Follow Us @soratemplates

27/09/2020

Carik Sizzling Mee Di Kuching?

September 27, 2020 0 Komen

 


Yuhuu!!! Lamak dah sik update oo? Bila update terus up gambar makanan. Ko rase? Hahaha.. iboh marah ooo kelak makin lapar.. Kikiki

Lapar sik nangga gambar sizzling mee tek? Sabar lok, baca lok post tok sampei abis pasya bolehlah turun carik sizzling mee.

Bagi yang sezaman sis, yang lahir di tahun 80-an kompom tauk sine sizzling mee ternyaman tahun awal 2000 dolok. Tauk sik? Tauk sik? Yahhh... sikkan sik tauk...

Sine tek? TJ? Apa TJ ya?

Eh, adik-adik BBNU nektok mesti sik berapa familiar dengan TJ. Dolok zaman mek orang gik muda remaja, TJ antara shopping mall yang agak sinonim dengan mek orang. Zaman 2000 gia area sia nang digelar segitiga emas Kuching. Riverside Shoopping Complex, Sarawak Plaza & Tun Jugah. Arum bulak lepas pegi SP, nyeberang makan di TJ food court pasya nangga wayang di Riverside. Camyalah mainan sidak gai dolok. Kah kah kah!! Nektok apa jadi di sia? Pegi pasar nun tangga dikpun.

Aih heh alu melelat maka tek nak cerita pasal sizzling mee. Zaman ya eh nak makan sizzling mesti pegi TJ. Sizzling di food court sia jak nyaman dolok koh. Sik juak pernah nemu tempat lain jual sizzling juak ya lah di sia jak tempat ternyaman nak makan sizzling mee. Kiranya signature food di sia dolok sizzling mee lah, selain ya ada gik sigek, nasik love ya. Hahaha! Tauk sik nasik love? Nasik ya dibentuk love bah. Eh, jangan alu KLMJ nak leput kita terselap indah dengan can lamak. Hihihi.

Ok sambung gik cerita mee sizzling tok, dah lamak dah sis sik nemu sizzling mee nyaman oi! Baruklah ria encobo kata urang tua di Mom Laksa 24 Hours ya. Sine ya? Aihhh... di shoplot baru depan rumah YB Daud ya bah. Dapat sik imagine?

Mula tek adik sis madah sizzling sia nyaman alu sik sabar rasa sis nak encobo. Menar oi!! Nyem!! Nya ada 3 pilihan mee, mee kuning, kuey tiaw dengan mee pok. Opkos sis pilih mee pok baruk ori rasanya. Pernah juak sis makan mee sizzling makei mee macam mee maggi ya... lariiiii rasanya. Sis sik suka!!

Sizzling di stall sitok tek, cukup rasa bagi sis. Terubat rindu rasa sizzling mee di TJ dolok. Anak sis pun madah nyaman. Siaplah mun nya dah suka alu nya ajak lah nak order, apa disuka mak nya mesti disuka nya juak! Ne ndak mak nya siktauk nak order apa sebab dah diorder anaknya. 

Bah, cerik lok kitak orang, mun nyaman komen sitok agik. Mun sik nyaman komen juak. Biasalah citarasa kita sik sama bah. Sikda nak medo juak.

Eh, lupak madah rega. Reganya RM7 jak. Ok nak? Turun gik nun order sizzling mee ok. Sik ingat sis nama stall orang ya tek.

Eh, ada gik lupak nak madah. Sizzling mee tok dijual orang di stall banyak-banyak di Mom Laksa sia. Sik semestinya kitak orang ke sia makan laksa Sarawk ajak, makan sizzling mee pun boleh.

Sine tek? Mom Laksa 24 Hours. Sik jauh dari Taman Seri Wangi sia. Seberang nya nampak rumah YB Daud yang tersergam indah. Try lah kelak, komen juak k. Bye!



24/09/2020

Bengkel PID

September 24, 2020 0 Komen

               

2 hari ni sis berbengkel jadi inspektor 😂😂 Bengkel yang menarik ni sebenarnya sebagai penjawat awam. 

Contoh slaid pertama ni memang semua orang ada buat kot. Secara langsung atau tak langsung 😅 Keluar ke shopping mall semasa ofis hours! Pernah buat ke tak? Jeng jeng jeng 🤪

Hati-hatilah ye especially kalau hari Khamis in case ada pegawai berkenaan buat ‘mystery shopping’. Kang kantoi pulak dengan baju batik 😅😅

Tau hak masing-masing ye, jaga diri, jaga perkhidmatan. Ingat Allah tu ada 😊

22/09/2020

Gambar Pertama

September 22, 2020 2 Komen


Gambar pertama? Yo yo o je. Boleh la nak gelak kalau rasa nak gelak. 

Bukan pertama apa pun. Gambar pertama yang tak menggunakan Android la. 😂 Setelah sekian lama sis setia dengan Android akhirnya sis beralih arah jugak ke iOS. Dah 39 umur sis baru terbukak hati nak pakai Ipong. Sebelum ni setia jer, kononnya.

