Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Motivational. Show all posts
Showing posts with label Motivational. Show all posts

12/03/2021

Salam Jumaat

March 12, 2021 24 Komen


 Assalamualaikum semua sahabat blogger Ibu

Hari ni Alan ada sambutan Israk Mikraj di sekolah
Sebab tu Alan pakai jubah putih sebab cikgu cakap tema warna putih
Ok tak? Ibu beli jubah ni di Mydin petang semalam
Sekali dengan kopiah
Alan sendiri pilih kaler putih + kelabu
Alan suka sangat
Terima kasih Ibu!


Jubah ni labuh sedikit sebenarnya
Tapi Ibu sempat jahit supaya tak labuh sangat
Kemudian barulah Ibu basuh
Tapi Awan cakap Ibu jahit sendiri jubah ni
Ibu iyakan je
Sebab tu Awan cakap Ibu pandai jahit... cantik pulak tu
Tapi Ibu tipu Awan
Alan tau Ibu beli di Mydin
Sebab Alan temankan Ibu pergi Mydin
Hehehehe...


Baiklah aunty uncle semua
Semoga urusan aunty uncle semua dipermudahkan hari ni
Kalau ada orang tak suka aunty uncle kat ofis tu, tak apa
Ignorekan aje mereka-mereka tu
Buang negative vibes tu jauh-jauh k

13/02/2021

Pentingnya Bijak Memilih 'Circle' Yang Positif

February 13, 2021 9 Komen


Dua minggu lepas semasa on the way ke ofis saya dengar motivasi dari Coach Arif Azahari di Radio Sarawak.fm. Coach Arif Azahari ni ialah Coach untuk penjawat awam negeri Sarawak. Bagi yang baru bergelar penjawat awam negeri semestinya akan berjumpa Coach AA ni kerana beliau merupakan salah seorang fasilitator untuk 'kursus induksi' kerajaan negeri. Beliau juga merupakan individu yang aktif dalam Toastmasters. 

Baiklah cerita mengenai perkongsian Coach AA pada pagi itu. Ceritanya mengenai 'circle' atau network kita. Pentingnya kita memilih circle yang baik-baik dalam kehidupan seharian kita. Circle yang baik akan membawa kita ke arah sesuatu yang bermanfaat. Maka kita boleh buat pilihan untuk memilih sesiapa untuk berada dalam circle kita. Dan bila kita hendak memilih, kita semestinya mempunyai beberapa pilihan. Tak mungkin kita hidup berseorangan di atas muka bumi ni kan? Nak cari jodoh untuk pasangan hidup pun kita ditemukan dengan beberapa pilihan sebelum kita dapat membuat pilihan untuk diri kita. 


Begitulah juga semasa di tempat kerja. Kalau dicongak-congak kita ada minimum 8 jam berada di tempat kerja. 1/3 daripada 24 jam masa kita dihabiskan di ofis. Belum lagi yang selalu datang awal atau balik lambat kan? Sebab itulah pentingnya pilihan circle yang kita pilih.  Masa kita di pejabat akan ditentukan oleh circle yang kita telah pilih tadi. Kita pilih yang suka 'membawang', maka masa 'membawang' kita mungkin akan lebih banyak daripada masa bekerja. Kita pilih circle yang kerja macam lipas kudung maka kita pun akan terinspirasi untuk membuat kerja dengan lebih produktif. Boleh relate?


Coach bagi contoh, kalau kita berkawan dengan si penjual minyak wangi, kita sebagai kawan pun akan 'terjangkit' sekali bau wangi yang si penjual minyak wangi itu jual. Begitulah.


Macam pengalaman saya sendiri, circle positif di tempat kerja memang sangat membantu dan memberikan motivasi untuk saya menambahbaik kualiti kerja saya. Di mana-mana saja boleh brainstorming pasal kerja, di kedai makan, semasa memandu sambil voice message, sebelum tidur. Semua boleh. Bukannya workaholic tapi kadang-kadang idea tu datang secara tiba-tiba dan untuk tidak 'membantutkan' percambahan idea maka ianya perlu untuk diluahkan segera. Ya segera! Begitulah. Saya lebih suka begitu.


Kalau anda pula bagaimana? Cuba lihat circle anda. Sesekali muhasabah diri perlu jugak kan? 


Selamat berhujung minggu ya.

09/01/2021

Di Awal Usia 40-an

January 09, 2021 12 Komen




 Bila usia 40-an ni.. banyak benda yang kau kena ubah! Antaranya:

  1. Bersederhana dalam bekerja, sebab kau kena lebihkan usaha mendekati Allah dan keluarga
  2. Ambik cuti dan tinggalkan hal² kerja seketika untuk kau lebih mendekati anak² yang sedang membesar
  3. Berhenti untuk fikir masalah kerja di rumah, rumah adalah masa terbaik kau untuk tenang.
  4. Tak perlu korbankan masa kau untuk orang lain, tapi korbankan masa kau untuk Allah dan keluarga
  5. Jangan teragak-agak berkata TIDAK untuk kerja orang lain yang kau kena buat, kerana di usia ini kau perlu memilih untuk bekerja dengan tenang! 
  6. Tinggalkan manusia² yg mengambil kesepatan pada kau! Biar kawan tak ramai dari ramai yang haramjadah
  7. Jauhi mereka yg hipokrit, terutama yang fake!
  8. Cari kawan yang ikhlas dan lebih mendamaikan, jauhi mereka yang berlagak baik tapi hati busuk.
  9. Jaga kesihatan, kawal pemakanan dan bersenam! Enjoy dengan keluarga! 
  10. Berehatlah dari dunia yang sementara, 40-an adalah masa mencari ketenangan untuk 60an dan seterusnya yang lebih baik bila bersara. 40-an ialah usia terbaik untuk pergi umrah kepada yang belum pernah pergi, kerana badan masih sihat.


Kredit Prof Madya Dr Kamal