Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

04/06/2021

Dusting Mitt Norwex

June 04, 2021 21 Komen


Lama dah nak buat review pasal si kain buruk kayangan ni. Baru tertaip entrinya lahai.

Dusting Mitt si Norwex kayangan ni memang best. Memudahkan sangat part mengelap debu-debu di rak tv ke skybird ke orkid latex ke.. tak perlu air pun takpe. Dia tapau semua debu. Lagipun dia macam sarung tangan so kita senang je nak sapu bersih debu-debu dengan tangan kita yang berlapikkan Disting Mitt tu. Encik Suami pun puji si kain lap Norwex ni. Haa.. time macam ni lah saya up up sikit.

"Kalau tak memudahkan dan tak best takkanlah saya beli".
 -Kakmim, 2020-

Ya, saya yang beli sebab takmo bersoal-jawab (sebab harga mahal kan) pastu suruh Encik Suami guna untuk lap-lap debu. Pernah suatu ketika si Dusting Mitt ni hilang dari pandangan sekejap, kecoh Encik Suami mencarinya. Dia cakap susah nanti nak lap-lap debu. Hahaha! 

Niat di hati nak beli mop Norwex tapi tak terusha lagi harganya. Er. Perempuan memang macam tu kan? Tak pernah puas. Hmm.. 

Beli benda-benda macam ni kena anggap pelaburan. Ia memang alah membeli tapi memang menang memakai. Lagipun kalau dah kotor kita boleh basuh bukan terus buang. Saya kalau guna baju-baju lama ke towel-towel lama ke untuk dijadikan kain lap, kalau kotor memang saya buang je. Tapi si Norwex ni takkan nak buang. Kotor - basuh - jemur - pakai lap lagi - basuh lagi - jemur lagi - pakai lagi dan lagi sampai Jamil mampos! Haha!

Begitulah cerita saya dan si Dusting Mitt Norwex. EnviroCloth saya pernah cerita dulu kan? Setakat ni 2 jenis tu je lah yang saya dah pakai.


27/05/2021

Magiclean Kitchen Memang Magic

May 27, 2021 30 Komen

Cerita semalam. Hari general cleaning sebab sebelum raya hari tu tak sempat nak bersihkan kipas angin kat cooking area. Bila Encik Suami nak bersihkan, dia cakap debu-debu di kipas tu sekali pakej dengan minyak. Euww. Ye lah dah tempat ko bertumis bergoreng mestilah molekul minyak-minyak berterbangan. Eh, ye ke? Yo yo o je statement ni kan? Haha! Tapi memang betullah berdebu dan berminyak walaupun tempatnya tinggi dari paras kepala.

Bila Encik Suami cakap, takde efek ni nak lap macam tu je. So saya teringatkan si spray botol hijau ni. Magiclean Kitchen ni yang saya guna untuk lap dapur dan kitchen top.

Encik Suami lepas lap terus cakap "Wah dah macam baru pulak kipas ni"

Berkilat you. Dengan bilah-bilah kipas ni saya spray dengan Magiclean dan guna magic span Eco untuk gosok. Encik Suami pulak bersihkan bodynya. Memang sekejap jer setel. Tambah-tambah pulak hari panas kita jemur pulak kat luar sekejap.


Dah kering semua part yang dibasuh tu barulah pasang balik. Berbaloi Magiclean Kitchen ni mudahkan kerja-kerja lap-mengelap di dapur yang selalu berminyak. 

 

09/01/2021

Di Awal Usia 40-an

January 09, 2021 12 Komen




 Bila usia 40-an ni.. banyak benda yang kau kena ubah! Antaranya:

  1. Bersederhana dalam bekerja, sebab kau kena lebihkan usaha mendekati Allah dan keluarga
  2. Ambik cuti dan tinggalkan hal² kerja seketika untuk kau lebih mendekati anak² yang sedang membesar
  3. Berhenti untuk fikir masalah kerja di rumah, rumah adalah masa terbaik kau untuk tenang.
  4. Tak perlu korbankan masa kau untuk orang lain, tapi korbankan masa kau untuk Allah dan keluarga
  5. Jangan teragak-agak berkata TIDAK untuk kerja orang lain yang kau kena buat, kerana di usia ini kau perlu memilih untuk bekerja dengan tenang! 
  6. Tinggalkan manusia² yg mengambil kesepatan pada kau! Biar kawan tak ramai dari ramai yang haramjadah
  7. Jauhi mereka yg hipokrit, terutama yang fake!
  8. Cari kawan yang ikhlas dan lebih mendamaikan, jauhi mereka yang berlagak baik tapi hati busuk.
  9. Jaga kesihatan, kawal pemakanan dan bersenam! Enjoy dengan keluarga! 
  10. Berehatlah dari dunia yang sementara, 40-an adalah masa mencari ketenangan untuk 60an dan seterusnya yang lebih baik bila bersara. 40-an ialah usia terbaik untuk pergi umrah kepada yang belum pernah pergi, kerana badan masih sihat.


Kredit Prof Madya Dr Kamal

07/01/2021

Cara Mengelakkan Diri Daripada Gangguan Manusia di Ofis

January 07, 2021 15 Komen

 Seorang sahabat Kakmim telah mengemaskini statusnya di FB seperti di bawah ni.


Bila Kakmim scroll komen macam-macam jer cadangan dari sahabat yang lain. Kakmim pula share pengalaman Kakmim sendiri. Tapi Kakmim bukanlah mengelak dari orang yang ganggu Kakmim tapi Kakmim mengelak dari orang yang Kakmim tak suka.


Kakmim sejenis yang tak pandai berkata-kata secara berdepan tapi tunjuk dengan perbuatan jer.


Lokasi: Bilik Kakmim
Pada suatu petang, dari kejauhan Kakmim dah terdengar suara makhluk yang Kakmim tak suka ni. Actually manusia ni dah dipindahkan, dah bukan sepejabat dengan Kakmim lagi. Adalah urusannya yang tak selesai lagi di admin kot. Dengar jer suara si polan, Kakmim terus confirmkan dengan roomate Kakmim, "Apa benarkah suara yang kita dengar?"


Yes. Sepatah je roomate Kakmim mengiyakan. Apalagi Kakmim terus ambik telekung, pasang telekung dan tutup pintu. Dengan harapan supaya si polan takde peluang nak 'menziarahi' Kakmim dan roomate. Kalau tutup pintu bukan waktu rehat tu tandanya solatlah tu.


