Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Parenting. Show all posts
Showing posts with label Parenting. Show all posts

08/02/2021

Minat Kanak-Kanak Berkait Dengan Personaliti Mereka

February 08, 2021 17 Komen

 


1️⃣ Dinasor ๐Ÿฑ‍๐Ÿ‰

Anak yang suka mainan dinasore mempunyai daya berfikir yang kuat. Seorang yang cekap, pintar dan pantas ๐Ÿ˜ Boleh menghafal nama dinasor dengan betul ๐Ÿ˜ฏ


2️⃣ Bulldozer ๐Ÿš‚

Minat dengan mainan bulldozer mempunyai daya ketahanan diri yang kuat. Suka perkara lasak dan bijak berdikari. Seorang yang minat perkara teknikal dewasa kelak ๐Ÿ‘จ๐Ÿป‍๐Ÿ”ง


3️⃣ Barbie Doll ๐Ÿ‘ฑ๐Ÿป‍♀️

Anak perempuan yang selalu bermain barbie doll mempunyai keperibadian yang lembut, manja dan suka melaram. Mereka juga turut minat seni dan menjadi seorang yang kreatif ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐ŸŽจ


4️⃣ Permainan Doktor ๐Ÿ‘จ๐Ÿป‍⚕️

Anak yang suka permainan seperti doktor atau perubatan merupakan anak yang cepat matang. Mereka suka menolong orang dan disayangi masyarakat ๐Ÿ’•


5️⃣ Kapal Terbang ✈

Anak yang suka kapal terbang selalunya bijak dan sukakan teori. Jika diasah minat ini boleh dijadikan dunia perkapalan sebagai kerjaya ๐Ÿ‘จ๐Ÿป‍✈️


6️⃣ Permainan Music ๐ŸŽถ

Anak yang meminati alat music adalah seorang yang kreatif dan minat teori. Boleh jadi akan membesar menjadi ahli musik atau pakar bidang profesional ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐ŸŽค


7️⃣ Kereta ๐Ÿš—

Anak yang minat permainan kereta mempunyai sifat ceria dan mudah mesra. Minat mereka lebih cenderung kepada bidang automotif dan mesin. Asah bakat mana tahu jadi jurutera nanti ๐Ÿ‘จ๐Ÿป‍๐Ÿ”ง


8️⃣ Permainan Memasak ๐Ÿณ

Anak yang minat permainan ini mereka seorang yang penyayang, bertanggungjawab dan kreatif. Selalu berlakon menjadi mama atau chef terkenal ๐Ÿ‘ฉ๐Ÿป‍๐Ÿณ Layanlah anak bermain membuatkan mereka belajar bertanggungjawab ๐Ÿฅฐ


9️⃣ Permainan Superhero ๐Ÿฆธ๐Ÿป‍♀️

Anak yang berjiwa satria meminati mainan superhero. Mereka berjiwa besar serta minat kepada pertahanan negara dan kerja-kerja yang mencabar ๐Ÿ‘ฎ๐Ÿป‍♂️


Credit : EddyRusdi81

14/08/2020

Waspada Gejala Speech Delay Pada Anak

August 14, 2020 2 Komen

Menurut University of Michigan Health System, 5-10% anak usia prasekolah mengalami speech delay ๐Ÿ‘ง๐Ÿป๐Ÿ‘ฆ๐Ÿป


Speech delay ini bukan saja mengganggu komunikasi si kecil, tapi juga akan mengalami kesulitan untuk mengekspresikan diri mereka sendiri dan memahami orang lain ๐Ÿ—ฃ


Terdapat 3 jenis speech delay; reseptif, ekspresif, dan kombinasi keduanya. Reseptif terjadi ketika anak mengalami kesulitan untuk memahami bahasa, sementara ekspresif terjadi ketika anak mengalami kesulitan untuk melakukan komunikasi verbal.


Ada beberapa cara yang boleh ibu ayah lakukan untuk mencegah speech delay:

❣️Mengajak anak bersembang sejak masih bayi

❣️Respon pada celoteh bayi

❣️Bernyanyilah kepada anak

❣️Bacakan cerita yang jelas pada anak

❣️Jika anak bertanya, jawab pertanyaannya


Kredit to theAsianparentMY

22/04/2019

Kem Anak Soleh Anak Hebat

April 22, 2019 2 Komen
Jumaat lepas, cuti umum kat Sarawak ni. Cuti Good Friday untuk penganut agama Kristian. Hari ni pun banyak jugak sekolah yang cuti peristiwa sebab Easther Monday. So last week memang panjanglah weekend. Tapi hari ni takdelah semua sekolah yang ambik cuti peristiwa, mana yang berkenaan je. #theimans semua sekolah hari ni sebab abang dan kakak sekolah agama.

Oh, ya minggu lepas dalam entri ni saya ada bagitau si kakak request nak pegi 1 kem motivasi yang dibuat ari Jumaat lepas. Last minute saya cari no kontek penganjur. Mujur dalam grup sekolah ada parents lain yang forwardkan. Daripada daftar seorang, si abang dan sespupu diorang pun terus join sekali Kem Anak Soleh Anak Hebat (ASAH) ni.

So walaupun cuti takde maknanya nak bangun lambat atau nak bermalas-malasan. Bangun awal jugak macam sekolah ari tu sebab kem start jam 8. Lagipun ari Jumaat ari tu Ibu pun ada persiapan tempat untuk program PIBG di sekolah. Memang macam hari bekerja jugak lah hari cuti tu. Yang tinggal di umah nenek, si #anakno3 dan #anakno4 je. Hehehe.

Kem ASAH tu mula jam 8 pagi hingga 5 petang. Sebelah petangnya parents dijemput berjemaah di masjid dan menghadiri upacara penangguhan kem ASAH. Petangnya bawak 2 orang budak sekali ambik kakak dan abang.

Program ni buat di bilik seminar Masjid Al-Abyad, Matang Jaya. Besar sangat masjidnya. First time jugak pergi sebab ni bukan area taman kami. Ada 2 bangunan. 1 memang ruang solat, 1 lagi memang khas untuk bilik-bilik seminar dan pejabat am.


Imran marah sebab Ibu bawak pegi masjid pakai seluar pendek. Nampak aurat katanya. Hahaha. Malas pulak Ibu nak tukar seluar bagai, nak. Nanti Ibu jugak yang membasuhnya.

Kat area parking masjid. Tempat parking pun luas giler. Masa sampai sebelah petang tu ada pengantin nak akad nikah jugak di bilik seminar sebelah. No wonder projek masjid tu dulu lambat siap sampai mintak sumbangan dana bagai rupanya luas dan besar masjidnya. Alhamdulillah, memang sesuai untuk komuniti nak buat program atau sewa untuk akad nikah.

09/04/2019

Kakmim & Caesarian

April 09, 2019 1 Komen
APRIL Bulan Kesedaran Caesarean Sedunia - Ini Kisah Kakmim

Sempena bulan April ni bulan kesedaran Caesarean sedunia makanya saya pun nak mencoret sedikit di sini. Hmm... bagi yang telah lama follow blog ni memang saya coretkan di sini pengalaman 1st pregnancy saya dulu di mana si kakak masih dalam keadaan breech semasa 7 bulan. Dia tetap setia 'duduk' sehinggalah full term 36 minggu. Pernah melalui proses ECV (External Cephalic Version) tapi sakit yakmat dan saya terus surrender sign form set appointment LSCS pada minggu ke 39.

Pada mulanya tau si kakak berada dalam kedudukan breech, sedih sangat. Ye lah anak pertama lagi dah nak kena operate, tak sempat nak merasa kelahiran normal. Dan bila dah operate peluang nak beranak ramai paling maksimum pun 3 je lah. Huhuhu. Memang frust jugak sebab target nak anak 4.

Kakak ni cucu sulung, cicit sulung. Semua orang memang menunggu kelahiran dia. Dalam famili sebelah mak memang takde sejarah makcik² yang operate. Mak dan Wa (kakak sulung mak) memang tak tau pun cara-cara nak jaga orang berpantang ceaser ni. Mak dan Wa pun push jugak saya berurut dengan mak bidan. Huhuhu. Saya rela dalam terpaksa, patuh je cakap mak dan wa, pergilah umah mak bidan tapi tak berjaya. Nasib baik tak jadi apa-apa time tu. Bila difikirkan balik, memang risky betul time tu.

Dan yang paling sedih yang tak dapat saya lupakan, adalah sorang colleague tu di Kolej, bila dengar je saya plan LSCS bukannya nak bagi moral support, cerita benda yang menyeramkan lagi ada. Dia ceritalah ada orang lepas ceaser terus lumpuh. Memang bengang sangat time tu. Mulut tu memang takde insurans. Bukannya kita nak pun baby kat dalam songsang. Kenapa dia nak memperkecilkan kelahiran baby saya nanti?? Tau tak perasaan tu? Dah lah ko pregnant anak pertama, pengalaman zero pastu ko sogok dengan cerita² macam tu. Memang aura negatif betul. Sampai hari ni saya masih ingat situasi tu, kami berbual dalam pantri. Geram sangat.

