Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Irfan. Show all posts
Showing posts with label Irfan. Show all posts

12/02/2021

Birthday Irfan Mustaqim ke-9 Tahun

February 12, 2021 8 Komen

12 Februari 2021 genap si Abang 9 tahun. Tahun ni plan dengan adik sambut sekali dengan anak buah, si Amirul Musyrif. Amirul 3hb & Irfan 12hb. Jemu pulak nak makan kek tiap bulan. So kita tempah brownies tower je untuk Abang & Amirul.

Brownies tower bertemakan Among Us! Dah takde idea dah nak buat tema apa dah.

Kali ni kami celebrate kat umah mak je. Lagipun dah lama jugak kami adik-beradik tak masak ramai-ramai. Mulanya plan nak order nasik arab lah, nasik beriani lah tapi last minute tukar plan. Masak sendiri je! Lagi puas hati. Buat menu kampung dengan ulam-ulaman. Tapi tak sempat nak ambik gambar sebab bapak dah tak sabar nak makan balik dari solat jumaat. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Birthday boy 2 orang ni. Sorang 9 tahun, sorang lagi 7 tahun.


#theIMANs dan sepupu-sepapat. Setakat ni masih lagi 4 + 3 ๐Ÿคญ


Last but not least mestilah family photo #imanfamilia ๐Ÿฅฐ

Baju pun recycle je sebab brownies tower tadi kan dah tema Among Us. Lagipun dah beberapa bulan jugak tak beli baju baru untuk #theIMANs ni. Beli pun takde ke mana jugak zaman PKPB macam ni. 

Untuk Abang, Ibu doakan semua yang baik-baik akan berbalik ke Abang. Abang ni sejenis budak yang taat dan patuh arahan. Sekali je kita bagi arahan, jawapannya mesti, "Ok Ibu". Ibu Ayah sayang Abang. Jadilah anak lelaki sulung yang akan melindungi keluarga suatu hari nanti ye.

 

02/07/2020

Hari pertama persekolahan norma baharu PKPP

July 02, 2020 4 Komen


Akhirnya... setelah 3 bulan bercuti dikawal pergerakan di rumah, budak² prasekolah seluruh Malaysia kembali ke sekolah semalam, 1 Julai 2020 dengan norma baharu.

Pagi² memang agak liat sikit nak bangun awal almaklumlah dah 3 bulan bangun tido sesuka hati diorang nak kecuali masa bulan puasa hari tu je kena bangun bersahur awal.

Tak ready jugak sebenarnya nak hantar sebab terlupa nak prepare barang² yang cikgu suh bawak. Terlupa nak beli beg bawak bekal, towel kecik, nasiblah ada towel kecik kat umah. Yang ada kaler hijau dan pink, nasib takde yang komplen Ibu bagi towel kaler pink. Hihi.

Face shield pun sama. Tak perasan beli yang kaler pink. Ye lah beli main order tengok gambar je bila cikgu bagi gambar masa di PASTI baru tengok budak lain ada yang pakai kaler biru, hihihi. 

So far semalam semuanya berjalan lancar. Siap dapat hadiah lagi sebab dah siapkan homework masa PKP.

Bertahan jugak rupanya dia berfaceshield di sekolah.


Unboxing hadiah dari cikgu.


Semalam

Hari ini

Hari ini semangat dah sekolah sebab minggu depan kakak pun akan ke sekolah jugak. Hihihi. 


23/04/2019

Irfan & Silat Cakar Harimau

April 23, 2019 0 Komen
Sedar tak sedar ni dah bulan ke-4 dah Irfan, #anakno2 belajar silat. Dia belajar perguruan silat cakar harimau yang buat latihan di Majma Mall. Tapi Ibu tak jumpa lagi baju silatnya. Susah betul nak cari baju silat yang saiz kecil. Ada pulak jumpa yang kainnya keras dan kaku. Tak sedap pulak pakai kalau jenis yang keras. Lagipun Tok Guru dah bagitau brand mana yang selesa pakai. Walaupun belum ada baju silat, tapi si abang ni yakin belajar. Mulanya dulu macam takmo nak belajar tapi sekarang dia dah boleh ajar adik-adiknya pulak di rumah. Semoga istiqamah, anakku.

Gambar yang disend oleh Tok Guru. Yang tak pakai baju silat tu Irfan lah. Hehehe.

Setiap kali habis training diorang akan bergambar dan upload gambar kat page diorang. Walaupun Tok Guru tu otai, tapi rajin pulak dia balas whatsapp tau. Tok Guru 3 dari kiri di barisan belakang. 