Itu taktik Kakmim.


Alhamdulillah sahabat FB Kakmim setuju dengan cadangan Kakmim kerana mudah dipraktikkan dan juga lebih 'sopan'. Lagipun senang jer kan? Takkanlah ko nak ganggu jugak orang yang sedang beribadat?


Lagi satu peel Kakmim, kalau Kakmim rasa taknak bercakap atau malas bersembang dengan sesiapa, Kakmim pakai jer headphone. Kadang-kadang bukan dengar apa-apa pun. Sekadar pakai di telinga jer tapi sebenarnya audio mute! Kah! Kah! 


Kalau korang di situasi sahabat FB Kakmim tadi macam mana ye? Apa yang korang akan buat?


Jom drop komen manalah tau kalau-kalau ada idea-idea lain ☺️

28/12/2020

Norwex Si Kain Buruk Kayangan

December 28, 2020 17 Komen


Puas dok fikir, beli ke tak? Beli ke tak? Akhirnya beli jugaklah untuk 'pelaburan' masa hadapan. 

Kah! Kah! Kah!

Kenapa Kakmim kata pelaburan? Sebab sekarang ni Kakmim guna kitchen tissue untuk mengelap kat rumah sebab senang.. lepas lap terus jer buang. Kalau dulu guna kain buruk, Kakmim pulak jenis tak suka pakai lama. Nak basuh, tak kuasa pulak nak basuh dengan kesan minyak tu. Buruk benar terus jer buang. Sampai bila nak pakai-buang, pakai-buang? Tapi kain buruk memang konsep pakai-buang pun kan?

Dengan kain Norwex ni, lepas lap boleh basuh jer dengan air, pastu keringkan dan pakai semula. Kalau nak lagi bersih beli sekali dengan detergen untuk basuh kain tersebut, tapi Kakmim tak beli lagi tu. Setakat ni baru beli Envirocloth yang boleh guna untuk lap-apa-saja tu dan jugak Dusting Mit, untuk lap debu-debu tu. Dengan pembelian 2 item ni Kakmim dah sah jadi elite customer. Kakmim bukan agen atau consultant ye. Beli untuk guna je. Tak larat nak jual. Hehehe!


Pengalaman Pertama Kali Menggunakan Envirocloth & Dusting Mit Norwex

Kagum!! Kah! Kah! Sakai betul. 

Dengan sekali lap jer dapur masak dah licin berkilat takde kesan minyak lepas masak. Pastu mulalah mengelap tile, suis-suis, puas hati jugaklah. Meja makan pun lap dengan si Enviro ni jugak. Memang tu lah tujuan utama nak beli, sebab meja makan Kakmim jenis meja kaca. Kalau lap tak bersih memang sakit mata memandangnya. Dengan si Enviro ni berkilat je meja. Senang jer ajar si Abang lap. Spray-spray jer air pastu lap. Selalunya si Abang lah tukang lap meja lepas makan. Biasalah budak kalau ada masa nak cepat memang dia lap sekadar lap je tu yang Ibu tak puas hati tu. Tapi dengan adanya bantuan si Enviro ni bolehlah Ibu urut dada lega. Boleh senyum tengok kerja Abang.

Gambar? Takde pulak. Pertama kali pakai hari tu kan? Lepas lap tu, lap ni pulak, ye lah orang kejakunan. Mana sempat nak ambik henpon bagai nak ambik gambar. Mestilah fokus mengelap. Kikiki.

Dusting Mit pulak memudahkan kerja-kerja mengelap debu di cabinet tv, rak buku, bunga orkid latex, pokok hiasan Skybird... oh mudahnya dengan Dusting Mit ni. Pastu boleh jugak lap pintu yang berdebu. Lap rel tangga. Cermin pulak tak cuba lagi. Sebab untuk lap cermin ada Window Cloth tapi boleh jer nak cuba dengan Enviro kan? Nantilah Kakmim cuba. 

Oh ya! Envirocloth tu kalau nak beli ada pilihan warna tau! Kakmim ingatkan 1 kaler je so Kakmim saje pilih kaler granite atau kelabu tu supaya tak nampak kotorlah kononnya. Untuk Dusting Mit tu memang ada 1 kaler tu je.


Berbaloi Ke Tak Beli Kain Norwex Ni?

Berbaloi ke tak membeli? Ini terpulang jugak. Kakmim nak beli ni pun puas jugak bermonolog sendiri. Ye lah, sebelum ni fikir... kain buruk jer pun buat apa nak mahal²? Tapi.. akhirnya beli jugaklah. Sebab nak didik anak-anak jugak untuk buat kerja-kerja rumah ni. At least ada kemudahan macam ni mereka lebih seronok nak buat kerja rumah. Dan yang paling best, walaupun dah beberapa kali pakai, basuh, jemur.. kain Norwex ni tak berbau busuk pun. Kalau rasa benda ni mahal, tak payah lah beli. Boleh jer guna kain microfiber yang banyak jual di Eco atau di Mr DIY. Atau guna kain-kain perca lama ke. Takde paksaan pun dalam membeli, lagipun Kakmim pun tak menjual. Saja jer nak buat review sikit bagi yang masih berkira-kira nak membelinya. 


13/10/2020

Tips Menulis

October 13, 2020 6 Komen
Lepas ni nak update topik XYZ ni lah kat blog. Semangat!

Tapi bila dah on pc, on laptop, tetiba kaku pulak jari nak menaip. Macam takde idea pulak apa nak ditaip! 

Pernah tak ada deja-vu macam ni? 

Saya pernah tak jenguk blog berbulan-bulan lamanya, sampai ada 1 tahap tu terlupa yang saya ada blog. Nak kata busy sangat, itu bukan alasan sebenarnya. Menyesalnya tak fokus dulu-dulu. Nasib baiklah saya tak pernah ambik keputusan untuk delete blog ni.

Kalau pernah dapat sindrom macam kat atas tu, cuba baca tips dari Khairul Hakimin Muhammad kat bawah ni. Insya Allah, semoga membantu.

Kalau rasa sangkut, tak tahu nak tulis macam mana walau kita tahu cerita, tahu kisah, tahu benda itu. Namun bila nak tulis jadi blank, kalian kena:


1. Pergi ambil buku, baca sekurang-kurangnya 5 helai = 10 muka.


Itu kalian dah dapat lebih 500 patah perkataan yang kalian baca.