Tapi ada jugak manisnya plan LSCS ni. Doktor tanya nak set LSCS pada 29 Oktober ke 30 Oktober? Of course lah nak 30 Oktober, senang sikit nak ingat kan? Hehehe. 

Malam sebelum nak ceaser tu memang tak boleh tidur. Macam² jer yang difikirkan. 10 malam dah start puasa dah. Rasanya kol 12 lebih jugak baru dapat melelapkan mata. Rasa macam banduan yang menunggu nak ke tali gantung jer rasanya.

Paginya saat nak masuk OT memang masih ingat lagi nurse panggil, Patient bed 12 mandi bersih² dan pakai baju OT ni. Sedih tau disuruh mandi tu. Entah² mandi sendiri yang terakhir ke. Huhuhu.

Dah siap lengkap dengan pakaian OT nurse sibuk pulak cari husband. Manalah pulak husband ku ini. Sedihnya takde sapa² kecuali nurse je. Rupanya bila nurse dah usung ke OT Encik Suami dah siap berpakaian lengkap OT jugak tolong usung katil ke OT. Sedihnya time tu. Uwaaaaaaaa!!

Masa nak cucuk epidural, tengok Encik Suami lambai² dari luar. Pilu jer rasa tapi time tu mulut memang kumat-kamit baca doa je. Macam-macam surah dan doa yang keluar. Sungguh tak lama, sekejap jer prosedur dalam 20 minit macam tu sahlah saya bergelar Ibu. Alhamdulillah.

Dan yang surprisenya tak sangka pulak baby yang kuar tu baby girl!! Hehehehe. Alhamdulillah, tu cerita 10 tahun yang lalu. Sekarang kakak dah darjah 4. Syukur.

Gambar pertama kakak yang disnap Ayah di OT. Time tu guna BB so kualiti gambar takdelah macam Oppo. Hahahaha. Berat kakak time tu 3.17 kg. Dan dia memang menjuarai carta berat ketika lahir dalam #TheIMANs

Adik² si kakak pun ada 3 orang sekarang, semuanya boy dan semuanya kelahiran normal. Syukur sangat.

Sesungguhnya, caesarean bukanlah pengakhiran kepada kelahiran normal ye uols. Just be positive dan prepare ilmu parenting agar penuh di dada. Saya alhamdulillah dapat 3x vaginal delivery selepas ceasarian. 






08/02/2019

Persiapan Untuk Pasukan Beruniform Pandu Puteri

February 08, 2019 0 Komen
Pejam celik si #anakno1 dah tahap 2 dah tahun ni. Dah darjah 4. Ertinya dah kena pilih pasukan pakaian beruniform di sekolah. Memandangkan Ibu dulu Tunas Puteri makanya daripada cerita-cerita Ibu si #anakno1 pun terpengaruh nak join Pandu Puteri. See?? Hebat tak kuasa pengaruh seorang Ibu. Hihihi.

Iman cakap cikgu kata beli baju uniform di HQ Pandu Puteri. Yang dijual di kedai² tiruan, logo salah. Ye lah, Ibu layankan aje. So hari ni kami pergi berdua ke sana. Masa Ayah ada hari tu lupa plak nak pergi. Al-maklumlah Ibu ni buta jalan sikit. Hahaha. Tadi pun guna Waze pergi. Area tu tau tapi spesific tu yang tak tau tu yang kena SOS Waze jugak. Hahaha.

Ada cerita jugak ke HQ Pandu Puteri ni. Walaupun guna Waze tapi failed jugak. Apuuu. Punyalah Ibu masuk ke kawasan perumahan kenapalah tak jumpa bangunan HQ ni. Padahal bangunannya seketul gedabak kat tepi jalan jer Ibu boleh tak perasan. Selalu lalu kot tapi ye lah tak tau kenapa tak ingat. Hihihi. Sampai tertido orang yang nak beli baju Pandu Puteri Tunas. Hihihi.

Nasib baik sampai staf tu memang sangat membantu. Iman pun blur baru bangun tido disuruh testing saiz baju. Hahaha. Ibu excited ni nak oi!!


Lepas tu staff tu tunjukkan lokasi lencana² yang patut dijahit di baju. Wajib ambil gambar ni memang tak ingat nanti dah sampai kat umah. Dulu zaman Ibu manade banyak lencana macam sekarang. 


Selain tu, buku-buku pun complete sekali beli di sana. Tak payah lah nak mencari lagi di mana-mana lepas ni. Senangggg.


Total semua ni semuanya RM87.20 sebab tolak seluar. Seluar sekolah biru tua ni ada banyak sebab si #anakno1 ni ke sekolah pakai seluar. Kalau dengan seluar RM100 lebih jugak kata staff tu tadi.


Lega dah Ibu kelengkapan si kakak dah complete. Cuma baju silat si abang pulak ni belum ada stok lagi. Lepas raya cina ni mungkin baru ada stok saiz paling kecik kot. 


Ini haa Pandu Puteri Ibu. Hehehe. Lepas ni ikut Ibu gi ofis dulu sebab alang-alang kalo nak kena hantar balik umah. Hehehe.

Next misi baju silat pulak. Yeeehaaa!!




26/01/2015

Yang tertulis untuk permulaan 2015 keluarga The IMAN's

January 26, 2015 0 Komen
Baeklah.
Entri ke-2 untuk 2015.
Sebenarnya Kakmim agak 'blur' setelah bercuti rehat menjaga anakanda yang sakit selama 4 hari.
4 hari bekerja dan 2 hari hujung minggu.
Hah, hambek kau!
Sebab tu otak masih ke laut ni.

4 hari bercuti di awal tahun?
Hmm... macam bukan petanda yang baik.
Tapi, apa boleh buat, terpaksa jugak kerana anakanda ku terpaksa admit ke SGH.


Kesian tengok si kecik terlantar macam ni.
Mulanya demam, batok, tak aktif, semput.
Dan akhirnya 'check in' di 'hotel' yang beribu-ribu bintang.
Kerana jangkitan paru-paru.


Pandangan yang menyedihkan sesiapa yang melihatnya.
Drama king jugak anak Ibu ni kan?
Tapi.. macam tu lah keadaannya masa mula-mula di hospital.
Tak aktif dan bad mood.


Kesesakan nafas dan salur pernafasan yang agak kesempitan memaksa anak bujang Kakmim ni di'neb' 4 jam sekali masa mula-mula admit. Dan bila hari ke-3 dan seterusnya dikurangkan ke 6 jam sekali. Masa neb ni lah masa yang paling mencabar. Saat Ibu perlu 'berlawan' dengan si kecil yang takmo dineb. Tengok je bendalah neb tu dia dah meraung. Memang fobia sangat tengok bendalah tu.


Masa ni hero kecik ni dah semangat sikit nak makan. Mula-mula tu memang takmo makan. Menyusu botol pun susah, nak kena paksa. Nak 'melekat' dengan Ibu je dia. Anak manja ni, Imran Mudzaffar.


Sehari sebelum discaj. Dah ada mood sikit nak bermain, tengok-tengok orang. Tapi muka serius tetap maintain especially kalo doktor dan nurse datang melawat. Hehehe.


Kronologi:

  • Isnin (19/1/15) - Balik dari kerja, BS cakap Imran lemah, asik tido, bernafas kuat. Malamnya 8.15 baru gerak dari rumah Mak pergi ke Poliklinik. Rasa macam tak sedap hati jer nak tangguh ke keesokkan harinya. Condition makin lemah dan tidak aktif.
  • 9.15 malam - Tiba di A&E, SGH. Pergi neb di yellow zone review doktor. Doktor suruh x-ray. Review x-ray lung tak clear. Sah! Kena admit malam ni.
  • 11.00 malam - Admitted di Wad Paed 2B. Kali ke-3 Ibu 'check in' di wad ni. Dulunya masa si abam Irfan jaundice dan demam (dehydrated) pada tahun 2012 dan 2013.
  • Selasa - Rabu - Khamis - Rutin, neb, antibiotik, drip IV, oksigen
  • Jumaat (23/1/15) - Dibenarnkan discaj pada pukul 4.30 petang. Tapi jam 6 jugak meninggalkan Wad Paed 2B tu.

Alhamdulillah, sepanjang di wad, mendapat layanan yang sewajarnya daripada nurse dan doktor. Cuma ada seorang wad atendan tu (yang tukang hantar makanan tu) yang ada kerek semacam. Macam ko kerja bagus sangat la. Malas nak ingat. Tak terkesan pun. Tapi nak jugak tulis kat sini, in case kalo ada yang post sama macam tu jangan kerek sangat lah. Orang lain tak bising pun.

Hmm.. macam tu lah yang telah tertulis untuk pembuka awal tahun 2015 keluarga kami. Syukur kerana semuanya telah berlalu. Semoga anak Ibu, Imran Mudzaffar semakin sihat hendakNYA.