13/02/2019

Kek PUBG

February 13, 2019 0 Komen
12 Februari 2012... 7 tahun yang lalu, Kakmim berjaya melahirkan Irfan Mustaqim #anakno2 secara normal setelah kelahiran kakak secara LCSC atau ceaser pada tahun 2009. Perasaannya tak terkata masa tu. Ye lah masa anak pertama ceaser memang ada rasa down sikit. Bila dapat lahir secara normal memang tak terhingga kepuasannya.

So hari ni hari ulang tahun Abang yang ke-7. Happy birthday, Abang. Macam biasa celebration di umah je bersama kazen² jer. Kazen² ajer pun dah ramai. Dan yang best nya hampir setiap bulan akan celebrate bersama di umah nenek walaupun hanya sekadar sebijik birthday cake.

Birthday Boy

Dah namanya budak memang excited jer. Kakmim pernah buat birthday party untuk si kakak jer pata tahun 2011. Adik² yang lain tak pernah lagi buat secara besar-besaran. Hehehe. Standardlah kan anak sulung kan memang ada lain dari yang lain sikit.

Oleh kerana trending sekarang ialah game PUBG. Ibu layankan ajer beli kek PUBG. Keknya Russian Black & White. Bukan Abang yang request. Ibu yang excited tengok IG baker yang promote kek ni. Hehehehe.

Tadaaaa... PUBG theme cake!!


Dalamnya.. Russian Black & White

Ayah & hero-hero PUBG

Ni kazen² rakan sepermainan PASKAL & PUBG.. hahaha

Bebudak ni semua memang tengah season main PASKAL kalau tak pun PUBG. Kalau main dengan jiran depan umah nenek lagilah dia ada banyak koleksi senapang dan pistol. Memang feeling PUBG habislah tukar² senapang konon. Hahaha. Indahnya zaman kanak².

Another birthday is bulan April!!! Si #anakno3 dah ada bau² jeles semalam. Nanti dia nak kek birthday Mobile Legend!! Hahaha.

Bulan 4 nanti ada 2 yang akan sambut birthday. Hihihi. Sorang lagi si kazen the one & only yang perempuan tu. Kita tungguuuuuuuu!!!


21/02/2018

Happy 6th birthday, Irfan Mustaqim!

February 21, 2018 0 Komen
Awas! Ini post terkebelakang ๐Ÿ˜€

Since dah lama tak memblog kan.. paham² je lah
Bila dah start balik rasa macam banyak sangat cerita yang nak share
Cerita lama² pun nak share..
Ini semua FB punya pasal lah... kalau FB takde memang semua dah ada dalam blog ni
Hihihi.. Fb plak nak disalahkan kan?

12.02.2018 genap 6 tahun anak lelaki sulung Kakmim (anak ke-2 tapi sulung lelaki)
Irfan Mustaqim nama diberi.
Time bersalinkan si Abang lah Kakmim merasa pengalaman bersalin secara normal
Untuk kali pertamnya!! ๐Ÿ’ช
Yeahh!!

Tahun ni Abang dah di PASTI bersama adiknya si Imran & 2 orang sepupu.
Macam biasa masa birthday memang akan celebrate di sekolah jer.
Kat umah makan ² biasa jer
Tahun ni 1st time sambut di PASTI
Tahun² sebelum ni di sekolah lama... Tadika Cilik Cerdik

Abang ni jenis bukan demand
Macam biasa kek diorang memang customised
Memang kawan Kakmim yang akan buatkan
Tapi bila ditanya Abang nak kek apa.. kek PASTI pulak
Adoi.. Kakmim memang takde idea dah nak buat kek apa
Last² kek Boboiboy jer ๐Ÿ˜€
Kakmim gitau jer dengan Dedek (adik Kakmim) untuk edit nak buat edible image
Bagitau Boboiboy je.. dengan saiz kek
Then.. jadilah edible image untuk birthday Abang

Lepas ambik dari umah BFF Kakmim.. terus jer snap.. nak antor pi skolah


Alhamdulillah.. cikgu pun sporting
Dapat jugak pic masa di sekolah

Abang.. muka jambu.. hihihi

Tengok girl di sebelah.. itulah BFF Abang.. Aya..  Abang & Aya adik beradik susuan
Abang & rakan-rakan di PASTI

4 serangkai yang tak dapat dipisahkan.. dari taska hingga ke tadika masih bersama

Bulan 4 nanti ada lagi celebration di PASTI.
Tungguuuu!!! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜



14/04/2015

Sekarang..