2. Pilih buku yang ada emosi, biasanya adalah novel.


3. Main media sosial, kalau sentiasa membaca buku tiada emosi seperti buku motivasi, buku DIY, buku resipi dan sebagainya, boleh jadi penulisan kita akan mendatar. 


Kena baca benda yang berbagai. 


Membaca akan menambah perkataan dalam kepala. BLANK, BLUR, SANGKUT tak boleh nak tulis tandanya kalian tidak ada perkataan dalam kepala. 


Begitulah!


Kredit to : Khairul Hakimin Muhammad,

Kalau nak share, kreditkan ke sini okeh: https://t.me/ContentKHM


#notakakmim: Nampaknya saya kena rajinkan diri baca novel balik, patutlah tulisan mendatar sebab baca penulisan fakta je.

03/09/2020

Doa Agar Dimudahkan Urusan

September 03, 2020 0 Komen

Ini doa yang kita lazimi dari sekolah. Boleh jadi dulu-dulu kita tak faham dan tak tahu apa maksudnya.

Sungguhnya doa ini sangat hebat, kita memohon Allah mudahkan urusan kita hari ini. Jadi mari amalkan selalu.

Bismillah.


 

24/08/2020

Kenapa Pentingnya ME TIME Suami-Isteri

August 24, 2020 0 Komen

Mungkin ada korang-korang yang pernah PJJ, atau yang sedang PJJ sekarang. PJJ bukan pengajian jarak jauh tau, perkahwinan jarak jauh, gitchu. Tau kan betapa tak bestnya PJJ tu. 

Saya pernah PJJ. April 2016 dulu dan semuanya kembali normal tahun lepas, 2019. Tak sangka sebelum ni dengar jer cerita orang pasal PJJ tak menyangka pulak diri sendiri pun merasa jugak pahit manis PJJ ni.

Tak dinafikan la, PJJ ni memang banyak dugaan. Emosi, kewangan, sosial.. tapi ada jugak kebaikannya.

Ya, saya akui PJJ pun ada hikmahnya. Tak semuanya tak best. Janganlah negatif all the times kan? Ni kan semua ujian daripadaNYA. Kita kena lah terima sebab PJJ ni pun kita boleh pilih kalau kita tak nak.

Alkisahnya saya PJJ sebab Encik Suami dapat kenaikan pangkat dan dia ditawarkan ke Semenanjung sana. Kalau dia tolak, takde lah pulak istilah PJJ dalam kehidupan kami suami isteri kan? Sebab itu saya cakap kita ada pilihan dalam menentukan apa yang kita nak. Kalau kita pilih untuk say no, maka takkan ada perubahan yang akan berlaku. Kalau yes, memang kita perlu bersedialah dengan perubahan dalam setiap fasa yang bakal kita lalui.

Cerita pasal PJJ pulak kan, sebenarnya saya nak bercerita pasal ME TIME. Apa ye 'me time' ni?


"ME TIME" ialah situasi di mana pasangan kita mendapat masa terluangnya SENDIRI dan dia bebas melakukan apa yang dia mahukan. - petikan dari says.com

Me time untik diri sendiri, yes penting. Tapi me time suami isteri pun sama PENTING.

Entri saya ni nak fokus me time untuk suami isteri je dulu.

Yes. Memang tak dinafikan bila PJJ memang life kita diabadikan untuk menguruskan anak-anak jer. Memang masa tu hubungan dengan suami agak mendatar. Memang tiap-tiap masa suami akan call untuk update urusan kita dan anak-anak tapi tak sama bila sama-sama di depan mata untuk menguruskan bersama-sama.

So bila suami balik sebulan sekali, selalunya kami akan utamakan anak-anak. Biarlah kita isteri mengalah dulu. Sadis tak? Kah kah. Itulah kenyataannya, biarlah kita berkorban perasaan demi anak-anak.

Tapi.

Ada tapinya... bila kita 2-2 penjawat awam dan 2-2 penjawat awam federal. Ok ini dah masuk kisah saya lah ye. ๐Ÿ™ˆ

Masa PJJ ni time yang paling happy ialah bila dapat arahan bertugas rasmi di Semenanjung sana. Perasaannya yahooo yabeda bedoooo!! Masa tu lah kita dapat me time dengan Encik Suami. Dah la penerbangan ditaja pulak tu. Kih kih kih. Boleh dikatakan ditaja la walaupun ko beli tiket belon guna duit sendiri dulu kemudiannya baru claim. Tak kisah la meeting ke kursus ke memang syok habis lah.

Pastu time tu lah kita boleh recharge hubungan kita suami isteri, tanpa anak-anak. Tak kisah lah orang kata mengada ke apa, tapi time ni lah baru kita rasa macam zaman bercinta dulu. 

Alhamdulillah.. kami suami-isteri berjaya mengatasi dugaan semasa PJJ dulu. Bila dah kembali normal sekarang, rindu pulak masa PJJ kalau masa travelling bolehlah dating sesambil kerja kan? Sekarang kalau travelling takde dah orang nak jemput ko lagi di KLIA sana. Kah kah.

So sekarang kami buat macam mana untuk "me time"?

Yes, make sure dalam sebulan kena dating lah, tanpa anak-anak. Baru dapat berbincang dari hati ke hati gituuuu. Tak kisah lah nak shopping barang basah di Mydin ke, nak lepak makan ke, nak jogging ke tapi make sure anak-anak takde. Selalunya anak-anak akan tinggal kat umah nenek diorang la atau tinggal kat umah jer. Hihihi.

Kalau bawak anak-anak memang taklah nak lepak tempat-tempat macam ni yang sambil lepak boleh tengok view KLCC. Nak kira setiap level KLCC tu pun boleh. Kah kah!

Selalu jer bernasib baik kalau masa bengkel/kursus dapat roomate yang tak duduk sebilik, sama ada dia dok bilik lain atau tak datang, so Encik Suami akan turun kerja dari hotel jer. Hihihi.

Tak best mana pun kat sini rupanya ๐Ÿ™ˆ

Baik, habis dah iklan bergambar. Jangan marah ๐Ÿ˜‚ Saja nak tempek di blog untuk kenang-kenangan, in case terdelete ke apa ke dalam Google Photo tu.

Berbalik kepada isu yang tengah dibincangkan, cheh skema pulak ayat. Penting tau, recharge hubungan suami-isteri. Biar rasa balik bagaimana perasaan dimanjakan dan memanjakan tanpa kontrol depan anak-anak. Tapi kami takde kontrol-kontrol pun depan #theIMANs tapi takdelah nak buat aksi bermanja 18SX depan anak-anak pulak ๐Ÿ˜… agak-agak jugak lah. 