Orang kata tak elok tulis atau post tentang anak-anak sakit di FB. Takut ramai orang dengki ek? Tapi Kakmim nak jugak catatkan di sini untuk rujukan Kakmim sendiri di masa akan datang.

Yang baik datangnya dari Allah SWT dan yang buruk datangnya dari Kakmim sendiri.



29/02/2012

Tidur meniarap salah satu punca SIDS?

February 29, 2012 5 Komen
Baby Irfan sangat mudah terkejut bila tidur di waktu siang. Bila akak yang menjaga kami dalam tempoh berpantang ni melihat Irfan begitu, dia pun mencadangkan supaya Irfan ditiarapkan semasa tidur. Ya, saya memang pernah mendengar dan membaca mengenai bayi yang tidur meniarap tidak akan mudah terkejut. Malah Iman dulu pun saya pernah tidurkan secara meniarap semasa masih bayi. Walau bagaimanapun, hati saya masih was-was dengan apa yang saya baca dan yang saya dengar, so saya google mengenai baby yang tidur meniarap ni. Ye la, bila dah tiarapkan Irfan, nampak dia sangat gelisah, muka pun dah merah, risau jugak rasa hati melihat anak yang sekecil itu begitu. Mata pun tak lepas memandang si kecil. Sangat tak tenteram melihat dia tidur dalam posisi sebegitu.

Google punya google, saya sangat terkejut dengan apa yang telah saya temui. Nasib baiklah saya tergerak hati untuk mengkaji daripada terus mempercayai. Kredit untuk blog Mawaddah di atas perkongsian artikel berkenaan stomach sleeping (tidur meniarap) dan kaitannya dengan SIDS.




Apa itu SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)?
SIDS adalah kematian secara tiba-tiba, untuk bayi yang berumur kurang dari setahun, yang tak dapat dijelaskan selain dari siasatan secara mendalam...Maksudnya, baby memang nampak sihat je sebelum ni dan tidak menunjukkan sebarang simptom penyakit.

Apa pula `Stomach Sleeping`?
`Stomach Sleeping` ni bahasa inggeris..Bahasa mudahnya, bayi yang tidur dalam keadaan MENIARAP.. 

Apa kaitan SIDS dan `Stomach Sleeping`?
Membiarkan baby tidur meniarap akan meningkatkan risiko SIDS..Memang ada pelbagai lagi faktor yang menyebabkan SIDS seperti bayi pra-matang, bayi yang lahir tak cukup berat, bayi yang terdedah kepada asap rokok, tetapi `TIDUR MENIARAP` adalah faktor utama penyebab SIDS...Melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh ramai penyeledik, bayi yang tidur meniarap, lebih ramai yang kena SIDS berbanding bayi yang tidur terlentang atau mengiring...Ibu-ibu boleh baca research yang dilakukan mengenainya disini. (klik disini)

Kenapa tak boleh beri baby kita tidur meniarap? 
  1. Baby adalah `abdominal breather`, iaitu bernafas dengan bantuan otot abdomen...Bayangkan bila kita beri baby tidur meniarap, maka, ia akan menyukarkannya untuk bernafas...
  2. Bila baby tidur meniarap, udara yang dihembuskannya (karbon dioksida) akan berkumpul..Membentuk seperti poket udara di keliling mulut baby...Terutamanya bila baby tidur di atas tilam yang lembut, selimut dan dikelilingi oleh `soft toys`... Jadi karbon dioksida yang berkumpul itu akan disedut kembali oleh baby...Menyebabkan, kadar oksigen dalam darah menurun...Untuk pengetahuan semua, ketidakmatangan sistem pernafasan baby menyukarkannya untuk adapt dengan jayanya terhadap poket karbon dioksida yang membentuk itu...atau apa-apa saja yang halang baby dari bernafas..Macam orang dewasa, bila terjadi situasi begitu, automatik kita akan ada coping mechanism..Terlentang ke...Ubah posisi ke...Walaupun dalam keadaan tidur..TETAPI BABY TIDAK BEGITU...
  3. Tidur meniarap memberi tekanan pada rahang baby menyempitkan salur pernafasan, lalu menyukarkan baby bernafas..


Mitos dan Fakta tentang tidur meniarap...
  1. Mitos: Bayi akan tersedak susu kalau muntah...Fakta: Mengikut AAP (American Academic of Pediatrics)..Bayi yang lahir cukup bulan dan sihat tidak akan tersedak susu mahupun dengan air liur yang berkumpul jika tidur terlentang...Boleh rujuk di sini ye..(klik disini) 
  2. Mitos: Bayi tidur lena...Memang tak dinafikan tentang ini...Fakta: Banyak lagi cara yang boleh dilakukan supaya bayi tidur lena..Contohnya, iringkan bayi, malapkan lampu...Alihkan segala gangguan yang ada seperti perlahankan TV, radio dan etc..
  3. Mitos: Elak perut kembung..Fakta: InsyaAllah, kalau breastfeed baby, kemungkinan untuk kembung itu amatlah tipis..Untuk yang masih belum berpeluang Bf baby, anda boleh pastikan baby tak kembung dengan burp baby..atau beri susu yang sesuai dengannya...

Sekarang macam-macam boleh terjadi. Baik kiranya kita mencegah daripada mengubati sebelum menyesal kemudian tidak berguna. Bagi ibu-ibu di luar sana, sebelum mempercayai sesuatu, baik kiranya kita mengkaji dan study sedikit apa yang baik dan apa yang tak baik untuk anak-anak kita. Anak adalah anugerah daripada Allah, hargailah mereka dan lindungilah mereka sebaiknya.



08/02/2012

Support Group Meeting @ Sarakid Sarawak

February 08, 2012 4 Komen
4 hari bercuti termasuk weekend.
Semalam I cuti rehat sebab appointment kat klinik sebelah petang.
So macam biasalah, kalau kat umah memang malas nak update.

Hari Sabtu yang lepas ada SGM kat butik Sarakid di belakang Emart.
Sejujurnya inilah kali pertama saya menyertai SGM macam ni.
Excited pun ada jugak.
Ye lah, nawaitu tu memang ada nak EBF kat Adek nanti (Insya Allah)
Tapi ye lah, anasir-anasir luar masih terlalu banyak untuk ditepis.
Takde support daripada sesiapa.
Kesian kan?

Tapi, saya rasa perkara macam ni bukan berlaku kepada saya jer.
Mostly ibu-ibu di Sarawak ni belum ramai yang EBF.
SGM hari tu pun memang khas untuk ibu-ibu bekerjaya.
Memang Puan Azlina share macam mana dia menyusu dan menyimpan stok EBM semasa bekerja.
At least bila dah dengar pengalaman orang lain, kita pun akan bersemangat jugak.


Kalau surirumah senang lah nak EBF, tinggal nak atau tak nak jer.
Tapi, kalau yang bekerja tu memang 1 cabaran.
Tambahan lagi bagi yang selalu outstation, risau tau.
Tapi diorang pun share jugak pengalaman semasa bekursus.
Macam mana nak simpan stok EBM, macam mana nak tranferkan stok.
Memang banyak benda baru yang dapat hari tu.


Walaupun saya masuk agak lewat hari tu, tapi lepas sesi tu boleh lagi tanya.
Dapat jugak kenalan-kenalan baru.
Yang lain bawak potluck hari tu, tapi saya terlupa tak bawak apa pun.
Tapi tetap ada makan-makan lepas sesi sharing.


Hari tu bukan setakat ibu-ibu jer berkumpul.
Kaum bapa pun ada sekali.
Anak-anak lagi lah, mana boleh tinggal.

Kalau ada sesiapa yang berminat dengan SGM untuk EBF mom ni, silalah ke FB dan like Sarakids Sarawak.
Apa-apahal Puan Norazlina akan update di situ.


01/02/2012

Jika mendidik anak

February 01, 2012 3 Komen
1) Jangan pukul anak dari lutut ke atas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control


3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak-anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”


Kredit: dari FB


05/07/2011

Jajan

July 05, 2011 1 Komen
Kenapa dalam hidup kita ni mesti ada jajan?
Siapa yang tak tau jajan?
Junkfood atau makanan ringan daa...
Hmm...
Saya nak haramkan Iman Madihah daripada makan jajan
Tapi bagaimana dengan orang-orang di sekelilingnya?
Ada yang tak faham, ada yang faham
Kalau keluarga terdekat, boleh lah saya bagitau, Iman tak boleh makan jajan
Mereka mungkin faham... dan ok
Tapi kalau orang lain yang tak berapa nak rapat?
Takkan saya nak larang mereka daripada bagi anak saya makan jajan
Dilemma sungguh ai..
Mesti mereka akan fikir saya ni mengada-ngada
Anak tak boleh itu, tak boleh ini
Tapi makan jajan tak baik untuk perkembangan otak budak-budak
Sebab tu saya nak elakkan Iman Madihah daripada makan jajan
Seorang teman pernah bercerita..
Ada seorang ustaz, anak-anaknya sangat bijak dan mudah dibentuk
Bila ditanya rahsia, cuma 1 je dia jawab
No fastfood, no junkfood... haram semua
Teringinnya nak dapat anak yang senang dibentuk macam tu
Dan sebab tu lah saya berharap sangat orang-orang di sekeliling saya faham
Mohon jangan bagi anak saya keropok, jeruk, gula-gula dan mee segera
Yang KFC dan sewaktu dengannya tu..
Memang tak dapat dielakkan tapi masih boleh dikawal


Ya Allah, Kau permudahkanlah semuanya....


