Follow Us @soratemplates

06/07/2020

Isterimu Seorang Barber

July 06, 2020 2 Komen
What?? 😱😱 tajuk jer gempaq tu. Itulah salah satu hikmah PKP yang merapatkan bonding famili kita. Siapa setuju PKP makin merapatkan bonding antara kita dan famili??
Biasalah PKP dulu semua lelaki kat umah ni terpaksa berambut panjang. Last² Encik Suami tak tahan dimintanya khidmat Kakmim untuk setel habis rambutnya. Tapi terpaksalah beli shaver rambut tu dulu. Mulanya tak konpiden jugaklah tapi dah try alaaaa senang jer πŸ˜‚πŸ˜‚



#theIMANs yang lelaki ayahnya pulaklah yang projek rambut diorang. Tapi sekarang takdelah rambut berfesyen² semua sepesen je pendek macam polis di pusat latihan πŸ™ŠπŸ˜‚ janji tak ke barber. Encik Suami masih tak berani nak gunting rambut di kedai. Setakat rambut ala polis training ni okay jer Kakmim yang setelkan. Jimatlah bajet gunting rambut setiap bulan πŸ‘

05/07/2020

Masak Lemak Cili Api Daging Salai + Terung Asam

July 05, 2020 2 Komen
Yuhuuu!! Sejak dah office hour macam biasa ni balik keja, masak pun ala kadar je. Penat je lebih so kena layan penat pun lebih la πŸ˜‚

Sabtu ni tadi plan nak potluck mini gathering kat umah cousin. Plan last minute selalunya memang menjadi.

Kakmim dah takde idea dah nak masak apa. Kebetulan daging salai masih berbaki untuk sekali masak, Kakmim onkan saja untuk masak lemak cili api. Memang blur dah nak masak apa.

Ni kali kedua Kakmim masak daging salai ni untuk tahun 2020 🀣 bulan lepas pun ada buat jugak masa mak & adik² makan² kat umah. Time tu campur rebung. Hari ni Kakmim campur terung asam. Sesetengah orang kat Sarawak ni panggil terung dayak. Tapi rasanya sama je, namanya jer berbeza. Kat Semenanjung macam takde susah nak jumpa kot terung ni. Terung ni bulat, kaler oren dan rasanya masam. Harga memang harga kayangan πŸ˜…

Mula² daging salai tu dipotong nipis sebelum direbus sehingga empuk. Kemudian, rebus dengan cili padi + kunyit hidup yang dah diblend, jangan lupa masukkan serai yang diketuk jugak.

Terung asam tu pun rebus sekali dalam daging sehingga terung asam tu jadi lembut. Bila daging dah empuk, terung dah masak baru masukkan santan, garam dan perasa. Biarkan mendidih dan sedia untuk dihidang.

Resepi ni tak pakai bawang tau sebab seller yang jual daging ni share resepi mertua dia orang nogori, dia pakai cili padi dan kunyit hidup je. Very the senang maaa. Pejam mata pun boleh buat 🀣🀣

 Kalau suka boleh masukkan daun kunyit πŸ˜‹ makan dengan sambal gesek pedas berapi ni hmm.. Memang berpeluh jawabnya πŸ˜…πŸ˜‹


02/07/2020

Hari pertama persekolahan norma baharu PKPP

July 02, 2020 4 Komen


Akhirnya... setelah 3 bulan bercuti dikawal pergerakan di rumah, budak² prasekolah seluruh Malaysia kembali ke sekolah semalam, 1 Julai 2020 dengan norma baharu.

Pagi² memang agak liat sikit nak bangun awal almaklumlah dah 3 bulan bangun tido sesuka hati diorang nak kecuali masa bulan puasa hari tu je kena bangun bersahur awal.

Tak ready jugak sebenarnya nak hantar sebab terlupa nak prepare barang² yang cikgu suh bawak. Terlupa nak beli beg bawak bekal, towel kecik, nasiblah ada towel kecik kat umah. Yang ada kaler hijau dan pink, nasib takde yang komplen Ibu bagi towel kaler pink. Hihi.

Face shield pun sama. Tak perasan beli yang kaler pink. Ye lah beli main order tengok gambar je bila cikgu bagi gambar masa di PASTI baru tengok budak lain ada yang pakai kaler biru, hihihi. 

So far semalam semuanya berjalan lancar. Siap dapat hadiah lagi sebab dah siapkan homework masa PKP.

Bertahan jugak rupanya dia berfaceshield di sekolah.


Unboxing hadiah dari cikgu.


Semalam

Hari ini

Hari ini semangat dah sekolah sebab minggu depan kakak pun akan ke sekolah jugak. Hihihi. 