So macam mana pulak cara korang 'me time' dengan pasangan korang ye? Jom drop komen & share ๐Ÿ˜‰ penat plak asik saya jer menaip. Hihihi.




23/08/2020

Cara Nak Dapatkan Diskaun 10% Semasa Dine-In di TukTuk

August 23, 2020 0 Komen

Selfie for Discount?

Ya! Korang tau tak ni? Tapi bukan selfie dan save dalam henpon jer tau. Lepas selfie korang kena upload di medsos korang, nanti bila dah bayar di cashier korang kena tunjuk kat cashier tu status korang tu, haaa... barulah dapat diskaun 10%. Tapi jangan lupa tag Tuk Tuk pulak ye. 

Alaaa... segan la nak upload gambar selfie ke medsos.

Tak jadi masalah la sis. Kalau tak upload tak dapat la 10% less, tu jer. Lepas makan tetap kena bayar jugak. Tak berdosa pun tak selfie dan tak upload. Yang berdosanya kalau tak bayar lepas makan. Kah kah!

Ada sejenis spesis manusia ni dia memang tak update medsos especially bab makan-makan ni. So spesis ni memang tak mendapatlah diskaun 10% ni.

Alaaa... 10% jer pun, tu pun nak berkira

Eh, eh, mengecam pulak ye. Macam kedekut sangat kan nak makan pun nak less. Saya pun sejenis kalau bab makan tak kisah la mahal janji puas hati sedap & menepati citarasa. Rasanya dah beberapa kali makan kat Tuk Tuk memang la ada selfie tapi tak update pun kat medsos. Cuma hari tu ada cashier tu terover friendly pulak. Masa saya nak bayar tu dia tanya pulak, "akak ada tak update kat medsos akak gambar selfie tadi."

Alamak, memang tak lah. Semenjak 2 menjak ni ada sedikit kemaluan dan kemalasan nak update medsos kecuali bab masak-masak je. Mungkin faktor-faktor penuaan kot. Eh? ๐Ÿ˜ฑ

"Takde pulak dik"

"Akak selfie lah sekarang nanti dapat less 10%"

Adeh. Tengok belakang takde customer queue nak bayar. Baiklah akak sahut cabaran ko dik. Hahaha!

"Hmm.. kamek selfie dengan kitak jak lah". Hambik kau nak sangat selfie kan?

"Boleh kak, tunggu jap kamek ambik keropok lok nak promote" - sporting pulak dia ye nak melayan akak nan sorang nih. Tapi kan, keropok udang tu memang sedap tau!

Nahhhhh... inilah dia selfie saya dan cashier Tuk Tuk hari tu. Nasiblah ko dik, ko nak sangat kan akak ko ni dapat less 10% ko tunggu jer lah akak ko update di IG sekali baru dapat bayar. Kah kah kah.


Lepas update tu dia nak tengok tau medsos korang dan dia ambik gambar sekali untuk bukti. Tak kisah la korang update di FB ke IG ke janji medsos dan mesti tag Tuk Tuk kat mana korang makan tu.

Mudah jer kan bagi spesis yang semua update di medsos. Kih kih kih. Update jer macam biasa dah dapat 10%. On tak on??? Hendak seribu dayaaaaa... ecececeh macam susah sangat lah kerja mengupdate status di medsos tu. Huhu!

Bah, bah! Nanti kalau korang makan di Tuk Tuk boleh la selfie dan update terus di medsos korang ye. Itu pun kalau nak less 10% la. Takde paksaan pun bab tu. 

So kesimpulannya hari tu saya makan dengan adik (2 pax) cuma bayar rm21.30 je. Boleh la. Hahahaha.

21/08/2020

Tips Mendapatkan Deep Sleep + Golden Time

August 21, 2020 2 Komen

 ๐Ÿ“ŒTIDUR


Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan dapatannya bahawa dalam sehari, kita  hanya memerlukan tidur selama 3jam sahaja! Saya cuba...saya tidur sekitar jam 11-12 malam dan cuma bangun semula pukul 3 pagi tetapi saya bangun dengan rasa mengantuk dan letih. Kekadang saya tertidur semula dan bangun jam 4.30 pagi. 


Saya syak, mungkin sistem badan saya yang tidak berfungsi dengan baik..menyebabkan saya tidak dapat bangun dengan cergas seperti yang dirancang.


Tetapi saya pelik, bilamana ada hari-hari tertentu, tika saya "tanpa rela" sering tertidur pada pukul 9 malam.....seterusnya secara automatik, sekitar jam 2pagi saya pasti akan terjaga. Biji mata saya segar....lalu saya pun bangun untuk melakukan aktiviti2 rutin saya....tanpa mengantuk! Saya pelik!


Rupa-rupanya apa yang berlaku pada saya bukan suatu yang abnormal....saya menemui artikel karya Dr Hamza Al-Hamzawi.


Menurut kajian beliau, untuk bangun dengan cergas, kita tak perlu tidur selama 8jam seperti kajian barat. Tetapi cukup dengan tidur selama 3 JAM SAHaJA. Tetapi waktu tidur itu mestilah dari pukul 9 MALAM HINGGA 12 MALAM‼️ (tapi kita di zaman skrg ni kalau kita dapat tidur tepat pukul 10 dร n bangun jam 2pagi...itu dah lebih dari baik).


Berdasarkan sunnah, Rasulullah saw sememangnya tidur di awal malam kerana tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang paling bermanfaat. Seseorang itu boleh dapat 80% daripada tidur yang nyenyak pada waktu ini. Waktu ini juga terdapat 'Baraka' di dalamnya iaitu sejam waktu tidur bersamaan dengan tiga (3) jam waktu tidur. Pada masa ini kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin iaitu membantu kita untuk tidur.


๐Ÿ—’Tidur dari pukul 12 pagi hingga 2 pagi๐Ÿ—’

Waktu ini terdapat 20% waktu tidur nyenyak dan selebihnya iaitu 80% adalah 'dream sleeping' yang tidak berguna. Pada masa ini tidur sejam bersamaan dengan sejam waktu tidur.


๐Ÿ—’Dari dari pukul 2 Pagi hingga 5 Pagi sebelum Subuh (Fajr)๐Ÿ—’

Ini sebenarnya bukan lagi waktu tidur tetapi adalah waktu yang paling sesuai untuk menghafal, mengingati Allah, berzikir, Istighfar dan penumpuan mental.