14/06/2011

Shicida Method - Pendekatan Mendidik Anak Cara Orang Jepun

June 14, 2011 2 Komen
Memandangkan perkembangan Iman Madihah sekarang sangat cepat, saya inginkan sesuatu yang 'fresh' & 'agresif'' untuk mendidiknya supaya otaknya berkembang dengan sihat. Sekarang, kalau ajak Iman Madihah nyanyi lagu ABC, dia macam dah boleh ingat certain alphabets seperti O, Y dan Z, dan kalau nyanyi 'Little Finger' dia mesti akan cepat-cepat sebut  nombor 'nine' dan 'ten', mesti dia nak dulu daripada Ibu. Kalau ajak  nyanyi lagu Awan Nano, part 'Oooo'... mesti dia akan dulu daripada Hafiz. Sekarang dengar lagu dalam radio atau kereta, mesti dia akan ikut menyanyi siap dengan tangan bergerak-gerak. Alhamdulilah, makin cerdik anak Ibu.

Iman Madihah telah diperkenalkan dengan flashcard dan buku sejak 6 bulan lagi. Sekarang, gambar-gambar dekat buku dan flashcard semuanya dia dah tau walaupun takdelah semua betul. Tengok gambar biskut, dia akan cakap 'mamam', tengok gambar milk dalam gelas, 'aek'. Hari tu saya sebok mengupas kentang di dapur dan dia datang tengok, terus jer 'buah, buah, buah'. At least dia dah tau konsep kentang tu macam buah, dan semua dia panggil buah. Tengok frying pan yang belum dibasuh berendam air, dia cakap, 'sup'. Konsep tu dah ada, cuma ada yang perlu dibetulkan.

Pernah dengar Shicida Method? Iaitu 1 kaedah mendidik anak menggunakan otak kanan seperti yang diamalkan oleh orang Jepun. Tak salah rasanya kita mengambil contoh yang positif daripada bangsa lain kan? Bukannya nak mengangung-agungkan budaya orang lain tapi kita hanya mevariasikan kaedah mendidik anak di samping tidak membelakangkan ajaran Islam. Kalau difikirkan, Shicida Method ni memang banyak logiknya kerana kaedah ini membantu kanak-kanak berfikir dengan spontan dan cepat serta boleh mewujudkan '6th sense'. Di antaranya ialah:

  • Sewaktu anak hendak tidur atau tidur-tidur ayam,cakap padanya dengan sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik,dia anak soleh, dia budak kuat, dia budak pandai dan sebagainya sebab sewaktu tidur-tidur ayam itulah otak kanannya sedang bekerja manakala otak kiri sudah tidur. Tapi kena buat dengan seikhlas hati sebab kalau dalam keadaan marah, ia tidak menjadi. Kalau mereka sudah tidur, cuba ramas-ramas jari atau tangan dia atau picit-picitkan badannya supaya dia kembali dalam keadaan tidur-tidur ayam. Cuba pratikkan pada anak anda khususnya bagi mereka yang liat bangun pagi. Insya-Allah menjadi.
  •  Mula guna kad untuk ajar anak anda.Ada peserta yang ajar ABC-Z guna kad dalam masaseminggu sahaja,lepas tu mereka sudah kenal semua huruf dan boleh eja perkataan yang pendek-pendek. Buat atau beli kad banyak-banyak dan tunjuk pada mereka cepat-cepat seperti a…..b….c….d . Insya-Allah mereka tangkap sebab bila kita tunjuk laju-laju otak kanan dia akan bekerja keras untuk tangkap apa benda yang ditunjuk. Boleh juga buat atau beli kad 1, 2, 3 atau gambar-gambar tertentu.
  • Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, jadi cuba ajar anakanda main tanah liat,main cat air (water colour), melukis, gunting kertas, origami dan sebagainya. Memang agak leceh dan kena kemas semula, tapi untuk kebaikan anak-anak apa salahnya berkorban sikit. Satu lagi cuba lukis gambar, contohnya rama-rama, tapi hanya sebelah badannya sahaja dan suruh anak-anak sambung lukis ikut apa yang anda lukis di bahagian satu lagi. Ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan. Tahukah anda kenapa orang Cina dan Jepun kebanyakkannya pandai-pandai? Ini kerana mereka makan menggunakan kayu penyepit. Kayu penyepit mengaktifkan kerja tangan sekaligus membantu menggerakkan otak kanan.
  •  Jangan marah-marah atau tengking anak sebab mereka boleh simpan semuanya dalam otak kiri. Kalau tanpa sengaja marah atau menengking mereka, kembali semula kecara pertama dan minta maaf pada mereka dengan ikhlas.
  • Cuba bina daya imaginasi mereka dengan cara bercerita dan kemudian suruh mereka menyambung semula cerita tersebut. Walaupun cerita itu merapu pun tidak mengapa asalkan mereka punya inisiatif untuk berimaginasi .
  • Main teka-teki dengan mereka. Letakkan satu barang dalam kotak dan kemudian suruh mereka teka apakah barang tersebut. Untuk permulaan,berikan mereka pilihan untuk menggambarkan jenis barang dalam kotak terbabit seperti memberitahu warna,bunyi dan sebagainya. Lama- kelamaan mereka boleh bangunkan deria keenam (Sixth Sense) dengan menumpukan perhatian kepada benda yang berada dalam kotak terbabit. Ini semua adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat semua permainan yang hendak dilakukan itu hanya boleh dilakukan selama setengah jam sehari. Tidak perlu lama-lama kerana ia boleh menimbulkan rasa bosan. 
 
Sebelum lakukan semua kaedah ini, pastikan anda mempunyai masa yang benar-benar cukup. Pendekatan ini memerlukan keikhlasan dan kesunggguhan. Dalam Islam sendiri pun menggalakkan ibu bapa bercakap dengan anak-anak ketika mereka mahu tidur kerana pada ketika itulah di antara waktu-waktu doa dimakbulkan. Seorang Kaunselor juga memberitahu, jangan suka menyebut JANGAN pada anak-anak kerana apa yang kita sebut itulah yang mereka ikut. Cuba ganti perkataan JANGAN dengan perkataan lain untuk menyampaikan maksud anda, misalnya – "Tolong senyap Along" berbanding "Along Jangan bising ”.


    Kredit to: Pak Cek Biola 



    11/01/2011

    Sawan Tarik - Bahayanya kepada bayi anda

    January 11, 2011 3 Komen
    APAKAH itu sawan tarik? Apakah puncanya? Adakah ia berpunca daripada keturunan atau daripada penyakit lain?Bagaimana cara mengubati atau mengatasinya daripada terus berlaku?

    SAWAN tarik atau sawan demam (febrile fit) kerap berlaku pada kanak-kanak berusia antara enam bulan dengan enam tahun.

    Ia boleh berlaku jika kanak-kanak mengalami demam panas melebihi 38.5 darjah Celsius yang memuncak secara mendadak.

    Dipercayai demam sawan berlaku kerana pembentukan otak kanak-kanak yang belum lagi matang. Demam panas yang tinggi boleh mencetuskan isyarat elektrik dalam litaran otak yang menyebabkan berlakunya sawan. Demam itu sendiri selalunya berpunca daripada jangkitan kuman virus seperti demam flu, demam yang beruam dan kadangkala ekoran jangkitan air kencing.

    Pada amnya, jangkitan ini adalah ringan dan tidak berpunca daripada jangkitan selaput otak (meningitis). Sawan tarik bukan penyakit keturunan. Namun kanak-kanak yang mengalami sawan tarik ada di antara mereka yang mempunyai anggota keluarga yang mengalami sawan tarik juga.

    Apakah langkah-langkah yang anda boleh lakukan di rumah apabila berlaku sawan tarik?

    * Mengawal demam panas seberapa boleh. Kadangkala, demam panas akan berterusan meskipun langkah-langkah sewajarnya telah diambil. Usah gementar jika sawan berlaku di hadapan mata. Ambil nafas panjang dan bertenang dahulu.

    * Letakkan anak di atas lantai atau permukaan yang rata dan miringkan badan dan kepalanya ke kanan agar air liurnya mengalir ke luar.

    * Usah memaksa masuk sudu atau bahan keras mahupun jari anda sendiri ke dalam mulut si anak. Ini tidak secara langsung boleh menyekat saluran pernafasan dan tambah membahayakan anak anda.

    * Usah cuba mengawal pergerakan anak itu sewaktu dia sawan kerana ini boleh mencederakan otot atau tulangnya.