April 14, 2015 0 Komen
Sekarang bukannya saya takde kerja. Ada. Tapi kelas dah takde lah, hanya buat kerja-kerja pengurusan sekarang. Hari ni mood nak buat kerja memang ke lautan dalam. Entahlah. Masuk jer bilik ai yang terperuk paling hujung ni, terus terbukak hati nak isi e-Filing. So setel bab e-Filing. Rajin jugak kan? Ala.. bukan susah pun, print jer e-penyata kemudian kelentong sana kelentong sini jer lah. Masih lagi cukai terlebih bayar. Tapi dalam payslip ada jugak potongna PCB. Malas nak ambik tau. Pelik, kata terlebih bayar tapi masih ada potongan. Apapun, memang tak paham bab-bab ni. Bukan nak aniaya diri sendiri, tapi memang malas nak faham. Ok titik.

Sekarang, kerja saya asik update page jer. Isnin lah paling sibuk. Bukan page sendiri, page Kolej tau. Dulu memang ini antara tugas saya lah. Tapi semenjak 2 menjak dah tak pegang post 'tu' lagi terus ler pencen sekejap. Pernah gak cuba nak update tapi memang takde 'kuasa'. Pastu tetiba bila tampuk pemerintahan bertukar, tugas tu disepak balik ke ai. 2 orang pegawai selepas ai tak buat kerja-kerja mengupdate ni kot. So sekarang memang tugasnya menghapdet jer lah. Tak susah pun nak menghapdet ni tapi macam sekarang lah bila mood ke Lautan Pasifik, memang 1 status pun nak tertaip di sana. Di sini, banyak pulak. Hahahaha.

Sekarang tengah fikir nak buat proposal research. Tajuk dah ada cuma takde action. Yang dibuat pun action research jugak. Mati ler ai. Malas ni bukannya boleh ditawar-tawar. Tapi kalo rajin tu datang, rasa taknak balik umah pun ada. Apa nak jadi dengan research akak ni. Apuu... insya Allah, last minit nanti mesti boleh. Last minit? Last minit pun last minit lah. Maleh nak fikir..

Sekarang... haaa... sekarang gatal ni menjadi-jadi jer tumbuh di badan. Kekadang malas nak ubat. Tapi bila dah tak diubat, digarunya pulak. Makin lah membunga-bunga di badan. Hmm... rasa macam terseksa pun ada jugak. Tapi ye lah, dah takdir. Takdir? Takdir ke? Entah lah.

Sekarang, baiklah ai jadi macam ini budak. Bestnya tak fikir apa-apa pun pasal hidup, pasal GST, pasal bil Astro, pasal menu makan malam ni, pasal esok nak pakai baju apa. Pasal pasal pasal. Best kan jadi budak. Semua kita yang uruskan. Hmm...


Masa ni sebelum dia pergi taska. Pergi bekfes dengan Ayah sekejap. Baju Superman tapi pakai topeng Power Rangers. Pastu order teh o peng, bukak topeng sikit. Gelak jer orang kedai dengan telatah si Superman ni. Itulah Irfan Mustaqim.

Sekarang rindu pulak dengan budak-budak 3 orang tu.


05/08/2014

Superheroes Ibu

August 05, 2014 0 Komen
Ini superheroes saya. Abang dan adek.



Tengoklah si adek. Dia tengah geram. Adek macam kakak kan? Rambut pun dah golong-golong. Hehehehe.

Abang pulak? Orang cakap macam Ibu. Orang cakap la. Ibu pun tak tau nak cakap apa. Muka Ibu macam Abang ke? Hehehehe

Dah 2 rupanya anak lelaki saya... hehehehe


04/03/2014

Diari Selasa

March 04, 2014 0 Komen
Yezza.
Hari ni kembali masuk ofis setelah 5 hari bercuti (termasuk weekend).
Masuk jer toilet terjumpa auntie cleaner.

"Eh, ada rupanya. Ingatkan dah meletop"

Hihihi.
Ada jugak yang prihatin rupanya.
Saya belom nak meletop lagi la auntie.
Saya cuma bercuti.

Best ke tak best cuti?
Best... tapi penat.
Dok opis lagi boleh rehat.
Kat opis otak jer penat.
Kat umah, mental fizikal memang penat.
Serius.
No wonder pekerjaan yang paling mulia ialah ibu rumah tangga.
Surirumah ler.

Kalo nak diikutkan hati memang nak jer sambung cuti lagi hari ni.
Tapi memandangkan banyak lagi kerja di ofis yang masih tergendala,
maka dikuatkan hati untuk tidak menyambung cuti.

Nasib baik bekfes sedap hari ni.
Tadaaaa....