๐Ÿ—’Tidur pada waktu siang (selepas Fajr)๐Ÿ—’

Tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang tidak bermanfaat kerana tiga (3) jam tidur bersamaan dengan sejam waktu tidur, ditambah dengan kelesuan, kekeliruan, dan hilangnya fokus.


๐Ÿ—’Tidur dari Fajr hingga terbitnya matahari๐Ÿ—’

Kelenjar pineal mengeluarkan hormon lain iaitu 'serotonin' iaitu dari Fajr sehingga terbitnya matahari dengan syarat seseorang itu mestilah sudah bangun. Bagi mereka yang solat Subuh dengan 'Jamat' dan duduk mengingati Allah. Pada waktu ini adalah sangat sesuai untuk berzikir dan melakukan aktiviti harian.


Pembebasan 'melatonin' oleh kelenjar pineal berkurangan selepas 40 tahun dan berhenti selepas 50 tahun. Kemudian seseorang itu harus memanfaatkan apa yang telah tersimpan dalam badan sehingga sepanjang hayatnya. 


Jadi, jika seseorang mendapat 'Alzheimer' dan permulaan 'Dementia', bermakna dia telah tidur lewat sepanjang hidupnya. 


Wallahualam.


So 3 jam adalah 9 jam tido. Sebab tu ramai yang bangun tersedar pukul 1. Sebab badan dah fully charge. Macam phone kita. Dah 100%, cabut la charge. 


Apa effect kalau overcharge?

Macam mana  nak tido puklk 9 kalau dah biasa tidur lambat? 

Nanti susah nak tido.


Senang jaaa ☺️☺️☺️


1️⃣Tutup phone, wifi, data, tv, lampuu.


2️⃣Nak tido tu Talk to Allah.

"Ya Allah, datanglah dekat aku, aku dah jauh dari mu...aku nak kamu Allah... kejut la aku pukul 3, aku nak taubat, aku nak sucikan kolam aku..bantu aku yang Allahhh"


3️⃣Tenangkan diri. InsyaAllah 30 minit boleh tidur bagi yang susah tidur


First day memang rasa susah nak tidur.

Next day tu tak yah buat pape. Terus bommm tidur  sndiri ๐Ÿ˜ Hehee. Dah ramai yang cakap begitu. First day susah tidur. Second day tidur senang gila ๐Ÿ˜ญ๐Ÿคฉ


Once badan dah penat. This is the best sleep ever! Tidur yang paling bagus adalah tido yang tak mimpi langsung! Tidur yang bukan ayam². Tidur mimpi ni tak elok sebab otak kita bekerja.


So nak deep sleep adalah kena start dengan tido awal dulu pukul 9. Nanti esok akan dapat deep sleep. Deep sleep ni cukup 3,4 jam je. Setel untuk sehari.


Untuk first bangun pukul 3 memang akan ngantuk. 


So boleh  tidur dulu untuk first day. Tunggu esok pabila dapat deep sleep. Korang akan rasa fresh je. Tak ngantuk sampai subuhh.


Dan ni la waktu dipanggil THE GOLDEN TIME!


Buat yang uzur, tanam azam untuk bangun tahajjud juga. Boleh zikir sebanyak mungkin dan doa banyak-banyak. Sebab waktu ni adalah GOLDEN HOUR untuk doa dimakbulkan.


Insya Allah, kita tanam azam kuat-kuat. walaupun uzur tetap masih boleh beribadah dan jumpa Allah SWT. Insya Allah kita boleh wahai kaum hawa ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ


Kredit dari hantaran di FB Hamba Allah


14/08/2020

Waspada Gejala Speech Delay Pada Anak

August 14, 2020 0 Komen

Menurut University of Michigan Health System, 5-10% anak usia prasekolah mengalami speech delay ๐Ÿ‘ง๐Ÿป๐Ÿ‘ฆ๐Ÿป


Speech delay ini bukan saja mengganggu komunikasi si kecil, tapi juga akan mengalami kesulitan untuk mengekspresikan diri mereka sendiri dan memahami orang lain ๐Ÿ—ฃ


Terdapat 3 jenis speech delay; reseptif, ekspresif, dan kombinasi keduanya. Reseptif terjadi ketika anak mengalami kesulitan untuk memahami bahasa, sementara ekspresif terjadi ketika anak mengalami kesulitan untuk melakukan komunikasi verbal.


Ada beberapa cara yang boleh ibu ayah lakukan untuk mencegah speech delay:

❣️Mengajak anak bersembang sejak masih bayi

❣️Respon pada celoteh bayi

❣️Bernyanyilah kepada anak

❣️Bacakan cerita yang jelas pada anak

❣️Jika anak bertanya, jawab pertanyaannya


Kredit to theAsianparentMY

06/08/2020

12 Ciri-Ciri Menarik Individu Yang Lahir Pada Bulan Ogos

August 06, 2020 2 Komen
Mungkin baru 6 hari di bulan Ogos so kita masih lagi cerita pasal birthday ye. Hehehe. Terima kasih LHDN, hantar email birthday ni. Terasa dihargailah jugak sebagai pembayar cukai setiap tahun ๐Ÿ˜ pandai ye LHDN ambik hati orang. Bagus² ๐Ÿ˜„


Sempena bulan kelahiran Kakmim, apakata kita search sikit ciri-ciri individu yang lahir pada bulan Ogos. Ada orang kata individu yang lahir pada bulan Ogos ni menarik dan luar biasa. Hmm.. yo la tu. Setiap individu sememangnya ada keistimewaan masing-masing, ye dok? Apapun, kita baca sajalah, ada yang mengena, mungkin kebetulanlah kan? Bukannya nak jadi nujum Pak Belalang.

Kredit to Media Tular


Statement #1, #2, dan #3 ni kebetulan terkena batang hidung Kakmim ๐Ÿ˜Ž


Ya, #4 ini kebenaran ๐Ÿ˜‚ kalau nak meluahkan sesuatu lebih suka menggunakan Whatsapp, kalau dulu iols pakai email ๐Ÿ˜‚

Mungkin ada kebenarannya kot. Hmm...

#6 mungkin nampak macam kedekut jugak, mulanya semangat nak membeli itu ini tapi last² tak jadi jugak.