Sebelum ni sis pakai Oppo, memang cantik flawless gambar. Bila dah ke Ipong memang terserlah segala mak  nenek freckle di muka. Baru original. 😂😂😂

Sis tengah membiasakan diri dengan button Ipong ni. Selalu ada button Back, sekarang tengah adjust lagi. Bagi sis masa k. Hahaha.

Berbaloi sis cuti dari hari Khamis - Jumaat tau, walaupun Sabtu-Ahad kerja, pastu Isnin cuti lagi. Banyak urusan sis setel. Stor rumah dah berjaya dikosongkan. Baju-baju yang tak berapa nak muat dah disisihkan. Yeay!!

Kad ATM Bank Rakyat juga telah diaktifkan. Haha! Konon nak aktifkan akaun jer rupanya memang perlu tukar kad jugak sebab kad lama orang dah tak pakai dah. Hahaha!

Cantik jugak ek kad ATM Bank Rakyat ni. Hahaha.. jakun

Bila akak kat kaunter tu tengok kat ATM lama sis..

Eh, kad lama ni puan, puan takde terima sms dari kami ke tahun 2017 dulu?
Mak ai, lama gila dah rupanya orang tukar ke kad baru. Nasib baik ada sorang lagi akak selepas sis pun urusan yang sama jugak, tukar kad ATM sebab dia pun macam sis masih guna kad lama yang warna oren tu. Hihihihi.

Puas hati ambik cuti kan kalau banyak urusan yang disasarkan selesai. Nak cuti lagi lepas ni sebab weekend ni keja lagi. 😜




09/09/2020

Pengalaman Mengambil Peperiksaan Google Certified Educator

September 09, 2020 2 Komen

Saya ni dah lama sangat tak ambik exam. Bila saja tekad nak ambik GCE exam, memang dah berperang dengan perasaan. Tak tenang dibuatnya 😅


GCE exam? Apa tu? Jom kita tanya Google jer lah. 


Google Certified Educator (GCE) is a program designed and managed by Google for educators who use G Suite for Education as part of their teaching and student learning. The program combines classroom experience with Google developed training resources and examinations that lead towards certification.


Alkisahnya kami baru jer dapat akaun G-Suite bulan Ogos hari tu. Apa yang best G-Suite ni ialah kita dapat unlimited data untuk Google Drive. Staf dapat, pelajar pun dapat. Makanya hip hip hooray jer lah. Sebelum ni ada jugak mohon email eDidik so alhamdulillah dapat jugak akaun G-Suite. Terus rambang mata nak pakai yang mana 1. Hahaha... tamakkk 😝


Sebelum ambik exam, kenalah study dulu kan. Saya mohon GCE ni melalui SOLS 24/7, member yang rekomen. Sebelum tu dah nak ambik di eDidik dah. Online class selama 2 jam selama seminggu. Kelas via Google Meet jer. Untuk ambik kelas ni kita boleh pilih sama ada nak guna BM atau BI, saya ambik yang BI jer sebab exam pun dalam BI jugak.


Lepas habis kelas seminggu tu, kita kena ambik online exam tu dalam masa 7 hari. Ni syarat dari SOLS 27/7. Saya habis online class pada 28 Ogos, so plan ambik exam dalam cuti hujung minggu tu. Dari hari ke sehari nak exam tak jugak exam, sebab tak konfiden. Tak study lagi. Memang la  follow kelas, buat homework tapi selagi tak study rasa tak konfiden je. Pagi 31 Ogos tu lepas subuh, saya tekad register exam hari tu jugak. Lepas register tu kita kena ambik dalam masa 24 jam daripada masa kita register tu. Bila dah dapat email dari Google yang exam kita dah ready, berdebarnya mak ai. Lepas siapkan lunch hari tu, bagi budak² makan saya on PC. Habiskan dulu study topik mana yang tak konfiden tu. Hihi.


Eh, apa soalan exam? Apa yang dibelajar? Actually GCE ni menguji kefahaman dan kemahiran kita dalam penggunaan pelbagai aplikasi Google. Daripada Gmail, Calendar, Docs, Sheets, Slides, Sites, Forms, Drive, Classroom dan YouTube!! Haaa... semua tu kena uji test dalam masa 3 jam. Ada 20 soalan MCQ dan soalan scenario (prktikal). Jawapan untuk MCQ tu kan macam serupa jer! Tapi ada jugak soalan macam padankan la, drag & match. Untuk praktikal memang kita kena buat seperti kehendak soalan, material pula memang dah disediakan di Drive. 


Oh, ya!! Masa exam ni syaratnya mesti kena ada webcam yang aktif. Sebab Google akan capture gambar kita sedang exam tu randomly. Hihihi. 




Katanya result keluar dalam masa 14 hari tapi tak sampai 5 hari dah tau result dah. Alhamdulillah. Berbaloi sangat seminggu balik lambat dari ofis walaupun dah punch in awal ke ofis. Hihihi.


Level 1 valid untuk 3 tahun jer. Bila ntah nak ambik Level 2. Doakan ye terbukak hati nak ambik Level 2 pulak 😃