    * Usah berikan si anak minuman kecuali setelah dia sedar.

    * Dapatkan bantuan dan bergegas ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.


    Sawan ini akan berlaku bukan untuk jangka masa yang lama. Kadangkala ia tidak melebihi seminit. Seseorang kanak-kanak boleh mendapat sawan kembali dengan kadar 30 peratus sebelum usianya meningkat ke enam tahun.

    Sekiranya anak anda mengalami demam panas, ambil langkah proaktif untuk menurunkannya suhu badannya secara perlahan-lahan seperti kerap meminum air putih dan memberinya ubat demam seperti paracetamol atau supplement-supplement yang dipercayai.

    Sebab-sebab utama berlakunya kematian pada bayi dan kanak-kanak di negara ini ialah kerana serangan penyakit-penyakit sawan akibat demam panas. Penyakit sawan atau 'fits' ataupun tarik-tarik ini terjadi apabila kanak-kanak diserang demam panas yang terlalu tinggi. Penyakit ini hanya boleh dicegah sekiranya anda bertindak segera.

    Sawan terjadi akibat dari beberapa sebab;

    1. Akibat demam panas.

    2. Kerana kerosakan otak semasa bayi masih dalam kandungan ataupun ketikadilahirkan.

    3. Tetanus (berlaku akibat memotong tali pusat bayi dengan alat-alat kotor atau karat).

    4. Atau sebab-sebab lain.


    Sebab-sebab berlakunya demam panas kepada bayi ini biasanya disebabkan oleh:

    1. jangkitan kuman virus

    2. jangkitan kuman bakteria

    3. sebab-sebab yang tidak dike-san

    Contoh-contoh demam akibat jangkitan kuman virus ini ialah selsema dan campak. Contoh-contoh bagi demam akibat jangkitan bakteria ialah jangkitan kerongkong, jangkitan saluran kencing, paru-paru bronchitis (sejuk paru-paru) dan lain-lain.

    Sekiranya demam ini tidak dikawal sawan akan menyerang. Bagaimana demam panas yang tidak terkawal mengakibatkan sawan dan akhirnya membawa kecacatan atau kemungkinan besar maut?

    Bila demam tidak dikawal atau tidak dirawat segera, anak itu akan diserang sawan atau 'tarik-tarik'. Ketika sawan menyerang, kesesakan nafas akan berlaku. Sesak nafas ini mengakibatkan kurangnya penyaluran oksigen ke otak. Apabila ini terjadi otak akan rosak. Inilah yang mengakibatkan cacat otak seumur hidup kepada bayi. Sekiranya segala usaha untuk menyelamatkan bayi ini gagal maka bayi akan menjadi biru dan akhirnya maut.

    Tanda-tanda demam yang terlalu tinggi ialah apabila mata kanak-kanak itu mula liar dan bergerak-gerak tidak tentu haluan ataupun jari-jari tangan atau kaki juga bergerak-gerak. Ini adalah juga tanda-tanda awalan bahawa kemungkinan besar anak itu akan diserang sawan.

    Langkah-langkah penting yang perlu diambil apabila anak-anak demam panas untuk mengelakkan sawan berlaku:

    1. Tanggalkan semua pakaian anak itu.

    2. Ambil tuala, basahkan dengan air sejuk dan demah badan kanak-kanak itu - khasnya di bawah ketiak, peha, lengan, kepala dan seluruh badan supaya suhu panasnya turun.

    Sekiranya anak itu menunjukkan tanda-tanda akan kena sawan seperti yang telah disebutkan tadi, apa yang ibu-ibu harus lakukan ialah mandikan anak itu dengan segera supaya demamnya turun. Suhu badan yang bahaya ialah 102 atau 39 darjah Celsius ke atas. Apabila saja suhu badan anak yang demam naik ke paras 100 darjah F. atau 38 darjah Celsius segeralah mendemahnya tubuhnya dengan air sejuk.

    3. Pastikan anak itu selain dari demam juga kena sakit sampingan. Pastikan sama ada dia batuk, susah kencing, kudis badan, tali pusat bernanah dll. Ibu-ibu perlu memeriksa keadaan anak-anak itu sendiri.

    4. Cepatlah bawa anak itu berjumpa doktor.

    5. Sekiranya sawan menyerang anak itu, ambil sudu dan sengkangkan ke mulutnya untuk mengelakkan anak itu dari menggigit lidahnya.

    Cara-cara mencegah sawan dan demam

    Penyakit sawan dan juga demam memang susah hendak dicegah kecuali para ibu menjaga kesihatan anak-anak dengan rapi serta memberi anak-anak makanan yang berzat lagi sempurna. Hanya dengan penjagaan kesihatan secara rapi dan juga pemakanan yang berzat sahaja anak-anak boleh beroleh daya tahan yang tinggi untuk melawan sebarang jangkitan penyakit.

    Kedua, ibu-ibu dinasihatkan supaya jangan membawa anak-anak kecil ke tempat-tempat keramaian atau di mana ada ramai orang kerana di tempat-tempat tersebut bayi atau kanak-kanak terbuka kepada berbagai jenis jangkitan dan penyakit.

    Langkah yang ketiga yang paling penting ialah, anak-anak haruslah diberi suntikan pelalian untuk mencegah penyakit-penyakit yang boleh dikawal seperti campak, tetanus dan lain-lain.

    Cara keempat, pastikan apabila anak itu demam panas, suhu badannya dikawal dengan cara mendemah tubuh dengan air sejuk. Bahaya utama bukanlah demam itu tetapi sawan yang bakal menyerang apabila suhu meningkat ke paras yang tinggi.

    Kelima, bersalinlah dengan bidan-bidan yang terlatih untuk mengelakkan sebarang kemungkinan kecuaian ketika menyambut bayi atau ketika mengendalikan potong tali pusat.

    2. Sawan akibat dari kecacatan otak

    Kerosakan otak terjadi oleh beberapa sebab seperti jangkitan otak yang digelar 'Encephalatis' ataupun 'meningitis' ataupun kecederaan otak yang berlaku ketika bayi dilahirkan - misalnya ketika melahirkan anak songsang, 'forceps' atau akibat - jangkitan tertentu.

    3. Sawan akibat lain-lain sebab

    Yakni sebab-sebab berlakunya sawan tidak diketahui seperti keadaan 'idiopathic' atau sawan babi atau 'epilepsi'.

    4. Sawan akibat tetanus

    Ini boleh berteku akibat jangkitan kuman tetanus - yakni kuman yang menyerang luka. Sawan ini juga boleh berlaku kepada bayi apabila tali pusatnya dipotong dengan menggunakan alat-alat seperti gunting dan sebagainya yang tidak bersih. Sawan akibat tetanus ini sangat merbahaya dan boleh membawa kepada cacat otak seumur hidup.

    Jangkitan tetanus ini boleh dicegah sejak bayi itu masih berada dalam kandungan. Untuk melindungi bayi dari diserang sawan tetanus ini ibu-ibu dinasihatkan supaya mengambil suntikan tetanus sebaik sahaja bayi dalam kandungan mula bergerak.

    Tindakan doktor untuk mengatasi demam dan sawan:

    • Para doktor akan periksa seluruh anggota anak itu termasuk tekak dan sebagainya. Ujian makmal ke atas darah dan air kencing juga dibuat untuk memastikan sekira ada penyakit sampingan.
    • Sekiranya terdapat penyakit sampingan doktor akan memberi antibiotik untuk diambil oleh kanak-kanak itu.
    • Sekiranya tiada didapati sebarang jangkitan maka doktor akan bertanya akan riwayat ibu ketika melahirkan anak itu. Untuk memastikan sama ada anak itu ada mengalami sebarang kecederaan ketika dilahirkan ataupun memang dilahirkan begitu.
    • Sekiranya didapati anak itu dijangkiti sawan tetanus maka anak itu akan diberi rawatan khas. Dan kalau sawan yang menyerang itu sawan babi, doktor akan memastikan latar belakang keluarga anak itu.

    Peringatan:

    1. Demam panas yang mengakibatkan sawan adalah penyakit yang serius dan merupakan pembunuh kanak-kanak yang utama.

    2. Jangan pakaikan anak anda pakaian yang terlalu tebal. Pakai pakaian yang ringan yang mudah serap peluh seperti yang dibuat dari kain kapas. Jangan bedung anak anda atau menyelimutkan anak anda ketika anak itu demam.

    3. Anda perlu bertindak cepat. Demahlah tubuh dan seluruh tubuh dan kepala anak anda dengan air sejuk apabila demam panas menyerang. Segera bawa berjumpa doktor.

    Ingatlah tindakan awal dapat menyelamatkan nyawa anak anda.


    Sumber: Email


    06/01/2011

    Tuan Puteri sikmok nenen eh!