Meatball & veggie. Alhamdulillah
Serius rindu budak manja ni.
Bangun tido mesti tengok muka Ibu dulu.
Kalo tak, nangis.
Bila Ibu muncul jer, terus senyum... stop nangis dan "Ibu".
Suka layan Irfan Mustaqim bercakap sekarang.
Walaupun cakap hujung-hujung jer tapi dia faham apa yang kita borakkan.
Memang anak Ibu bijaksana, sebijak namanya Irfan = kebijaksanaan.



29/04/2013

Lusa cuti rupanya

April 29, 2013 0 Komen
Rupanya lusa cuti. Hari Buruh. Suka! Suka! Langsung saya tak ingat. Pagi tadi masa morning prayer bos dah remind jangan pergi ofis hari Rabu tapi saya masih jugak blur. Hahaha. 

Nak buat apa cuti sehari nanti ye? Hohoho. Sebenarnya dalam kepala banyak benda nak diluahkan menjadi ayat-ayat di sini tapi macam malas jer nak menyusun ayat. Kalau rajin, nantilah cerita lagi. Nak post gambar je lah. Semuanya gambar anak bujang saya.

Dari kiri ke kanan:

1. Irfan dan Nek Aji Tok Ki (moyang-cicit)
2. Irfan dan Ibu (ibu-anak)
3. Irfan dan Mak Ngah (ibu susuan-anak susuan)
4. Irfan dan Mak Mok (ibu saudara-anak saudara)


Sekian sahaja, entri bermalasan saya hari ini.


22/04/2013

Bakal Penghibur?

April 22, 2013 0 Komen

Inilah dia bakal penghibur generasi-Y. Hehehe. Irfan ni lain sikit minatnya. Lebih ke arah muzik. Dari kecik lagi perut goyang-goyang kalau dengar muzik. Dan kegemaran dia sekarang ialah main gitar. Guna sikat pun boleh. Gimana tu?

Goreng gitar sambil nyanyi lah kot. Cicit Man Kidal? Hihihihi.

Tueja, kata orang Serawak. Macam ye-ye je dia pandai main. Hehehehe.



18/04/2013

The IMAN yang berdahi XL?

April 18, 2013 6 Komen

Tu dia. The IMAN saya. Berdahi luas kan? Orang kata pemikir. Nama Irfan tu pun dah maksudnya 'kebijaksanaan'. Mudah-mudahan bijaksanalah kedua-dua anak saya ini. Amin.


ORANG YANG BERDAHI LEBAR

Ciri-ciri: Saiz dahi XL, lapang lagi luas mata memandang
Faktor-faktor Best: Tidak suka 'port' tentang hal peribadi orang lain, berjimat cermat.
Faktor-faktor Kureng: Sering disalah anggap sombong kerana berat mulut untuk memulakan bicara.



Kita tengok nanti, ada tak ciri-ciri ni kat The IMAN



21/03/2013

1 tahun 9 hari

March 21, 2013 2 Komen
Alhamdulillah, saya masih diberi peluang untuk menyusukan anak bujang saya sehingga ke hari ini. Irfan memang taknak terima susu fm. Dia lebih sanggup minum air suam daripada minum susu fm.


Susu sekarang dah tak banyak sebab dah tak disiplin mengepam, dan malas telan supplement. Tapi, alhamdulillah, masih tetap mengepam untuk si bujang saya.


21/02/2013

Bukan Yang Pertama

February 21, 2013 1 Komen
Hari ni meredah segala folder dalam external hardisk tetapi hampa. Memang terlalu sedikit gambar si kedua itu. Sedih. Nasib dia kerana bukan yang pertama.

Saya anak pertama. Banyak sangat gambar-gambar kenangan semasa baby. Ada beberapa album. Iman Madihah juga anak pertama. Pun banyak gambar-gambar masa baby. Ada beberapa folder.

Irfan Mustaqim, sedih. Ada 1 folder jer gambar dia. Tu pun gambar boleh bilang dengan jari. Ya Allah, tak adilkah kami melayan anak-anak kami?

Masih dalam mode terkilan. Terasa nak buat photoshoot malam ni jugak!!



18/02/2013

Si Dia Dah Setahun

February 18, 2013 5 Komen
Si dia telah genap setahun pada 12.02.2013 yang lalu
Alhamdulillah, berjaya jua misi penyusuan eksklusif Ibu selama setahun
Walaupun si dia tidaklah sechubby kakaknya ketika berusia setahun
Tapi syukurrrr
Si dia amat jarang demam
Alhamdulillah....

