaiyok!


21/09/2012

Kisah Transformasi

September 21, 2012 7 Komen
Kadang-kadang
Si iblis dan syaitan membisikkan
Supaya..
Aku rasa menyesal beli rumah sekarang
Tak suka kalau perasaan tu datang
Aargh..

Isk.. 
Kenapa aku lemah sangat ni?
Macam tak tahu bersyukur je
Nasib baik dah ada rumah kan?
Ada jugak aset
Alhamdulillah

Sebenarnya rumah aku sekarang ok
Ok sangat
Tapi kalau famili datang
Ramai-ramai famili datang
Rumah aku terasa kerdil sesangat
Al-maklumlah famili aku besar
Dan ramai
Suka pulak makan-makan
Kesian diorang

Sebab tu aku mengimpikan rumah sebijik!
Atau tak dapat sebijik, semi-d pun ok
At least ada ruang bergerak kalau buat majlis

Rumah aku sekarang 1 tingkat setengah
Bahagian atas tu memang bilik tidur semata-mata
Ada 2 bilik tidur
So ruang bawah tu je lah kalau ada keramaian
Bilik atas memang jarang orang naik
Tapi master bedroom pun aku rasa tak cukup luas
Aargh!
Kenapa mesti perasaan macam ni datang sekarang?

Dulu
Aku memang jatuh cinta pandang pertama dengan rumah aku sekarang
Masa tengok show house lagi dah terpikat
Tapi masa tu dah fully-booked

Tetiba bila buat fasa baru
Ada pulak buat promo kat supermarket
Dan aku pun terus booking
Dan sekarang memang dah setahun lebih pun dok situ

Jahat kan aku?
Boleh ada perasaan tak bersyukur camtu
Betul la manusia ni memang tak pernah puas

Untuk menghilangkan rasa aku yang tak best ni
Aku semangat nak transform rumah aku sekarang
Tapi semuanya perlukan RM
Takpe lah, slowly

Tahun depan, 2013
Aku nak sofa baru
Nak curtain baru
Nak buat customized interior design
Dah, cukup!

Target tu je ok

Tapi sebelum tu
Aku nak jual sofa aku yang sekarang
Dah dapat jual sofa tu 
Baru dapat beli sofa baru

Curtain aku plan nak tempah awal
Pastu bayar ansuran
Harap-harap bolehlah macam tu

Yang customise tu?
Yang tu kena ada cash baru berani nak approuch Encik Tukang tu
Argh... kenapa nafsu ni macam tak tertahan je

Dapur dan kitchen cabinet?
Cukup lah
Nasib baik yang tu aku puas hati
Takde perasaan nak rombak
Mungkin sebab semuanya taste aku

Masa memFB tetiba aku tengok ada hamba Allah upload gambar
Macam aku kenal!
Memang ye pun
Kitchen cabinet aku

Tak sangka pulak ada orang google
Siap upload kat FB
Suka, suka



Mudah-mudahan hajat aku nak buat tranformasi ni kesampaian
Amin...

Ingatlah wahai aku
Bukan senang nak memiliki sebuah rumah impian
Bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya kau dah ada rumah

Ada paham?


08/07/2011

Rumah IMAN

July 08, 2011 6 Komen
Sejak 1 Jun yang lalu kami telah berdiri dengan kaki kami sendiri, yakni berhidup di rumah sendiri. Tiada lagi adik-adik atau mak atau bapak yang interframe dalam kehidupan kami 3 beranak. Alhamdulillah, akhirnya kami berjaya juga hidup sendiri. Segala susah senang akan kami lalui bersama. Benar kata pepatah, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Sekarang mungkin agak perit dan susah, tapi itulah kehidupan yang perlu ditempuhi.

Untuk melangkah masuk ke rumah baru, bukan seratus dua yang diperlukan, tapi ribu-raban. Tanyalah mereka yang telah memiliki dan mendiami kediaman sendiri. Mesti pengalaman mereka pun hampir sama. Dan sejak akhir tahun lepas, kami telah sedikit demi sedikit mengumpul harta untuk rumah kediaman baru kami yang kami namakan sebagai 'Rumah IMAN'. Sekarang 'Rumah IMAN' hampir lengkap. Mana yang tak berapa penting tu, dikemudiankan. Biasalah, bergantung dengan bajet. Sebab tu proses pembelian aset-aset tetap kami ada pelbagai fasa. Ye la, bukannya kami mampu dan mempunyai simpanan puluhan ribu. Hmm... kalau ada, sehari jer boleh terus pindah masuk. Syorga!