    January 06, 2011 2 Komen

    Tok ialah tuan puteri saya.
    Tadik dapat sms dari mak.
    Iman sikmok nenen tadi
    Bingong aih!
    Terus call kazen sebab Iman dijaga nek wa nya
    Kazen angkat call terus dengar Iman nangis
    Kazen: Iman nangis Kak Ira, nya sik mok nenen, minum air pun sikmok, tapi makan pau tek maok
    Aie, kenak oh?
    Kazen: Usu madah kali tekak nya panas, usu suruh berik makan aiskrim vanilla, jumpa doktor pun, doktor madah gia
    Adeh, bingong tok
    Rasa nak balit jak
    Tuan puteri saya ya koat nyusu
    Dari malam tadi dah macam sikmok nyusu
    Ingatkan tukar pepet botol susu nya sikmok nyusu
    Aok, sigek gik, Iman tok susah bila nak nukar pepet nya
    Mesti meragam sikmok nenen bila ditukar
    Tapi bila minum air mati pun sik maok, ya la makin bingong

    Camne tok oh?
    Bingong eh


    08/11/2010

    Bayi Songsang

    November 08, 2010 2 Komen
    Pada kali ini saya ingin berkongsikan tentang info bayi songsang. Sewaktu saya masih muda remaja dahulu, apabila terdengar sahaja cerita mengenai bayi songsang, pastinya ianya adalah suatu cerita yang mengerikan buat si ibu. Saya tidak pasti apa yang mengerikan, tetapi dari cerita yang saya dengari, ianya adalah seperti sesuatu yang sangat menakutkan dan menyakitkan.

    Benarkah? Jadi, pada kali ini saya ingin berkongsi dengan  anda tentang info sebenar berkenaan bayi songsang dan apakah jalan penyelesaiannya.

    Kedudukan bayi songsang sebenarnya adalah normal pada peringkat awal kehamilan, 20% ibu yang mengandung, biasanya akan mengandungkan bayi songsang pada peringkat awal. Kedudukan bayi songsang tersebut biasanya akan berubah pada pringkat pertengahan kandungan. Proses peralihan kedududukan kandungan ini akan berlaku secara automatik pada minggke ke-28 hingga minggu ke-32 usia kandungan.

    Namun begitu, jika usia kandungan sudah mencapai 36 minggu dan kedudukannya masih songsang (iaitu kedudukan kepada berada di atas) , maka pada waktu itu, barulah dapat diputuskan yang diri anda, kemungkinan besar akan melahirkan bayi songsang.

    Sebenarnya anda mempunyai 3 pilihan apabila mendapati kandungan anda adalah bayi songsang :-

    1.Cuba mengalihkan kedudukan bayi kepada kedudukan normal
    Prosedur ini dipanggil ECV (External Cephalic Version) dan ia boleh dilakukan oleh doktor pakar di hospital. Jika berjaya, si ibu boleh melahirkan anaknya secara normal. Tetapi, jika tidak berjaya dan berlaku komplikasi, si ibu perlu melahirkan bayinya pada waktu itu juga. Sebab itulah prosedur ini hanya boleh dilakukan apabila usia kandungan sudah melebihi usia 36 minggu. Jika tidak dilahirkan pada waktu itu juga, ia boleh membahayakan kesihatan ibu dan anak. Antara risiko komplikasi yang akan dihadapi ialah seperti pendarahan bayi dan juga bayi lemas.

    2.Cuba melahirkan bayi songsang secara normal
    Untuk melakukan perkara ini, beberapa kriteria perlu dipastikan terlebih sahulu, antaranya,
    a. songsang jenis punggung dahulu,bukan kaki
    b. berat bayi dianggarkan kurang daripada 3.5kg
    c. kedudukan kepala bayi menunduk dan bukan mendongak
    d. ruang tulang pelvis ibu tidak sempit
    e. ada doktor pakar bagi kelahiran bayi songsang

    3.Melahirkan anak secara pembedahan
    Jika pada minggu ke-39 kedudukan bayi masih songsang, prosedur pembedahan sudah boleh dirancang. Ini adalah lebih selamat jika hendak dibandingkan dengan pembedahan kecemasan. Oleh itu, anda perlu berbincang dengan doktor anda untuk melakukan prosedur ini lebih awal, jangan tunggu sampai nak ter"beranak" baru nak berbincang dan buat keputusan.. :)

    Jadi sekarang, terpulang kepada anda untuk membuat pilihan. Mungkin anda boleh berbincang dengan doktor anda mengenai pilihan manakah yang terbaik untuk melahirkan bayi anda dengan risiko yang paling rendah dengan keadaaan anda.

    Nampaknya, tidaklah mengerikan sangat bukan?


    Sumber: Email dari SetBersalin.com


    25/10/2010

    Latih Anak Sulung Sebagai Pemimpin

    October 25, 2010 2 Komen
    Tatkala ibu mengandungkan anak kedua, si ibu mula terhidu perubahan sifat anak pertama. Kebiasaannya sifat anak pertama tersebut akan berubah menjadi lebih agresif sedikit daripada biasa, lebih sensitif dan mudah merajuk. Sikit-sikit nak menangis, sikit-sikit merajuk, sesetengah orang memberi istilah sebagai ‘chengeng’, ‘ciwek’ dan sewaktu dengannya. Sifat-sifat tersebut boleh berlarutan sehinggalah kelahiran adiknya kelak.

    1. Selepas Kelahiran Anak Kedua,

    Perasaan cemburu si abang terhadap si adik kecil semakin ketara. Si abang seolah-oleh bimbang akan kehilangan kasih sayang daripada ibu bapa terutama ibunya. Tambahan pula apabila melihat ibunya memangku adiknya ketika menyusu, malah menukarkan lampin adik pun dia cemburu… Ia bayangkan seolah-olah dirinya sudah tidak disayangi lagi oleh ibunya lagi. Itulah sebabnya sesetengah anak yang dah boleh bercakap, apabila ditanya ‘nak adik?’, dengan spontan dijawabnya ‘tak nak’ (macam rokok la pulak :) ..).

    2. Tukar Sifat Cemburu Kepada Kasih Sayang!!

    Biasanya anak tua kita itu akan menunjukkan rasa cemburu dengan keadaan emosi yang kurang stabil, memukul adik tanpa sebab, cubit dan sebagainya apabila ‘lepa’ daripada pandangan ibu atau bapa.. Anda boleh cuba kaedah kami ini iaitu: ..Ibu memegang tangan si anak sulung, kemudian sama-sama menyentuh dengan sentuhan lembut bahagian badan si adik kecil (pipi, lengan, kaki dan sebagainya). Lakukan perbuatan tersebut sekerap mungkin. Cerita pada si abang bagaimana pada ketika dulunya si abang pun diperlakukan perbuatan yang sama. Sambil menyusukan si kecil ibu juga perlu memperbanyakkan mengusap kepala dan menyentuh sekerap yang boleh tubuh si abang supaya ia merasakan dirinya masih disayangi.

    3. Panggilan Membentuk Sifat

    Ajar si abang supaya memanggil adiknya dengan panggilan ‘adik’ atau seumpamanya dan bukan dengan panggilan nama sahaja. Perkataan ini mampu membina sifat tanggungjawab si abang terhadap adiknya.

    4. Pimpin Tangan Adik

    Ketika sudah besar sedikit, iaitu adik dan abang sudah boleh berjalan sendiri, latih si abang untuk memimpin tangan adiknya. Pegang tangan abang dan lekapkan kepada tangan adik ketika berjalan. Kaedah ini dapat menimbulkan rasa tanggungjawab dan kasih sayang abang terhadap adiknya. Sifat sebagai pembela, mempunyai peranan dan rasa tanggungjawab mula terbentuk, iaitu lebih awal daripada kebiasaan. Keadaan ini sekurang-kurangnya dapat meringankan ibu bapa mengendalikan ragam anak-anak.

    5. Perkongsian

    Kebiasaannya ibu bapa membeli sesuatu khusus untuk seorang anak. Contohnya jika beli kereta mainan untuk dua orang anak, dibelikan dua buah iaitu seorang satu buah. Jika beli air kotak, juga dibelikan 2 kotak. Cuba tukar kaedah biasa ini kepada bentuk perkongsian. Ajar mereka berkongsi. Jika beli kereta mainan, pastikan berlainan supaya dapat berkongsi. Begitu juga minuman, beli satu kemudian berkongsi, kalau boleh bukan setakat kongsi tetapi abang yang suapkan kepada adik.

    6. Bersikap Adil

    Jangan pukul abang jika dia berkasar dengan adiknya. Dia akan menyimpan sifat dendam sekiranya kita memarahi atau memukul sebaliknya latih, pujuk dan didik. Peluklah sambil memberi nasihat kepadanya sebagai suatu kaedah mendidik. Ramai ibu bapa berpendapat bahawa anak sulung perlu mengalah. Perlu memahami masalah dan memahami keperluan si adik, malah ada kalanya perlu memikul kesilapan si adik. Adakah ini wajar? Keadaan begini tidak adil kepada anak sulung, malah menyebabkan jiwanya memberontak dan tertekan. Seterusnya akan menjejaskan misi kita menjadikan anak sulung sebagai pembela yang bertanggungjawab dengan ikhlas.