Si dia, Irfan Mustaqim semakin cerdik sekarang
Dia seolah-olah faham semua arahan kita
Ditanya nak makan, angguk
Tapi kalau dah taknak makan, geleng
Ditanya nak nenen, angguk
Terus selak baju Ibu
Hahahaha
Geram!


Si dia makin hensem kan?
Hahaha...
Masuk lif tekan sendiri yer

Rambut dah semakin panjang
Masih ada jugak yang kompius si dia ni perempuan
Pasni nak botakkan lagi kepala si dia saya ni


Inilah kek idaman Ibu
Hahahaha
Kek no 1
Ibu pulak yang mengidam kan?
Memang, si Ibu yang terlebih teruja
Seperti biasa kontrak kek dengna BFF Ibu


Kesian si dia
Dia nak tiup tapi tak jugak padam candle tu
At last si kakak yang tiup
Padam semua
Hehehehe


Sedap, sedap, sedap
Rasa ice cream pun ada

Semoga si dia Ibu membesar dengan sihat, bijak dan cerdik
Semoga si dia Ibu menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada Ibu dan Ayah
Amin...



16/10/2012

Kisah 8 bulan

October 16, 2012 2 Komen
DekPan dah 8 bulan
Alhamdulillah
Masih menyusu SI walaupun dah start solid food
Tapi SI agak merudum selepas Miss P kembali menjengah
Stok EBM memang dah habis
So sekarang hantar 3 botol jer kat BS
Semalam bagitau jugak kat BS kalau darurat bagi jer susu FM
In case kan?
Sedih memang sedih, tapi dah terpaksa
Tapi...
So far belom lagi lah...

Baru tau macam mana perasaan bila pam, dapat siconet je
Tapi malas nak sedih-sedih
Pam jer lah cam biasa walaupun outputnya sikit
Hati.. gumbiralah... gumbira


Ini DekPan yang ceria
DekPan sangat murah dengan senyuman
DekPan sangat manja
DekPan sangat comel di mata Ayah dan Ibu
DekPan... orang selalu ingat dia pempuan!



01/10/2012

Kisah yang dah lama tak bersiaran

October 01, 2012 3 Komen
Terasa lama dah tak bersiaran
Minggu lepas sehari jer masuk opis
Hari Isnin je!
Pastu Selasa ambik cuti
Sebab pergi register Kakak Iman untuk pre-school next year
Rabu, pergi bawak budak-budak lawatan
Khamis ambik EL sebab kakak dan adik tak sihat
Kena batuk dan flu
Jumaat, malas dah nak masuk opis
Terus je sambung cuti
Sabtu-Ahad berkurung dalam rumah sebab adik demam on-off
Sebab gigi dah makin membesar!
Lagipun Ayah plak out-station
Lepak umah Mak jer
3 malam berturut-turut
Malam tadi baru balik umah sendiri
Pheww!
Bilalah ada masa nak mengemas rumah
Adoi!

Budak yang demam nak tumbuh gigi hari tu
Tapi demam on-off jer
Sekejap panas, sekejap suam, sekejap ok
Ada 1 malam tu, kol 3 pagi, badan tetiba panas
Nak check suhu takde bawak termometer ke umah Mak
Apalagi bawak masuk toilet, basuh-basuh muka sikit, basahkan badan sikit
Rendam dalam baldi
Dan dia tak nangis pon!
Senyum-senyum lagi ada
Pastu Ibu pun nyanyilah lagu kegemaran dia.. baa..baa... black sheep
Dia goyang-goyang badan dan kepala lagi
Kompius pulak budak ni demam ke idak
Happy jer tak nangis

Lepas tu tidor berpampers je lah die sepanjang malam
Pagi-pagi bangun terus mandikan dia
Sepanjang hari tu lah berpampers je
Panas sikit, masuk dalam baldi
Memang boleh tahan budak Irfan ni
Tahan sejuk, tak macam si kakak
Hehehe


Ni budak yang lepas direndam dalam baldi pada jam 3 pagi
Pastu tak sampai 5 minit letak atas katil terus jer lelap


Sejuk mata memandang tengok si buah hati tido
Sejuk lagi mata kalau dia tak meragam dan tak merengek

Ini time dia teruja!
Memang tak boleh tengok flash camera, senyummmmmm jer

Hari Ahad Ayah balik
Ayah balik jer terus tak demam dah
Ke Adek ni rindu Ayah?
Tapi bukan 1st time Ayah travelling
Ayah dukung jer, lentokkan kepala kat bahu Ayah
Memang laahhh... anak manja
Huhuhu