29/06/2020

Ice Glam Black vs Ice Ola Dazzling Blue

June 29, 2020 0 Komen
Duluuuuu.... saya peminat Swatch. Entah sekarang selesa pulak dengan Ice Watch. Senang dijaga, harga pun berpatutan, nak lagi patut, beli masa ada sale tapi for sure lah dah tak terlalu baru lah kan. Tapi takpe, as long as boleh beli.

Last weekend semasa di Vivacitu terlalu kiosk reseller Ice Watch, boleh pulak tertengok koleksi Ice yang display kat situ. Adoi la, menarik sungguh, kaler ceria betol, hyper color semuanya. Dijamin acah² look young kalau pakai ni. Kah kah. Ye la tahun depan dah 4 series, macam manalah anggapan orang umur dah meningkat ke angka 4 ni kan?

Belek punya belek, tersuka pulak dengan si Dazzling Blue. Sekarang musim² tersuka kaler biru pulak, nak beli baju ke, hand bag ke, kasut ke mesti tengok biru dulu, tapi dark blue lah. Tudung pun macam tu jugak, tak tau lah. Faktor umur kot. Kalau dulu mesti suka merah, sekarang kalau tak biru, coklat. Kaler rasmi Kakmim kata Ayah Iman. Heheh.

Tadaaaa... my Ice Ola, si Dazzling Blue 😍

Perasan muda kan? Kaler budak sekolah sungguh.

Ice Ola ni koleksi ke-2 Ice Watch saya. Tahun lepas dapat Ice Glam Black dari Ayah Iman. Hadiah hari raya tahun lepas. Hihihi.

Kaler ni dewasa sikit lah. Black & rose gold, feminin sikit feeling 😊

Suka pulak dengan Ice Watch ni, box pun lawa. Boleh dijadikan tabung. Si #anakno2 asik mintak jer nak buat tabung tapi ibunya kedekut takmo kasi. Hahaha.

Change You Can yang oren & rose gold tu boleh bukak untuk buat tabung. Tapi nasiblah anak oi jumpa mak kedekut ni. Biar dia simpan dalam almari daripada bagi kat anak. 

Si Glam dah ada kawan dah si Ola. Hehehe

Yang ni I love sangat² 😍😍😍😍

Tapi saya ni bukannya collector tegar jam pun sebab saya jenis yang setia. Kih kih. Setia pada yang satu je. Jam Swatch kesayangan saya dulu beli tahun 2012 baru je ganti tahun 2019 dengan Alba. Entah kenapa si Alba rose gold tu boleh hilang pulak. Sampai sekarang tak pernah jumpa, tak tau lah dia pergi mana.

Kalau adik saya, memang collector jam, pakai jam ikut kaler baju. Hahaha. Saya takde lah sampai macam tu sekali. Cuma sekarang kekadang pakai jugak Xiomi Band tu, kalau rasa nak aktif la. Tu pun Ayah Iman yang punya tapi dia bagi saya pakai so terus synchronize ke henpon saya lah, apalagi. Hihi.





27/06/2020

Layan Hobi Ketua Keluarga

June 27, 2020 0 Komen
Selalunya kalau kami keluar berdua memang nak mencari barang² Puan Bini jer tapi hari ni terbalik pulak, hari ni hari untuk ketua keluarga pulak. Ye la dalam hubungan suami insteri ni kena ada give & take baru rukun damai rumah tangga, ye dok? Hehehe.

So hari ni kami dating memang dengan target nak cari barang ketua keluarga Kakmim ni. Asyik mengadap Shopee jer survey gitar elektrik. Tak larat pulak Kakmim tengok so Kakmim cakap nanti la Kakmim temankan cari kat sini je, takyah beli online, Beli jer kat kedai puas hati, boleh try pastu tak perlulah nak menunggu lama. Almaklum je lah postage Shopee tu macam mana, boleh tumbuh janggut nak menunggu barang yang diorder sampai.

Mulanya dia dah google jumpa 1 kedai tu, katanya area Kota Samarahan. Ok Kakmim follow je. Owner kedai bagi location, kita driving follow je tapi bila dah sampai tak jumpa pulak kedai. Last-last kami ke kedai yang dia dah memang sedia tahu dah di Kota Sentosa. First time tau Kakmim pegi kedai alat muzik ni. Kih kih. Banyaknya gitar!! Memang rambang mata.

 
Kan? Macam² warna pulak tu.

Gitar akustik ada, ukelele ada. PA system lagilah banyakkkk dan pelbagai rate.

Tetiba Kakmim nampak harga offer ni. Encik Suami kata dia bajet dalam RM700 tapi ni macam terlajak murah pulak. So apa kata try lah dulu tengok macam mana.