    Hasil daripada penggunaan kaedah-kaedah yang dicadangkan memerlukan masa yang lama. Ibu bapa perlulah mempraktikkan secara berterusan dengan sabar… Insya Allah, Dengan izin Allah akan berhasil.

    ~ Mendidik Menuntut Pengorbanan Pendidik ~





    20/07/2010

    Rahsia Anak Pintar

    July 20, 2010 5 Komen
    BUKAN sedikit ibu bapa yang mengidamkan anak seperti Sufiah Yusof, 24, yang memasuki universiti pada usia 13 tahun dan Adi Putra Abdul Ghani yang mengejutkan ramai pihak kerana kemampuan menyelesaikan masalah matematik. Tidak kurang juga yang mengidamkan anak seperti Muhammad Ahmad Zahid yang bergelar hafiz muda pada usia 13 tahun.


    Semua pasti mahukan zuriat yang pintar kerana inilah ‘tiket’ kepada masa depan lebih cerah. Penat lelah membesarkan mereka seakan berbaloi apabila si anak membawa pulang kejayaan. Namun, apakah mereka ini pintar, berbakat, genius atau pun prodigy? Jangan keliru kerana inilah takrifan sebenar keupayaan mereka berdasarkan istilah psikologi.


    Seperti kata-kata ‘serupa tapi tak sama,’ pakar linguistik dan Pengasas PTS Publications and Distributors Sdn Bhd, Ainon Mohd, berkata masih ramai yang tidak dapat membezakan istilah sebenar ini. 


    “Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak”


    Fadzilah Kamsah – Pakar motivasi

    “Aspek berbakat, pintar dan genius adalah antara perkataan yang kerap digunakan untuk menggambarkan kebolehan seseorang anak kecil mengatasi usia tanpa menyedari ia sebenarnya merujuk kepada makna yang kurang tepat.


    “Genius adalah individu normal, tetapi mempunyai kebolehan menyelesaikan masalah teknikal yang sukar atau tidak dapat diselesaikan pakar lain. Contoh paling tepat menggambarkan seseorang yang dianggap genius ialah Albert Einstein dalam bidang sains fizik manakala Thomas Edison dalam bidang elektrik,” katanya yang berkelulusan ijazah sarjana muda linguistik Universiti Malaya dan sarjana dalam bidang sama Leeds University.


    Beliau yang pernah mengikuti kursus kedoktoran dalam bidang psikologi, berkata seseorang itu disebut genius apabila dapat menyelesaikan masalah yang tidak mampu diselesaikan mereka yang normal. Justeru Einstein dan Edison layak digelar genius disebabkan mereka berjaya menyelesaikan masalah yang gagal diselesaikan saintis dan jurutera lain.


    “Kanak-kanak yang layak digelar genius adalah kanak-kanak dapat menyelesaikan masalah yang gagal diselesaikan orang dewasa. Jika tidak, mereka setakat digelar berbakat atau pintar, bukan genius. Mereka yang dapat menghafal al-Quran pada usia tujuh tahun adalah berbakat, bukan genius.
    “Istilah genius tidak boleh digunakan kepada kanak-kanak kerana belum ada kanak-kanak dapat menyelesaikan masalah setaraf orang dewasa. Einstein menyelesaikan masalah teori relativiti pada usia 25 tahun, selepas lulus universiti,” katanya.


    Ainon mendakwa, disebabkan genius adalah pakar dalam sesuatu bidang, tiada kanak-kanak genius kerana anak kecil itu tidak mempunyai kepakaran ilmu. Oleh itu, baginya, tiada kanak-kanak genius dalam bidang sains, kejuruteraan, kedoktoran ataupun perfileman atau yang bergelar pakar bedah.
    Satu lagi istilah ‘prodigy’ yang merujuk keupayaan kanak-kanak melakukan perkara yang hanya dapat dilakukan orang dewasa.


    “Kanak-kanak pada usia lapan tahun yang dapat mengikuti pelajaran matematik peringkat universiti atau mencipta muzik seperti pemuzik dewasa, selayaknya digelar ‘prodigy.’ Mereka ini hanya ada dalam dua bidang iaitu matematik dan muzik. Kanak-kanak prodigiy mempunyai kepintaran orang dewasa dalam bidang matematik ataupun muzik saja. Dalam lain-lain hal, mereka adalah kanak-kanak seperti budak lain,” katanya.
    Persoalannya, apakah ada sebarang petua mendapatkan anak pintar ini? Pakar motivasi terkenal, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah, berkata ini terletak kepada usaha ibu bapa mencari dan memperbaiki kelemahan diri terlebih dulu selain mengamalkan doa dan ajaran berlandaskan al-Quran dan Sunnah.


    “Doa adalah senjata umat Islam dan sebaik kandungan mencecah empat bulan, ibu digalakkan bacaan surah al-Fatihah, ayat Kursi dan surah al-Inshirah. Bapa juga perlu mengambil tanggungjawab membaca surah berkenaan dan dihembuskan ke perut isteri.


    Surah Fatihah adalah ibu al-Quran, ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan manakala surat al-Inshirah untuk melapangkan hati dan fikiran. Apabila hati terang dan lapang, anak mudah menerima pelajaran. Ibu juga digalakkan membaca surah berkenaan ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. Ia boleh diteruskan sehingga anak cukup umur,” katanya.
    Katanya, satu perkara perlu diingati oleh semua ibu bapa iaitu semua anak dilahirkan pintar cuma cara merangsang yang membezakan impaknya. Ini wujud dalam bentuk pakej iaitu mesti membetulkan hati, otak, makanan, persekitaran dan didikan.


    Beliau menegur sikap kebanyakan ibu bapa yang tidak mempunyai misi jelas dalam usaha memulakan keluarga.


    “Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Bagi tujuan itu, ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak sebagai doktor misalnya. Ibu dan bapa perlulah memupuk minat anak menjadi doktor dengan membaca buku berkaitan perubatan sejak hamil.


    “Wanita Yahudi misalnya, mendidik anak sejak dalam kandungan. Sebaik hamil, mereka akan membuat latihan matematik, mendengar muzik dan bermain muzik untuk merangsang perkembangan anak. Ia terbukti berkesan dan jangan hairan jika anak-anak Yahudi dilahirkan bijak. Kita juga boleh berbuat demikian. Malah sebagai orang Islam kita mempunyai 1,001 cara untuk membentuk anak menjadi pintar dan soleh pada masa sama,” katanya.


    Dr Mohd Fadzilah Kamsah berkata, dia sendiri pernah bertemu dengan seorang wanita yang tidak pernah lalai membaca sehingga satu juzuk al-Quran setiap hari sepanjang hamil.


    “Jika dia keletihan, suaminya akan menyambung membaca dan pahala dihadiahkan kepada bayi dalam kandungan. Anak itu dilahirkan dan membesar menjadi seorang lelaki yang bijak, pintar dan tinggi akhlaknya. Ini bukti betapa ayat Quran dan doa cukup berkesan dalam usaha membentuk anak pintar. Jika tidak berkesempatan mendidik anak dari dalam perut, belum terlambat untuk berbuat demikian walaupun mereka sudah menjejak alam persekolahan,” katanya.


    Malah, baginya, antara saat paling mustajab mendidik anak ialah ‘hypnagogic moment’ iaitu masa antara anak berada dalam keadaan antara sedar dan tidak ketika hendak tidur.


    “Ketika itu, mereka seolah-olah terpukau dan apa saja yang disebutkan ketika itu akan meresap masuk ke dalam hati. Rebut peluang untuk membisikkan kata-kata nasihat, pujian dan pesanan ketika mereka dalam keadaan itu dan Insya-Allah anak-anak akan menurut apa yang dikatakan.


    “Waktu lain yang turut memberi impak besar kepada usaha ibu bapa memberi didikan ialah sebelum anak-anak tidur, sedang tidur dan baru bangun tidur. Ambil masa seminit, dua untuk membacakan doa sambil mengusap kepala mereka selain memberikan nasihat,” katanya.


    Beliau turut menegur tindakan ibu bapa yang selalu terlanjur mengeluarkan perkataan negatif ketika marah.
    “Kata-kata itu satu doa. Anak boleh dimarah dan kena dimarah tetapi biarlah marah itu berunsurkan positif. Jangan sesekali keluarkan perkataan degil, keras kepala kepada anak. Sebaliknya jika mereka melakukan sesuatu kesilapan, katakan kepada mereka: “Kamu anak baik. Kamu anak bijak. Mengapa lakukan perkara itu,” katanya.


    ‘Formula Adi Putra berasaskan kiraan Islam’

    IMPIAN untuk bertentang mata dengan Adi Putra Abdul Ghani, 11, tidak kesampaian kerana dia berada di kampung neneknya yang baru meninggal dunia. Namun peluang bertemu ayahnya memberi kesempatan mengenali siapa sebenarnya Adi Putra yang mendapat pengiktirafan antarabangsa dan sehingga kini sudah mencipta 228 formula menyelesaikan masalah matematik.