Kitchen cabinet idaman saya. Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat di hati memiliki cabinet berwarna merah - hitam. Dulunya saya update yang belum siap di SINI tapi akibat kekangan masa saya tak sempat nak candid gambar yang dah siap dan seterusnya asyik tertangguh sampailah sekarang.


Pandangan dari tepi. Sangat puas hati dengan hasil kerja Syarikat Sri Kunang ni. Mudah dibawa berbincang. Design ni saya sendiri yang buat, hasil usaha mengoogle sana dan sini.


Ini pula ialah divider yang menghalang permandangan dari pintu utama terus ke pintu dapur. Asalnya rumah ini memang ada divider bersebelahan pintu tandas tapi telah dirobohkan kerana ruang makan nampak gelap apabila wet kichen dipindahkan ke bahagian belakang.


Tema untuk wet kichen adalah putih-biru-kelabu kerana ruang ini adalah sangat kecil. Sangat sukar hidup apabila tak bercabinet. Susah nak simpan barang-barang. Sekarang dah boleh menarik nafas lega. Alhamdulillah.


Design wet kichen adalah sangat minimalis dan basic. Cadangan nak pasang blind kat tingkap tapi tengah tunggu bajet lagi. Hihihi. Bersyukur apa yang ada.

Untuk mengetahui perkembangan sebelum dan selepas renovation, rajin-rajinlah klik under label Home Sweet Home. Semuanya tersimpan untuk rujukan kami sendiri di masa depan nanti.



21/06/2011

Red Kitchen Cabinet

June 21, 2011 6 Komen
Alhamdulillah..
Impian selama ini hampir menjadi kenyataan
Red kitchen cabinet dah half way dipasang di rumah


Tak sabarnya nak tunggu semuanya siap dipasang
Semoga semuanya dipermudahkan
Amin...


16/03/2011

Cobaan... cobaan

March 16, 2011 9 Komen

Tadaaaaa.....
Dah boleh masak di dapur baru
Kotan kejeron eh... alu nak testing terus

Kerana kesontokan masa, ya lah balit kerja dah kol 6
Pas maghrib, pas abis ceta Kejora barulah bergerak ke rumah Iman
Testing ayam goreng jak lah.. hehe
Ya jak benda ada lam petais
Sik plan pun sebenarnya, rasa nak testing, on jak lah
Sesambil ya nyesah baju juak
Sebelum tok jemur baju jak sia
Washing machine dah lamak ada coma lom berpasang palak paip pakei machine ya jak gik
Baruk nektoklah baruk dapat bersesah di sia


Para-para pakei engkah garam ngan minyak
Cabinet belom gik... gine cara nak masang cabinet tok
Para nok sigek ya terlepas pandang pandei ke hujung dunia nun gilak


Dan.. dan.. dah lamak diperap
Akhirnya dibasuh dan boleh digunakan
Ada banyak agik yang nunggu masa nak dipakei


Gia lah urang baruk encerik berisik umah baru
Semua jak nak dicerita oh
Janji hati senang...bahagia... ada aku kesah?
Hahahahahaaaaa...


Ibu Iman: marek cuti so sik update lah... macam sik biasa... hehehe



09/03/2011

Home Sweet Home version 4

March 09, 2011 13 Komen
Last week nang nya sikda molah, so minggu tok baruk start agik
Sik lamak gik siap lah
Mun minggu ya tek terus proceed rasanya nang siap dah minggu tok

Susah nak dapat tile idaman, malas nak carik dirik pun, proceed jak apa yang ada
Worktop pun dah siap
Bahagian tempat memasak jak tile gelap
Yang berline hitam ya cadangan untuk para pakei engkah garam ngan aji ... hahaha

Ya jak lah dolok
Kelak dah siap update agik

Marek jiran sebelah madah umah nya hampir kena pecah
Berliang sa nyawa
Miak sekolah 5 orang
Tapi sempat ditangkap 2 orang
Diheret ke sekolah
Pengetua madah antar jak balai polis
Nang sik dapat agik dah miak ya
Nang dah 2 minggu dah sik turun sekolah
Bila dah diantar ke balai polis, semualah dapat ditangkap
Hari tok bicara... gik asa ko
Tawakal jak lah nak ninggal umah gia jak



Ibu Iman: sik sabar nunggu dapur siap... nak masak... hehehhe