#7 tak lah kot. Kita mestilah jadi pasangan yang setia. Tapi minat tu memang perasan, berubah-ubah. Hehehe ๐Ÿ˜ƒ

#8, #9, #10 boleh dikatakan ya. Kalau bab #9 tu orang Sarawak cakap 'kuat ingga' ๐Ÿ˜‚ #10 takdelah rajin sangat pun, ikut mood jugak dan pemimpin hebat? Tak sure lah, macam tak suka je nak lead.

#11 no komen, alhamdulillah jika benar tapi terkenal dan berkuasa tu memang tak benar, mungkin 1 fine day nanti kot ๐Ÿ˜‚

#12 ni, ya kebenaran!! Jangan suka push okay, nanti tak pasal² haku hangin pulak. Wakakaka.

Lagi... dapat birthday wish dari admin eSis. Tahun-tahun sebelum ni tak perasan pulak ada tak dapat wish macam ni. Dulu.. jarang bukak eSis tapi sekarang hari-hari bukak eSis sebab dah jaga latihan staf kan? Hahaha. Thank you admin eSis ๐Ÿ˜Š

29/11/2019

Rahsia Minuman Kegemaran

November 29, 2019 3 Komen

Setiap daripada kita mesti ada sesuatu yang kita suka, tidak kiralah suka makan ke suka minum ke suka buat ke. Entri kali ni Kakmim nak share sikit rahsia minuman kegemaran kita. Info ni Kakmim dapat masa bloghopping dari blog ke blog.

Dulu Kakmim tak minum air manis. Sejak 3 tahun belakangan ni dah reti pulak ye. Tapi yang Kakmim paling selalu order di kedai atau buat sendiri di rumah ialah teh O je. Kalau kat umah mak memang tak pernah mak buat air teh. Sebab mak bapak minum kopi. Kopi pulak memang Kakmim tak boleh masuk. Tapi bila dah reti minum air teh boleh jer nak buat sendiri kat umah sendiri. Hehehe. 



Korang pulak suka minum apa? Kalau kat kedai order air apa?

LATTE
Sofistikated adalah keperibadian paling jelas yang dapat dilihat dalam diri individu yang gemar menikmati minuman ‘Latte’ ini. Selain itu sikapnya yang sentiasa bersifat ingin tahu dan sentiasa ingin belajar secara tidak langsung turut memperlihatkan dirinya yang terpelajar dan berpendidikan.
Sekiranya kekasih anda menggemari minuman ini, aduh…beruntunglah anda kerana dia seorang yang romantik dan jiwanya penuh dengan kasih sayang. Si penggemar ‘Latte’ biasanya akan sentiasa dengan pasanggannya dan akan sentiasa cuba melakukan yang terbaik demi mengukuhkan lagi perhubungannya.

KOPI
Anda sesuai mengendalikan perniagaan sendiri. Si penggemar kopi biasanya memiliki keperibadian yang menyakinkan. Sikap yakin dengan kebolehan diri sendiri membolehkan mereka maju dalam apa jua bidang yang diceburi. Namun mereka ini juga memiliki sikap berjimat cermat yang teramat sangat sehingga ada yang menganggap mereka ini agak kedekut! Ya, mungkin kedekut kepada orang lain tapi bukan pada dirinya sendiri! Lihat sahaja gaya dan penampilannya. Boleh dikatakan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki, semuanya barangan berjenama! Opps…dalam subjek mencari pasangan pula, mereka dikatakan terlalu cerewet! Hati-hati, jangan sampai orang lain bosan pula untuk mendekati anda kerana sifat cerewet anda itu.

KOPI SUSU
Wah, orangnya sentiasa kelihatan sibuk. gayanya juga bagaikan tak terurus dek kesuntukan masa. Si penggemar kopi susu ini memang tidak boleh duduk diam. Boleh dikatakan setiap waktu yang ada akan dipergunakan sebaik mungkin untuk melakukan kerja-kerja yang dirasakan agak penting. Ingat, anda juga perlu meluangkan masa untuk merehatkan minda. Anda bukannya robot yang mampu melakukan segala-galanya tanpa berehat. Paling tidak pun, kemaskan sikit gaya penampilan anda itu agar orang lain berasa selesa berdampingan dengan anda! Oh ya! Kasihanilah si dia yang sentiasa meginginkan perhatian dari anda. Jangan sampai si dia berasa bosan dengan sikap anda yang boleh dikategorikan dalan lingkungan individu yang ‘gila bekerja’. Belajar menyusun jadual harian anda agar hari anda berjalan lebih lancar dan jangan lupa, selitkan sedikit masa untuk bersama-sama si dia…mungkin dengan menonton wayang bersama!

TEH
Tenang dan bersahaja adalah tarikan utama pada kelompok individu ini. Mereka bijak menguasai keadaan dan tidak hairanlah sekiranya mereka mempunyai ramai teman. Selain itu, muzik adalah teman setianya. Mungkin si penggemar teh ini tidak kisah sekiranya dalam satu tempoh waktu tertentu dia tidak ditemani oleh mana-mana teman kerana peluang bersendirian yang ada itu digunakannya untuk menghayati muzik kegemarannya. Faktor kesihatan sentiasa mendapat perhatian anda kerana anda sentiasa inginkan kesihatan yang terbaik untuk diri anda. Syabas!

MOCHA
Orangnya lincah dan gemarkan cabaran. Si penggemar Mocha mempunyai keperibadian yang agak keanak-anakan dan setiap bual bicara yang meniti di bibirnya pasti mempunyai unsur jenaka. Individu yang tergolong dalam kategori ini disifatkan sebgai individu yang sukar bersikap serius, boleh dikatakan setiap detik dan saat, tumpuan di dalam mindanya itu lebih kepada unsur-unsur keseronokkan dan mencari hiburan. Mereka juga gemar bersosial dan tidak gemar hidup bersendirian. Tidak hairanlah sekiranya mereka tidak mempunyai sehingga ke hari ini. Mana tidaknya, individu yang cuba untuk mendekatinya sentiasa merasa ragu-ragu untuk serius bercinta dengan si penggemar _Mocha ini. Sikap keanak-anakannya itu tentu sekali tidak menyakinkan pasangan bahawa individu itu telah bersedia untuk serius dalam percintaan. Mungkin penggemar _Mocha boleh cuba melakukan pembaharuan dalam hidupnya mulai hari ini.