Dannnn ketua keluarga kami pun testing gitar elektrik yang diidam-idamkan.... siap suh ambik video lagi sebab nak dengar bunyi dengan amp. Amp mahal memang bestlah bunyi.

Puas hatilah tu, tengok apa yang dia bawak. Nasib baik tak angkut amp sekali.

Dan tengok apa yang Puan Bini bawak.. hihi.. ada guitar stand sekali tau uols. Kakmim ingatkan mahal guitar stand ni, paling murah tadi RM40. Ok la mampu milik. First time kan noob lagi πŸ˜›

Welcome home awak 😊 selamat menjadi warga #imanfamilia πŸ˜‚

Pastu kan bila sampai kat umah menyesal pulak tak angkut 2 sekali guitar stand, habis tu gitar capuk yang akustik tu nak letak mana pulak. Takpe, akan diuruskan lepas ni. Hahahaha.

Ok jugak ketua keluarga pandai main gitar, pernah jugak la dia main gitar Puan Bininya melalak menyanyi, feeling² buat show akustik. Kah kah.. ok what untuk aktiviti famili. Kau Ilhamku pulak tu, berkali² main dan record. Hahahaha... ko hader tak bini yang perasan bagus macam Kakmim? Tak hader kan? Hahaha. Jangan kecam ye.

Oh ya, yang area Kuching nak mencari instrumen alat muzik ke PA system ke, kat Kota Sentosa ni senang jer nak carik J.K Music berbanding Dalen Music Store yang kami cari tapi tak jumpa siang tadi πŸ˜…








Tuk Tuk For First Timer

June 27, 2020 0 Komen
Dari PKP sampailah PKPP ni #TheIMANs 4 beradik belum lagi ke shopping mall. Last mereka ke shopping mall ialah sebelum PKP ari tu, 15 Mac 2020, tu pun sekejap je ke Aeon untuk beli baju raya lepas tu terus jer balik. Nasib baik jugak kami shopping terus baju untuk diorang raya walaupun tak dapat beraya at least adalah jugak baju raya kan? 

So sejak PKP ni memang kami laki bini jer lah keluar. Masa PKP1 dulu masa tu tak boleh berdua dalam 1 kereta tapi Encik Suami benarkan Puan Bini ni keluar top up stok dapur seminggu sekali. Dia takut bini dia stress tak keluar umah kalau dia pegi shopping barang dapaur. Pastu si bini pulak memang tak harap laki dia nak beli barang barang, kalau sikit jer takpe lagi, kalau banyak heeee baik Kakmim sendiri pegi.

Kami selalu dating sejak selepas raya... haha! Masa sebelum raya tu jarang jugaklah nak ke shopping mall, mungkin sebab puasa jugak kot. Tapi lepas raya, hampir setiap minggu kami dating. Hihihi. Baru lah merasa dating lagi. #theIMANs pun dah tak kisah dah kami dating sebab kalau balik jer mesti ada habuan untuk diorang. Ye lah sebelum dating tu macam² dah diorang pesan.

So hari ni kira 1st time jugaklah dating siap makan². Selalunya shopping jer pastu tapau makanan then balik umah makan dengan #theIMANs. Hari ni special sikit, kitorang lunch kat Tuk Tuk. Lama dah rasa nak makan kat sini tapi barulah hari ni berpeluang nak try.

Kami try set A tu yang ada Tilapia sup tomyam sebagai main course nya

First time makan kan taktau lagi set mana yang sedap & berbaloi. So pilih set A tu sebab dapat makan ikan, dapat makan tom yam jugak. 2 in 1. Kakmim ni kan hantu ikan, wajiblah makan ikan, lagipun setiap set tu memang ada chic wing goreng.

Sementara tunggu order.. hihihi


Bila menu sampai. Berdebar jugak, agak-agaknya habis tak tomyam tu? Haha


Banyak jugak portion nasiknya, beras wangi pulak tu. Kangkung goreng belacan tu pun sedap. Chic wing pun sedap cicah pulak dengan sos thai.Yummy!!


Setiap set tu memang termasuk 2 air, milk tea & green tea. Milk tea tu biasa jer, green tea pulak memang rasa green tea la.. hahaha... Kakmim memang bukan peminat green tea so green tea biar je Encik Suami uruskan. Kah kah.


Makan time!! Kita selfie dulu πŸ˜€

So lepas ni boleh dah bawak #theIMANs makan kat sini sebab dah tau dah nak order apa. Boleh jer set A tu makan untuk 6 beranak, just top up nasi je.  Berbaloi-baloi. Tapi entah bilalah ada keberanian nak bawak diorang 4 beradik tu ke shopping mall.