    Kisah kepintaran Adi Putra menyelesaikan masalah matematik sudah terlalu banyak diperkatakan tetapi kali ini penulis dihidangkan dengan sisi lain budak cerdik itu.


    Menerusi paparan cakera padat, Adi Putra hanya menonjol dalam matematik tetapi pelbagai bidang lain yang melampaui usia sebenarnya.


    “Ia satu anugerah Allah yang wajar kita syukuri. Ia juga satu bukti kehebatan Allah yang mampu memilih sesiapa saja untuk diberikan keistimewaan biarpun makhluk itu semuda Adi Putra,” kata Abdul Ghani ketika ditemui baru-baru ini.


    Menariknya mengenai Adi Putra ialah semua formula matematiknya berasaskan cara kiraan Islam 100 peratus dan cara penyelesaiannya berdasarkan cakerawala, peredaran bulan, matahari, bumi serta menggunakan semua ciptaan Allah SWT di muka bumi ini seperti bukit dan tidak ketinggalan mengguna pakai perkiraan orang dulu.


    Abdul Ghani mendakwa, kaedah pengiraan itu diiktiraf pakar antarabangsa malah di luar negara satu formula Adi Putra dinilai bersamaan RM1 juta dan modul sifir yang dihasilkannya bernilai berbilion ringgit.


    “Jangan anggap Adi Putra budak kecil kerana selain pintar dalam matematik, dia juga mampu mengajar, petah berbicara walaupun ketika ditemubual stesen televisyen antarabangsa malah tidak kekok bersama dengan pembesar negara,” katanya.


    Katanya, anaknya itu juga diiktiraf memiliki pengetahuan ilmu matematik berusia 400 hingga 500 tahun dulu yang pernah dikuasai ilmuwan Islam. Adi Putra bukan hanya menguasai formula matematik sebaliknya mengkaji setiap nombor.


    “Kita dianugerahkan jari dan pelbagai bentuk bantuan semula jadi untuk mengira. Adi Putra juga menggariskan tiga perkara yang merosakkan dan melemahkan minda umat Islam iaitu terciptanya kalkulator, Sistem Pesanan Ringkas (SMS) dan permainan video.


    “Matematik dan sains tidak dimonopoli sesuatu bangsa sebaliknya terpulang kepada kita untuk menguasainya. Ilmuwan Islam terdahulu sudah membuktikan betapa kita sebenarnya menguasai matematik, bukan orang lain.
    “Apa yang penting ialah bukan sekadar anak kita bijak tetapi juga kreatif. Adi Putra mengajar budak lain untuk turut kreatif mencari penyelesaian kepada masalah matematik dengan tempoh paling cepat,” katanya.
    Malah, kata Abdul Ghani, salah seorang pelajarnya cuma mendapat satu markah daripada 50 soalan matematik dan selepas mengikuti kelas Adi Putra, dia mampu memperoleh 100 peratus selepas dua hari.


    INFO: Tip untuk ibu bapa
    • Sebaik kandungan mencecah empat bulan, ibu digalakkan baca surah al-Fatihah, ayat Kursi dan surah al-Inshirah.
    • Surah Fatihah adalah ibu al-Quran, ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan manakala surat al-Inshirah untuk melapangkan hati dan fikiran.
    • Selepas bersalin, baca surah berkenaan ketika menyusukan anak dan dihembuskan di kepala. Ia boleh diteruskan sehingga anak cukup umur.
    • Waktu ketika anak antara sedar dan tidak. Rebut peluang bisikkan kata-kata nasihat, pujian dan pesanan. Ambil masa seminit, dua untuk membacakan doa sambil mengusap kepala mereka selain memberikan nasihat.
    • Doakan kejayaan anak, rakan anak mereka, anak rakan dan jiran.


    FAKTA: Rahsia pemakanan ilmuwan Islam


    1. Madu – Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktiraf ia ‘shifa’ iaitu penyembuh penyakit. Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit dan boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat. Ia perlu diambil dua sudu teh (gunakan sudu plastik) pada waktu pagi dan malam.

    1. Kismis – Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Adab memakannya ialah dengan mengadap Kiblat, membaca Bismillah dan selawat tiga kali diikuti doa penerang hati. Ia perlu dimakan seperti memakan gula-gula kerana dikatakan tidak berkesan jika dikunyah dan diambil satu persatu sebanyak 21 biji setiap hari.
    2. Susu segar – Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri – biri dan lembu yang segar. Ia diminum segelas pada sebelah pagi dan malam.
    3. Telur – Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli – ahli kesihatan mengakui ia adalah makanan yang lengkap dan berkhasiat. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.
    4. Halia – Ia sangat mujarab untuk menghindar masalah lupa. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halwa. Halwa ialah halia yang dijadikan Dimakan sedikit saja pada waktu pagi.
    5. Buah Delima – Mujarab untuk penerang hati seperti sabda Nabi Muhammad SAW: “Sesiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”


    07/07/2010

    Merancang jantina bayi anda

    July 07, 2010 5 Komen
    Boleh ke?
    Dengan menggunakan table di bawah, ya, anda boleh.


    Saya sendiri melahirkan Iman Madihah di usia 28 tahun.
    Dan ternyata, Iman Madihah, baby girl, telah lahir pada bulan Oktober 2009.
    Alhamdulillah.
    Saya ingat lagi, saya disahkan pregnant pada 28 Februari 2009.
    Kalau tak malas, dipersilakan merujuk di entri Detik Itu



    Sekarang pula, lihat pada table di bawah.
    Betul kan? It's a girl.


    So sekarang, target nak dapatkan Iman Madihah seorang adik lelaki.
    Tapi, bukan dalam masa terdekat.
    Dan dengan adanya table ni, bolehlah kami merancang bulannya.


    Kredit to Nana aka Ibu Damia sebab saya dapat table ni daripada blog beliau.
    Thanks ya Nana.


    Kepada ibu-ibu yang lain, selamat berusaha dan mencuba!
    Tapi ingat.
    Kita hanya merancang, hanya Allah jua yang menentukan.


    Baby girl saya dah pun berusia 8 bulan sekarang.


    06/07/2010

    Kenapa Yahudi Bijak?

    July 06, 2010 2 Komen
    Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang. Kejuruteraan, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood (dan di Iran suatu ketika dahulu), dan sebagainya.

    Apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

    Persiapan awal melahirkan zuriat.

    Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku matematik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami. Tanpa merasa jenuh membuat latihan matematik sehingga melahirkan anak. Mereka berbuat demikian untuk melatih otak anak dalam kandungan supaya lebih berfikir.

    Pemakanan.

    Sejak awal orang mengandung gemar sekali memakan kacang badam dan kurma bersama susu, dan untuk tengah hari makanan utama ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut mereka daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan.

    Ini adalah adat orang-orang Yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

    Mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.


    Mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa mengantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

    Merokok.

    Di Israel, merokok adalah taboo. Apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menghalau anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka.

    Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada gen, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yang cacat otak (bodoh atau lembab). Suatu penemuan yang dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang gen dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironinya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri...!)

    Tadika.

    Pemakanan anak-anak cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever). Kanak-kanak Yahudi sungguh bijak dan rata-rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan.

    Menurut mereka bermain muzik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran muzik dapat stimulasi (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius muzik terdiri dari kaum Yahudi.

    Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak-anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yang diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari. Memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

    Sekolah Tinggi (Menengah).

    Murid-murid ditekan dengan matapelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupun kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi jika ia berupa senjata, perubatan dan kejuruteraan, ide itu akan dibawa ke institusi tinggi di Politeknik dan Universiti.

    Satu lagi yang di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Mereka begitu agresif dan seriusnya tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak 1 juta Dolar Amerika! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yang mencipta design Levis yang terkini? Ia dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

    Ibadah.

    Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen dikepala, agama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif.

    Lihat orang-orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ia dianggap sebagai adat. Ramai orang Jepun yang pandai? Adakah ia sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

    Perniagaan.

    Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yang berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yang bernas, jawatankuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yang betul.

    Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca-Cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

    Kesimpulanya, melahirkan anak dan keturunan yang bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ia memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yang mudah tetapi istiqamah disamping mendengar muzik klasik (lebih elok ayat-ayat suci Al-Quran).

    Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yang elok dan berkhasiat yang baik untuk otak, menghayati muzik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin, serta mengaji sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yang memerlukan konsentrasi yang tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak (jangan pandang negatif atau remeh terhadap senjata menembak mainan).

    Merokok menjanjikan generasi yang moron (bodoh) dan sudah tentu gen bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini.

    Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat disana? Hasil apakah yang dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

    Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal agama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yang ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yang bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ia memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja.

    Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis karangan sepanjang 5 mukasurat penuh. Karangannya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato'!

    Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yang bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.


    Penulis asal ialah Dr. Stephen Carr Leon, menjalani housemanship di Israel serta membuat tesis mengenai 'Mengapa Yahudi Bijak'.


    Diciplak, diterjemah dan diolah semula oleh Mohd Azfarul Amiri