MINUMAN SEJUK
Sekiranya anda lebih gemar menikmati apa saja minuman asalkan ’sejuk’ menunjukkan bahawa anda tergolong dalam kategori yang gemar bersosial dan berhibur bersama teman-teman. Anda lebih gemar berkumpul dengan teman-teman akrab anda dan boleh bersantai bersama mereka hingga berjam-jam lamanya. Selain itu anda juga memiliki daya pemikiran yang kreatif dan sentiasa ingin cuba tampil denga idea-idea baru dalam melaksanakan tugasan anda. Namun awas, minuman sejuk ini tidak baik untuk kesihatan.

MINUMAN PANAS
Penampilan anda kelihatan penuh menyakinkan dan matang. Mungkin ramai yang memperkatakan bahawa penampilan anda kelihatan lebih matang dari usia sebenar anda. Namun anda tidak pernah menghiraukan apa jua tanggapan orang lain yang diberikan kepada anda. Anda memiliki matlamat hidup yang tersendiri dan sentiasa berusaha untuk hidup merealisasikannya biarpun terpaksa berhadapan dengan bermacam-macam rintangan. Teruskan usaha anda itu.

19/08/2019

Tips Bagi Yang Pertama Kali Ke Kidzania

August 19, 2019 2 Komen
Last week semasa bercuti di KL, Kakmim sempat bawak #theIMANs ke Kidzania. Lama dah Kakmim & suami berhajat nak bawak diorang ke sana tapi memandangkan masih ada yang tak cukup umur so kitorang delay je dulu. Alhamdulillah tahun ni si bongsu dah 4 tahun so dah boleh 'keja' di semua tempat di Kidzania so kitorang decide nak pegi. So bila dah confirm flight ke KL terus Encik Suami usha tiket online. Mencabar sebenarnya nak pegi ke sana tau. Nak tau apa yang mencabarnya, kenalah baca sampai habis!! ๐Ÿ˜€

Untuk mengelakkan dugaan dan cabaran yang memanjang di Kidzania, jom baca tips Kakmim k. Ni antara pengalaman Kakmim yang diharungi semasa di Kidzania yang Kakmim rumuskan untuk memudahkan 1st timer yang nak ke Kidzania. Hehehe.


1. Beli tiket awal secara online

Yup!! Nak masuk kenalah ada tiket kan? So tiket masuk ni memang ada jer jual di Wonderfly, Travelog, Klook, Tripcarte.Asia atau mana-mana yang korang sendiri mesti lebih arif kan. Nak beli direct dari website Kidzania pun boleh je. Ratenya macam kat bawah ni haa.. 

Kalau beli online direct dari website Kidzania kami sekeluarga kena RM432. Tapi kami 6 beranak total semua RM320. Encik Suami ambik 2 set promo (1 adult + 1 kid) dan add on lagi 2 kids dari Travelog. Bila dah beli, print je e-ticket tu nanti bawak ke kaunter. See? Pandai²lah riki harga kalo nak murah. Siapa yang tak nak benda murah kan?

Bila dah ada tiket tu kena tengok betul² masa Q sebab kaunter online ticket dan walk ini tak sama so kita Q ikut kategori tiket kita lah kat kaunter yang ala² kaunter check in di airport tu. Nak beli walk in boleh jer tapi kalo timing tak cun dan orang ramai pulak Q memang rugilah waiting game kat situ jer padahal kat dalam banyak lagi waiting game dan masa pun limited.



Bila dah dapat wristband untuk masuk ke negara Kidzania, budak² pun akan dapat sejumlah duit Kidzania. Lupa pulak nak ambik gambar duit Kidzania. Hehehe.


2. Beli terus pakej gambar di kaunter check in

Semasa di kaunter check in, diorang ada jual pakej gambar tau! Pakej termurah RM50 untuk 3 keping gambar. Nanti diorang akan bagi resit untuk kita claim gambar kita di kedai Canon kat dalam sana. Official Photographer (OP) Kidzania pula memang ada di mana-mana kat dalam nanti untuk tangkap gambar. Tapi ada jugak tempat yang diorang tak cover tapi kita boleh jer panggil diorang untuk tolong tangkapkan gambar anak kita. Nanti sebelum check out, kita claim resit tadi dan boleh pilih gambar mana-mana yang kita suka. Dekat situ pun ada jugak pakej gambar yang lain. Tapi agak mahallah berbanding di kaunter check in. Sebenarnya kalau anak-anak ramai memang tak cukup beli 1 set pakej yang RM50 tu. Better beli lebih sebab nanti rambang mata nak pilih gambar anak-anak dengan pakaian uniform & aktiviti diorang. Nak beli kat kedai Canon tu pun boleh tapi 1 keping gambar RM33. So, better ambik pakej yang RM50 untuk 3 keping kan???? Nak yang murah ke tak? ๐Ÿ˜

Ni gambar yang OP ambik. Kita memang tak dapat nak ambik sendiri gambar perfect macam ni sebab orang ramai. Ambik dari jauh atau candid boleh la. Lepas tu kita boleh download softcopy gambar yang kita telah kita pilih.



3. Check in di Kidzania seawal yang boleh

Haa… kenapa seawal yang boleh? Korang study operating hours Kidzania kat bawah ni:


Bagi yang pergi weekdays or hari Ahad, masa agak limited sebab kol 5 dah tutup!! Kami hari tu pegi hari Sabtu, memang balik on time lah. Sampai dah padam lampu² kat dalam tu baru check out. Puas hati. Kenapa limited time? Ok kita pergi ke tips seterusnya nanti.


4. Jangan bawa makanan kat dalam!!

Ok, bila korang dah check in tiket, korang akan ke boarding hall pulak. So kat sini ada security yang akan check beg yang kita bawak dan MAKANAN tak boleh bawak masuk tau!! Tapi Kakmim ari tu bawak jajan (keropok) masuk beg anak. Ye lah budak kalau main mesti lapar. Tengok jer ada keropok terus security tu slowkan suara. "Makanan tak boleh bawak masuk ye Puan. Nanti jangan makan kat dalam tau". Nasib baik la uols. Mungkin dia dengar kitorang cakap loghat Serawak, oh ni mesti 1st timer nih. Kah kah kah. Tapi memang tak sempat pun nak makan keropok-mopok tu. Q hiring time tu memang meletihkan. Budak letih, mak pak pun letih. Inilah waiting game yang sebenar. Nasib baik ada bawak KitKat jugak so sesambil Q tunggu hiring time tu sumbat dulu #theIMANs dengan KitKat. Boleh jugak beli set burger or set nugget kat dalam tu untuk alas perut. Kang takde energy pulak anak² masa 'keja' kan? Hehehe.

Tapi jangan risau, memang banyak cafe kat dalam. Fastfood ada, makanan jepun ada, makanan local ada, popcorn ada, janji RM untuk makan tu kena stand by jugak ๐Ÿ˜ Kalau nak bawak makanan kecik-kecik macam coklat ke boleh jer, cuma pandai-pandai jer lah sembunyi dalm handbag tu. Tapi, air boleh bawak. Makanan jer tak boleh.

Ni kami makan set nasi kat cafรฉ. Yang set Happy Meal tu mereka dapat masa kerja kat McD.



5. Study 'hiring time' & 'job time slot' serta plan strategi awal!

Bila dah check in di negara Kidzania, korang akan blur bila 1st time di sana. Taktau mana nak pergi dan buat apa dulu. Jangan risau... korang pergi je ke Information Centre nanti staff diorang akan explain apa yang korang perlu buat. Nanti staff tu jugak akan explain pasal hiring time dan job time slot macam kat bawah ni.


So sebelum ke sana, discuss dulu dengan anak² diorang nak 'keja' apa dulu. Selalunya orang akan utamakan 5 job kat atas ni dulu. Bomba, Polis, Pilot, pekerja McD dan kerja kilang Vitagen. Job-job lain boleh jer walk in bila² masa cuma 5 job kat atas ni jer yang kena dapatkan sticker/pass untuk dapat keja kat sana. So contohnya, kalau anak nak keja kat kilang Vitagen, kenalah stand by kat depan tu pada pukul 9.50 am atau 12 pm, atau 2.10 pm dan last hiring time 4.50 pm. masa tu staff kat situ nanti akan bagi sticker untuk kita dapat tau kita dapat slot jam berapa. Kalau slot masih lambat lagi, bolehlah Q ke hiring time yang lain pulak atau walk in jer kat mana-mana yang available. Tak boleh rilek-rilek kat sini, rugi nanti.

Masa Q nak dapatkan sticker ni, parents tak boleh Q. Budak² sendiri yang kena Q. Haa… waiting game lagi. Belum lagi karenah budak lapar, budak dahaga. Mak pak memang penat sama walaupun tak 'bekerja'.

Waiting game semasa energy masih full.

Waiting game semasa energy bar dah semakin low. Siap ada sesi pujuk-memujuk bapak & anak lagi ๐Ÿ˜‚


Satu lagi, kat tempat ni ada yang kena bayar untuk keja, ada pulak yang lepas keja dapat gaji. Macam McD kena bayar kalau nak keja tapi lepas habis keja dapat set Happy Meal termasuk Mc Chicken yang diorang buat sendiri tu. Seronok la budak².

Budak muka bangga baru lepas keja kat McD padahal akak dia yang tolong dia. Hehehe.

Ini contoh nak tengok tempat kerja tu ada bagi gaji ke tak. Tengok kat bahagian Economy tu, kalau ada +ve sign kat depan yang tu dapat gaji, kalo -ve sign kena bayar. Haa… bayar guna duit Kidzania yang diorang bagi masa kat kaunter check in tu tadi ye.


6. Bank in duit gaji sekiranya ada plan nak buat come back ke situ

Bila anak-anak 'bekerja' di situ, ada tempat yang mereka akan dapat gaji kan. So duit gaji tu sebenarnya kita boleh simpan di 'bank' in case ada rezeki nak repeat balik pecutian di negara Kidzania tu. Tapi nak simpan duit tu, anak-anak kena bukak akaun bank dulu. Nanti diorang akan dapat kad ATM. Pastu nak withdraw duit macam biasa withdraw je kat ATM situ jugak. Untuk urusan bank pun mereka sendiri kena uruskan. Parents are not allowed. Hahaha. Nasiblah si kakak dan si abang boleh bantu uruskan urusan akaun bank adik-adik. Staff di bank tu akan suruh diorang tuliskan nama dan tarikh lahir je. Selebihnya dia akan uruskan dan dapatlah kad ATM. 

Tengah Q untuk urusan di 'bank'

Semua diorang kena belajar uruskan sendiri

Si abang tolong uruskan akaun bank si adik

Macam ni lah rupanya kad ATM bank di KidZania

Bagi yang selalu travel ke oversea, Kidzania ni ada di seluruh dunia tau!! Dan duitnya valid di semua bank Kidzania. Kalau duit dah banyak di bank, anak-anak bolehlah redeem duit ni di 'shopping mall' di sini. Tapi setiap item tu ada points tersendiri. Kalau baru sekali pergi memang tak dapatlah nak redeem apa-apa kat situ.

Tips untuk nak double triplekan duit di Kidzania tu, anak-anak kena buat passport Kidzania so kalua ada passport gaji diorang akan besar daripada yang takde passport. Passport tu boleh buat semasa kaunter check in tiket nak masuk tu.

Mereka dengan sebahagian duit gaji masing-masing.


Bila tanya #theIMANs kerja yang paling best bagi diorang ialah jadi ahli bomba dan pilot. Jadi pilot diorang bawak 'belon' (aeroplane) sendiri, bila jadi bomba masuk dalam kereta bomba dengan siap siren pastu berlari pulak padamkan 'kebakaran'. Memang best lah diorang kata. Nanti si #anakno3 kata nak pegi Kidzania lagi sebab dia tak sempat nak keja hantar barang (Gdex). Hahaha. Si #anakno4 nak pegi Kidzania lagi sebab dia nak keja dapat gaji. Hahahaha.

Pekerjaan yang Iman, Irfan, Imran & Idlan paling suka di Kidzania.


Rasanya lah 6 tips ni jer yang Kakmim boleh share berdasarkan experience Kakmim sendiri bawak anak-anak ke Kidzania. Penat tau tapi puas hati sebab anak-anak seronok dapat peluang untuk bekerja dan dapat 'gaji' sendiri. Yang buat penat tu sebab terkejar ke sana ke sini mengejar hiring time, belom lagi slot tu penuh & ramai. Terkejar-kejar nak ambik video & gambar masa anak-anak buat aktiviti lagi. At least adalah video untuk diorang tengok balik. Semoga tips-tips ni bolehlah sedikit sebanyak membantu memudahkan kawan-kawan yang sedang merancang itenary untuk membawa anak-anak bercuti. 

Daaaa ~